AnasayfaBlogRafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO)
Bölümler

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO)

21 Ocak 2021
Görüntünün ortasında, arka planda ışıkları olan büyük bir bronz tank görülüyor. Sağda bir trambolinin yakın çekimi ve siyah zemin üzerinde beyaz bir O harfi bulunan yuvarlak bir nesne yer alıyor. Solda bir davulun yakın çekimi ve mavi üst kısmı olan büyük bir taba rengi tank görülüyor. En sağda üst üste dizilmiş bir grup sandalye görülüyor. Mor zemin üzerinde beyaz bir O harfi de görülebilir. Sol üst köşede bir tabelanın yakın çekimi yer alıyor ve üzerinde bir metin bulunuyor. Bu görüntüde ön planda büyük bir tank ve çevresinde trambolinler, davullar, sandalyeler ve tabelalar gibi çeşitli nesneler görülüyor.
Bölüm AdıMeslek ÜnvanıBaşlıca Görevler
Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO)Rafineri ve Petro-kimya TeknikeriHam petrolün arıtılması, petrol ürünlerinin elde edilmesi, testler uygulanması
Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO)Rafineri ve Petro-kimya TeknikeriKatkı maddelerinin standartlara uygunluğunun test edilmesi ve sağlanması
Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO)Rafineri ve Petro-kimya TeknikeriSistemin sürekliliğini sağlayıcı önlemler almak
Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO)Rafineri ve Petro-kimya TeknikeriElde edilen petrol ürünlerinin kalite kontrolünü yapmak
Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO)Rafineri ve Petro-kimya TeknikeriÇalışma ortamının kurallarına ve standartlarına uymak
Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO)Rafineri ve Petro-kimya TeknikeriTeknik analizler yapmak ve rapor oluşturmak
Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO)Rafineri ve Petro-kimya TeknikeriBilgisayar destekli tasarımlar yapmak
Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO)Rafineri ve Petro-kimya TeknikeriBölümle ilgili teknolojik gelişmeleri takip etmek
Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO)Rafineri ve Petro-kimya TeknikeriSistem ve ekipman bakımlarını yapmak ve yaptırmak
Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO)Rafineri ve Petro-kimya TeknikeriGüvenlik prosedürlerine uymak ve uygulamak

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi ham petrolün işlenmesi ve farklı petrol ürünlerinin elde edilmesi ile ilgilenen bir alandır. Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi bölümü ise bu alanda çalışacak yetkin ve donanımlı bireyler yetiştirmeyi amaçlayan 2 yıllık ön lisans bölümüdür.

Temel bilimlerde özelliklede kimya alanında başarılı olan adaylar Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi bölümünü tercih listesine ekleyebilir. Fazlasıyla kapsamlı olan program; Bilgisayar, Teknolojinin temel İlkeleri, Kimyasal Süreç İlkeleri, Petrokimya Teknolojisi gibi mesleki dersler ile kaliteli bir eğitim vermeyi hedefler.

Mezun olan bireyler Rafineri ve Petro-kimya Teknikeri unvanı kazanır. Rafineri ve Petro-kimya teknikeri ham petrolün arıtılma ve petrol ürünlerinin elde edilme aşamasında Kimya Mühendisine yardım eder. Çalışmalar sırasında elde edilen ürünlerin standartlara uygun olup olmadığının kontrolü için testler uygular. Bölümü tercih edecek adayların bu alana ilgi duyması da mesleki yaşamlarında başarılı olmaları için önemli bir etkendir.

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü Nedir?

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü meslek yüksekokulu kapsamında eğitim veren ön lisans programıdır. Bu ön lisans programında rafinerilerde görev alacak teknikerler yetiştirilir. Eğitim süresi iki yıl olan bölümde, zaman az gibi gözükse de kapsamlı bir eğitim verilir. Öğrenciler 2 yıl boyunca öğrendikleri bilgiler ışığında meslek yaşamlarında başarılı birer tekniker olarak çalışabilir. Öğrenciler eğitimleri devam ederken aynı zamanda pratik yapmak üzere staj görürler.

TYT puan türüne göre başvuru yapabilirler. Bu puan türünde 150 ve üzeri alan herkes bölümü tercih etme hakkına sahip olmakla birlikte bölüme yerleşebilmek için en az 175 ve üzeri puan alınması gerekir. Dersleri özellikle sayısalla arası olan öğrenciler için uygun bölümlerden biridir. Tercih edecek adayların disiplinli olması ve dikkat gibi becerilere sahip olması gerekir.

Bölüm mezunları çalıştıkları kurumlarda bir mühendise bağlı olarak çalışmalarını yürüteceği için takım çalışması yapabilen ve iletişim yönü güçlü olan bireyler olmalıdır. İsteyen öğrenciler Dikey geçiş Sınavında gerekli puanı aldıktan sonra aşağıda yer alan 4 lisans bölümünden birine geçiş hakkı elde edebilir. Rafineri ve Petro-kimya Teknolojisi lisans bölümleri şöyledir;

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Rafineri ve petro-kimya teknolojisi mezunu teknikerler petrol rafinerilerinde görev alır. Çalışma ortamlarında işleri gereği gürültülü, kirli, yağlı ve hava petrol kokusu ile yüklü olur. Çalışmaları sırasında petrol ve doğal gaz mühendisi, teknisyenler ve diğer kurum çalışanları ile iletişim halinde olurlar.

Rafineri ve petro-kimya teknikerleri meslek yaşamlarına petrol yan ürünlerini işleyen fabrikalarda, petrol ürünleri elde eden petro-kimya tesislerinde ve rafinerilerde çalışır. Rafineri ve petro-kimya teknikeri olmak; üst düzeyde genel yetenek ve Fen bilimlerine, özellikle kimyaya ilgili bilgili olmayı gerektirir. Teknikerler uzun bir süre dikkatini bir noktaya yoğunlaştırabilmelidir. Tedbirli olmaları gerekir.

Mesleki yaşamlarında; basınç gösteren araçlar, sıcaklık ölçme donatımları, seviye göstergeleri, akış miktarı ölçme cihazları, analiz yapmada kullanılacak araç gereç ve maddeler ile iç içe olurlar. Alarm cihazları ve devreden çıkarma cihazları, farklı kimyasal maddeler, bilgisayar ve çeşitli kırtasiye malzemeleri önemli araç gereçleri arasındadır.

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Rafineri ve petro-kimya teknolojisi bölümünden mezun olanlara “Rafineri ve Petrokimya Teknikeri” denir. Bölümden mezun olan öğrenciler iş bulmakta zorlanmaz. Bölüm bu özelliği sebebi ile de tercih edilir. Bölümün çalışma koşulları ve kullanılacak araç ve gereçler iyi değerlendirildikten sonra seçim kararı verilmelidir.

Özel sektörde de kamu alanında da çalışma imkanı bulacak mezunlar, seçimlerini iş olanaklarına ve yapacakları işlere göre de belirleyebilir. Kariyerlerine farklı alanlarda devam etmek isteyen ve bu sebeple lisans eğitimine devam eden mezunlarla da karşılaşmak mümkündür. Rafineri ve petro-kimya teknikerinin başlıca görevleri aşağıdaki gibidir.

  • Rafineri ve petro-kimya teknikerleri, çalıştığı kurum tarafından tayin edilen kimya mühendisinin yönetiminde ham petrol için uygulanan tüm işlemlerde, arıtılmasında ve petrol ürünlerinin elde edilmesinde görev alır.

  • Bu çeşitli petrol ürünlerinin (benzin, mazot, motorin ) elde edilmesi için yapılacak işlemlerin tüm aşamasında sorumluluğu vardır. 

  • Petrol ürünü elde edilmesi aşamasında kullanılacak katkı maddelerinin standartlara uygun olup olmadığını test eder ve gerekli uygunluğu sağlar. 

  • Arıza bulma aletleri sayesinde sistemin sürekliliğini sağlayıcı önlemleri almak temel görevleri arasındadır. 

  • Elde edilen petrol ürünlerinin kalite kontrolünü yapmakta bir diğer önemli görevidir.

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi bölümünü tercih edecek adaylar eğitim yaşamlarında karşı karşıya kalacakları dersleri öğrenmek ister. Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi bölümü öğrencileri eğitimlerinin birinci yılında teknik bilgiye yönelik yoğun bir ders programı ile karşılaşır. Öğrenciler sonraki yıl pratiklik kazanmalarını sağlayacak dersler alır ve zorunlu staj yapmaları gerekir.

4 dönemlik eğitim yaşamları içinde Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi ile alakalı çok çeşitli dersler ile karşı karşıya kalırlar. Staj gün süresi de üniversitelere göre farklılık gösterebilir. Tüm dersleri başarılıyla tamamlayan öğrenciler Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi ön lisans diploması almaya hak kazanır aynı zamanda Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Teknikeri unvanına sahip olur. Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi bölümünü tercih edecek adaylar, aşağıdaki derslerden sorumludur.

  • Kimyasal analiz teknikleri

  • Teknik resim

  • Teknolojinin bilimsel ilkeleri

  • Kimyasal proses ilkeleri

  • Malzeme bilimi

  • Organik kimya

  • Akışkanlar mekaniği

  • Enstrümental analiz

  • Atık giderme

  • Kimyasal reaktörler

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

2020 Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi taban puanları ve Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi başarı sıralamaları aşağıda listelendiği şekildedir. Verilen puanlar ve sıralamaların her biri bu yıl yerleşen adaylara ait bilgiler olup, ilk 4 eğitim kurumuna aittir. Yazımızdaki bilgilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından bildirilmiş olan son güncel bilgilerdir.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİRafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi229,629631143088
EGE ÜNİVERSİTESİRafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi227,294531175891
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİRafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi220,052011279417
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİRafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi (İÖ)210,117021420723
Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO), Rafineri ve Petro-kimya Teknikeri, Ham petrolün arıtılması, petrol ürünlerinin elde edilmesi, testler uygulanması, Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO), Rafineri ve Petro-kimya Teknikeri, Katkı maddelerinin standartlara uygunluğunun test edilmesi ve sağlanması, Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO), Rafineri ve Petro-kimya Teknikeri, Sistemin sürekliliğini sağlayıcı önlemler almak, Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO), Rafineri ve Petro-kimya Teknikeri, Elde edilen petrol ürünlerinin kalite kontrolünü yapmak, Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO), Rafineri ve Petro-kimya Teknikeri, Çalışma ortamının kurallarına ve standartlarına uymak, Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO), Rafineri ve Petro-kimya Teknikeri, Teknik analizler yapmak ve rapor oluşturmak, Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO), Rafineri ve Petro-kimya Teknikeri, Bilgisayar destekli tasarımlar yapmak, Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO), Rafineri ve Petro-kimya Teknikeri, Bölümle ilgili teknolojik gelişmeleri takip etmek, Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO), Rafineri ve Petro-kimya Teknikeri, Sistem ve ekipman bakımlarını yapmak ve yaptırmak, Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü (MYO), Rafineri ve Petro-kimya Teknikeri, Güvenlik prosedürlerine uymak ve uygulamak
rafineri ve retro-kimya teknolojisi rafineri ve petrokimya teknikeri rafineri ve retro-kimya teknolojisi bölümü rafineri ve retro-kimya teknolojisi bölümü (MYO)
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.