Bölümün adını ilk kez görenler, adını bilip de yeterince bilgi sahibi olamayanlar, tercih yaparken kara kara düşünenler, meslek kaygısı içinde olanları hemen yazımıza alalım! Ortopedik Protez ve Ortez bölümünü anlayıp sindirmeden önce temelden başlayalım. Protez ve ortez nedir, ne işe yarar?
Protez; organ veya uzuv kaybı durumunda kişiye o uzvun işlevini geri kazandırmak amacıyla yapılan yapay organdır. Ortez ise; herhangi bir nedenle desteklenmesi, korunması, sabitlenmesi veya düzeltilmesi gereken vücut kısımlarına uygulanan yardımcı cihazlardır. Peki biraz daha eskiye gitsek ilk protez-ortez neyden yapılmıştır sizce, tahminleri görelim. Evet, akla ilk gelenlerden biri tahta olmuştur diye düşünüyorum. Ağaç ve metal kullanarak savaşta uzvunu kaybetmiş insanlara uygulamışlar. Tabi ağırlığından ve estetiğe uzaklığından söz etmemize gerek bile yok diyelim ve devam edelim.
Bölümümüz hastaların kaybettiği parçalarının yerini kısmen de olsa tutabilecek bu mucizevi aletlerin yapımı sorumluluğunu üstlenir. Günümüzde iş imkânı açısından sağlık bölümlerinin popüler isimlerinden biridir. Sağlık alanındaki ve teknolojideki yeniliklerle her gün daha da gelişerek hastaları günlük rutinlerine daha da yaklaştırıyor. Girişimizi yaptığımıza göre bölümü inceleme zamanı!
Ortopedik Protez ve Ortez, Sağlık Hizmetleri ve Meslek Yüksekokulu adı altında yer alan 2 yıllık ön lisans programı olan bir bölümdür. Programın amacı; el, kol, bacak gibi uzuvlarını kaybetmiş hastaların daha kaliteli bir yaşam sürmeleri adına gerçek organlarının yerini tutabilecek protez veya sabitleyebilecek ortezlerin yapımından sorumlu nitelikli kişiler kazandırmaktır. Diğer sağlık bölümlerinde de görüldüğü üzere iyi bir çalışma disiplini ve ahlakı gerektirir.
Bölüme girmek için ne gerekiyor? En baş şartımız tabi ki TYT sınavına girip yeterli puanı ve sıralamayı elde edebilmek. Sınav başarıyla sonuçlandı, sıralamalarda yer alındı, tercih listeleri hazırlandı, uygun üniversiteye yerleşildi ve işte bölümdesiniz. Peki hem teorik hem pratik bilginin yoğunlukta olduğu bu bölümde kendimizi ne açıdan geliştirmeliyiz? Sağlık gelişiyor, teknoloji gelişiyor dedik, sıra kendimizi geliştirmede.
Bölümde okuyan öğrenciler mekanik bilgi donanımına sahip olmalı öncelikle, malum bir alet yapmaktan bahsediyoruz bu belli bir bilgi birikimi ister. Titizlik ve dikkat de önemli kriterlerden, yapılan bir hata protez ve ortezin yanlış yapımına dolayısıyla da hastanın rahatsızlığına sebep olacaktır.
Öğrenciler bölümde okurken el ve parmaklarını olabildiğince geliştirip bu konudaki beceri seviyesini yükseltmelidir. Somut becerilerin yanında soyut olarak da cisimleri zihinde canlandırmak önemli diyebiliriz. Ve ayrıntılar. İnce ayrıntıları algılama ve uygulama gücü, yaratıcı düşünme teknikleri ve inovasyon bilgisi bölümdeki öğrencilerin edinmesi gereken kriterlerdir. Bu mesleği tercih edeceklere ufak bir dipnot, alerji testi yaptırmak isteyebilirsiniz. Çünkü meslek bir miktar alçı tozu ve kimyasal içerir.
Ortopedik Protez ve Ortez bölümü nedir, öğrenciler neler yapmalı bilgisini cebimize koyduk. Şimdi de biraz geleceğe gidip mezun olduktan sonra mezunları neler bekliyor, görelim.
Ortopedik Protez ve Ortez mezunları tekniker olarak kamu ve özel kuruluşlarda iş imkânlarına sahipler. Teknikerler, kamu hastaneleri ve özel hastanelerde, üniversite hastanelerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, protez cihaz üreten fabrikalarda, protez cihazları satışı yapan mağazalarda çalışabildikleri gibi kendi atölyelerini açabilme yetkisine de sahiptirler. Ortopedik Protez ve Ortez teknolojinin de gelişimi sayesinde sürekli gelişmekte olan bir alandır. Bu sayede de işe alımları giderek artmaktadır.
Yukarıdaki çalışma sahalarının dışında dikey geçiş sınavı aracılığıyla öğrencilerin iş alanları daha da genişler. Ortopedik Protez ve Ortez bölümü öğrencileri DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Biyomedikal Mühendisliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Protez Ortez lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler.
Mezunların devlet kurumlarında çalışabilmesi için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterli puanı alması gerekir. Bu puan birçok 2 yıllık bölümlere göre düşüktür. Peki giderek gelişmekte olan bölümümüzün mezunları iş olarak ne mi yapıyor? Sizin için bir sonraki başlığımızda derledik hemen göz atalım.
Ortopedik Protez ve Ortez programını bitiren öğrencilere ön lisans diploması ve Ortopedik Protez-Ortez alanında ‘sağlık teknikeri’ unvanı verilir. Genel olarak iş tanımına gelecek olursak özellikle ortopedist eşliğinde destek personeli olarak görev alırlar. Doktorun hastaya reçete ettiği bilgiler rehberliğinde hareket ederler. Biraz da ayrıntılarıyla yaptıkları işlere bakalım:
Ortopedik Protez ve Ortez programımızın ilk senesinde;
Bölümümüzün ikinci yılında;
Programın sonunda da öğrencilere staj yaptırılmaktadır. Yukarıda listelediğimiz dersler Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu resmi sitesinden alınmıştır, detaylı bilgi için sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Öncelikle bölümümüzü okumak isteyen arkadaşlar TYT sınavına girmelidir. Tercih yapanlara tavsiyemiz bölümün taban puanıyla beraber başarı sıralamasına da dikkat etmeleridir. Çünkü okullarda kontenjan sınırlamaları vardır. Listemizi hazırlarken 2020 verilerinden yararlandık ve en yüksek 5 okulu derledik, iyi incelemeler.
Üniversite | Bölüm | Taban Puan | Sıralama |
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi | Ortopedik Protez Ve Ortez (Burslu) | 363,84724 | 154631 |
İstanbul Aydın Üniversitesi | Ortopedik Protez Ve Ortez (İÖ, Burslu) | 317,90668 | 310087 |
Bezm-i Âlem Vakıf Üniversitesi | Ortopedik Protez Ve Ortez (Burslu) | 314,90177 | 324687 |
Biruni Üniversitesi | Ortopedik Protez Ve Ortez (Burslu) | 311,69333 | 341028 |
Üsküdar Üniversitesi | Ortopedik Protez Ve Ortez (Burslu) | 306,49771 | 369574 |
İlk 5 listemizin yanı sıra birçok özel ve devlet okulunun daha bu bölüme sahip olduğunu tekrar not edelim.
Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü Nedir?
Ortopedik Protez ve Ortez bölümü 2 yıllık ön lisans derecesiyle eğitim veren Sağlık Hizmetleri ve Yüsekokulu adı altında bir programdır. Bölümde kendi estetik algısını ve el becerisini geliştirebilecek insanlar kazandırmak amaçlanır. Programı başarıyla bitiren öğrenciler ‘ortopedik protez ve ortez teknikeri’ unvanını alır.
Ortopedik Protez ve Ortez İş İmkânları Nelerdir?
Ortopedik Protez ve Ortez bölümü mezunları kamu ve özel kuruluşlarda; hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, protez cihaz üreten fabrikalarda, protez cihazları satışı yapan mağazalarda çalışabilirler. Aynı zamanda kendi atölyelerini açabilme yetkisine de sahiptirler. Öğrencilerin DGS ile başka bölümlere erişim imkanı da vardır.
Ortopedik Protez ve Ortez Mezunları Ne İş Yapar?
Ortopedik Protez ve Ortez teknikeri hastanın eksik uzvuna uygun yardımcı protezler imal eder. Doktor rehberliğinde hareket etmeleri önemlidir. Protez ve ortezlerin klinik aşamasında doktorun yanında alçı, model yapımlarında görev alır.
Konu çok iyi bir şekilde alt başlıklarına ayrılarak incelenmiş ve bu mesleği tercih edecek olanlar için tatmin edici açıklamalarda bulunmuş yazarımız. Aynı zamanda yazarın eğlenceli anlatım şekli de benim yazıdan kopmamamı sağladı. Elinize emeğinize sağlık.
Çok eğlenceli ve bilgilendirici olmuş! Ne güzel bi yazı diliniz var teşekkürler.
Açık ve net. Ellerine sağlık!