AnasayfaBlogRaylı Sistemler Yol Teknolojisi Bölümü (MYO)
Bölümler

Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Bölümü (MYO)

25 Aralık 2020
Bu görsel, koyu bir arka plan üzerinde beyaz metinli bir tren yolunu tasvir etmektedir. Metin karanlığa karşı görülebilir ve daire içinde beyaz bir O şeklindedir. Görüntü tren yolunun yakın çekimidir ve metal rayların yanı sıra yolu oluşturan çizgi ve çıkıntıların ayrıntılarını ortaya koymaktadır. Arka planda, kum ve dalgaların göründüğü bulanık bir plaj görüntüsü var. Görselde ayrıca bir logonun yakın çekiminin yanı sıra bir şapkanın yakın çekimi de yer alıyor. Genel olarak görüntü, beyaz metnin odak noktası olduğu bir tren yoluna detaylı bir bakış niteliğindedir.
Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Bölümünün Tanımıİş İmkanlarıDersler ve Gerekli Sorumluluklar
Demir yollarının alt ve üst yapısı, bakımı ve onarım işlemlerini kapsayan bir bölüm.Çalışma alanları genellikle Devlet Demir Yolları ve özel şirketlerdir.Fizik, matematik ve mekanik yeteneği gerektiren bir bölüm. Ekip çalışmasına uyum sağlamalı ve analitik düşünebilmelidir.
Meslek uzmanlarına raylı sistemler yol teknikeri denir.Yapılandırma işlemlerinin çoğalmasıyla raylı sistemler yol teknikerlerine artan ihtiyaç duyulmaktadır.Mesleğin gerektirdiği teknik bilgiler ve ekip çalışmasına uyum sağlama becerisi gerekir.
2 yıllık ön lisans eğitimi vermekte olan bir meslek yüksekokulu bölümüdür.TCDD Genel Müdürlüğü’nde veya büyükşehir belediyelerinde taşeron firmalar aracılığı ile yürütülen metro ve tramway inşaatında çalışabilirler.Demir yolu hattı döşeme işlemleri, bakım ve onarım işlemlerinden sorumludur.
Üniversite taban puanlarına göre öğrenci kabul eden bir bölümdür.Bölüm mezunlarının geniş bir iş imkanı bulunmamaktadır, genellikle iş sıkıntısı yaşayabilirler.Kontrollerin yapılması, işlemlerin yönlendirilmesi ve çalışmalara liderlik etme sorumlulukları üzerine dersler alırlar.
Bölüm geniş bir bilgiye sahip olmayı ve donanımlı tekniker yetiştirmeyi hedefler.Bölüm mezunları genellikle devlet demir yollarında veya özel şirketlerde çalışırlar.Balastı kontrolleri yapılır, makasların kontrolleri yapılır ve buna benzer teknik bilgiler üzerine dersler alırlar.

Raylı sistemler yol teknolojisi; demir yolları alt yapı, demir yolları üst yapı, bakım, demir yollarının döşenme işlemleri, bağlantı yollarının yapımı, geçitlerin yapımı ve onarım işlemlerinin tümünü kapsar. Tüm bu işlemleri inşaat veya makine mühendisi kontrolü ile tamamlayan meslek uzmanlarına raylı sistemler yol teknikeri adı verilir.

Her geçen gün çoğalan yapılandırma işlemleri sebebi ile raylı sistemler yol teknikerlerine oldukça fazla ihtiyaç duyulur. Raylı Sistemler Yol Teknolojisi bölümü ise demir yollarında görev alacak, donanımlı, görev bilincine sahip teknikerler yetiştirmeyi hedefler.

Bu alana ilgi duyan, gelişmeleri yakından takip eden, fizik ve matematikte başarılı olduğuna inanan adayların Raylı Sistemler Yol Teknolojisi bölümünü tercih listesine eklemesi başarılı bir eğitim hayatı geçirmelerini sağlayacaktır.

Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Bölümü Nedir?

Raylı sistemler yol teknolojisi programı 2 yıllık ön lisans eğitimi veren meslek yüksekokulu eğitimlerindendir. Taban puanı çok yüksek olmayan birkaç üniversitede eğitim verir. Sektör ile ilgili ihtiyaçları bilgileri ile çözümleyecek, yol teknikeri olarak çalışmalarını sürdürecek uzmanlar yetiştirir. Bölüm TYT puanına göre öğrenci kabul eder. Bölümü tercih etmeyi düşünen öğrencilerin, TYT’ye katılması gerekir. Taban puan çok büyük farklılıklar olmasa da üniversitelere göre farklılık gösterir.

Bölüm mezunları için çalışma imkanları pek geniş değildir. Genellikle Devlet Demir Yolları görev alanlarıdır. Bazı özel şirketlerde de çalışabilirler. Bölüm mezunları şimdiye kadar genellikle iş sıkıntı yaşadığı için başka sektörlerde çalışmak durumunda kaldı.

Raylı sistemler yol teknolojisi mezunlarının çalışma koşulları da çok kolay değildir. Açık havada, soğuk veya sıcak hava koşullarına çok bakılmaksızın çalışmak durumunda kalırlar. Çalışmaları sırasında bir hataya sebep olmamak için ekip çalışması içinde görevlerini tamamlarlar.

Raylı sistemler yol teknolojisi bölümünü tercih listesine ekleyecek adayların bazı önemli özelliklere sahip olması oldukça önemlidir. Özellikle fizik ve matematik dersleri ile ilgili ve başarılı olmaları gerekir. Mekanik yeteneğini geliştirmiş olması ve engelli olmaması önemlidir. Ekip çalışmasına uyum sağlayıp, yönergelere uyabilen, dikkatli ve tedbirli kişiler olmaları önemlidir. Hızlı ve doğru kararlar alabilmeleri, analitik düşünme becerilerini geliştirmiş olmaları önemlidir.

Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Son yıllarda yaşanan gelişmeler, demir yollarının güvenli ve hızlı olmalarının getirdiği avantajlar, ülke ekonomisine sağladığı katkı konunun ciddiyetini gözler önüne sermektedir. Tüm dünyada da yaşanan gelişmeler özellikle demir yolu ulaşımın giderek yoğunlaşması, elektrifikasyon ve sinyalizasyon uygulamaları geçmişte oldukça karmaşık olan ulaşım şeklini güvenli bir yol haline getirmiştir.

Raylı sistemler yol teknolojisi mezunları; TCDD Genel Müdürlüğü’nde veya büyükşehir belediyelerinde taşeron firmalar aracılığı ile yürütülen metro ve tramway inşaatında çalışmalarını sürdürebilirler. Raylı sistemlerle ilgili toplu taşıma uygulamalarının ülke genelinde daha yoğun kullanılması durumunda mezunları iş bulma imkanı da geçmişe göre daha fazla olacaktır.

Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Raylı Sistemler Yol Teknolojisi bölümü mezunlarının çalışma imkanları kısıtlıdır. Genel çalışma alanları olan Devlet Demir Yolları görev alanlarının en önemlisidir. Özel şirketlerde çalışmalarını devam ettiren birçok mezunla karşılaşmak mümkündür.

Teknikerler, demir yollarında alt ve üst yapı işleri, demir yolu döşeme işlemleri, bağlantıları, geçitlerin yapımı, demir yollarının bakım ve onarım işlemleri ile ilgili teknik bilgilerini kullanarak, değer yaratırlar. İnşaat veya makine mühendisinin yönlendirmesi doğrultusunda çalışan teknisyenlerin temel görevleri aşağıdaki gibidir.

  • Çalışmalar sırasında kullanılacak araç ve gerecin kontrolünü yapmaktan sorumludurlar.

  • Demir yolu hattı ve güzergahı kontrollerini yaparlar.

  • Demir yolu hattı güzergahını kontrol etmekten sorumlu olma sebebi, herhangi bir problem yaşandığı an giderme veya giderilmesini sağlamaktır.

  • Rayların bağlantıları ve ray yastıkları kontrolleri, teknikerlerin sorumluluğundadır.

  • Traversleri kontrol ederler ve travers bağlantılarını incelerler.

  • Balastı kontrolleri yapılır.

  • Makasların kontrolleri yapılır.

  • Demir yolu hattı döşeme işlemlerinde yönlendirmelere göre çalışmalarını sürdürürler.

  • Demir yolu hattı bakım ve onarım işlemlerinden sorumludurlar.

Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Raylı sistemler yol teknolojisi bölümünü tercih etmeyi planlayan adaylar öncelikle eğitim yaşamlarında hangi dersler ile karşılaşacağını araştırır. Raylı sistemler yol teknolojisi bölümü öğrencileri genellikle eğitimlerinin birinci ve ikinci dönemlerinde meslek dersi alır.

Öğrenciler sonraki yılda bu temellerin üzerine uygulamalı dersler alacak ve zorunlu stajlarını tamamlayacaktır. 2 yıllık eğitim yaşamları süresinde raylı sistemler yol teknolojisi konusuyla ilgili çok sayıda dersle karşı karşıya kalacaklardır. Üniversitelere göre farklı olabilen zorunlu staj uygulamaları olmazsa olmazdır. Staj gün sayısı da yine üniversitelere göre farklılık göstermektedir. Öğrenciler stajlarını başarıyla tamamlamanın ardından staj defterini bulundukları kuruma onaylatır. Belirlenen tarihlerde ise üniversite staj komisyonuna defteri iletir.

Tüm dersleri başarılıyla tamamlayan öğrenciler Raylı sistemler yol teknolojisi ön lisans diploması alır. Diplomasını alan meslek adaylarına Raylı sistemler yol teknikeri unvanı verilir. Raylı sistemler yol teknolojisi bölümünü tercih edecek adaylar, aşağıdaki temel derslerden sorumlu olurlar.

  • Raylı Sistem Bilgisi

  • İş Güvenliği

  • Teknolojinin Bilimsel İlkeleri

  • Teknik Resim

  • Statik Mukavemet

  • Raylı Sistem Trafiği

  • Yapı Malzemeleri

  • Topografya

  • Zemin Mekaniği

  • Yol Altyapısı ve Bakımı

  • Köprüler ve Tüneller

  • Üst Yapı Tekniği ve Bakımı

  • Ray Kaynağı

  • Yol Projesi ve Demiryolu Tekniği

Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Raylı Sistemler Yol Teknolojisi taban puanları ve başarı sıralamalarını aşağıda bilginize iletiyoruz. Hazırlanan puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adayların bilgilerini kapsar. Yazımızdaki hazırlanan verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından yapılmış açıklamanın puanlarıdır.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİRaylı Sistemler Yol Teknolojisi257,10289791692
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİRaylı Sistemler Yol Teknolojisi251,18836863990
ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİRaylı Sistemler Yol Teknolojisi231,380991119283
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİRaylı Sistemler Yol Teknolojisi221,875671253422
Demir yollarının alt ve üst yapısı, bakımı ve onarım işlemlerini kapsayan bir bölüm, Çalışma alanları genellikle Devlet Demir Yolları ve özel şirketlerdir, Fizik, matematik ve mekanik yeteneği gerektiren bir bölüm Ekip çalışmasına uyum sağlamalı ve analitik düşünebilmelidir, Meslek uzmanlarına raylı sistemler yol teknikeri denir, Yapılandırma işlemlerinin çoğalmasıyla raylı sistemler yol teknikerlerine artan ihtiyaç duyulmaktadır, Mesleğin gerektirdiği teknik bilgiler ve ekip çalışmasına uyum sağlama becerisi gerekir, 2 yıllık ön lisans eğitimi vermekte olan bir meslek yüksekokulu bölümüdür, TCDD Genel Müdürlüğü’nde veya büyükşehir belediyelerinde taşeron firmalar aracılığı ile yürütülen metro ve tramway inşaatında çalışabilirler, Demir yolu hattı döşeme işlemleri, bakım ve onarım işlemlerinden sorumludur, Üniversite taban puanlarına göre öğrenci kabul eden bir bölümdür, Bölüm mezunlarının geniş bir iş imkanı bulunmamaktadır, genellikle iş sıkıntısı yaşayabilirler, Kontrollerin yapılması, işlemlerin yönlendirilmesi ve çalışmalara liderlik etme sorumlulukları üzerine dersler alırlar, Bölüm geniş bir bilgiye sahip olmayı ve donanımlı tekniker yetiştirmeyi hedefler, Bölüm mezunları genellikle devlet demir yollarında veya özel şirketlerde çalışırlar, Balastı kontrolleri yapılır, makasların kontrolleri yapılır ve buna benzer teknik bilgiler üzerine dersler alırlar
raylı sistemler yol teknolojisi raylı sistemler yol teknikeri raylı sistemler yol teknolojisi bölümü
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.