AnasayfaBlogSihirli Sözcükler Nelerdir?
Kişisel Gelişim

Sihirli Sözcükler Nelerdir?

20 Aralık 2019
Küçük bir çocuk sandalyede oturmuş, kucağındaki açık büyük kitaba dikkatle bakmaktadır. Çocuğun üzerinde mavi bir gömlek vardır ve kahverengi saçları yüzünden özenle toplanmıştır. Gözleri bir konsantrasyon havasıyla metne odaklanmış ve dudakları bir konsantrasyon ve beklenti ifadesiyle hafifçe ayrılmış. Görüntü, çocuğun yakın çekimidir ve hevesli ve kitapla meşgul ifadesini yakalar. Arka plan nötr bir renktir ve görüntünün odağı yalnızca çocuktur. Çocuk kitabın içeriğini keşfetme niyetiyle kitabı hevesle okurken, görüntü bir merak ve heves duygusu aktarıyor.
Sihirli SözcüklerKullanım AlanlarıÖrnekler
ŞimdilikKişisel gelişim, motivasyonŞimdilik başaramadım
ŞimdiKişisel gelişim, harekete geçmeŞimdi yapmalıyım
Merhaba, Anlıyorum, Katılıyorum, TeşekkürlerSosyal Çevreyle İletişimMerhaba, anlıyorum, katılıyorum, teşekkür ederim
KonuşmaSosyal Çevreyle İletişimKonuşma demek
LütfenSosyal Çevreyle İletişimLütfen kelimesiyle başlayan her rica
SizSatış ve PazarlamaSiz demek
Sizi anlıyorumMüşteri İlişkileriSizi anlıyorum kalıbı
Benzersiz, Ücretsiz, Uygun, Garantili, Size özel, Güvenli, SağlıklıÜrün TanıtımıBenzersiz bir deneyim, size özel hizmet
ÇünküMarka TanıtımıÇünkü biz ...
AmaGenel İletişimÖdevin güzel olmuş AMA birkaç noktayı unutmuşsun

Sözcükler bizi harekete geçiren bir güce sahiptir. Sözcükler bizi kızdırabilir, güldürebilir, hayal kırıklığına uğratabilir, güven verebilir. Sihirli sözcükler de tam bu noktada devreye girer. Örneğin keşke kelimesi olumsuz bir durumu daha da olumsuz bir duyguya dönüştürür. “Keşke yapmasaydın” yerine “Bir daha ki sefere dikkat edersin” demek, tatsız bir durumu bambaşka bir motivasyon yaratır. Sözcükleri olumlu ve olumsuz olarak iki ayrı gruba ayırabiliriz. Elbette biz, her durumu pozitife çevirebilecek olumlu sözcüklerin peşindeyiz. Gerek sosyal yaşantımızda ikili ilişkilerimizdeki iletişimde, gerek iş hayatında sözcüklerin gücünü kullanarak başarı yakalamak mümkündür.

Ayrıca kişisel motivasyonumuzda da olumlu sözcükler enerjimizi yükseltmez mi? Sihirli sözcükler konuşmadan yazışmalara kadar etkili bir iletişimde karşı taraf ile sizin aranızda bir köprü kurar. Uzun bir cümlenin içerisinde kullanacağınız tek bir kelime anlatmak istediğinizi ve yaratmak istediğiniz etkiyi sağlamak için yeterlidir. Bu sebeple onlara sihirli sözcükler deniyor. Örneğin “ama” sözcüğü ya da bağlacını doğru yerde kullanırsanız olumlu bir güce dönüşür. İki şekilde de inceleyelim.

  •  “Ödevin güzel olmuş AMA birkaç noktayı unutmuşun

  • “Birkaç noktayı unutmuşsun AMA ödevin güzel olmuş”

Her iki cümlede de akılda kalan son kısım olacaktır. O halde bir bağlacı doğru yerde kullanmak bile aynı şeyi anlatan bir cümleyi ne kadar değiştiriyor, sizde bıraktığı son histen anlayabilirsiniz. Kelimeleri ustalıkla kullanmak onları sihirli sözcüklere dönüştürüyor.

Sihirli Sözcükler Ne İşe Yarar?



En sık kullandığınız kelimeler hangileri? Gün içerisinde iş ortamında kullandığınız sözcükler, arkadaşlarınızla, ailenizle konuşurken sizi siz yapan kelimeleriniz var mı? Peki ya olaylar karşısında iç sesiniz size neler söylüyor? Daha çok olumlu mu olumsuz kelimeler mi ağırlık basıyor? Aslında ruh haliniz kullandığınız kelimelerdeki olumlu ya da olumsuz ağırlığını belirler.

  • Kullandığınız sözcükler kendinizi ölçmeniz için birer rehberdir.

  • Sözcükleri ustaca kullanarak olumsuzu olumluya çevirmekse hayatınıza yeni bir bakış açısı, başarı, kişisel gelişim, özgüven ve iç huzur gibi pozitif bir değişim getirir.

  • Özellikle satış ve pazarlamada sıkça kullanılan sihirli sözcükler, internet ortamındaki söylem dilinde de işe yarıyor. Dijital pazarlama, e-ticaret siteleri ve markaların sosyal medya hesaplarında kullanıcıyı harekete geçirip hedeflenen mesaja yöneltirken kelimelerin gücünden yararlanılıyor.

  • Müşteri ilişkileri sihirli sözcükler ile kriz anlarıyla ustalıkla başa çıkabiliyor.

  • Genellikle kabus olarak düşünülen iş mülakatları nerde hangi kelimeyi kullanmanız gerektiğini planlamanız halinde kabus olmaktan çıkıyor.

  • Sosyal hayatınızda bir arkadaşınızla yaşadığınız ufak bir gerginlik tek bir kelimeyle olumlu ya da olumsuz bir noktaya dönebiliyor. Sanırım bunu hemen herkes yaşamıştır. Kelimeleri yerinde ve doğru kullanarak beklediğiniz etkiyi yaratmanız mümkün.

  • Sihirli kelimeler bireyden başlayarak topluma kadar daha huzurlu, daha pozitif, daha farkında bir yapı oluşmasını sağlar.

Hangi Sözcükler ile Nerede Sihir Yaratabilirsiniz?

Kişisel gelişim için sihirli sözcükler: Şimdilik ve şimdi sözcükleri ile hayatınıza küçük bir dokunuş J Hepimizin hayatında olumsuz durumlar oluyor. Bu durumları ifade ederken cümlenin başına “şimdilik” kelimesini koymayı denediniz mi? “Şimdilik başaramadım” demek herhangi bir başarısızlığı kendinize ifade ederken, bu durumun geçici olduğunu vurgulamanız sizi yeniden başarmak konusunda motive eder. Bir başka sihirli sözcük “şimdi”dir. “Şimdi yapmalıyım, şimdi yapacağım” şeklinde bir söylem zihninize gönderdiğiniz sinyalle sizi harekete geçirecek bir güç oluşturur.

Sosyal Çevreyle iletişimde sihirli sözcükler: Aileniz, çocuklarınız, arkadaşlarınız, iş arkadaşlarınız ile olan diyaloglarınızda nezaket kuralları gereği olan kelimeleri kullanmayı alışkanlık haline getirin. Merhaba, anlıyorum, katılıyorum, teşekkürler ile iyi bir başlangıç yapın. Olumsuzluk eki içeren kelimeler yerine aynı anlama gelen yapıcı kelimeler kullanın. Konuşma demek yerine sessiz ol demek aynı anlama gelse de biri olumsuz, diğeri olumlu yani yapıcı bir ifadedir. Lütfen kelimesiyle başlayan her rica içten bir cevapla karşılık bulur.

Pazarlama ve müşteri ilişkileri: Özellikle satış ve pazarlama kampanyalarında başlangıçta kullanılan ilk sihirli kelime “Siz” demektir. Direk kişiye özel hitap şeklinde bir algılama oluşturur ve hem konuşmada hem yazılı metinlerde dikkat çekici bir başlangıçtır. Müşteri şikayetlerinde isimle hitap ederek başlangıç yapmak ve konuşma sürecinde “sizi anlıyorum” kalıbı en sihirli kelimedir.

Bir ürün tanıtımında kullanılan en dikkat çekici olanlar benzersiz, ücretsiz, uygun, garantili, size özel, güvenli, sağlıklı gibi sihirli kelimelerdir. Markalar kendilerini anlatırken çünkü ile başlayan cümlelere sıklıkla yer verir. Hedef kitleye neden kendilerini tercih etmeleri gerektiğine dikkat çekmek için kullanılır.  Satışa dönüştürmek için kullanılan, kullanıcıyı satın almaya ikna edici cümlelerde metnin ya da konuşmanın sonunda şimdi, hemen kelimeleri ile başlayan cümleler kullanılır.

“Şimdi sipariş verebilirsiniz”,Hemen sepete ekleyebilirsiniz” gibi cümleleri sıklıkla duymuşsunuzdur. Ayrıca son fırsat, kaçırmayın, tükeniyor harekete geçiren sihirli sözcüklerdendir. Büyük kelimesi ile başlayan tamlamalar satış ve pazarlamanın en etkili kelimelerindendir. Büyük indirim, büyük yenilik gibi örnekler çoğaltılabilir. Sihirli sözcükler elbette bunlarla sınırlı değil. İş hayatında sektöre göre, ürüne ya da markaya göre değişen güçlü kelimeler de vardır. Örneğin son dönemde özellikle gıda sektöründe doğal, sağlıklı, organik kelimelerinin yarattığı etki gibi.

Sihirli Sözcüklerle Hayatınıza Yön Verin

Sihirli sözcükler aslında bilinçaltımıza yapılan pozitif olumlamalardır. Genel olarak harekete geçiren güçlü kelimeler olduğu gibi, kişiden kişiye değişen kelimeler de vardır. Örneğin şimdi kelimesi harekete geçiren dinamik bir kelime olsa da bazı kişilerde panik havası çağrıştırabilir. Dolayısıyla kişisel gelişimde kelimelerin gücüyle hayatınıza yön vermek için öncelikle kendi kelimelerinizi bulmanız gerekir. Siz de olumlu ya da olumsuz duygular uyandıran kelimeler hangileri? En temelde yukarıdaki kelimeleri hayatınıza adapte ederek başlayabilirsiniz. Alışkanlık kazanmak iki üç haftalık bir zaman alabilir.

Ancak daha pozitif, daha enerjik ve kendinizi huzurlu hissetmeye başladıkça kelimelerin gücüne tanık olursunuz. Hayatınızdaki olumsuzlukları geride bırakmaya kelimelerden başlayabilir, kullandığınız her olumsuz kelimenin yerine olumlu bir kelime koyabilirsiniz. Kendinizi gözlemledikçe, sürekli bir farkındalık halinde kullandığınız her bir kelimeyi ve nerede kullandığınızı daha kolay analiz edecek ve gittikçe fark edilir bir değişim içerisine gireceksiniz.

Kendinizi analiz etmek, farkında olmadan oluşturduğunuz düşünce kalıplarına bağlı alışkanlıklardan daha bilinçli alışkanlıklar noktasına ulaşmak için NLP tekniklerinden de faydalanabilirsiniz. NLP farkında olmadan ya da olarak yaptığımız negatif düşünce ve davranışları olumluya çevirebilmek için kullanılan teknikler bütünüdür. İş hayatından kişisel hayata kadar hemen hemen her alanda kullanılabilen NLP teknikleri sizi kendi sihirli sözcüklerinize ulaştıracak yollar bütünüdür. Enstitü’nün online eğitim programları içerisinde yer alan NLP eğitimi ile kendiniz için pozitif bir adım atabilirsiniz. Hayatın her alanında daha huzurlu ve daha başarılı olmanın sırrı nedir? öğrenebilirsiniz. Hayatınızdan sihirli sözcükler hiç eksik olmasın :)

Şimdilik, Kişisel gelişim, motivasyon, Şimdilik başaramadım, Şimdi, Kişisel gelişim, harekete geçme, Şimdi yapmalıyım, Merhaba, Anlıyorum, Katılıyorum, Teşekkürler, Sosyal Çevreyle İletişim, Merhaba, anlıyorum, katılıyorum, teşekkür ederim, Konuşma, Sosyal Çevreyle İletişim, Konuşma demek, Lütfen, Sosyal Çevreyle İletişim, Lütfen kelimesiyle başlayan her rica, Siz, Satış ve Pazarlama, Siz demek, Sizi anlıyorum, Müşteri İlişkileri, Sizi anlıyorum kalıbı, Benzersiz, Ücretsiz, Uygun, Garantili, Size özel, Güvenli, Sağlıklı, Ürün Tanıtımı, Benzersiz bir deneyim, size özel hizmet, Çünkü, Marka Tanıtımı, Çünkü biz , Ama, Genel İletişim, Ödevin güzel olmuş AMA birkaç noktayı unutmuşsun
sihirli sözcükler sihirli sözcük sihirli kelimeler kişisel gelişim güçlü kelimeler NLP NLP eğitimi online eğitim
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resmin ön planında başparmak yukarı hareketi yapan bir el görülüyor. El beyazdır ve başparmak hafifçe dışa dönüktür. Görüntünün arka planı odak dışı ve hafif bulanık. El, görüntünün sol üst köşesindeki bir logo ve sağ üst köşedeki bazı metinlerle çerçevelenmiştir. Metin beyazdır ve ne yazdığını anlamak zordur. El ve başparmak görüntünün ana odağıdır ve jest açıktır. Jest onaylama ve olumluluk içeriyor.
İkna Teknikleri

Sihir Etkisi Yaratan ikna Teknikleri

24 Ocak 2022
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018
Bu resim, üzerine birkaç ahşap harf yerleştirilmiş ahşap bir duvarı göstermektedir. Harfler, sol üst köşede bir C harfi, ortada bir E harfi ve sağında kancalı bir harf olacak şekilde çekici bir düzende yerleştirilmiş. Ahşap yüzeyin üzerine yerleştirilmiş metal bir nesne de kompozisyonun geneline ilginç bir kontrast katıyor. Duvarın ve harflerin ahşap damarları net bir şekilde görülebiliyor ve görüntünün rustik cazibesine katkıda bulunuyor. Genel olarak, görüntü bir sıcaklık ve sade bir rahatlık hissi veriyor.
Kişisel Gelişim

En Popüler Başarı Sözleri

05 Şubat 2020
 Bu online kurs ile iş iletişiminizde ikna tekniklerini nasıl kullanacağınızı öğrenin.
5
(141)

İkna Teknikleri Eğitimi

14 Konu5 Saat
Dalgalı, sarı saçlı güzel bir kadın şık, gri bir takım elbise giyiyor. Yüzünde kendinden emin bir ifade var, gözleri doğrudan kameraya bakıyor. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve uzun bacaklarını ayak bileklerinden kavuşturmuş. Bir çift siyah, sivri burunlu topuklu ayakkabı giyiyor. Boynunda inci bir kolye ve bir çift küçük altın küpe var. Dudakları açık pembe tonuna boyanmış. Dengeli ve zarif görünüyor.Fatoş Kanıtemiz
1110464
Bu online eğitim, zihin haritaları konusunda kapsamlı bir eğitim sunmaktadır. Bu eğitim size fikirlerin, kavramların ve görevlerin görsel temsillerini nasıl oluşturacağınızı öğretecektir. Düşüncelerinizi yapılandırmak ve düzenlemek için diyagramları ve grafik öğeleri nasıl kullanacağınızı ve fikirlerinizi hayata geçirmek için renkleri, sembolleri ve görüntüleri nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz. Ayrıca verilerinizdeki kalıpları nasıl belirleyeceğinizi ve fikirleriniz arasındaki ilişkileri nasıl tanıyıp kullanacağınızı da öğreneceksiniz. Bu eğitimle, düşüncelerinizi ve fikirlerinizi daha iyi organize etmenize ve iletmenize yardımcı olacak etkili zihin haritaları oluşturma becerilerine sahip olacaksınız. Bu eğitim size zihin haritalarınızdan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacak bilgi ve becerileri kazandırmak ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Dolgun sakallı ve yuvarlak gözlüklü olgun bir adam doğrudan kameraya bakmaktadır. Üzerinde gri, uzun kollu bir gömlek ve koyu renkli bir kot pantolon var. Saçları alnından geriye doğru taranmış ve birkaç tutam alnına düşmüş. Gözleri tetikte ve ağzı düşünceli bir ifadeyle hafifçe kıvrılmış. Adam otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüz hatları belirgin. Sakalı düzgünce kesilmiş ve gözlükleri yüzünü gurur verici bir şekilde çerçeveliyor. Kendinden emin ve dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Salim Akkök
735464
Oyunculuk eğitimi, sahne veya ekran için performans sanatını öğreten çevrimiçi bir kurstur. Bu kurs sayesinde, hareket ve yüz ifadelerinin temellerinden karakter geliştirme ve sahne çalışması gibi daha karmaşık tekniklere kadar oyunculuğun temellerini öğrenebilirsiniz. Kurs, kendi benzersiz tarzınızı ve zanaata yaklaşımınızı geliştirmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Metinleri nasıl analiz edeceğinizi, inandırıcı karakterler yaratacağınızı ve bir sahneye kendi yorumunuzu nasıl geliştireceğinizi öğreneceksiniz. Deneyimli profesyonellerin yardımıyla zanaatınızı geliştirebilir, kendinize güvenen ve başarılı bir oyuncu olabilirsiniz. Oyunculuk eğitimi size becerilerinizi geliştirme, özgüveninizi bulma ve kendi benzersiz tarzınızı geliştirme fırsatı da verebilir. Bu online kurs sayesinde başarılı bir oyuncu olabilir ve oyunculuk kariyerinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.
4.9
(12)

Oyunculuk Eğitimi

12 Konu5 Saat
Genç bir kadın ışıl ışıl gülümsüyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Kısmen kulaklarının arkasında toplanmış uzun, koyu kahverengi saçları var. Gözleri hayat dolu ve dudakları yumuşak, içten bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Beyaz bir tişört, açık mavi kot pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve duruşu rahat. Güven ve neşe saçıyor, bu da onu güzel ve canlandırıcı bir manzara haline getiriyor. Parlak, güneşli bir ortamda duruyor ve sıcak ışıltısı güneş ışınlarıyla vurgulanıyor.Sibel Curciali
1257464