AnasayfaBlogPRP Uygulaması Nedir?
Nedir?

PRP Uygulaması Nedir?

01 Ocak 2021
İğne yapılan bir kadının yakın plan çekimi. Sağ elinde pembe bir eldiven vardır ve bu eldiven berrak bir sıvıyla dolu bir şırıngayı tutmaktadır. İğne kadının yüzüne doğru yönelmiştir ve yüzünde hafif bir endişe ifadesi vardır. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe aralanmış. Yanındaki şişede de şırıngadakiyle aynı berrak sıvı bulunmaktadır. Arka plan odak dışı ve renkler çoğunlukla nötr.
KonuDetaySonuç
Yaşam SüresiGelişen yaşam standartlarına paralel olarak yaşam süresi uzamıştır.Sağlığa ve estetiğe daha fazla önem verilir hale gelmiştir.
Gıda ve Vitamin TakviyeleriBunların genellikle istenilen sonuçları vermemesi yeni arayışları hızlandırmıştır.büyük bir sektör ve bilimsel araştırmalar doğmuştur.
Bilimsel AraştırmalarAraştırmalar sonucunda oluşan ürünler sağlık profesyonelleri tarafından kullanılmaktadır.Yetkin ve güvenilir sağlık profesyonelleri tercih edilmiştir.
Sağlıklı Yaşamİnsanlar uzun ve sağlıklı yaşamak, güzel görünmek istemekte.Bu talepler yeni uygulama ve ürünlerin ortaya çıkmasına yol açmıştır.
ReklamlarDoğru ve etkili reklamlarla bu durumun kazanca dönüştüğü görülüyor.Ürünler daha fazla talep görmeye ve satılmaya başlamıştır.
Sosyolojik FarklılaşmaGünümüzdeki yaşam şekli ve kavramlar büyük ölçüde değişmiştir.Yeni arayışlar ve uygulamalar sosyolojik farklılaşmayı tetiklemiştir.
Yaşlılık SöylemleriSıkça karşılaşılan klasik yaşlılık yakınmaları yerine estetik ve cilt konularına yönelik söylemler daha fazla duyulmaya başlanmıştır.Yaşlanmayı kabullenmek yerine onunla baş etmenin yolları aranmaktadır.
Yeni Yaşam TarzlarıMeditasyon gibi yeni yaşam tarzları ve uygulamalar hayatımıza girmiştir.Modern yaşamın getirdiği yeni uygulamalar kişisel iyileşmeye ve rahatlama yolları sunmaktadır.
Estetiğe ÖnemBireyler artık sağlık dışında daha genç ve güzel görünmeye önem vermektedir.Estetik uygulama ve ürünlerin araştırılması ve geliştirilmesi bu ihtiyaçtan doğmuştur.
Ajda Pekkan ÖrneğiAjda Pekkan gibi idoller, insanların uzun ve sağlıklı yaşamayı, genç görünmeyi hedeflemelerine ilham vermiştir.Günümüzde insanların yaşam hedefleri ve öncelikleri değişmiştir.

Gelişen ve iyileşen yaşam standartlarına paralel olarak yaşam süresi uzamıştır. Sağlığa ve estetiğe verilen önem de aynı oranda artmıştır, diyebiliriz. “Şekerim düştü, tansiyonum yükseldi, kireçlenmem var vb.” sohbetler yerini: “Cildim eskisi kadar parlak değil, saçlarım çok seyrekleşti, kaz ayaklarım biraz azalsa vb.” söylemlere bırakmıştır. “Torunuma yelek öreceğim.” yerine “Meditasyon yapacağım.” diyen anneanneler ve babaanneler görmek bizi eskisi kadar şaşırtmıyor artık.

Ajda Pekkan gibi idollerimiz olduğu sürece de daha birçok değişime kolay alışacağımızı düşünüyorum. Baş döndürücü bir sosyolojik farklılaşma içindeyiz.  Önce hayatımıza süper etkileri olduğu iddia edilen gıda ve vitamin takviyeleri girdi. Güya memnuniyet garantili bu ürünler istenilen sonuçları vermeyince de yeni yeni arayışlar başladı. İşte bu arayışlar devasa bir sektörün yolunu açarak bilimsel araştırmalara girdi olmuştur. Araştırma sonuçları tatminkâr olunca güvenilir ürünler kullanan yetkin sağlık profesyonellerinin kapısını tıklatanların sayısı çoğalmıştır. Uzun ama sağlıklı yaşamak isteyen, yaşından genç ve olabildiğince güzel görünmek isteyenlerin talepleri yeni uygulama ve ürünleri ortaya çıkarmıştır. Bu durumun doğru ve etkili reklamlarla kazanca dönüştüğünü belirtmeme gerek yok sanırım.

Kan canlıların hayat kaynağıdır. İnsan vücudunun ağırlığının yaklaşık 1/13’ünü kan oluşturur. Yetişkin bireylerde ortalama 5-6 lt kan bulunur. Kan, şekilli elemanlardan ve plazma dediğimiz sıvı kısımdan oluşur. Plazma önemli besin öğelerini dokulara taşır. Konumuzla ilgili olduğu için özellikle trombositlerden bahsetmek istiyorum: Bu özel kan hücreleri damar bütünlüğü bozulduğunda hemen o bölgede toplanırlar. Öncelikli görevleri kanı durdurmaktır. Sonrasında içeriğinde bulunan sitokin ve büyüme faktörü ile iyileşmeyi başlatırlar. Trombositlerin bu özelliklerinden yola çıkılarak yapılan çalışmalar umut vericidir. PRP bu kapsamdaki önemli uygulamalardan biridir. Belli standartlarda cihaz, uygun tüp ve ekipman desteğiyle uygulanan işlemin sonuçları oldukça verimlidir.

PRP Nedir?

PRP İngilizce kökenli bir kelimedir. “Platet Rich Plasma”ifadesinin baş harflerinden oluşur. Kişinin kendi kanının alınıp özel işlemden geçirilerek plazma kısmının kişiye geri enjekte edilmesi prensibine dayanan bir tedavi yöntemidir. Elde edilen plazma, platelet yani kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositler açısından zenginleştirilmiştir. Hücre büyümesini destekleyen proteinler içerir. Bu tedavi basit bir prensiple uygulanır.

Size işlemin mantığını olabildiğince sadeleştirerek açıklamak isterim: Vücudun hasar görmüş bir bölümüne bu özel plazma enjekte edilir. Sonrasında o bölgede sağlıklı hücrelerin büyümesi desteklenir. Dokular ciltteki kusurlarla savaşmaya başlar. Kan dolaşımı artar ve iyileşme hızlanır. Hyaluronik asit üretimi de artar. Böylece cilt daha sıkı görünüme bürünür. “Başkasından elde edilen PRP uygulanabilir mi?” diye sorabilirsiniz. Öncelikle haklı ve yerinde bir soru olduğunu belirtmek isterim. Cevaba gelince: “Hayır!” PRP  uygulamasında sadece kişinin kendi kanı kullanılır. Böylece AIDS ve Hepatit gibi hastalıkların bulaşma riski ortadan kalkar. Aynı zamanda alınan kanın hızla işlemden geçirilerek en kısa sürede enjekte edilmesi gerekir. PRP uygulaması kök hücre uygulamasıyla karıştırılmamalıdır. “Farkı nedir?” şeklinde soru yöneltebilirsiniz. PRP trombositten zengin kan ürünüdür. Yoğun şekilde doku iyileştirici unsurlar içerir. Kök hücre içermez

PRP Nasıl Elde Edilir ve Nasıl Uygulanır?

PRP medikal bir uygulamadır. Sadece hekimler tarafından uygulanabilir. Uygulamanın steril şartlarda yapılması gerekir. Güzellik salonları gibi hijyenik ama gerekli asepsinin sağlanamayacağı mekanlarda estetisyenler tarafından yapılan usulsüz uygulamalar olsa da kesinlikle tercih edilmemelidir.

İşlemi size kısaca özetlemek isterim: Uygulama yapılacak kişinin damarından yeterli miktarda kan alınır. (2-3 tüp kadar) Özel tüplere doldurulur. Sonrasında santrifüj cihazına yerleştirilir ve yüksek hızda döndürülür. Santrifüj işlemi bittiğinde kanın plazma kısmı tüpün üstünde kalır. Dip kısma ise pıhtılaşma ve büyümeyi sağlayan zengin hücreler çöker. Bu kısım jölemsi yapıdadır. Elde edilen PRP, ince uçlu minik iğneler yardımı ile problemli bölgeye enjekte edilir. Farklı bir yöntemle Dermapen kullanılarak özellikle serum bölümü bolca uygulanabilir. Bazı durumlarda ameliyat bölgesine serilir ya da implantlarla birlikte uygulanır. İşlem sırasında aşırı acı ve ağrı hissedilmez. Yine de ağrı eşiği düşük ve hassas kişiler için uygulama yapılacak bölgeye anestezik kremler sürülebilir.

PRP Hangi Hastalıklarda ve Durumlarda Kullanılır? 

PRP çoğunlukla kadınların tercih ettiği bir yöntemdir.  Özellikle çalışan kadınlar kariyerleri için gerekli donanımlara sahip olurken, şıklık ve güzelliklerine de yatırım yaparlar. Bu durumun farkında olan sosyal medya uzmanlarının oluşturdukları algıya hepimiz şahit oluyoruz. Yaşı ne olursa olsun şık giyinen, bakımlı ve dinç görünümlü kadınlar neredeyse tüm medyada ön plana çıkarılıyor.

PRP kadınlarda sıklıkla yüz, boyun, eller ve dekolte bölgesinin gençleştirilmesi için kullanılır.  Erkeklerin tercihinin ise sıklıkla saç çıkarma yönünde olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bunun dışında farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Sizin için uygulama alanlarını listeliyorum:

1. Ortopedik Problemler

  • Tendon yaralanmaları

  • Diz bağı yaralanmaları

  • Kas yaralanmaları

  • Osteoartrit (Kireçlenme)

  • Kıkırdak problemlerinde destek tedavi olarak

  • Ortopedik ameliyatlar esnasında destek uygulama olarak 

2. Cilt gençleştirme-iyileştirme amaçlı

  • Kırışıklık

  • Leke açma

  • Sivilce

  • Yara izi

  • Çatlak tedavisi

  • Sarkma, kırışıklık

  • Lazer uygulamalarına destek olarak

3. Diş uygulamaları

  • Diş çekim soketlerinin iyileştirilmesi

  • Sinüs boşluklarının yukarı alınması

  • Kemik oluşturma operasyonları

4.Dış genital bölge gençleştirme, düzleşme ve renk açma
5.Over (yumurtalık) gençleştirme
6.Saç dökülmesi ve saç ekimi uygulamasında destek tedavi olarak

Şu durumlarda PRP uygulanmaz: 

  • Kan hastalığı olanlar

  • Kanser tedavisi görenler

  • Kan sulandırıcı ilaç kullananlar

  • Uygulama bölgesinde enfeksiyon belirtisi olduğu durumlar 

Merak edenler için kanser hastalarının kanındaki trombosit sayısının düşük olmasından dolayı PRP uygulanmayacağını belirtmek isterim.

PRP Kaç Kez Uygulanmalıdır?

Uygulanan bölge ve hedeflenen iyileşme etkisine göre PRP uygulama sayısı ve sıklığı değişebilir. Özellikle cilt gençleştirme amaçlı uygulamalarda yaş faktörü uygulama sayısını etkiler.  Cilt yapısı ve yaşam biçimi de önemlidir. Ortalama 2-4 hafta arayla minimum 5 seans şeklinde uygulanır.

Sonrasında hekim tarafından belirlenecek aralıklarla idame tedavi uygulanır. İdame uygulamaların sıklığı 6 ay ile 1 yıl arasında değişir. Tedavinin etkisi 2.ya da 3. seanstan sonra görülmeye başlar. Daha önce de belirttiğim gibi dokunun kendi kendini yenilemesi söz konusudur. Yaralanan bir bölgemiz hemen iyileşmeyeceği gibi etkiyi ilk seansta beklemek doğru olmaz. PRP uygulaması lazer, radyofrekans gibi yöntemlerle birlikte de kullanılabilir.

Ortopedik problemlerdeki uygulamada; uygun hasta, doğru hazırlanmış PRP ve doğru noktaya enjeksiyon sonucu belirler.

PRP Uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir?

PRP doğrudan kişinin kendi kanından elde edildiği için alerji ve enfeksiyon (enjekte edilen plazmaya bağlı) riski yoktur. Sadece enjeksiyon uygulamasına bağlı olarak:

  • Sinir yaralanmaları

  • Enjeksiyon bölgesinde ağrı

  • Doku hasarı

  • Kanama

  • Enjeksiyona bağlı enfeksiyon gelişebilir. Bu yan etkiler nadiren görülür ve basit müdahalelerle (Buz uygulaması, morluk önleyici kremler vb.) ya da kendiliğinden geçer. Uygulama sonrası kişi hemen günlük aktivitelerine dönebilir. Ciddi ortopedik problemlerde hekim uygulama sonrası istirahat önerebilir.

İşlem Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

PRP uygulaması her ne kadar iyi tolere edilen bir işlem olsa da maksimum yarar elde etmek için aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.

  • PRP uygulama sonrası ciltte kızarıklık olması normaldir.

  • Saç uygulamalarından sonra 6-8 saat saç yıkanmaz.

  • Saç şekillendirici kullanılmaz.

  • İlk 3 gün PH ile uyumlu doğal saç yıkama ürünleri kullanılması önerilir.

  • 48 saat sauna, hamam, buhar odasına gidilmez.

  • Cilt uygulamaları sonrasında şişlik olursa buz uygulanabilir.

  • Uygulama bölgesi güneşten mutlaka korunmalıdır.

  • İlk 24 saat banyo ve sıcak duş yapılmamalıdır.

  • İlk 24 saat makyaj yapılmamalıdır.

  • İlk 24 saat solaryuma girilmemeli ve güneş banyosu yapılmamalıdır. 

Yaşam Süresi, Gelişen yaşam standartlarına paralel olarak yaşam süresi uzamıştır, Sağlığa ve estetiğe daha fazla önem verilir hale gelmiştir, Gıda ve Vitamin Takviyeleri, Bunların genellikle istenilen sonuçları vermemesi yeni arayışları hızlandırmıştır, büyük bir sektör ve bilimsel araştırmalar doğmuştur, Bilimsel Araştırmalar, Araştırmalar sonucunda oluşan ürünler sağlık profesyonelleri tarafından kullanılmaktadır, Yetkin ve güvenilir sağlık profesyonelleri tercih edilmiştir, Sağlıklı Yaşam, İnsanlar uzun ve sağlıklı yaşamak, güzel görünmek istemekte, Bu talepler yeni uygulama ve ürünlerin ortaya çıkmasına yol açmıştır, Reklamlar, Doğru ve etkili reklamlarla bu durumun kazanca dönüştüğü görülüyor, Ürünler daha fazla talep görmeye ve satılmaya başlamıştır, Sosyolojik Farklılaşma, Günümüzdeki yaşam şekli ve kavramlar büyük ölçüde değişmiştir, Yeni arayışlar ve uygulamalar sosyolojik farklılaşmayı tetiklemiştir, Yaşlılık Söylemleri, Sıkça karşılaşılan klasik yaşlılık yakınmaları yerine estetik ve cilt konularına yönelik söylemler daha fazla duyulmaya başlanmıştır, Yaşlanmayı kabullenmek yerine onunla baş etmenin yolları aranmaktadır, Yeni Yaşam Tarzları, Meditasyon gibi yeni yaşam tarzları ve uygulamalar hayatımıza girmiştir, Modern yaşamın getirdiği yeni uygulamalar kişisel iyileşmeye ve rahatlama yolları sunmaktadır, Estetiğe Önem, Bireyler artık sağlık dışında daha genç ve güzel görünmeye önem vermektedir, Estetik uygulama ve ürünlerin araştırılması ve geliştirilmesi bu ihtiyaçtan doğmuştur, Ajda Pekkan Örneği, Ajda Pekkan gibi idoller, insanların uzun ve sağlıklı yaşamayı, genç görünmeyi hedeflemelerine ilham vermiştir, Günümüzde insanların yaşam hedefleri ve öncelikleri değişmiştir
PRP kan plazma gençleştirme trombosit PRP uygulaması PRP nedir PRP uygulaması nedir
Saçları düzgünce arkadan bağlanmış genç bir kadın parlak mavi bir başörtüsü takıyor. Cildi sıcak, karamel renginde ve gözleri koyu kahverengi. Kameraya bakarken yüzünde nazik, gülümseyen bir ifade var. Beyaz bir üst ve mavi ve yeşil çiçek desenli, desenli, uzun bir etek giyiyor. Bir çift küpe ve altın bir kolye ile aksesuarlarını tamamlamış. Kıyafetleri, içinde bulunduğu güneşli, açık hava ortamına mükemmel bir uyum sağlıyor.
İlknur Işık
Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.