AnasayfaBlogRaylı Sistemler Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Raylı Sistemler Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

21 Nisan 2021
Gökyüzünde tellerle asılı duran iki kırmızı gondolun parlak renkleri masmavi gökyüzünde göze çarpmaktadır. Gondol kabinleri, izleyicinin çarpıcı manzarayı seyretmesine olanak tanıyan açık pencerelere sahiptir. Gondolların solunda siyah metinli bir tabela ve uzakta uçan bir uçak görülüyor. Ön planda, bir ağacın yakın çekimi görülüyor ve ortada siyah harflerle mavi beyaz bir dikdörtgen görülebiliyor. Sağ tarafta, pencereleri açık kırmızı bir teleferik görülüyor. Son olarak, bölgenin güzelliğini gösteren bir pencerenin yakın çekimi görülmektedir. Toplamda bu görüntü, gökyüzündeki iki kırmızı gondolun çarpıcı bir görüntüsüdür.
Raylı Sistemler MühendisliğiGörevlerAranan Nitelikler
Genel TanımRaylı araçları ve ekipmanları tasarlar, üretimini planlar ve sistemler arası ilişkileri kurar.Disiplinli, sorumluluk sahibi, sayısal derslere ilgi duyan ve hesaplamaları seven bir kişi olmalıdır.
EğitimAsansör, teleferik gibi sistemleri tasarlar ve kurar. Binaların inşasında görev alır.Mekanik yeteneğe sahip olmalı, hızlı ve doğru kararlar alabilmeli.
Uygulama AlanlarıProje hazırlığı, zemin etüdü, onarım planlaması, raporlama ve ulaşım planı katkısı gibi görevlerde bulunur.Analitik düşünce becerilerini geliştirmiş, problem çözme konusunda yaratıcı olmalı.
İletişim BecerileriEkip çalışmasında uyumlu, yöneticilik kabiliyetine sahip olmalıdır. Sürekli geri bildirimde ve raporlamada bulunur.Sözlü ve yazılı yüksek iletişim becerisine sahip olmalı.
Planlama KabiliyetiDüzenli bakım planlaması, onarım çalışmalarını organize eder.Planlama ve yönetme becerisine sahip, zaman yönetiminde başarılı olmalı.
Askerlik DurumuErkek adaylar için, projelerin her aşamasında aktif rol alabilir.Askere gitmiş veya muaf olmalıdır.
Maaş DurumuÖzellikle devlet kurumlarında çalışan mühendislerin maaşları genellikle sektör ortalamasının üzerindedir.Maaşlar genellikle tecrübe, görev ve sorumluluklara bağlı olarak değişir.
Kariyer YoluMakine mühendisliği altında özelleşmiş bir alandır. Ulaşım sektöründe geniş kariyer imkanları sunar.İlgili alanlarda deneyim kazanmış ve uzmanlaşmış olmalılar.
Eğitime Açılmış İlk ÜniversiteKarabük Üniversitesi'nde ilk kez eğitime açılan bir bölümdür.Gerekli bilgi ve beceriye sahip yetişmiş mühendisler yetiştirme hedefinde.
Bölümün AmacıÜlkemizde raylı sistemler teknolojisi ile ilgili yeterli bilgi ve beceriye sahip yetişmiş mühendis ihtiyacını karşılamaktır.Bu problemlere çözüm getirecek analitik ve pratik bilgiye sahip olmaları gerekir.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bazı alanlarda iş gücü ihtiyacı da artmaya başladı. Raylı sistemlerde yaşanan gelişmeler de bu duruma önemli bir örnektir. Raylı sistemler mühendisi her çeşit raylı aracın ve ekipmanlarının tasarımını yapmakla sorumlu aynı zamanda üretimini planlayan kişilere verilen addır. Raylı sistemler mühendisi sistemler arası ilişkiler kurarak projelerin hazırlanmasında da rol oynar.

Raylı sistemler mühendisi aldığı eğitimler sayesinde asansör ve teleferik gibi sistemlerin de kurulmasında görevler alır. Bu sistemleri işletmekte rol oynayan raylı sistemler mühendisi raylı sistemlerde yapılmakta olan binaların inşasında da çalışmalar yürütür. Raylı sistemler üzerinde uzmanlık yolunda ilerleyen makine mühendisleri kendi alanlarında da önemli çalışmalara imza atarlar. Son yıllarda bu alanda olan iş gücüne çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır.

Yazımızda Raylı Sistemler Mühendisi Nedir? Raylı Sistemler Mühendisi ne iş yapar? Raylı Sistemler Mühendisi ne kadar maaş alır? Sorularına yanıtlar hazırladık.

Raylı Sistemler Mühendisi Nedir?

Raylı sistemler mühendisi, aslında raylı sistemler üzerinde uzmanlık sahibi olan makine mühendisidir. Aldıkları eğitim; asansör ve teleferik sistemlerinin kurulması içinde yeterlilik sahibi olmalarını sağlar. Temelinde raylı sistem teknolojisi kullanılan binaların inşasında da görev alabilirler.

Raylı sistemler mühendisinin görev ve çalışma alanları fazlasıyla geniştir. Raylı sistemler mühendisi aldığı eğitimlere göre çalışmalarını sürdürür. Bu kapsamda projeler ile ilgili zemin etüdü yapar ve mühendislerin çalışmalardaki bütün sürece dahil olurlar. Ulaşım planına katkı sağlamak üzere yapılan bu projelerin insanlığa önemli bir hizmet sunması hedeflenmektedir.

Aynı zamanda raylı sistemlerin periyodik bakımları da mühendisler tarafından yapılır. Raylı sistemlerin bu bakımları düzenli ve sağlıklı bir şekilde periyodik olarak yapılmaktadır. Raylı sistemlerde yapılan onarım çalışmaları ile ilgili planlamaları da raylı sistemler mühendisleri yönlendirmektedir. Aynı zamanda raylı sistemler mühendisi rapor ve geri bildirim ile ilgili konularda da önemli çalışmalar hazırlar. Raylı sistemler mühendisi adaylarında bazı nitelikler de aranır. Bu nitelikler nelerdir inceleyelim.

  • Disiplinli ve sorumluluk sahibi olmalıdır.

  • Sayısal derslerle ilgili olması, hesaplamaları sevmesi önemli nitelikler arasındadır.

  • Ekip çalışması içinde uyumlu olması, yöneticilik kabiliyetine yatkın olması oldukça önemli niteliklerdendir.

  • Mekanik yeteneğini geliştirmiş olması gerekir.

  • hızlı ve doğru kararlar alabilmeleri, analitik düşünce becerilerini geliştirmiş olmaları gerekir.

  • Problem çözme konusunda yaratıcı yaklaşımlar içinde bulunmaları gerekir.

  • Sözlü ve yazılı olarak yüksek bir iletişim becerisine sahip olmaları gerekir.

  • planlama ve yönetme konusunda beceri sahibi olmak, zaman yönetimi konusunda başarılı olmak diğer önemli niteliklerdendir.

  • Erkek adayların askeri yükümlülüklerini yerine getirmiş olması beklenir.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Raylı Sistemler Mühendisi Ne İş Yapar?

Raylı sistemler mühendisinin oldukça önemli görev ve sorumlulukları bulunur. Ulaşım sisteminde önemli bir alanda görev alan mühendisler bu projelerin her aşamasında titizlikle bulunmaları gerekir. İnsan güvenliğini doğrudan etkileyen raylı sistemlerin projesi ve uygunluğuna da çok dikkat etmek gerekir.

Özellikle bu projelerin mimarı olan raylı sistemler mühendisi her alanda detaylı çalışmalara imza atarlar. Onlar için ulaşımda önemli bir yere sahip olan bu raylı sistemleri düzeni de sağlamak çok önemlidir. Her çeşit raylı aracın, ekipmanlarının tasarımını yapmaktan sorumlu üretimini planlayan ve sistemler arası ilişkiler kurmakta görevli raylı sistem mühendislerinin temel sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • Projelerin hazırlık aşamasında yer alan bütün süreçlere dahil olurlar.

  • Zemin etüdü çalışmalarına katkı sunacak şekilde bu alanda bilgi sahibi olmalılar.

  • Fizibilite çalışmalarına katkıda bulunmaları gerekir.

  • Ulaşım planına katkı sunarlar.

  • Düzenli bakım planları oluşturur ve bu planların sağlıklı ilerlemesini sağlarlar.

  • Gerekli haller oluştuğunda onarım çalışmalarını organize ederler.

  • Raporlama ve geri bildirim yapmakla ilgili bilgi sahibi olmaları gerekir.

Raylı Sistemler Mühendisi Maaşları

Ülkemizde verilmekte olan Raylı Sistemler Mühendisliği bölümü eğitiminin amacı, ülkemizin raylı sistemler teknolojileri ile ilgili yeterli bilgi ve beceriye sahip yetişmiş mühendis ihtiyacını karşılamaktır. Bu eğitimde sunulan; matematik, fen ve mühendislik bilgileri bu alandaki problemlere uygulama becerisi kazandırmak amacıyla verilir. Bölüm öğrencilerini başarılı bir mühendislik kariyerine hazırlar.

Raylı Sistemler Mühendisliği; problemleri tespit etme, formül çıkarma, modelleme, analiz etme ve çözme becerisi kazandırmaya çalışır. Avrupa’da oldukça fazla ilgi gören ülkemizde ise ilk kez Karabük Üniversitesinde eğitime açılmış bir bölümdür. Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünü tamamladıktan sonra mezunların çalıştıkları başlıca yerler T.C.D.D ve diğer kamu kuruluşları olarak görülmektedir. Kamu alanı dışında raylı araçlar için parça üretimi yapan kuruluşlarda görev alabilirler.

Raylı Sistemler Mühendisi görevinde çalışanların kariyerlerinde ilerledikçe, görev aldıkları pozisyonlar ve aldıkları ortalama maaşlar değişiklik gösterebilir. Raylı sistemler mühendisinin eğitimini tamamladıktan sonra da gelişimin aralıksız devam ettirmesi gerekir. Sektörel gelişmeleri yakından takip etmelidir. 2021 yılı raylı sistemler mühendisinin kazançları aşağıdaki gibidir.

Raylı Sistemler Mühendisi en az 3.200 TL ortalama 5.590 TL en fazla ise 9.160 TL maaş elde etmektedir.

Raylı Sistemler Mühendisi Nasıl Olunur?

Raylı sistemler mühendisi olmak için yükseköğretim eğitimi almak şarttır. Bunun için özellikle üniversitelerin dört yıllık Mühendislik Fakültesi çatısı altında yer alan Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünden mezun olmak gerekir. Aynı zamanda Makine Mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler de İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Raylı Sistemler Mühendisliği programında eğitimlerini tamamlayabilirler.

Raylı sistemler mühendisleri; bilgisayar destekli teknik resim, raylı sistemler araç mekaniği ve taşıma teknolojisi gibi derslerden sorumlu olur. Çünkü raylı sistemler mühendisliğinin temel eğitimi tamamlandıktan sonra patent ve endüstriyel tasarım gibi konularda eğitim alınması gerekir. Bu eğitimlerini tamamlayan kişiler mesleklerinde önemli başarılar elde eder. Demir yolu ağı ülkemizde büyük bir hızla gelişen bir sektördür. Bu sebeple de alanında uzmanlaşmış personele oldukça fazla ihtiyaç duyulur. Raylı sistemler mühendisi olmak için alınacak temel dersler aşağıdaki gibidir.

  • Raylı Sistemler Mühendisliğinin Temelleri

  • Bilgisayar Destekli Teknik Resim

  • Raylı Sistemler Araç Mekaniği

  • Taşıma Teknolojisi ve Ekonomisi

  • Patent ve Endüstriyel Tasarım

  • Sıhhi Tesisat Sistemleri ve Tasarımı, gibi konular bulunmaktadır.

Genel Tanım, Raylı araçları ve ekipmanları tasarlar, üretimini planlar ve sistemler arası ilişkileri kurar, Disiplinli, sorumluluk sahibi, sayısal derslere ilgi duyan ve hesaplamaları seven bir kişi olmalıdır, Eğitim, Asansör, teleferik gibi sistemleri tasarlar ve kurar Binaların inşasında görev alır, Mekanik yeteneğe sahip olmalı, hızlı ve doğru kararlar alabilmeli, Uygulama Alanları, Proje hazırlığı, zemin etüdü, onarım planlaması, raporlama ve ulaşım planı katkısı gibi görevlerde bulunur, Analitik düşünce becerilerini geliştirmiş, problem çözme konusunda yaratıcı olmalı, İletişim Becerileri, Ekip çalışmasında uyumlu, yöneticilik kabiliyetine sahip olmalıdır Sürekli geri bildirimde ve raporlamada bulunur, Sözlü ve yazılı yüksek iletişim becerisine sahip olmalı, Planlama Kabiliyeti, Düzenli bakım planlaması, onarım çalışmalarını organize eder, Planlama ve yönetme becerisine sahip, zaman yönetiminde başarılı olmalı, Askerlik Durumu, Erkek adaylar için, projelerin her aşamasında aktif rol alabilir, Askere gitmiş veya muaf olmalıdır, Maaş Durumu, Özellikle devlet kurumlarında çalışan mühendislerin maaşları genellikle sektör ortalamasının üzerindedir, Maaşlar genellikle tecrübe, görev ve sorumluluklara bağlı olarak değişir, Kariyer Yolu, Makine mühendisliği altında özelleşmiş bir alandır Ulaşım sektöründe geniş kariyer imkanları sunar, İlgili alanlarda deneyim kazanmış ve uzmanlaşmış olmalılar, Eğitime Açılmış İlk Üniversite, Karabük Üniversitesi'nde ilk kez eğitime açılan bir bölümdür, Gerekli bilgi ve beceriye sahip yetişmiş mühendisler yetiştirme hedefinde, Bölümün Amacı, Ülkemizde raylı sistemler teknolojisi ile ilgili yeterli bilgi ve beceriye sahip yetişmiş mühendis ihtiyacını karşılamaktır, Bu problemlere çözüm getirecek analitik ve pratik bilgiye sahip olmaları gerekir
raylı sistemler mühendisi raylı sistemler makine mühendisi raylı sistemler mühendisi nedir raylı sistemler mühendisi ne iş yapar raylı sistemler mühendisi maaşları
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.