Her pazartesi aynı sendromu yaşamaktan sıkıldınız mı? Hafta içi her gün saat 6’da uyanmaktan bıktınız mı? Trafik ve insan kalabalıklarından mı yoruldunuz? O halde istifa edin! Bu sizin için daha ürkütücü gelirdi sanırım. Her şey zihinde başlayıp zihinde bitiyor. Pazartesi sendromunu gözünüzde fazla büyütmemek, diğer günler gibi pazartesinin de gayet olağan, hatta yeni ve temiz bir sayfa olduğunu düşünürsek işimiz daha da kolaylaşabilir. O halde pazartesi sendromu aslında nedir, nasıl aşılır, pazartesi sendromu mutluluğa nasıl dönüşür?
İş hayatında olan olmayan, hatta okula giden herkesin dilinde pazartesi sendromu… Peki pazartesi sendromu nedir? Hafta sonu tatiliniz mükemmel geçmiş, dilediğiniz kadar uyumuş ya da gezmiş, dinlenmiş olabilirsiniz. Ancak pazar gecesine geldiğinizde bir sıkıntı oturur içinize. İşe gitme konusunda isteksizlik, sorumluluklarınızı ve yetiştirmeniz gereken işleri düşündükçe psikolojik bir sıkıntıya düşersiniz. Bunca rahatlık ve dinlenmenin ardından pazartesi kim uyanacak şimdi sabahın köründe değil mi ama? Kim çekecek trafiği, insanları, yoğun mesaileri… Düşündükçe içiniz sıkıldı değil mi yine? Bunun sonu gelmez arkadaşlar… Biz iyisi mi bunun pazartesi sendromu nedenlerini ve üstesinden nasıl gelebileceğimizi konuşalım.
Pazartesi pek çok insan için adeta bir kabustur. Pazartesi günleri yorgunluk, uykusuzluk, huzursuzluk gibi semptomlar görülebilir. Ancak pazartesi sendromunun sebeplerini anlar ve iyi analiz edebilirsek; bunların yaşanmasının önüne geçebilir, bu sendromun üstesinden gelebiliriz.
Pazartesi sendromunun en önemli nedenlerinden biri hiç şüphesiz ki sevmediğiniz bir işte çalışıyor olmanız olabilir. Ya da çalışma şartlarından son derece rahatsızlık duyuyor olabilirsiniz. Patronunuz ile, çalışma arkadaşlarınız ile anlaşamıyor, iletişim konusunda kopukluklar yaşıyor olabilirsiniz. Üretkenliğinizi yok eden sizi körelttiğini düşündüğünüz işiniz mutsuzluğa ve strese sebep olabilir.
Pazartesi sendromu yaşamanın sebeplerinden bir diğeri, yoğun mesai altında çalışmaktır. Ya da öğrenciyseniz sınav stresiniz, yoğun dersleriniz olabilir. Her iki durumda da sorumluluklarınızı biriktirmeden, zamanı etkin kullanarak işlerinizi yetiştirmeniz önemli bir noktadır. Zaman Yönetimi hayatınızın her alanında size kolaylık sağlayacak. Dış etkenler olduğu gibi iç etkenler de pazartesi sendromu yaşamada etkili. Peki, pazartesi sendromunu aşmak için çözüm nedir, neler yapmalıyız?
Her şeyden önce söylemek istediğim şey, kendinizi sevin. Kendinizi sevmek ve kendiniz ile barışık olmak için ne gerekiyorsa yapın. Belki bir kişisel farkındalık, belki yeni bir hobi, belki daha fazla sosyal aktivite ya da yabancı dil öğrenmek gibi yeni uğraşlar edinin. Ben anahtarı çocukluk fotoğraflarıma bakmakla, içimdeki masum çocuğu kaybetmemek ile buldum. Kendinizi bulun ve sizi nelerin mutlu ettiğini keşfedin.
Hayat, yalnızca yaptığımız işten ibaret değildir. Kişisel gelişim imkanları, ailemiz, sevdiklerimiz ve zaman bize sunulmuş bir armağandır. Her anı dolu dolu ve tadını çıkararak yaşayın. Hayat mutsuz olmak ve stresle yaşamak için çok kısa...