AnasayfaBlogSigortacılık Bölümü Nedir?
Bölümler

Sigortacılık Bölümü Nedir?

09 Nisan 2020
Görüntünün ortasında, duvarları beyaza boyanmış, kırmızı çatılı küçük bir ev yer alıyor. Evin etrafı yemyeşil çimen ve ağaçlarla çevrili ve üzerinde kıvrık saplı siyah bir şemsiye bulunuyor. Evin solunda kalın yapraklı dalları olan büyük bir ağaç var. Evin sağında ise çeşitli çiçek ve bitkilerle dolu bir bahçe var. Yukarıdaki gökyüzü açık ve mavidir ve güneş pırıl pırıl parlamaktadır. Ev küçük ve şirin, etrafını çevreleyen beyaz bir çit var. Panjurları ve pencerelerinin yanı sıra çatıdaki baca da dahil olmak üzere evin ayrıntıları görülebiliyor.
KonuAçıklamaÖzellikler
Sigortacılık TarihiSigortacılık terimi ilk kez 4000 yıl önce kullanılmıştır ve modellenmesi Babiller döneminde olmuştur.Sanayi Devrimi ve yaşanan büyük teknik hatalar, sigortacılık kavramının gelişmesini sağlamıştır.
Sigortacılık KavramıSigorta, sigorta şirketinin, sigorta edenin prim karşılığı, çeşitli risklere karşı hasarlarını güvence altına aldığı bir sözleşmedir.Risklerin ortak bir havuzda birleşmesi ve risk oluştuğunda bu havuzdan zararların karşılanması esasına dayanır.
Sigortacılık BölümüSigortacılık bölümü, sigorta sektörüne bilgili ve donanımlı bireyler yetiştiren bir akademik alandır.Bireylerin farkında olmadığı riskleri tespit etmeyi, bu riskler karşısında bireyleri koruma altına almayı amaçlar.
Sigortacılık Bölümü İş İmkanlarıSigortacılık bölümü iş imkanları mezun olan kişinin tercihlerine göre değişir. Finans şirketleri, kredi kuruluşları ve bankacılık sektörü en yaygın çalışma alanlarıdır.Reasürans şirketleri, Hazine Müsteşarlığı, danışmanlık şirketleri, sağlık ve hayat sigortası şirketleri de iş imkanları arasındadır.
Sigortacılık Bölümü Mezunlarının İşleriMezunlar genellikle sigorta yaptıran bireylerin veya kuruluşların kayıtlarını oluşturur ve ödemeleri denetler.Farklı tipte risklere karşı kendini güvence altına almak isteyen bireyleri belirler ve onlara gerekli bilgileri sağlar.

Dünyada sigortacılık terimi ilk kez günümüzden 4000 yıl önce kullanılmıştır. Tabi ki bu terimin kullanım anlamı günümüzde kullanılan anlamı ile aynı değildi. Ancak benzer uygulamaları bulunmaktaydı. Sigortacılık ilk kez Babillerde kullanılan bir terimdi. Sigortacılık teriminin ilk kez Babillerde kullanılma nedeni zamanının en büyük ticaret merkezi olmasıydı. Böylesine büyük ticaret merkezinde yaşanan yağmalamalar, yaşanan zararlar, kayıplar vb. nedenler bu devletin sigortacılık alanında kararlar almasına neden oldu. Modern anlamda sigortacılık teriminin doğuşu ise deniz, kara sigortacılığına yangın, kaza sigortacılığına tren kazaları ile alakalı bireysel kazalar eşlik etmiştir.

Sanayi Devrimi ile yaşanan büyük ve teknik hatalar da sigortacılık kavramının gelişmesine yol açmıştır. 20. yüzyılın başlarına gelindiğinde ise oluşan sigorta şirketleri her türlü ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde örgütlenmelerini tamamlamıştır. Bu tarihten itibaren sigortacılık alanı etkin bir şekilde ihtiyaç sahiplerine hizmet etmektedir. Sigortacılık kavramını daha iyi anlamlandırabilmek için sigorta kavramını tanımlayalım. Sigorta, sigorta şirketinin, sigorta ödeyen kişinin prim karşılığı, çeşitli risklere karşı hasarlarını güvence altına aldığı bir sözleşme olarak tanımlanır.

Sigorta sisteminde olan kişilerin risklerinin ortak bir havuzda birleşmesi ve risk oluştuğunda bu havuzdan zararlarının karşılanması olayı gerçekleşir. Buradan yola çıkarak bu havuzda ne kadar fazla birey olursa, risk daha fazla kişi ile paylaşılır ve zarar da doğal olarak azalır. Sigortacılık kavramı hakkında giriş yaptıktan sonra akademik yönü olan sigortacılık bölümü hakkında bilgi sahibi olalım.

Sigortacılık Bölümü Nedir?

Sigortacılık bölümü, sigorta sektörüne donanımlı ve bilgi sahibi olan nitelikli bireyler yetiştiren bir bölümdür. Sigortacılık bölümü, bireylerin farkında olmadığı riskleri tespit etmeyi ve bu riskler karşısında bireyleri koruma altına almayı amaçlayan bir bölümdür. Sigortacılık bölümü, yaşamımızda hiç tanımadığımız kişilerin hayatında oluşabilecek riskleri teminat altına alır, riskleri üstlenir ve tehlike gerçekleştiğinde tazminat ödemeyi öğreten bir bölümdür. Sigorta ile ilgili gelişen bilgileri ve deneyimleri öğrencilerine aktaran ve bu alanda öğrencilerinde bilimsel çalışmalar yapmasını teşvik eden bölümdür, sigortacılık bölümü.

Gelişmiş ülkelerde yaşayan bireyler, yaşadıkları toplum içinde malları ve canlarının karşı karşıya kaldıkları birçok tehlike ile karşılaşmaktadır. Bu tehlikelerden korunabilmek için sigortacılık bölümü oluşturulmuştur. Belirtilen ülkelerde yaşayan bireyler, risklerden korunabilmek için yatırımlarının bir kısmını sigorta acentelerine yatırmaktadır. Sigortacılık bölümü de etkisi yönüyle bireyleri oluşabilecek risklere karşı koruyan bilgi sahibi, nitelikli, mesleki etik kurallarını bilen, sektördeki gelişmeleri takip eden bireyler yetiştirmektedir.

Sigortacılık bölümü çoğunlukla bankacılık ve sigortacılık bölümü ile karıştırılmaktadır. Bu iki bölümü ayıran en önemli özellik sigortacılık bölümü okuyacak olan öğrencilerin sigortacılık alanında daha detaylı ve derinlemesine bir bilgi öğrenmesidir. Bölüm hakkında bilgi sahibi olduktan sonra sigortacılık bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olalım.

Sigortacılık Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Sigortacılık bölümü iş imkanları mezun olan kişinin tercihlerine göre değişiklik göstermektedir. Sigortacılık bölümü iş imkanları arasına ilk sırayı sigorta acentesinde çalışmayı koyabiliriz. Finans şirketleri, kredi kuruluşları da sigortacılık bölümü iş imkanları arasında yer alır. Bankacılık sektörü de bu bölümden mezun olan kişilerin tercih ettiği çalışma alanıdır. Bunların yanı sıra Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da sigortacılık bölümü iş imkanları arasında yer alır.

Reasürans şirketleri, Hazine Müsteşarlığı, danışmanlık şirketleri sigortacılık bölümü iş imkanları arasında yer alır. Sağlık sigortası şirketleri ve hayat sigortası şirketlerinde çalışmak da sigortacılık bölümü iş imkanları arasında yer alır. Son olarak emlak faaliyetlerinde ve broker şirketlerinde çalışmayı da ekleyebiliriz. Sigortacılık bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra sigortacılık bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceleyelim.

Sigortacılık Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Sigortacılık bölümü mezunları en genel hali ile mesleki yaşamlarında yangın, sağlık, kaza sigortası yaptıran bireylerin ya da kuruluşların kayıtlarını oluştururlar. Bu işlemi yaptıktan sonra ödemeleri denetleyip ve kontrol ederek yasalara uygun olmasını sağlarlar. Ölüm, yangın, hırsızlık, emeklilik vb. durumlara karşı kendisini gelecekte parasal yönden güvence altında hissetmek isteyen kişileri belirlemek sigortacılık bölümü mezunları işleri arasındadır. Sigortacılık bölümü mezunları, parasal yönden kendini güvence altında hissetmek isteyen kişileri bulduktan sonra belirtilen konular hakkında bilgi verirler.

Sigortacılık bölümü mezunları, müşterilerini uyguladıkları hizmetlerden yararlanmak için teşvik edici çalışmalarda bulunurlar. Sigortacılık bölümü mezunları, müşterilerinin gerek duyduğu ihtiyaçları belirleyerek ona uygun paketleri tanıtırlar. Ayrıca sigortacılık bölümü mezunları, müşterilerinin primlerini belirler ve sigortalılık işlemlerini gerçekleştirirler. Müşterileri için dosya oluştururlar ve primlerini kontrol ederler. Süreli sigortalıların poliçelerini süre bittiğinde yenileme işlemini yaparlar. Sigortacılık bölümü mezunları, müşterilerinin yaşadıkları kayıptan dolayı tazminat işlemlerini hallederler. Mezunların hangi işleri yaptıklarını öğrendikten sonra bölüm dersleri hakkında bilgi sahibi olalım.

Sigortacılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

  • Genel Muhasebe

  • Sigortacılığa Giriş

  • Matematik

  • İktisada Giriş

  • İşletmeye Giriş

  • Temel Sigortacılık

  • Pazarlama Yönetimi

  • İstatistik

  • Ticaret Hukuku

  • Yönetim ve Organizasyon

  • Sigortacılıkta Pazarlama ve Satış Yöntemleri

  • Sigortacılıkta Risk Yönetimi

  • Sigorta İşletmeciliği

  • Sigorta Muhasebesi

  • Finansal Tablolar ve Analizi

  • Nakliyat ve Lojistik Sigortaları

  • Sağlık Sigortası

  • Sigorta Hukuku

  • Sigorta Matematiği ve Aktüeryal Hesaplar

  • Ekonometri

Yukarıda verilen dersler genel olarak belirtilmiştir. Dersler üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Dersler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra sigortacılık bölümü taban puanları ve sıralama hakkında bilgi sahibi olalım.

Sigortacılık Bölümü Taban Puanları ve Sıralama Hakkında

Bu bölümü okuyabilmeniz için ilk önce YKS (TYT-AYT) sınavına girmeniz gerekir. Bu sınavdan aldığınız sonuca göre tercih yapabilirsiniz. Eşit ağırlık alanından öğrenci alan bir bölümdür. Ülkemizdeki sigortacılık bölümü taban puanları ve sıralama;

ÜniversiteBölümTaban PuanıSıralama
Başkent Üniversitesi (Burslu)Sigortacılık Bölümü289,1068341470
Marmara ÜniversitesiSigortacılık Bölümü287,45085350430
Ankara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiSigortacılık Bölümü256,76028536796
Akdeniz ÜniversitesiSigortacılık Bölümü235,47901713000
Afyon Kocatepe ÜniversitesiSigortacılık Bölümü189,6143998606
Girne Amerikan Üniversitesi (Burslu ve İngilizce bölüm)Sigortacılık BölümüDolmadı.Dolmadı.
Sigortacılık Tarihi, Sigortacılık terimi ilk kez 4000 yıl önce kullanılmıştır ve modellenmesi Babiller döneminde olmuştur, Sanayi Devrimi ve yaşanan büyük teknik hatalar, sigortacılık kavramının gelişmesini sağlamıştır, Sigortacılık Kavramı, Sigorta, sigorta şirketinin, sigorta edenin prim karşılığı, çeşitli risklere karşı hasarlarını güvence altına aldığı bir sözleşmedir, Risklerin ortak bir havuzda birleşmesi ve risk oluştuğunda bu havuzdan zararların karşılanması esasına dayanır, Sigortacılık Bölümü, Sigortacılık bölümü, sigorta sektörüne bilgili ve donanımlı bireyler yetiştiren bir akademik alandır, Bireylerin farkında olmadığı riskleri tespit etmeyi, bu riskler karşısında bireyleri koruma altına almayı amaçlar, Sigortacılık Bölümü İş İmkanları, Sigortacılık bölümü iş imkanları mezun olan kişinin tercihlerine göre değişir Finans şirketleri, kredi kuruluşları ve bankacılık sektörü en yaygın çalışma alanlarıdır, Reasürans şirketleri, Hazine Müsteşarlığı, danışmanlık şirketleri, sağlık ve hayat sigortası şirketleri de iş imkanları arasındadır, Sigortacılık Bölümü Mezunlarının İşleri, Mezunlar genellikle sigorta yaptıran bireylerin veya kuruluşların kayıtlarını oluşturur ve ödemeleri denetler, Farklı tipte risklere karşı kendini güvence altına almak isteyen bireyleri belirler ve onlara gerekli bilgileri sağlar
Sigortacılık bölümü sigorta sigortacılık sigortacılık bölümü iş imkanları sigortacılık bölümü mezunları sigortacılık bölümü taban puanları ve sıralama
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde sağ elinde siyah bir kalem ve sol elinde bir hesap makinesi tutan bir kişi görülüyor. Hesap makinesi yüzüne yakın bir yerde duruyor ve gözleri sanki dikkatle bir şeyler hesaplıyormuş gibi cihaza odaklanmış durumda. Kişi mavi uzun kollu bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Saçları kahverengi ve gözlerinin de kahverengi olduğu görülüyor. Görüntünün arka planı boştur, bu da görüntünün odağının kişi ve elindeki nesneler olduğunu ima etmektedir. Kişi yirmili yaşlarda görünüyor ve rahat bir duruşla dik duruyor.
Bölümler

Aktüerya Bilimleri Bölümü

05 Haziran 2020
Aktüerya Bölümü
Bölümler

Aktüerya Bölümü Nedir?

20 Eylül 2020
Bir kişi bir sınıfta kara tahtanın önünde durmaktadır. Bu kişinin uzun, siyah saçları arkaya doğru toplanmış ve beyaz bir gömlek giyiyor. Kara tahtanın sağ üst köşesinde siyah beyaz bir grafiti deseni vardır. Kişi kollarını önünde kavuşturmuş, doğrudan kara tahtaya bakmaktadır. Yüzünde sakin ve odaklanmış bir ifade var. Kara tahta yazı ve diyagramlarla doludur ve kişi muhtemelen bir şeyler çalışmakta veya öğrenmektedir.
Meslekler

Sayısal Meslekler Nelerdir?

29 Nisan 2022