AnasayfaBlogOnline İçerik Hazırlamanın Püf Noktaları
İçerik Yazarlığı

Online İçerik Hazırlamanın Püf Noktaları

09 Eylül 2019
Bir kadın dizüstü bilgisayarının başında oturmuş, hızla yazıyor. Elleri klavyenin üzerinde, parmakları hızlı ve hassas bir şekilde hareket ediyor. Her ne yapıyorsa ona odaklanmış ve niyetlidir. Dizüstü bilgisayar beyazdır ve arka plan sade bej bir duvardır. Kadın pembe bir gömlek giyiyor ve saçları koyu kahverengi. Dizüstü bilgisayarından başını kaldırıyor ve yüzünde konsantrasyon ve kararlılık ifadesi var. Üzerinde çalıştığı şeyi bitirmeye kararlıdır. Dizüstü bilgisayar ekranı bej renkli duvarı yansıtıyor ve sanki duvar dizüstü bilgisayarın bir parçasıymış gibi görünüyor.
DonelerAçıklamalarEk Bilgiler
Online İçerik HazırlamakUzun bir hazırlık, araştırma, tasarlama ve düzenleme sürecini içeren bir iş.İletişim, ifade, sentaks ve morfolojik bilgi gerektirir.
Takipçi OdaklılıkTakipçinin işine yarayacak her türlü bilgi ve içerik sunmamız gerektiği.Resim, video, ses, link vb. içerikler yerli yerinde ve eksiksiz bir biçimde sunulmalı.
İçerik YazmakÖzgürlük ve bir alanda uzmanlaşmayı gerektirir.Online içerik yazmak için tercihen eğitim alınmalı. İstanbul İşletme Enstitüsü bu anlamda ücretsiz eğitimler vermektedir.
İçerik Çekici Olmalıİçeriğin görsel ve içerik açısından çekici olması gerektiği.Ürünn kalitesi kadar sunum da önemli.
Bilgi ToplamaHedef kitle hakkında bilgi toplamak ve bu bilgilere göre içerik oluşturmak gerektiği.Alıcının ilgisini çekebilecek her türlü detay önemli.
Kilit NoktalarÜrün tanıtımında her şeyi anlatan bir temsilci fark yaratabiliyor.Fiyat konusu genellikle geçiştirilir ve alıcının beklentisiyle beraber daha pahalı bir ürün satın alınabilir.
Kişisel İmzaKişisel imzanızla -kılık/kıyafet, tavır, konuşma biçimi, eğitim/bilgi seviyesi, üslup - isteklerinizi, beklentilerinizi ve sosyal statünüzü ifade edersiniz.Bireysel ihtiyaçların ve tercihlerin anlaşılması, doğru ürünün sunulması için kilit bir noktadır.
İlgi İkinci UnsurOnline içerik oluşturmada birinci unsur olan ilginin, yazının sonuna kadar devam ettirilmesi gerekmektedir.Sıkıcı bir yazı, okutamadan internetin sonsuz gereksiz yazı deryasında kaybolacaktır.
Sürekli İlgiBir blog okuyucusu genellikle tüm yazıları gezer, her yazının başını ya da ilk paragrafını okur ama tamamını okumadan siteden ayrılır.Bu yüzden yazılar, okuyucunun ilgisini baştan sona kadar çekebilecek şekilde yazılmalıdır.
Doğru StratejiOnline içerik hazırlarken, ne isteyen gerçek alıcı ile yönlendirilebilecek kararsız alıcı arasındaki farka dikkat edilmeliBöylece doğru strateji ile doğru hedef kitleye ulaşabilirsiniz.

Okul kitaplarında bulunan öğretici bir metin öğrencilere doğrudan verilmekte iken, dili günümüz kullanımından farklı olan yani önceki tarihlerde yazılmış metinlerdeki bilinmediği düşünülen sözcükler metnin altında sözlükçe bölümünde verilmektedir. Metne ilgi duyan bir öğrenci okurken bilmediği sözcüklere bakarak metni tam anlamaya çalışmaktadır. İlgi duymayan bir öğrenci ise sadece metinle ilgilenmekte ve anladığım kadarıyla düşüncesiyle hareket ederek fazladan çaba harcamamaktadır. Dolayısıyla online içerik hazırlarken yazarın kapsamlı düşünebilmesi okuyucunun ve takipçinin isteklerini bilmesi gerekir.

Online İçerik Hazırlamak Nedir?

Online içerik hazırlamak uzun bir hazırlık, araştırma, tasarlama ve düzenleme aşamalarından geçerek yazarın dili kullanma, ifade, sentaks ve morfolojik bilgisi kapsamında okuyucuya ulaştırılmaya çalışılan bir üründür. Bu ürünü hazırlarken içerik kadar sunuş biçimine de dikkat edilmesi gerekir.

Takipçinin işine yarayacak ve işini kolaylaştıracak her türlü bilgi, resim, video, ses, link vb. içeriği yerli yerinde ve eksiksiz bir biçimde okuyucuya sunabilmelidir. İçerik yazmak özgürlüktür. Öncelikle bir alanda uzmanlaşmak isteyenlerin o alanda eğitim alması gerektiği kaçınılmaz bir gerçektir. 

Online içerik yazmak için eğitim nereden alabiliriz?

Yeni nesil iş modeli: Online İçerik Editörlüğü. Bu alanda İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından ücretsiz online eğitimler veriliyor. İçerik editörlüğü ve blog yazarlığı eğitimi adı altında verilen eğitimler online içerik yazarı olmak isteyen bireylere muhteşem bir deneyim sunuyor.

Online içerik hazırlarken en önem verilen detay nedir?

Online içerik hazırlarken dikkat edilmesi gereken kilit noktayı bulmak gerekir. Konu içerik ve söylemden ziyade dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ilgi unsurudur. Hazırlayacağımız içeriğin temel noktası ilgi çekici olmasıdır. 

İçerik Çekici Olmalı



Aldığımız bir ürünün kağıdı, kapağı, ambalajı, sunumu. Kısacası sunum anındaki görselliği çoğu insanı ürünün kalitesi kadar etkilemektedir. Yani ürünün kalitesi kadar sunumu ön plana çıkmaya başlamıştır. Bir otele tatile gittiğimizde lokanta bölümünde süslenmiş tabaklar, tasarlanmış meyve, sebzeler, sanat haline gelmiş şekil ve çizimler görürüz. Aşçılar değişik gıdalardan –belki yemek yapmaktan daha çok vakit ayırarak- oyulmuş, desen verilmiş, süslenmiş ürünler ortaya koymaya çalışmıştır. Çünkü çekici olması o ürünü alma tüketme isteği uyandıran kilit noktadır.

Bilgi Toplamak

Online içerik hazırlarken ilgi unsurunu bence her ürünümüzün merkezine yerleştirmek gerekir. Alıcı ile ilgi kurabilmek o ürünün tüketilmesinin birinci yoludur. Hiç otomobil fuarı ya da bir plaza gezdiniz mi? Olay tam olarak şöyle gerçekleşir: İyi giyinmiş bir satış temsilcisi sizi karşılar ve küçük tanışma merasiminden sonra hitap için isminizi öğrenir. Giyim ve kuşamınıza dikkat etmiyormuş gibi yaparak görmez yanınızdan sizin hakkınızda her türlü bilgiyi toplamaya çalışır. 

Çünkü satış stratejisini bunun üzerine kurgulayacaktır. Ayakkabınız, kravatınız, yürüyüşünüz, tavrınız, varsa beraber geldikleriniz vb. hepsi sizin hakkınızda ipucudur. Sonra nasıl bir ürün aradığınızı sorar. Eğer satış temsilcisinin de izlenimi sizin söylediklerinizle uyuşuyorsa size istediğiniz araçları tanıtmaya başlar. Sizin talebinizle temsilcinin sizin hakkınızdaki izlenimi çelişirse sizi hiç düşünmediğiniz bir marka/modelin yanına çekmeye çalışarak ürünü tanıtmaya başlar. Siz hayır deseniz de size en uygun ürünün bu olduğuna ikna etmeye çalışır. 

Kilit Noktalar

Burası birinci kritik noktadır. Çünkü kişisel imzanızla –kılık/kıyafet, tavır, konuşma biçimi, eğitim/bilgi seviyesi, üslup - istekleriniz, beklentileriniz ve sosyal statünüzün ne olduğunu ifade ettirdiniz. Devam edelim. Ürün tanıtımında her şeyi anlatan temsilci ürünün fiyatını bir türlü söylemez: “Siz seçiminizi yapın efendim, satış bölümü temsilcileri sizinle özel kampanyalarımız hakkında görüşecektir.” diyerek geçiştirir. Birçok ürüne baktıktan sonra ve yaşadığınız kararsızlıklardan sonra belirlediğiniz bütçenin çok üzerindeki bir ürünü alıp çıkarsınız. Ya da yaşadığınız kararsızlıklar dünyasında boğularak daha sonraya ertelemek üzere çıkarsınız. 

Burada olan şey ne istediğini bilen gerçek alıcı ile yönlendirilebilecek kararsız alıcı arasındaki farktır. Bir blog okuyucusu da tüm yazıları gezer her yazının başlığını veya ilk cümle/paragrafını okur. Ancak hiçbir yazıyı tam olarak okumadan ayrılır. Online içerik oluşturmada birinci unsurumuz ilgi iken ikinci unsurumuz ilginin yazının sonuna kadar devam ettirilmesi olmalıdır. Sıkıcı bir yazı kendini okutamadan internetin sonsuz gereksiz yazı deryasında kaybolacaktır. 

Online İçerik Hazırlamak, Uzun bir hazırlık, araştırma, tasarlama ve düzenleme sürecini içeren bir iş, İletişim, ifade, sentaks ve morfolojik bilgi gerektirir, Takipçi Odaklılık, Takipçinin işine yarayacak her türlü bilgi ve içerik sunmamız gerektiği, Resim, video, ses, link vb içerikler yerli yerinde ve eksiksiz bir biçimde sunulmalı , İçerik Yazmak, Özgürlük ve bir alanda uzmanlaşmayı gerektirir, Online içerik yazmak için tercihen eğitim alınmalı İstanbul İşletme Enstitüsü bu anlamda ücretsiz eğitimler vermektedir, İçerik Çekici Olmalı, İçeriğin görsel ve içerik açısından çekici olması gerektiği, Ürünn kalitesi kadar sunum da önemli, Bilgi Toplama, Hedef kitle hakkında bilgi toplamak ve bu bilgilere göre içerik oluşturmak gerektiği, Alıcının ilgisini çekebilecek her türlü detay önemli, Kilit Noktalar, Ürün tanıtımında her şeyi anlatan bir temsilci fark yaratabiliyor, Fiyat konusu genellikle geçiştirilir ve alıcının beklentisiyle beraber daha pahalı bir ürün satın alınabilir, Kişisel İmza, Kişisel imzanızla -kılık/kıyafet, tavır, konuşma biçimi, eğitim/bilgi seviyesi, üslup - isteklerinizi, beklentilerinizi ve sosyal statünüzü ifade edersiniz, Bireysel ihtiyaçların ve tercihlerin anlaşılması, doğru ürünün sunulması için kilit bir noktadır, İlgi İkinci Unsur, Online içerik oluşturmada birinci unsur olan ilginin, yazının sonuna kadar devam ettirilmesi gerekmektedir, Sıkıcı bir yazı, okutamadan internetin sonsuz gereksiz yazı deryasında kaybolacaktır, Sürekli İlgi, Bir blog okuyucusu genellikle tüm yazıları gezer, her yazının başını ya da ilk paragrafını okur ama tamamını okumadan siteden ayrılır, Bu yüzden yazılar, okuyucunun ilgisini baştan sona kadar çekebilecek şekilde yazılmalıdır, Doğru Strateji, Online içerik hazırlarken, ne isteyen gerçek alıcı ile yönlendirilebilecek kararsız alıcı arasındaki farka dikkat edilmeli, Böylece doğru strateji ile doğru hedef kitleye ulaşabilirsiniz
içerik online içerik blog online eğitimler online içerik yazmak online içerik yazmanın püf noktaları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Bu, blog yazmayla ilgili bir çevrimiçi kursun görüntüsüdür. Takım elbiseli bir adam kara tahtanın önünde oturuyor, gözlüklü ve sakallı, bilgi ve otorite izlenimi veriyor. Konuşmacıyı dikkatle dinliyor gibi görünüyor. Tahtanın üzerinde siyah beyaz bir 'B' harfi var, muhtemelen blog yazmaya atıfta bulunuyor. Adamın üzerinde düğmesi yakından çekilmiş bir gömlek ve kolunda bir saat vardır. Gözleri de görülebiliyor, bu da dikkatle dinlediğini gösteriyor. Tüm bu ayrıntılar adamın bir blog kursuna katıldığına işaret ediyor. Bu görüntü sayesinde dijital çağda blog yazmanın önemini görebiliyoruz.
4.5
(87)

Blog Yazarlığı Eğitimi

9 Konu5 Saat
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat