AnasayfaBlogPHP Yazılım Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

PHP Yazılım Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

30 Haziran 2021
PHP Yazılım Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Konu BaşlığıÖzetDetaylar
PHP Yazılım Uzmanı Nedir?PHP programlama dilini ileri seviyede kullanan, web tabanlı uygulamalar ve uygulamalar geliştiren uzmandır.Gelişmiş veritabanı desteği ile web tabanlı yazılım uygulamalarının gelişiminde önemli bir rol oynar.
PHP Yazılım Uzmanının GörevleriWeb tabanlı uygulama yaratmak, kodlama ve hizmet geliştirme, sürekli müşteri desteği sağlama.Yeni web tabanlı yazılım ve arayüzler geliştirir, müşteri taleplerini karşılar, yönetim ve bakım görevlerini yürütür.
PHP Yazılım Uzmanının YetenekleriHTML ve PHP gibi programlama dillerine hakim olma, robotik kodlama, konusunda tecrübe.Web kullanılabilirlik ve performans analizi, müşteri ile efektif iletişim kurabilme becerisi.
PHP Yazılım Uzmanının SorumluluklarıWeb sitelerini hata ayıklama, sistemi güncelleme, müşteri destek hizmetleri.Sunucu güvenlik önlemlerini alır, olası sorunları tespit edip düzeltir, yeni yazılımlar ve güncellemeleri takip eder.
PHP Yazılım Uzmanının Eğitim GereklilikleriPHP programlama dili, HTML bilgisi ve genellikle bir derece veya sertifika gereklidir.Kişisel ve kurumsal anlamda hizmet veren uzmanlar, ileri seviyede PHP ve MYSQL bilgisine sahip olmalıdır.
PHP Dilinin Kullanım Alanlarıİnternet sitelerinin oluşturulması ve yönetilmesi, e-ticaret siteleri ve online oyunlar gibi web uygulamaları.Depolama ve otomasyon sistemleri, blog, alışveriş, kurumsal ve bireysel internet sayfaları üretilmektedir.
PHP Yazılım Uzmanının KariyeriPHP uzmanı olmak için genellikle bilgisayar bilimleri veya ilgili bir alanda eğitim ve tecrübe gereklidir.Kişi, özel sektörden kamu sektörüne, eğitim kurumlarından yazılım firmalarına kadar geniş bir alanda kariyer yapabilir.
PHP Yazılım Uzmanı MaaşlarıUzmanların maaşları, deneyimlerine, eğitim durumlarına, çalıştıkları sektöre ve görevlerine göre değişkenlik gösterir.Maaşlar genellikle kişinin görevlerini ve sorumluluklarını, sektördeki talebi ve kişinin tecrübesi ile doğru orantılıdır.
PHP'nin ÖzellikleriÜcretsiz, geniş ve gelişmiş bir veritabanı desteği sağlar, hızlı ve pratik bir dil.Web tabanlı uygulamaların hızlı tasarımı ve revizesinde yardımcı olur, öğrenmesi kolaydır.
PHP Yazılım Uzmanının İletişim BecerileriMüşterilerle etkili iletişim kurabilme, projeleri açıklayabilme ve geri bildirimleri ele alabilme.Projelerin üretilmesinden teslimine kadar olan süreçte müşteriye destek sağlar, müşteri ile sürekli iletişim halinde kalabilir.

PHP, 1995 yılında Danimarkalı bir yazılımcı tarafından yaratılmıştır. Açılımı "Personal Home Page" olan PHP, günümüzde "Hypertext Preprocessor" olarak kullanılmaktadır. Gelişimi PHP topluluğu tarafından devam eder. Web tabanlı bu programlama dili, kendi kendine yönetilen internet siteleri yapılmasını sağlar. E-ticaret sayfasından online oyunlara kadar gelişen her web sayfasını yapmanıza yardımcı olur. Özellikleri arasında; geniş ve gelişmiş bir veritabanı desteği ön plana çıkar. PHP komutu ve fonksiyonları ile hızlı bir şekilde bağlantı kurulur. Bu dil ile tasarlanan internet sayfaları, pratiklikle revize edilir.

PHP yazılım uzmanı; internet sitelerinin kurulumundan yönetimine kadar tüm süreçlerinde rol oynar. Sürekli gelişen dinamik web sayfalarının üretiminde yer alır. Tüm dünyada kullanılan PHP, depolama ve otomasyon sistemlerinde tercih edilir. Uzmanlar, kişisel ve kurumsal alanlarda çalışarak hizmet verir. Ücretsiz ve öğrenimi kolay olan bu programlama dili, açık kaynak kodludur. Profesyoneller, donanımsal ve teknik konularda yetkindir. Son dönemlerde, her yerde karşınıza çıkan PHP, alanında uzman kişilere olan ihtiyacı çoğaltmıştır. Sürekli gelişen teknoloji sektöründe kendilerine yer bulan uzmanlar, yeni üretilen kodları takip edip yapılandırdığı sayfaların bakım ve onarımını da gerçekleştirir.

Bu içerikte size, her an her yerde karşılaşabileceğiniz PHP yazılım uzmanının mesleki detaylarını aktaracağım.

PHP Yazılım Uzmanı Nedir?

Teknoloji ile gelişen dünyamızda sayısız iş alanı doğmuştur. Bu meslek kollarından biri olan PHP yazılım uzmanlığı, dinamik web uygulamalarının gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Çeşitli yazılım dillerini kullanan uzmanlar, web tabanlı ürünlerin yaratılmasından sorumlu kişilerdir. PHP yazılım uzmanı; yazılım dünyasının en temelinde yer alır. Blog, alışveriş, kurumsal ve bireysel internet sayfaları PHP kodları ve fonksiyonları ile üretilir. MySQL ve PHP yazılım dillerini ileri seviyede kullanan kişi, web içerikleri ve uygulamaları geliştirir. 

Küçük ve büyük işletmeler tarafından tercih edilen PHP, alanında uzman kişilerin artmasına neden olmaktadır. PHP yazılım uzmanları düzenli, kolay, hızlı ve anlaşılır kodları bazı editörlerden faydalanarak yazar. Böylece, sayfaları kısa sürede yapılandırırlar. HTML ile birlikte kullanılan PHP, robotik kodlama alanlarında da tercih edilir. PHP yazılım uzmanları, bilişim sektöründe geniş bir sorumluluk alanına sahiptir. Kodlarla sayfa tasarımı ve altyapısını oluşturma, web sitesinin hatasız bir şekilde çalışması, proje doğrultusunda gerekli güncellemelerin yapılması, içeriklerin üretilmesi gibi adımları gerçekleştirir. Fikir aşamasından projenin bitimine kadar müşteri ile sürekli olarak iletişim halinde kalır.

PHP Yazılım Uzmanı Ne İş yapar?

PHP yazılım dilini etkin bir şekilde kullanan uzmanlar, web tabanlı uygulamalar yaratır. Günümüze hitap eden site, uygulama ve programlar üretirler. Projenin üretilmesinden teslimine kadar olan tüm süreçte müşteriye destek sağlar. Uzman, tasarımdan yönetime kadar her adımda farkını gösterir. Müşterilerin geri bildirimleri doğrultusunda, projesinde yenilikler yapar. Böylece, hem kendi mesleki gelişimine hem de müşteriye olumlu yönde katkıda bulunur. Kişilerin sorumlulukları çalıştıkları yere göre farklılık gösterir. PHP yazılım uzmanının görevleri şöyle;

  • Yeni ve güncel, web tabanlı yazılım ve arayüzler geliştirir. 

  • Müşteri ile sürekli iletişimde kalarak istek ve ihtiyaçlarını anlayıp çözüm getirir. Müşteriden gelen revizeleri düzeltir. 

  • Temel ürün yazılım ve veritabanlarını test edip sorunlarını giderir. Böylece, güçlü optimizasyon ve işlevselliği sağlar. 

  • Sistem üretimi süresi boyunca, web kullanılabilirliği, performans ve tasarım gibi kriterleri araştırır.

  • Kullanıcı deneyimi tasarımı (UX) ekibi ile koordineli bir şekilde çalışır.

  • Proje yöneticisini geliştirme süreci hakkında bilgilendirir. Ortak geliştirici ile iş birliği yaparak süreci hızlandırır.

  • Yapılan hizmette çıkan sorunları periyodik olarak kontrol edip iyileştirir.

  • Yeni yazılımları ve web geliştirme güncellemelerini takip edip kendini geliştirmeye devam eder.

  • Tasarladığı sunucunun güvenlik önlemlerini alır. Ziyaretçi bilgilerinin çalınması gibi durumlara engel olur.

  • Hata ayıklamayı gerçekleştirir. Olası sorunların önüne geçer.

  • Akış diyagramlarını oluşturur. Planlı bir şekilde çalışılmasını sağlar.

  • Süreç boyunca, ürettiği hizmetlerin bakım ve onarımını da üstlenir.

  • Arka plan programlarının tasarlanmasında çalışır.

  • Eğitim kurumlarında PHP Yazılım sertifikası ile eğitimler verir. Böylece, hem kendisinin hem sektöre yeni adım atmak isteyen adayların gelişimine katkıda bulunur.

PHP Yazılım Uzmanı Maaşları

PHP yazılım uzmanları, bir internet sitesinin tasarlanmasından düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan son adıma kadar tüm süreçte belirleyici bir rol oynar. Kişilerin sorumluluk alanı, sektör ve bağlı oldukları şirkete göre değişkenlik gösterir. Kişi, bağımsız bir şekilde çalışabilir ya da bir şirkete bağlı olarak mesleğine devam edebilir. Kazanç, çalışma türüne göre farklılık gösterir. Maaşları üzerinde etkili olan kriterler arasında; şirket ölçeği, uzmanın bilgi ve deneyimi, tecrübe ettiği projeler, görev kapsamı, AGi, prim ve yan haklar yer alır.

Bir PHP Yazılım Uzmanının maaş aralığı şöyledir;

  • E düşük 3.370 TL,

  • En yüksek 12.000 TL olup yaklaşık 6.700 TL'ye denk gelmiştir. 

Uzmanın tecrübesi arttıkça kazancı da yükselir. Kıdemli bir PHP yazılım uzmanı ile başlangıç seviyesindeki uzman arasında fark bulunmaktadır. Bu yüzden, adayların bilgi ve tecrübesini artırması oldukça önemlidir.

PHP Yazılım Uzmanı Nasıl Olunur?

Her geçen gün daha popüler hale gelmeye başlayan bilişim sektörü, sayısız meslek alanını beraberinde getirmiştir. Aralarında, gündemde olan PHP Yazılım Uzmanlığı, kişilerin üniversiteyle birlikte alanı ile ilgili sertifikalı eğitimleri almasını da gerektirir. Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı, Yazılım Mühendisliği, İstatistik, Matematik gibi lisans ve ön lisans programlarından mezun olmanız gerekir. Ayrıca, yüksek lisans eğitimi ile gelişiminize devam edebilirsiniz. İstanbul İşletme Enstitüsü'nün HTML5 ve CSS3, Robotik Kodlama, JavaScript gibi eğitimlerine katılabilirsiniz. Kişisel özellikleriniz ile mesleki becerilerinizi bir araya getirip kariyerinizde yükselebilirsiniz. 

PHP Yazılım Uzmanlarında bulunması gereken özellikler aşağıda yer almaktadır:

  • Yoğun iş temposuna ve esnek mesai saatlerine uyum sağlamak,

  • PHP, HTML ve CSS kodları hakkında deneyim sahibi olmak,

  • İleri seviyede İngilizce bilgisi,

  • Mesleki terminolojiye hakim olmak,

  • Disiplinli, detaycı, sabırlı ve istikrarlı bir yapı,

  • güçlü insan ilişkileri,

  • En az hata ile temiz kod yazma becerisi,

  • Hata ayıklama yetkinliği,

  • Kodları kolay ve hızlı bir şekilde okuma ve değiştirme becerisi,

  • Temel programlama prensiplerini bilgisi,

  • Bir uygulamanın tasarım ilkelerini anlaması,

  • Teslim tarihlerine uyum sağlaması,

  • Microsoft Office programlarına hakimiyet,

  • Yenilikçi ve ileriye dönük bir bakış açısı,

  • Kriz anlarına hızlı çözümler sunma yeteneği,

  • Gelişime açık olması.

İlgili eğitim: Microsoft Office Kursu

PHP Yazılım Uzmanı Nedir?, PHP programlama dilini ileri seviyede kullanan, web tabanlı uygulamalar ve uygulamalar geliştiren uzmandır, Gelişmiş veritabanı desteği ile web tabanlı yazılım uygulamalarının gelişiminde önemli bir rol oynar, PHP Yazılım Uzmanının Görevleri, Web tabanlı uygulama yaratmak, kodlama ve hizmet geliştirme, sürekli müşteri desteği sağlama, Yeni web tabanlı yazılım ve arayüzler geliştirir, müşteri taleplerini karşılar, yönetim ve bakım görevlerini yürütür, PHP Yazılım Uzmanının Yetenekleri, HTML ve PHP gibi programlama dillerine hakim olma, robotik kodlama, konusunda tecrübe, Web kullanılabilirlik ve performans analizi, müşteri ile efektif iletişim kurabilme becerisi, PHP Yazılım Uzmanının Sorumlulukları, Web sitelerini hata ayıklama, sistemi güncelleme, müşteri destek hizmetleri, Sunucu güvenlik önlemlerini alır, olası sorunları tespit edip düzeltir, yeni yazılımlar ve güncellemeleri takip eder, PHP Yazılım Uzmanının Eğitim Gereklilikleri, PHP programlama dili, HTML bilgisi ve genellikle bir derece veya sertifika gereklidir, Kişisel ve kurumsal anlamda hizmet veren uzmanlar,  ileri seviyede PHP ve MYSQL bilgisine sahip olmalıdır, PHP Dilinin Kullanım Alanları, İnternet sitelerinin oluşturulması ve yönetilmesi, e-ticaret siteleri ve online oyunlar gibi web uygulamaları, Depolama ve otomasyon sistemleri, blog, alışveriş, kurumsal ve bireysel internet sayfaları üretilmektedir, PHP Yazılım Uzmanının Kariyeri, PHP uzmanı olmak için genellikle bilgisayar bilimleri veya ilgili bir alanda eğitim ve tecrübe gereklidir, Kişi, özel sektörden kamu sektörüne, eğitim kurumlarından yazılım firmalarına kadar geniş bir alanda kariyer yapabilir, PHP Yazılım Uzmanı Maaşları, Uzmanların maaşları, deneyimlerine, eğitim durumlarına, çalıştıkları sektöre ve görevlerine göre değişkenlik gösterir, Maaşlar genellikle kişinin görevlerini ve sorumluluklarını, sektördeki talebi ve kişinin tecrübesi ile doğru orantılıdır, PHP'nin Özellikleri, Ücretsiz, geniş ve gelişmiş bir veritabanı desteği sağlar, hızlı ve pratik bir dil, Web tabanlı uygulamaların hızlı tasarımı ve revizesinde yardımcı olur, öğrenmesi kolaydır, PHP Yazılım Uzmanının İletişim Becerileri, Müşterilerle etkili iletişim kurabilme, projeleri açıklayabilme ve geri bildirimleri ele alabilme, Projelerin üretilmesinden teslimine kadar olan süreçte müşteriye destek sağlar, müşteri ile sürekli iletişim halinde kalabilir
PHP Yazılım Uzmanı PHP Yazılım Uzmanı nedir PHP Yazılım Uzmanı ne iş yapar PHP Yazılım Uzmanı maaşları PHP Yazılım Uzmanı nasıl olunur
Kadın yeşilliklerle çevrili toprak bir patikada oturuyor. Kollarını dizlerine dayamış, üzerinde beyaz bir tişört ve kot pantolon var. Saçları sarı ve geriye doğru toplanmış. Yüzü kameraya doğru dönük ve hafif bir gülümseme var. Memnun ve huzurlu görünüyor, doğal ortamın tadını çıkarıyor. Arka plandaki ağaçlar esintiyle sallanarak sahneye dinginlik hissi veriyor. Işık parlak ve sıcak, manzaranın güzelliğini vurguluyor. Kadın doğanın bereketiyle çevrelenmiş, huzurlu bir teselli anı yaratıyor.
Hazal Beken
Blog Yazarı

1990 yılında Bakırköy'de doğdu. Lisede Bilgisayar bölümünü bitirdikten sonra sınava 1 ay kala bölüm değişikliği yaptı, üniversitede radyo ve tv programcılığı okudu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne devam ederken iş hayatına girmeye başladı. Uluslararası Çevre Kısa Film Festivali'nde koordinatör olarak yer aldı. Yazarak üretmenin heyecanını yaşıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.