Perfüzyon kelimesi doku, organ ve hücrelerin beslenmesi anlamında kullanılır. Vücudumuzdaki kan, kalp ve damarlar vasıtası ile doku ve organlarımızı perfüze eder. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse: Doku, organ ve hücreleri besler, boşaltım ihtiyacını giderir, homeostaz yani iç dengesini sağlar.
Tüm dünyada kalp ve damar hastalıkları sebebiyle ölümler üst sıralarda yer alır. Bu hastalıkların tedavisinde ameliyat yöntemi önemlidir. Kalp damar cerrahisi ameliyatları esnasında kalp ve akciğerin işlevini perfüzyon cihazları (kalp-akciğer makinası) yerine getirir. Nasıl mı?
Basit şekilde izah etmeye çalışayım: Ameliyat sırasında kalp ve akciğerler devre dışı bırakılır. Bu esnada damarlar kalp-akciğer makinasına bağlanır. Bu makine kana oksijen sağlar ve kanı tekrar vücuda pompalar. Hastanın damarları ile cihaza giren kan bir dizi karmaşık işlemden geçer. Sonrasında sentetik hatlarla doku ve organlara dağıtılır. Ameliyat bittikten sonra cihazdan ayrılan damarlar tekrar kalbe bağlanır ve kalp çalıştırılır.
Kalp Damar Cerrahisi ameliyatları ciddi ve disiplinli bir ekip çalışması gerektirir. Perfüzyon Teknikleri Bölümü, Ameliyathane Hizmetleri Bölümü ve Anestezi Bölümü gibi bölümler bu alandaki teknik ara eleman ihtiyacını karşılamak için açılmıştır. Perfüzyon Teknikleri bölümü düşük puan avantajı sayesinde popüler ön lisans sağlık bölümleri arasında yerini almıştır. Ön lisans düzeyinde eğitim veren Perfüzyon Teknikleri Bölümü mezunları, “ perfüzyon teknikeri” ünvanını alırlar.
Bu noktada kafanızı karıştıracağını tahmin ettiğim bir bilgiyi paylaşmak isterim. Perfüzyon teknikerini perfüzyonist ile karıştırıyor olabilirsiniz. Sağlık alanına uzak birisi için bu gayet doğal bir durum. Aynı hizmet dalında görev yapıyor olsalar da eğitim süreleri bu iki ünvanı birbirinden ayırır. 4 yıllık perfüzyon bölümü mezunlarına perfüzyonist 2 yıllık perfüzyon teknikleri bölümü mezunlarına perfüzyon teknikeri adı verilir.
Bu bölümü tercih etmeyi düşünüyor iseniz devlet kadrolarına atanma şansınızın az olduğunu bilmelisiniz. Neden mi? Çünkü çok az kadro açılıyor ve KPSS taban puanı oldukça yüksek. ( KPSS 2019-1 merkezi atamasında en düşük taban puanlı atama 90,086 - En yüksek atama ise 97,651 puan ile gerçekleşmiştir.) “Evet, biliyorum. Yine de kariyer planlamamı doğru yaparak başarılı olacağıma inanıyorum.” diyebilirsiniz. “Kişilik özelliklerimin mesleğe uygun olduğunu düşünüyorum. Sorumluluk sahibiyim ve disiplinliyim. Gelişim ve yeniliklere kolay uyum sağlarım.” diye ilave edebilirsiniz. O zaman doğru yoldasınız demektir.
Perfüzyon Teknikleri Bölümü: Kalp-akciğer makinası, kalp-akciğer destek cihazları ve diyaliz cihazlarının hazırlanıp çalıştırılmasını ve takibini destekleyecek nitelikli ara personel ihtiyacını karşılamak üzere açılmıştır.
Perfüzyon Teknikleri (MYO) Bölümü TYT puanı ile öğrenci kabul eden 2 yıllık ön lisans programıdır. Mezunları “Perfüzyon teknikeri” ünvanını alırlar ve uzman gözetiminde görev yaparlar. Bölümün örgün öğretim ve ikinci öğretim seçeneği vardır.
MTAL Sağlık Hizmetleri Alanı mezunları bu bölüme ek puan avantajlarını kullanarak yerleşebilirler.
Bölümün DGS ile lisans bölümlerine geçiş hakkı bulunmaktadır.
Mezunlar, ÖSYM sayfasında yayınlanan Tablo-2’ye göre perfüzyon ve hemşirelik lisans bölümlerine geçiş yapabilirler.
Perfüzyon Teknikleri Bölümü mezunları üniversite, özel hastaneler ve kamu hastanelerinde görev yapabilirler. Bu kurumların ameliyathane, diyaliz ve yoğun bakım birimleri görev tanımlarına uygun iş alanlarıdır. Son yıllarda yaygınlaşan özel diyaliz merkezleri de perfüzyon teknikerleri için yeni istihdam alanları açmaktadır.
Bu noktada mezunların iş bulma konusunda zorlanacaklarını tekrar hatırlatmak isterim. Nedenini açıklamam gerekirse şunu söyleyebilirim: Kamuda kısıtlı kadro açılmaktadır. Özel sektörde ise finans odaklı yönetim politikaları istihdamı zorlaştırmaktadır. Özel sağlık kurumları genellikle bu iş alanı için bölüm mezunlarını değerlendirmeye sıcak bakmazlar. Hemşire, ameliyathane teknikeri vb… ünvanlarla görev yapanlar istemeden de olsa bu alandaki boşluğu doldururlar.
Yüksek puan alarak atanmayı başarırsanız kamuda 4500TL üzeri maaş alabilirsiniz. Kurumların sabit dışı ek ödeme miktarlarında farklılıklar olabilmektedir. Verimlilik puanı yüksek kurumlarda tavandan ek ödeme alma şansınız olacaktır. Tabi ki tam tersi bir durumla da karşılaşabilirsiniz.
Özel sektörde ise perfüzyon teknikeri maaşları düşüktür. İş başvurularınızı asgari ücret teklifi alabileceğinizi öngörerek yapmanız faydalı olacaktır. Aksi halde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Hata yapma lüksünüzün olmadığı bu görev alanının çok daha yüksek ücretleri hak ettiği noktasında size katıldığımı bilmenizi isterim.
Perfüzyon teknikerleri uzman denetim ve sorumluğunda görev yaparlar. Çalışma alanlarında kan ve kan ürünleriyle temas riski yüksektir. Bu nedenle Sağlık Kurumlarında İş Sağlığı Ve Güvenliği kurallarına riayet etmeleri önemlidir.
Önemli olan görevlerini sizler için aşağıda sıralıyorum:
Yaptıkları iş kısıtlı gibi görünse de perfüzyon teknikerleri ameliyat ve diyaliz süreçlerinde tıbbi ekibe çok yönlü destek sağlarlar. Uzun süre ayakta kalmak oldukça yorucudur. Üstelik dikkatinizin üst seviyede olması istenir. En çok da sabrınızla sınanacağınız bir çalışma alanıdır.
Perfüzyon Teknikleri Bölümünde mesleki ağırlıklı ders programı uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra zorunlu kültür dersleri de okutulmaktadır. Zorunlu staj uygulaması olduğunu da bilmeniz faydalı olacaktır. Bölümün mesleki dersleri Diyaliz Bölümü (MYO) dersleri ile benzerlik gösterir.
Ders başlıkları öğrenim göreceğiniz üniversiteye göre değişebilmektedir. Genel temel mesleki dersleri fikir sahibi olmanız için sıralıyorum:
Perfüzyon Teknikleri (MYO) en düşük taban puanı ve TBS (Taban Başarı Sıralaması) ile öğrenci alan üniversite, İstanbul Gelişim Üniversitesi (%75 Burslu) olmuştur. (Taban puan: 217,79217 / TBS: 1311151)
En yüksek taban puan ve sıralama ile öğrenci alan ilk beş üniversite aşağıda listelenmiştir:
Üniversite | Bölüm | Taban Puan | Sıralama |
İstanbul Aydın Üniversitesi | Perfüzyon Teknikleri (Burslu) | 306,1471 | 371575 |
Üsküdar Üniversitesi | Perfüzyon Teknikleri (Burslu) | 298,51741 | 418201 |
İstanbul Okan Üniversitesi | Perfüzyon Teknikleri (Burslu) | 290,75884 | 471917 |
Nişantaşı Üniversitesi | Perfüzyon Teknikleri (Burslu) | 288,84989 | 486165 |
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi | Perfüzyon Teknikleri | 287,91806 | 493354 |
Perfüzyon Teknikleri Bölümü (MYO) Nedir?
Perfüzyon Teknikleri (MYO) Bölümü ; TYT puanı ile öğrenci kabul eden 2 yıllık ön lisans programıdır. Program, teorik ders ve zorunlu staj uygulaması içeriklidir. Örgün öğretim ve ikinci öğretim seçeneği sunan bir bölümdür. MTAL Sağlık Hizmetleri Alanı mezunları bu bölümü ek puan avantajıyla tercih edebilirler. Perfüzyon Teknikleri (MYO) Bölümü mezunları DGS ile hemşirelik ve perfüzyon lisans bölümlerine geçiş yapabilirler.
Perfüzyon Teknikleri (MYO) Mezunları Ne İş Yapar ve Nerelerde Çalışır?
Perfüzyon Teknikleri Bölümü mezunları üniversite, özel hastaneler ve kamu hastanelerinde ve diyaliz merkezlerinde görev yapabilirler. Bu kurumların ameliyathane, diyaliz ve yoğun bakım birimlerinde görevlendirilirler. Mesleki faaliyetlerini uzman gözetiminde ve görev tanımı çerçevesinde gerçekleştirirler. Kısıtlı kadro ve yüksek puan kriteri kamu atamalarında dezavantaj yaratmaktadır.( KPSS 2019-1 merkezi atamasında en düşük taban puanlı atama 90,086 ile olmuştur.)
Perfüzyon Teknikleri (MYO) Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Kamuya atanan perfüzyon teknikerleri 4500TL üzeri maaş alabilirler. (Maaş+ sabit ek ödeme+ ek ödeme şeklinde hesaplanan ek ücretlerin miktarı çalışılan kurumun verimlilik kriterlerine bağlıdır. Verimlilik puanı yüksek kurumlarda tavandan ek ödeme alma şansınız olacaktır.) Özel sektörde alınan ücretler ise çalışılan kuruma göre değişmekle beraber asgari ücret ve üstüdür diyebiliriz.