AnasayfaBlogSık Kullanılan Excel Formülleri Nelerdir?
Online Eğitim

Sık Kullanılan Excel Formülleri Nelerdir?

03 Ocak 2020
Bu görselde grafikler ve sayılar içeren bir kâğıt ile üzerinde yazılar bulunan bir pasta grafiği görülmektedir. Mor zemin üzerinde beyaz bir harfin yanı sıra birkaç renkli çubuğun yakın çekimi var. Ayrıca turuncu ve sarı noktalı beyaz bir yüzey ve pasta grafiği ile işaretleyicilerin bulunduğu bir kağıt var. Ayrıca yeşil ve beyaz bir işaret, yeşil zemin üzerinde beyaz bir harf ve siyah zemin üzerinde beyaz bir harf var. Kâğıt görüntünün büyük kısmını kaplıyor ve diğer unsurlar etrafına dağılmış durumda. Kâğıt üzerindeki sayılar ve grafikler detaylı ve karmaşık, pasta grafiği ise renkli. Çubuklar mavi, sarı ve pembedir ve harflerin hepsi büyük ve okunaklıdır. Genel olarak, bu resim sayılar ve grafikler, pasta grafikler ve diğer unsurları içeren bir kağıdı göstermektedir.
Formül AdıFormül ÖrneğiFormül Açıklaması
TOPLATOPLA(A1;A2)Belirtilen hücrelerdeki sayıları toplar. Birden fazla hücreyi aynı anda toplayabilir.
EĞEREĞER(F7='Doğru';1;2)Mantıksal durumların kontrolünü sağlar. Eğer belirli bir koşul doğruysa belirli bir değeri, yanlışsa başka bir değeri döndürür.
EĞERSAYEĞERSAY (D2:D8;9)Bir aralıktaki ölçüt değerin kaç kez tekrarlandığını görüntüler.
ÇIKARMATOPLA(D3-D2)Excel’de çıkarma işlemi TOPLA formülü ya da direkt çıkarma operatörü (-) ile yapılır.
BUGÜNBUGÜN()Günün mevcut tarihini döndürür.
ŞİMDİŞİMDİ()Günün mevcut tarihini ve saatini döndürür.
TARİHTARİH(2019;10;22)-TARİH(2018;10;22)Belirtilen iki tarih arasındaki gün sayısını hesaplar.
ÇOKETOPLAÇOKETOPLA(A2:A5;B2:B5)Birden çok dizi ya da aralıkta toplama işlemi yapar.
ORTALAMAORTALAMA(A2:A7)Belirtilen aralıktaki sayıların aritmetik ortalamasını hesaplar.
MAXMAX(A2:A7)Belirtilen aralıktaki en büyük sayıyı bulur.

Excel formülleri ile excel kullanımı hakkında deneyime sahip olmak, genel e-tablo çalışmaları ve finansal analizler açısından önemlidir. Excel, kompleks istatistiklerden, basit matematik işlemlerine kadar 475’den fazla farklı formüle sahiptir. Mantıksal durumların tespiti için, EĞER, VE, YADA, DEĞİL gibi ifadeler ile son derece güçlü bir alt yapısı bulunuyor.

Özellikle muhasebe ve finans sektöründe excel kullanım alanları hakkında bilgi ve tecrübeye sahip kişiler tercih edilmektedir. Maaş ve faiz hesaplamaları başta olmak üzere, listeler ve veriler üzerinde filtreleme ihtiyacı olan her alanda excel kullanılmaktadır. Bir işletmenin envanter kaydı, büyük bir işletmenin veri analiz aracı olarak, excel muazzam bir araçtır. Excel öğrenme sürecini verimli tamamlamanız, iş hayatına bir adım önde başlamanızı sağlar.

Excel Toplama Formülü

Excel formülleri arasında en sık kullanılanlardan biridir. Belirtilen aralıklardaki sayıları tek bir hücrede toplar. Formül, hesaplamanın gerçekleştirileceği hücrede = ifadesinden hemen sonra TOPLA (A1; A2) yazılarak işleme konur. Birden fazla hücre toplama katılacaksa her bir hücre adı “;” kullanılarak formüle eklenmelidir. Örneğin; TOPLA (A1;A2;A3;A4) gibi.

Bitişik hücrelerdeki sayılar toplanacaksa, tüm hücre isimlerinin teker teker yazılmasına gerek yoktur. Başlangıç hücresi ile bitiş hücrelerinin isimleri “:” ifadesi ile birleştirildiğinde, aralıktaki tüm hücreler toplama dahil edilir. Örneğin, TOPLA (A1:A4) ya da TOPLA (A1:D1) gibi. TOPLA (A1:D5) gibi bir uygulama da A ve D sütün ve satır aralığında kalan tüm sayılar toplanır. Toplama işleminde kullanılacak olan hücrelerin belirli bir düzen ya da sıra içinde olmaları gerekmez. Tablodaki uygun tüm hücreler formüle dahil edilebilirler. Örneğin; TOPLAM (E12;C29;B14;F19;H17) gibi.

İleri Excel eğitimi ile TOPLA, ÇOKETOPLA, ETOPLA, SERİTOPLA vb. gibi excel formülleri ve ayrıntılı excel kullanımı ile ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Sıfırdan excel öğrenme eğitimi alarak excel serüveninize güçlü bir başlangıç yapabilirsiniz.

Excel Eğer Formülü

Excel Formülleri arasında mantıksal sınamalar gerçekleştirmek için kullanılır. Hücrelerde bulunan sayısal ifadelerin büyük-küçük ya da eşitlik durumlarını tespit etmek için EĞER (mantıksal sınama; eğer doğruysa değer; eğer yanlışsa değer) formülü işe yarar bir formüldür. Eğer formülü, metin değerleri için de kullanılabilir. Örneğin; EĞER(F7="Doğru";1;2) F7 hücresindeki metin değeri “Doğru” ise, ilgili hücreye 1, değilse 2 sayısal ifadesi yazılır. Formül içerisinde “…” işaretleri arasında yazılan her değer metin olarak değerlendirilir.

Eğer formülünün içerisine diğer formüller de eklenebilir. Böylece formülün kompleks bir şekilde kullanılması da mümkün hale gelir. Örneğin; EĞER (TOPLA(D2;D3). EĞERSAY, istatiksel işlevlerden biridir. Bir aralıktaki ölçüt değerin kaç kez tekrarlandığını gösterir. Örneğin; EĞERSAY (D2:D8;9) D2 ve D8 aralığında kaç adet 9 sayısı olduğunu gösterir. Metin ifadeleri için “” kullanılmalıdır. Belirtilen aralık sayı ve metinlerden oluşuyor olabilir. Formülün EĞERSAY (D2:D8;”*”) şeklinde kullanımı belirtilen aralıktaki metin sayısını gösterecektir.



Excel Çıkarma Formülü

Excel formülleri arasında toplama formülü gibi bir çıkarma formülü bulunmaz. Pozitif sayıların negatif sayılar ile toplamı bir çıkarma işlemidir. Böyle bir durumda excelde matematiksel bir çıkarma işlemi gerçekleştirebilmek için yine TOPLA formülü kullanılabilir. Örneğin; TOPLA(D3-D2) ya da D3-D2 gibi.

Sayıların negatif değerlerini yazarak da çıkarma işlemi gerçekleştirilebilir. Örneğin; TOPLA (100;-35) ya da TOPLA(100;-32;15;-6).

Negatif sayılar ile çalışırken “;” işaretini kullanmak gerekmez. Ancak hata payını en aza indirmek için “;” işareti her zaman kullanılmalıdır. Örneğin; TOPLA (100-35) formülü hatasız bir şekilde çalışacaktır. Benzer şekilde TOPLA (100-32;15-6) formülü de hatasız ve doğru olarak çalışacaktır.

Farklı aralıklardaki hücreler üzerinde yapılan işlemler, bu hücrelerdeki negatif sayıları da doğal olarak işleme dahil edecektir. Örneğin; TOPLA (A2:D4) gibi. A2 ve D4 kapsamında bulunan hücrelerdeki tüm negatif sayılar sonuca yansıtılır.

Excel Tarih Formülleri

Excel’de tarih işlemleri gerçekleştirmek için son derece başarılı excel formülleri bulunur. Günün tarihi için BUGÜN () formülü kullanılır. Tarih işlemleri gerçekleştirmek, Bugün ()+7 formülünü kullanarak bugünden bir hafta sonraki tarihi elde etmek kadar kolaydır. Bu formül, dosya her açıldığında yeniden çalıştırılarak güncellenir. Bir başka tarih formülü de ŞİMDİ () formülüdür. BUGÜN () formülüne ek olarak günün o anki saati de tarihle birlikte elde edilir. Excel'de tarihleri çıkarmanın en kolay yolu, bunları tek tek hücrelere girmek ve bir hücreyi diğerinden çıkarmaktır. Bu formül iki tarih arasındaki gün sayısını hesaplamak için kullanılır. Örneğin; A2-B2 ya da TARİH(2019;10;22)-TARİH(2018;10;22)

Excel Eğitim Programlarına Katılmak

Enstitü bünyesinde sunulan ve sayısı gün geçtikçe artan online eğitimler sayesinde hemen her alanda kendinizi geliştirme olanağı bulacaksınız. Ücretsiz online Excel Eğitimi ile iyi bir excel öğrenme sürecine başlangıç yapabilir ve dilerseniz İleri Excel Eğitimi sayesinde ayrıntılı excel kullanımı ile bu alanda uzmanlık kazanabilirsiniz.

tüm bu formüller ve ifadeler bütününe hakim olarak, standart bir hesaplama uzmanından öte bir veri analiz uzmanı olmak işten bile değil. anlaşılacağı üzere hesaplamalar ve istatistikler söz konusu olduğunda ayrıntılı excel kullanımı ile büyük avantaj elde edilir. Excel, en çok hesaplama ve veri analiz çalışmaları amacıyla kullanılmaktadır.

Tüm Excel Formüllerine Erişmek

Verileri analiz ederken tabloya excel formülleri eklemenin birden fazla yolu vardır. Bir excel tablosu açıkken Formüller sekmesine tıklarsanız, tüm excel formüllerinin çeşitli başlıklar altında kategorize edildiğini göreceksiniz. Bunlar; Finansal, mantıksal, metin, tarih ve saat, arama ve başvuru, matematik ve trigonometri, otomatik toplam ve tüm işlevler olarak ayrılmıştır.

Bu kategorilerden herhangi birine tıklayarak ilgili kategoriye ait formülleri görebilirsiniz. Tabloya excel formülleri eklemek için, formülü doğrudan bir hücreye yazabilirsiniz. Ayrıca bu kategorilerden bir formül seçerek ekrana gelen yönergeleri takip ederek de formül kullanabilirsiniz. Formüller üzerinde çalıştıkça en son kullanılanlar listesi de kullanışlı olmaya başlayacaktır.

Benzer şekilde İşlev Ekle seçeneği tüm excel formülleri için kullanışlı bir arabirim sağlamaktadır. Burada formüllerin tümünü bir arada görebileceğiniz gibi, kategorize edilmiş bir şekilde de görebilirsiniz. Formül adından sonra boşluk bırakılmamalıdır. Formül isimlerinin kullanılan excel dil sürümüne göre farklılık göstereceğini unutmayın.

TOPLA, TOPLA(A1;A2), Belirtilen hücrelerdeki sayıları toplar Birden fazla hücreyi aynı anda toplayabilir, EĞER, EĞER(F7='Doğru';1;2), Mantıksal durumların kontrolünü sağlar Eğer belirli bir koşul doğruysa belirli bir değeri, yanlışsa başka bir değeri döndürür, EĞERSAY, EĞERSAY (D2:D8;9), Bir aralıktaki ölçüt değerin kaç kez tekrarlandığını görüntüler, ÇIKARMA, TOPLA(D3-D2), Excel’de çıkarma işlemi TOPLA formülü ya da direkt çıkarma operatörü (-) ile yapılır, BUGÜN, BUGÜN(), Günün mevcut tarihini döndürür, ŞİMDİ, ŞİMDİ(), Günün mevcut tarihini ve saatini döndürür, TARİH, TARİH(2019;10;22)-TARİH(2018;10;22), Belirtilen iki tarih arasındaki gün sayısını hesaplar, ÇOKETOPLA, ÇOKETOPLA(A2:A5;B2:B5), Birden çok dizi ya da aralıkta toplama işlemi yapar, ORTALAMA, ORTALAMA(A2:A7), Belirtilen aralıktaki sayıların aritmetik ortalamasını hesaplar, MAX, MAX(A2:A7), Belirtilen aralıktaki en büyük sayıyı bulur
excel eğitim veri analiz topla ayrıntılı excel excel kullanımı ileri excel eğitimi excel öğrenme
Koyu renk sakallı genç bir adam beyaz duvarlı bir odada durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifade var ve siyah bir tişört ile mavi bir kot pantolon giyiyor. Elleri yanında ve ayakları biraz açık. Kısa, koyu renk saçları ve güçlü bir çene çizgisi vardır. Sakalları kalın ve bakımlıdır. Gözleri derine dikilmiştir ve bakışları yoğundur. Uzun boylu ve gururludur, bir güç ve güven imajı çizer.
Gökşah Taşyürek
Blog Yazarı

İzmir Namık Kemal Lisesi mezunuyum. Girişimcilik, Bilgisayar Programcılığı ve Seo eğitimleri aldım. Anahtar kelime çalışması, short-tail ve long-tail keyword kullanımı, anahtar kelime gruplandırması, SEO’yu destekleyen site yapısı, teknik seo, site içi SEO konularında bilgi sahibiyim. 20 yıllık süreç içinde bu konular ile yakından ilgilendim. Pek çok okumalarım oldu. Bu alanlarda içerik üretmekte zorlanmıyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görselde ileri Excel eğitimi için dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi yer almaktadır. Dizüstü bilgisayar açık ve kullanıcı klavyede yazıyor, bu da kursa aktif olarak katıldığını gösteriyor. Arka planda, öğrenme atmosferine katkıda bulunan siyah metinli bir tabela ve ahşap bir yüzey üzerinde bir tabak antep fıstığı görülebiliyor. Ayrıca, muhtemelen kurs sırasında içilen bir fincan kahvenin yakın çekimi ve rahatlatıcı ve konforlu bir ortam yaratan bir bitkinin yakın çekimi de bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayar ekranında, kullanıcının aktif olarak verileri analiz ettiğini gösteren bir grafik görülebiliyor. Tüm bunlar bir araya gelerek bu ileri düzey Excel eğitim kursu için ideal bir öğrenme ortamı oluşturuyor.
4.9
(302)

İleri Excel Eğitimi

25 Konu4 Saat
Bu görsel Excel hakkında bir çevrimiçi kursu tasvir etmektedir. Gözlük takan ve sakallı bir adam, konu hakkında bilgili ve deneyimli olduğunu gösteriyor. Gri arka plan üzerinde Excel Kursu - Excel Öğrenimi yazan metin de bunu doğruluyor. Yüzünün yakın çekimi, konuya olan güvenini gösteriyor. Ayrıca, gri arka plan üzerindeki beyaz metin, kursun kapsamlı ve bilgilendirici olduğunu gösteriyor. Adamın gözlükleri ve siyah gömleği profesyonel olduğunu, burnunun yakın çekimi ise son derece odaklanmış olduğunu gösteriyor. Bu görsel, öğrencinin deneyimli ve bilgili bir eğitmen tarafından verilen kapsamlı ve ilgi çekici bir çevrimiçi Excel kursu alacağını iletir.
4.9
(558)

Excel Eğitimi

10 Konu5 Saat
Bu görüntüde gözlüklü ve sakallı bir adam beyaz bir bluz giymiş olarak görülüyor. Doğrudan kameraya bakıyor ve doğrudan göz teması kuruyor. İfadesi ciddi ve yüzünde kararlı bir ifade var gibi görünüyor. Arkasında beyaz bir arka plan olan iyi aydınlatılmış bir alanda görünüyor. Bir sunumun ya da dersin ortasındaymış gibi görünüyor ya da belki de bir ders veriyor. Bu, güven ve kararlılığı ifade etmek için kullanılabilecek harika bir görüntüdür. Bilgi ve uzmanlık hissi verir ve izleyicinin deneyimli bir öğretmenin huzurunda olduğunu hissetmesini sağlar.
5
(3)

Excel Raporlama Eğitimi

30 Konu5 Saat