AnasayfaBlogSD Kart Ne İşe Yarar?
Nedir?

SD Kart Ne İşe Yarar?

07 Eylül 2021
Parlak bir gülümsemeye sahip güzel bir kadın kameraya bakıyor. Mavi bir fiyonkla bağlanmış açık kahverengi saçları var. Beyaz bir bluz giymiş ve gözleri ışıl ışıl. Dudakları hafifçe aralanmış, sanki bir fıkra anlatacakmış gibi. Arkasında siyah metinli gri dikdörtgen bir tabela ve sağında siyah bir büyüteç var. Sol alt köşede üzerinde sayı sembolü olan beyaz bir kare ve sağında beyaz bir kare içinde siyah bir x işareti var. Sağında ise simgelerden oluşan beyaz bir ızgara var. Kameraya bakarken mutlu ve kendinden emin görünüyor. Beden dili olumlu bir tutum sergiliyor. Kendinden emin görünüyor ve varlığı davetkâr.
Kart TürüTanımKapasite
SD KartSanDisk tarafından 2001 yılında üretilen hafıza kartı standartı.8 MB - 32 GB
Micro SD Kart2001 yılında SanDisk tarafından üretilmiş mikro boyutlarda hafıza kartı çeşidi.8 GB - 256 GB
CompactFlash (CF)1994 yılında SanDisk tarafından üretilen hafıza kartı çeşidi. Genellikle PDA cihazları ve dijital kameralarda kullanılır.Çeşitli Kapasiteler
MMC KartCep telefonlarından taşınabilir müzik çalarlara kadar pek çok yerde kullanılan hafıza kartı çeşidi.Çeşitli Kapasiteler
SDHC CardYüksek hızda veri aktarımı sağlayan hafıza kartı çeşidi.32 GB
SmartMedia CardDijital kameralar için üretilmiş en eski hafıza kartı çeşidi.Çeşitli Kapasiteler
SDXC Card2 TB gibi çok yüksek kapasitelere sahip olan hafıza kartı çeşidi.2 TB
Hafıza KartıFotoğrafların, müziklerin, videoların ve çeşitli verilerin depolanmasını sağlayan genel bir teknoloji.Çeşitli Kapasiteler
SD Kart OkuyucuSD kartınıza aktaracağınız verilerin bir cihazdan yüksek hızla aktarılmasını sağlar.Yok

SD kart ne işe yarar demeden önce özellikle cep telefonlarımızda müzik, fotoğraf, video gibi içeriklerin depolandığı SD kart neymiş bir göz atalım. SD kart, Secure Digital Memory Card’ın kısaltılmışı olup 2001 yılında SanDisk tarafından çıkarılmıştır. Aynı zamanda SanDisk’in ürettiği MMC kartının geliştirilmesiyle ortaya çıkmış hafıza kartı standardıdır. SD kart, bilgisayarımızdaki resimleri, fotoğrafları, dokümanları güvenli bir şekilde saklamamıza yarar. SD karta Secure Digital denmesinin sebebi donanımında Digital Rights Management fonksiyonu bulundurmasından dolayıdır.

SD kartı tanıtırken burada aslında bilinmeyen bir kavram olan Digital Rights Management kavramından da bahsetmek gerekir. Digital Rights Management yani Türkçe adıyla Dijital Haklar Yönetimi ise lisans yasaları sayesinde malzemelerin daha güvenli hale getirilmesi ve kopyalanmasının önlenmesi için geliştirilmiş bir sistemdir. Yani aslında Digital Rights Management kavramını biraz açarsak: SD kartlarının içinde bulunan kullanıcı tarafından görünemeyen bir hafıza alanı var. Bu kısım SD kartlara giren illegal dosyaların kullanımını engellemek için ayrılmış. Bilgisayarınıza indirmiş olduğunuz korsan dosyaları SD kartların içine atamıyorsunuz.

SD kartların yapısı genelde 32 mm x 24 mm x 2,1 mm ebatlarındadır. İlk üretilen SD kartların kapasitesi 8 MB idi. Daha sonra SD kartların kapasitesi 2 GB’a kadar artış gösterdi. Günümüzde tabii ki 2 GB her ne kadar küçük olsa da bu kapasite SD 2.0 standart ile birlikte 32 GB ve SD 3.0 standardı ile 32 GB’a kadar çıktı. Tabii ki SD kartlara veri aktarım hızı da değişkenlik gösterdi. İlk üretilen 8 MB’lık SD kartları ortalama 3,6 MB/s okuma ve 0,8 MB/s yazma hızına sahip iken günümüzde ortalama 2 MB/s ile veri aktarımının yanı sıra High Speed olarak adlandırılan SD kartlarında 40 MB/s okuma ve yazma hızı söz konusu. SD kartın ne işe yaradığından ve ne olduğundan bahsettikten sonra şimdi de SD kart ve diğer kart çeşitlerinin bir arada toplandığı hafıza kartı nedir ne değildir ona bakalım.

Hafıza Kartı Nedir?

SD kartın da hafıza kartı çeşidi olarak yer aldığı hafıza kartı nedir dediğimizde diğer adlarıyla Memory Card veya Flash Memory Card olan 20 mm x 21,5 mm x 1,4 mm ölçülerine sahip bu cihaz da fotoğraf, müzik, video ve farklı dataların depolanmasını sağlayan teknolojidir şeklinde ifade edebiliriz. Hafıza kartlarını genelde telefonlarımızın, fotoğraf makinelerimizin, bilgisayarlarımızın ve flash bellek kapasitelerinin yetmediği durumlarda kullanırız. Bu kullanımların yanı sıra hafıza kartı aynı zamanda MP3 player, PDA, oyun konsolları gibi elektronik cihazlarda da kullanılır.

Hafıza kartının birden fazla çeşidi bulunur. Bunlar;

  • CompactFlash (CF)

  • MicroSD

  • MMC

  • SD Kart

  • SDHC Card

  • SmartMedia Card

  • SDXC Card

Bu hafıza kartı çeşitlerinden kısaca bahsetmek gerekirse CompactFlash, 1994 yılında Sandisk tarafından üretilen, PDA cihazları ve dijital kameraların içerisinde bulunan hafıza kartıdır. Bu hafıza kartına DSLR ve RAW formatındaki fotoğraflar ve HD kayıt yapan kameraların çıktıları kolaylıkla kaydedilebilir. MMC kartlar cep telefonlarından taşınabilir müzik çalarlara kadar pek çok yerde, SDHC card, yüksek hızlı dediğimiz hafıza kartları olup kart kapasitesi Sınıf 10 ve UHS-I’e kadar olan kart hızları sayesinde 32 GB’a kadar çıkmaktadır. SmartMedia Card ise dijital kameralar için üretilmiş en eski karttır. SDXC Card denilen hafıza kartı ise 2 TB gibi çok yüksek kapasitelere sahiptir. Micro SD karttan da bir sonraki başlıkta enine boyuna bahsettim.

Micro SD Kart

Hafıza kartının bir başka çeşidi olan 11 mm x 15 mm x 1 mm ölçülerine sahip Micro SD kart ise ilk kez 2001 yılında SanDisk tarafından üretilmiştir. Hızla gelişen dijital dünyada bir gereklilik haline gelen Micro SD kartlar çoğu hafıza kartları gibi fotoğraf, video gibi dosyaların depolanmasını sağlar. Adından da anlaşılacağı gibi mikro boyutlarda olan Micro SD kartların kapasitesi boyutlarının aksine daha geniştir. 8 GB’dan 256 GB’a kadar hafıza kapasitesine sahiptir ve Micro SD kart modelleri evde, okulda kısacası her yerde kolaylıkla taşınabilir.

Windows ve Mac işletim sistemleriyle uyumlu olmasının yanı sıra USB 2.0 ve USB 3.0 formatlarını destekleyen tüm cihazlarda kullanılır. Micro SD kartlarınızda özel dosyalarınızı özel parola koruması sayesinde koruma altına alabilmeniz mümkün. Ayrıca Micro SD kart modellerinden bazılarının sahip olduğu virüs tarama yazılımları, bilgisayarınızdaki herhangi bir veriye siz farkında olmadan giren zararlı yazılımları ve virüsleri temizleyip verilerinizi kolaylıkla saklayabilmenizi sağlar.

SD Kart Okuyucu

SD kart okuyucu, SD kartınıza aktaracağınız verilerin bir cihazdan yüksek hızla aktarılmasını sağlar. Aslında SD kart okuyucuları herhangi bir elektronik cihazın kablo setinin yıpranmaması adına alternatif olarak kullanılır. Yüksek hızda bir veri saniyede 500 Mbps hız ile aktarılır. Bu da 1 saniyede 500 verinin aktarılması demektir. Düşük hızda ise saniyede 1 Mbps hız ile veri aktarımı söz konusudur.

Kart okuyucular bilgisayarınıza, akıllı telefonunuza, akıllı TV’nize kolaylıkla veri gönderebilir veya onlardan veri alabilir. Bir başka deyişle bu verileri dijital cihazlarda batarya performansına etki etmeden aktarma yapabilir. USB 2.0 formatıyla USB girişi yapılabilen her cihazda kullanılan SD kart okuyucu tak-çalıştır prensibiyle çalışır ve kart okuyucuyu çalıştırabilmek için elektronik cihazlara hiçbir şekilde sürücü yüklenmesine gerek kalmaz. Kart okuyucuları Windows’un tüm sürümlerini ve Mac OS X işletim sisteminin 10.4 versiyonu ve üstü tüm sürümlerini desteklemektedir.

Kart okuyucuları tek bir kart tipini desteklediği gibi birçok kart tipini de destekleyebilir. Bu durum kart okuyucu modelleri ile değişkenlik gösterir. Kart okuyucularında her bir hafıza kartı için farklı yuvalar bulunur. Çoklu kart okuyucuları CompactFlash (CF), SD kart ya da Micro SD kartları için birden fazla yuvaya sahiptir.

Aynı zamanda SD kart okuyucuda yer alan LED ışık göstergeleri sayesinde kart okuyucudan SD kartınıza veri aktarımının ne aşamada olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz. SD kart okuyucularında LED ışığı kırmızı olduğunda veri aktarımı devam ederken yeşil olduğunda ise veri aktarımı sona erer.

SD Kart Fiyatları

SD kart fiyatları markaya, kapasiteye, SD kart çeşidine ve kullanımına göre değişkenlik gösterir. 2 GB ve 4 GB boyutlarındaki bir SD kart fotoğraf, müzik gibi daha küçük boyutlardaki verilerin kullanımına uygundur. 4 GB kapasitenin üstündeki kapasitelerde ise daha büyük boyutlardaki veriler saklanmalıdır. Bu da fiyatı etkilemektedir. SD kart fiyatlarının değişmesinde önemli olan bir başka faktör ise SD kartlarının class yani sınıf bilgileri olmalıdır. Class bilgilerinde veri aktarım hızları yer alır. Class 2 2 GB veri aktarım hızını, Class 4 4 MB/s hızı, Class 6 6 MB/s ve Class 10 ise 10 MB/s veri aktarım hızını ifade eder. 

Bu class değerlerine göre SD kart seçimi yapılmalı ve SD kartlar uygun fiyat ve kampanyalarla satın alınmalıdır. SD kart ne işe yarar dediğimizde, elektronik cihazların da belli bir kapasitesinin olduğunu unutmamak gerekir. Her şekilde her an teknoloji geliştikçe elde ettiğimiz verilerin bu elektronik cihazların kapasitesinin yetmediği durumlarda güvenli bir şekilde korunması gerekir. Bu durumda imdadımıza yetişen cihazlar ise SD kartlardır.

SD Kart, SanDisk tarafından 2001 yılında üretilen hafıza kartı standartı, 8 MB - 32 GB, Micro SD Kart, 2001 yılında SanDisk tarafından üretilmiş mikro boyutlarda hafıza kartı çeşidi, 8 GB - 256 GB, CompactFlash (CF), 1994 yılında SanDisk tarafından üretilen hafıza kartı çeşidi Genellikle PDA cihazları ve dijital kameralarda kullanılır, Çeşitli Kapasiteler, MMC Kart, Cep telefonlarından taşınabilir müzik çalarlara kadar pek çok yerde kullanılan hafıza kartı çeşidi, Çeşitli Kapasiteler, SDHC Card, Yüksek hızda veri aktarımı sağlayan hafıza kartı çeşidi, 32 GB, SmartMedia Card, Dijital kameralar için üretilmiş en eski hafıza kartı çeşidi, Çeşitli Kapasiteler, SDXC Card, 2 TB gibi çok yüksek kapasitelere sahip olan hafıza kartı çeşidi, 2 TB, Hafıza Kartı, Fotoğrafların, müziklerin, videoların ve çeşitli verilerin depolanmasını sağlayan genel bir teknoloji, Çeşitli Kapasiteler, SD Kart Okuyucu, SD kartınıza aktaracağınız verilerin bir cihazdan yüksek hızla aktarılmasını sağlar, Yok
sd kart sd kart ne işe yarar hafıza kartı nedir hafıza kartı memory card micro sd kart sd kart okuyucu kart okuyucular kart okuyucu modelleri çoklu kart okuyucuları sd kart fiyatları
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.