İş dünyasının farklı ve donanımlı personel aramasının sonucu olarak bugün, birçok eğitim ve kurs programları, insanlar tarafından yoğun talep görmektedir. Bu talep durumu elbette ki kursun sonunda verilen sertifikaya da bağlıdır. Yetkinlik ve becerileri işveren ve insan kaynakları departmanına sunabilme, sertifika almanın bir avantajıdır.
Özgeçmiş hazırlama noktasında da alınan sertifikalar mutlaka yazılıyor. Peki özgeçmişte sertifika bilgileri doğru yazılıyor mu ve hangi sertifikaları yazmak gerekli? Özgeçmişiniz mülakat öncesi ve mülakat sırasında sizi tanıtan sunum belgesidir. Bu belge içinde yazılan sertifikaların olduğu bölümde de gereksiz ve eksik bilgiler olmamalıdır. Burada yer alacak her bilgi sizi işverene karşı koruyacak ve kendinizden emin olmanızı sağlayacak yetkinlikleri barındırmalıdır. İş dünyasında sizi farklılaştıracak ve alan yetkinliğinizi kanıtlayan programları yazmanız önerilir. Günümüzün popülerleşmiş ve gerekli görülen eğitim programları şunlardır: Diksiyon, excel, İngilizce ve iletişim becerileri. Özgeçmiş hazırlama noktasında da her alan için geçerli popüler sertifikaları yazmanız gerek. Yine aldığınız eğitimin hakkını vererek yalnızca belge peşinde olmamalısınız. Sizi yetkinlik sahibi yapacak şey, aldığınız nitelikli eğitim olacaktır. Aldığınız her belgeyi özgeçmişe yazmanız gerekmiyor. Yalnız en az dört sertifika programını yazmanız doğru olandır. Eğitim programlarını araştırırken de kaliteli içeriklere sahip kursları almalısınız. Online ve uzaktan eğitim programları da kaliteli ve verimli zaman geçireceğiniz ders materyalleri ve kurs içeriğine sahiptir. Kursları alırken size sağlayacağı materyal ve içerik dosyalarından yararlanarak eğitiminizi taçlandırın. Aldığınız eğitim sonunda sertifikanın da marka değeri olan bir kurumdan olmasına dikkat edin.
Günümüzde de birçok eğitim ve sertifika programları, alan yetkinliği içeren kursları ilgililere sunmaktadır. Üstelik kurs sonunda verilen sertifika hem özgeçmişte belirtilmesi hem de size katkı sunacak bir eğitim içeriğine sahip olmasından dolayı göz ardı edilemeyecek bir avantaj taşır. Özgeçmiş hazırlama aşamasında kurs ve eğitim neticesi edindiğiniz sertifikaların hepsini yazmak doğru bir tercih değildir. Alanınızla ilişkili ve size değer kattığına inandığınız belgeleri yazmak yeterlidir.
Aynı zamanda sertifikalarınızın yazılı olarak elinizde bulunması da işveren ve insan kaynakları departmanının olası kontrolü için önemlidir. Online eğitim sonrası alacağınız sertifikanın da yazılı bir örneği elinizde bulunsun. Makul ücretlerle online eğitim sonucuna bağlı olarak belge alabilme imkânınız vardır. Yine özgeçmiş hazırlama noktasında iş dünyası için gerekli görülen popüler ve sizi farklılaştıran eğitimleri yazmanız önerilir. Hangi alanda öğrenim görmüş olursanız olun, aşağıda sıralamış olduğumuz her alan için önemli görülen sertifika programları hakkında mutlaka bilgi sahibi olun ve katılım sağlayın.
Özgeçmişinizde eğitim yetkinliğinizi ispat edebilmenin yollarından biri de sertifika sahibi olmaktır. Tabii ki bu sertifika programlarının kaliteli ve alana yönelik olması gerek. Günümüzde birçok sertifikalı program ve etkinlikler olmasına rağmen verimli ve nitelikli bir içerikten söz edebilmek zor. Durum böyle olunca özgeçmişinizde sadece yazılma ile değer kazanacak programları özgeçmişe yazmanız da gerekmiyor. Sertifikanın, iş dünyası nezdinde geçerli ve alanda beceriyi kanıtlayan bir eğitim içeriğine sahip olması lazımdır. Kaliteli ve uygulama içeren eğitim programları, özgeçmişe yazabilir.
Alacağınız sertifika programlarından en az dördünü özgeçmişe yazmanız yeterlidir. Bu eğitimleri de öncesinde iyi araştırıp sizi neler katacağı ile ilgili bilgi sahibi olmalısınız. Çok sertifika sahibi olmaktan öte aldığınız kaliteli eğitimlerle cv'nizi ve yetkinliğinizi taçlandırın. Yetkinlik ve beceri kapsamında işveren tarafından en çok tercih edilen sertifika programları şunlardır: Diksiyon, excel, İngilizce, iletişim ve beden dili eğitimleridir. Adı geçen eğitimler, işveren tarafından beceri kapsamında değerlendirme ölçütlerinden bazılarıdır. Şimdi eğitimlerinin ders içeriğine ve neden tercih edildiklerine yakından bakalım.
Diksiyon Eğitim Sertifikası: Diksiyon kursu, alan fark etmeksizin herkesin ilgisini cezbetmektedir. Bundan sebep hemen hemen her sertifika programlarında da adı geçer. Her alan için güzel ve etkili konuşmak, kendini iyi ifade edebilmek ve karşınızdakine güven verecek şekilde konuşabilmek istenen bir durumdur. Diksiyon kursu ve eğitimi de kursiyerlere vurgulamanın önemini, ses tonunu doğru ayarlama, etkili iletişim kurabilme ve kendini anlatabilmeyi öğreten içerikten oluşur. Kurs sonunda alınan eğitim, sertifika verilerek bir beceri kazandırmış olur. Tabii ki burada sertifika değil, aldığınız eğitim sizin becerinizi kanıtlar. Dolayısıyla diksiyon kursunu araştırırken alanında donanımlı bir eğitmene ve ders içeriğine sahip olup olmadığına göz atmalısınız.
Excel Eğitim Sertifikası: Bilgisayar programları söz konusu olduğunda excel, herkesin ihtiyacı olan ve yararını gördüğü bir içeriğe sahiptir. Tablolar, hesaplamalar, grafik oluşturma gibi iş dünyasında her zaman kullanılan uygulamalar excel bilmeyi de zorunlu kılıyor. Her alan için bilinmesi ve kullanılması gerekli olduğundan excel eğitimi almak yapacağınız en doğru atılımlardan biridir. Kurs bitimi alacağınız eğitim belgesi, özgeçmişinizde işverenin dikkatini çekecektir.
İngilizce Eğitim Sertifikası: Dünyanın en çok işe yarayan ve iş dünyasında kurumların sıklıkla kullandığı güncel bir dil olan ingilizceyi bilmek , her alanda sizi aranan eleman hâline getirir. Tabii ki bunu ispatlamanın yolu alacağınız sertifikadan geçiyor. İngilizce eğitimi bugün birçok platform tarafından sunulmaktadır. Yüz yüze kurs dışında uzaktan ve online eğitimler de söz konusu. Genel olarak İngilizce ders içeriği, seviye odaklı ve konuşma- İş İngilizcesi kursu olarak ayrılıyor. İngilizce yetkinliğinizi ölçmek ve bunu ilgili kurum ve işverene göstermek için seviye eğitimlerinden başlamak gerek. İngilizce eğitimi A1- A2 seviyesinden C1- C2 seviyesine değin kurslar bulunmaktadır. Seviye kurslarını araştırırken sertifikanın aldığınız seviye kursunu belirtmesine dikkat edin. Cv'de İngilizce sertifika yazılırken seviye, konuşma ve İş İngilizcesini ayrı ayrı ya da sizin için en önemlisini yazmaya çalışın.
İletişim Becerileri ve Beden Dili: İletişim, günlük hayatın bir parçası olarak iş dünyasında da kendini gösterir. İnsanlarla ve kurumlarla olan iletişimi doğru yönetmek ve davranışı, konuşmayı etkili hâle getirmek, önemli bir beceridir. Etkili İletişim ve beden dili eğitimi de bu kapsamda doğru ve etkili iletişimin ipuçlarını öğretiyor. Sadece konuşma değil, beden dili ve yazılı iletişimin de nasıl bir işlevinin olduğunu örneklerle açıklıyor. İletişim hataları ve beden dilinin yanlış kullanımının önüne geçmeyi hedefleyen ders içeriği sayesinde kursiyerlerin iletişim becerilerine sahip olması amaçlanıyor.
Deneyim ve stajdan sonra özgeçmişte değerlendirme için sertifikalara bakılır. Hiçbir şey tek başına anlam kazanmayacağı gibi sertifika da tek başına sizin tercih edilmenizi sağlamaz. Sertifikanın gerçekten işe yaraması için aldığınız eğitiminin kaliteli olması, sizi farklılaştırması ve eğitim neticesinde bir beceri kazandığınızı gösterebilmeniz gerek. Örneğin, diksiyon kursu almış ve bunu özgeçmişinde belirtmiş birinin mülakat sırasında kendini ifade edememesi ve ses tonunu ayarlayamaması işverenin kararını olumsuz yönde etkiler. Bundan dolayı özgeçmişte belirtiğiniz sertifika ve yetkinlikleri gerçekten gösterebilmeniz lazım. Tekrar hatırlanmakta yarar var, elinizdeki sertifika değil; aldığınız kaliteli ve farklı eğitimler sizi yetkinlik ve beceri sahibi yapar. Bunun farkında olarak alacağınız eğitimlere sertifika kazanmak gözüyle değil, size değer kazandıracak gözüyle bakmalısınız.Kariyer yolculuğunuzda hangi dönemleri yaşarsanız yaşayın eğitiminize ve kişisel gelişiminize fayda sunacağına emin olduğunuz programları takip etmeye çalışın. Bu programlar aynı zamanda mesleğinizi daha iyi icra edebilme ve alanınızdaki son gelişmeleri takip edebilme imkânını sağlayacaktır.
Özgeçmişte Hangi Sertifikalar Bulunmalıdır?
Özgeçmiş hazırlama aşamasında aldığınız her belgeyi yazmanıza gerek yok. Alan yeterliliğinizi gösteren ve iş dünyasında sizi öne çıkaran belgeleri yazabilirsiniz. Popüler olan ve iş hayatında işinize yarayacak olan sertifika eğitimlerinden bazıları şunlardır: diksiyon, excel, İngilizce, İletişim ve beden dilidir.
Özgeçmiş Hazırlama Aşamasında Sertifika Bilgileri Nasıl Yazılmalıdır?
Aldığınız belgelerin nitelikli ve kaliteli eğitim veren kurumlardan olmasına özen gösterin. Belgeleri, eğitim içeriği ve kurum adı belirterek yazmalısınız. Aldığınız sertifikalardan en dördünü doğru sıralama ve bilgilerle yazmalı ve size değer katan, iş dünyasında geçerli ve popüler olan eğitim programlarını özgeçmiş için seçmelisiniz.
Sertifika Almanın Faydaları Nelerdir?
Aldığınız eğitim üzerine alanınızla ilgili ve farklı bölümleri içeren yetkinlik ve beceri sahibi olmanız iş dünyasında öne çıkmanızı sağlar. Bundan dolayı eğitim almak ve belge edinmek sizi farklılaştırarak tercih edilmenizi sağlayabilir. Tabii ki belgenizin kaliteli bir eğitim ve yetkinlik kazandırması da oldukça önemlidir.