AnasayfaBlogNöropazarlama Teknikleri
Satış - Pazarlama

Nöropazarlama Teknikleri

15 Nisan 2020
Görüntüde bir insan elinin yakın çekimi görülüyor. El, parlak sarı bir ışıkla aydınlatılmış, parlayan bir beyin tutmaktadır. Beyin sadece üst kısmı görünecek şekilde tutuluyor. El hafifçe kıvrılmış ve parmaklar açılmış, nesneyi sıkıca kavrıyor gibi görünüyor. Arka plan çoğunlukla karanlıktır, bu da parlak beyin ve elin öne çıkmasını sağlar. Beynin boyutu elin boyutuna kıyasla küçüktür ve görüntüye gerçeküstü bir his verir. Beyinden gelen ışık elin etrafında bir hale etkisi yaratıyor ve elin derisinden yansıyarak görülebiliyor.
Nöropazarlama TekniğiTanımıÖrnek Uygulama
Göz İzlemeTüketicinin göz hareketlerini takip ederek, alışveriş tepkilerini gözlemlemek ve ölçümlemek.Müşterilerin mağazada ilk hangi ürüne baktığını belirlemek.
Fonksiyonel MRIElektromanyetik uygulamaların okumak konusunda özelleşmiş olan MRI cihazlar aracılığı ile tüketici hislerinin belirlenmesi.Tüketicinin bir reklamı izlerken hangi sahnelerde ne hissettiğini belirlemek.
Yüz ifadesi tanımlamaKullanicinin yüz ifadesini okuyarak duygusal tepkilerini belirlemek.Bir ürünü inceleyen tüketicinin memnun olup olmadığını anlamak.
Duygusal pazarlamaTüketiciye dokunma, koku, ve ses gibi duyusal deneyimler yoluyla farklı duygular yaşatmak.Mağazada taze kahve kokusu ile alışverişe teşvik etmek.
Akıl oyunlarıTüketicinin algısını etkileyerek para birimleri üzerinden pazarlama yapmak.99.99 TL yerine 100 TL yazarak tüketicinin daha az para harcayacağını düşünmesini sağlamak.
Beyin Dalgası ÖlçümlemeTüketicinin satın alma tutumunu etkileyen unsurları ortaya çıkarır.Bir reklam izlerken hangi sahnelerin tüketiciyi heyecanlandırdığını belirlemek.
Fonksiyonel Manyetik Rezonans GörüntülemeTıp teknolojilerinin kullanılarak beynin pazarlama stimuli karşısında verdiği tepkileri ölçümlemek.Reklam sırasında hangi bölgelerin aktif olduğunu analiz etmek.
Nörobilim TeknikleriBeyin görüntüleme ve tarama tekniklerinin marketing alanında uygulanması.Tüketicinin belirli bir ürüne veya hizmete, reklama, ambalajlı ürünlere nasıl bir tepki gösterdiğini ölçmek.
Somut ve Görsel TekniklerTanıtılmayı planlanan ürününü görsel ve somut bir şekilde sunmak.Ürünü deneyimlemeye yönelik canlı bir sunum yapmak.
Pozitif Hissiyat YaratmaTüketicilerin beklentilerine cevap vererek pozitif bir his oluşturmak.Ürün satışı sırasında müşteriye pozitif bir deneyim sunmak.

Geçmişten günümüze insanoğlunun, yaşanan olaylar karışışında nasıl karar vereceği, tam olarak anlaşılmayan sorun olarak görülmektedir. Davranışların nedenleri pek çok bilim dalının konusu haline gelmiştir. Geliştirilen kuramlar sayesinde davranışların sonuçları çözülmeye çalışılmıştır. Bu durum son zamanlarda popüler olan, yeni bir pazarlama davranışı olan nöropazarlama tekniklerini karşımıza çıkarmıştır. Nöropazarlamayı, tüketicilerin davranışlarına göre satış ve pazarlama alanında uygulanan psikolojik taktikler olarak değerlendirebiliriz.

Beyin dalgalarını ölçümleme ile tüketicinin satın alma tutumunu etkileyen unsurları ortaya çıkartan nöropazarlama teknikleri, ürün ve hizmet satışlarını büyük oranda arttırdığı gözlemleniyor. Nöropazarlama, temelde bilinç seviyesi dışında kalan tepkileri ölçmektedir. Tüketici bir reklama odaklandığında, hangi noktalardan hoşlandığı, nelerin dikkatini çektiğini ve hangi noktalarda anlama zorluğu yaşadığı, beyin dalgalarının ölçülmesi ile ortaya çıkartılıyor. Nöropazarlama tekniklerinin başarılı etkiler oluşturması için; tekniklerin uyumlu, somut ve görsel olmasının yanı sıra pozitif his yaratması gerekir. Tanıtılmayı planlanan ürün mümkün olduğunca görsel olmalıdır. İlgili beyin kısmı soyut olanı değerlendirmeye alamaz.

Yeni Pazarlama Alanı: Nöropazarlama

Nöropazarlama, “Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme” gibi tıpta uygulanan teknolojileri, beynin pazarlama karşısında, uyarıcılarına karşı oluşan tepkisini ölçümlemek amacı ile kullanan yeni bir pazarlama alanı olarak karşımıza çıkar. Özünde müşteri odaklı bir uygulamadır. Nöropazarlama, nörobiliminin pazarlama alanında uygulanmasıdır. Nörpazarlama, beyinin görüntülenmesi, taranması gibi teknolojilerinin, tüketicinin belirli ürünlere veya hizmetlere, reklamlara, ambalajlı ürünlere verdiği tepkileri çözebilmek için kullanılma şeklidir. Bazı durumlarda, belirttiğimiz yöntemler ile ölçülen beyin aktivitesi, çalışma uygulayıcısı tarafından belki de bilinçli olarak algılanamaz. Bu sebeple, çalışmalar neticesinde ortaya çıkan veriler, anketlere ya da yapılan grup çalışmalarına oranla daha doğru bilgileri ortaya çıkardığı tespit edilmektedir. Enstitü bünyesinde yer alan online eğitimler içerisinde bu pazarlama alanında fikir sahibi olmak ve yeni bir pazarlama alanında stratejiler geliştirmek isterseniz nöropazarlama eğitimine katılabilirsiniz.

Nöropazarlama Tekniklerinde 5 Adım

  • Göz İzleme tekniği; tüketicinin göz hareketlerini takip ederek, alışveriş tepkilerini gözlemlemek ve ölçümlemektir. Bu durum markanızın potansiyel müşterilerinin bakışlarının arkasındaki durumu görmeyi sağlar. Göz izleme; kızılötesi kameralar, tüketicinin göz hareketini, gözbebeklerinin büyüme ve küçülme hareketlerini kaydeder. Bu teknik aracılığı ile, markalar pek çok soruya yanıt almış olabilir. Bu sorular neler olabilir örnek olarak; Tüketici, mağazaya girdiğinde sergilenmiş olan ürünlere olan dikkati nedir? Tüketici; afişleri, billboard reklamlarını inceliyor mu ya da sadece göz gezdirip geçiyor mu? Tüketici televizyon izlerken karşılaştığı ürün yerleştirmelere dikkat ediyor mu?

  • Fonksiyonel MRI tekniği; Nöropazarlama aracılığı ile tüketicilerin sadece neye baktığını değil ne hissettiğini de biliyoruz. Bu duruma elektromenyetik uygulamaların okumak konusunda özelleşmiş olan MRI cihazlar aracılığı ile ulaşılıyor. Satış ve pazarlama çalışanları, bu bilgileri tüketici davranışları tespit çalışmaları için kullanır. Bu teknikler aracılığı ile tüketicinin ilgisi çekilebiliyor mu, yoksa sıkılmalarına mı sebep oluyor öğrenmek mümkündür. Bu sorulara geleneksel pazarlama teknikleri aracılığı ile de cevap bulunabilir ancak nöropazarlama teknikleri ile alınan sonuçlar daha doğru ve bilimsel olur.

  • Yüz ifadesi tanımla tekniği; Nöropazarlama, bir anlamda sanatı bilime dönüştürüyor. Göz izleme tekniği nasıl göz hareketlerini ölçümlüyorsa, yüz ifadesi tanımlama tekniği ile de yüzler okunmaya çalışılıyor. Yüzümüzde oluşan tüm ifadeler kaslar aracılığı ile meydana gelir. Bazı sensörler aracılığı ile, kendimizin bile fark edemediği bazı ifadeler, kas hareketleri sonucunda tespit edilir.

  • Duygusal pazarlama tekniği; nöropazarlama, pratik ve işlevsel bazı uygulamaları da içerir. Bunlardan biri de duygusal pazarlama tekniğidir. Duygusal pazarlama tekniğinin değişik formları bulunmaktadır. Bunlar; temas, ses ve kokudur. Koku tanımı duygusal pazarlama için iyi bir örnek olarak karşımıza çıkar. Örnek olarak; büyük marketlerde kokunun kolaylıkla yayılabileceğinin düşünüldüğü noktalara, fırın ürünleri yerleştirilir. Bu durum kokudan etkilenen tüketiciyi satın almaya yönlendirecek bir uygulama olacaktır.

  • Akıl oyunları tekniği; son adım olarak karşımıza akıl oyunları tekniği çıkıyor. En iyi örneklerden biri de satın almak için göz gezdirdiğimiz ürünler üzerinde yer alan para birimlerinin yazdığı etiketlerdir. Tüketici, etiketin üzerinde gördüğü rakam ile kaybedeceği paranın daha fazla farkında olmaktadır. Bu durum satın alma eyleminden vazgeçmelerine neden olabilir. Bu sebeple etiketlerde para biriminin yer almaması satın almaya daha hızlı yönlenmelerini sağlar. Tüm teknikler kullanılan ve değerli teknikler olarak değerlendirilir. Ancak her teknik her durum için uygun olmayabilir. Beklenen etkiyi yaratmayabilir. Bu durumda pazarlama uygulamacılarına düşen en önemli görev, hangisinin nerede kullanılacağını iyi tespit etmektir.

Tüketiciyi İkna Etmek İçin Nöropazarlama Uygulamaları

  • Ürününü azaldığı mesajını vermek; tüketici öncelikli olarak sahip olmadığı bir ürünü almak ister. Bir e-ticaret sitesi aracılığı ile satış yapıyorsanız, tüketici ürün stok bilgisini görmediği sürece, ürünün stoğunun yeterli olduğunu düşünerek satın almayı geciktirebilir. Bu sebeple, ürünün stok durumunu belirtmeniz, tüketicinin satın alma adımına daha hızla yönlenmesini sağlayacaktır.

  • Tüketiciye size borçlu olduğunu hissettirmek; geçtiğimiz yıllarda restoranlarda yapılan bir araştırmada, adisyon verilirken yanında şeker ikram edilmesi, bahşiş verme oranının %15’ten %18’e çıkardığını göstermiştir. Tüketiciye küçük paylaşımlarda bulunmak, mağazanızdan alışveriş yapmaları için zemin hazırlar.

  • Satılma ihtimali az olan ürünleri önermek; Örnek olarak, bir konferans programlıyorsunuz ve konferansa giriş ücretini web sitesinde 1200TL olarak belirliyorsunuz. Pek çok kişi bu ücreti yüksek bulup ilgilenmeyecektir, “hayır teşekkürler” butonuna basmasından sonra karşısına daha uygun ücretli bir bilet çıkartabilirsiniz. 600 TL’lik bileti önerdiğinizi düşünelim, tüketici bu konferansa katılmaya daha yatkın bir tutum sergileyecektir. Bu tekniğe “door in face” ismi verilmektedir. Önerilen daha ucuz teklif zıtlık oluşturduğu için satın alım mantıklı gelir.

  •  Zarar ver ve kurtar uygulaması; bu tekniğin amacı pazarlamacı tarafından kişinin yaşadığı problemi gösterilip nasıl değiştirebileceği söylemektir. İlk olarak kullanıcın sorununa odaklanıyorsunuz sonraki aşamada ise o sorunu çözmek için ürün veya hizmet öneriyorsunuz. Örnek olarak, bir spor salonu işletiyorsunuz ilk olarak hazırladığınız web sitesinde sağlık testi uygulayıp, çok sağlıklı olduğunu gösteriyorsunuz. Bu durumda tüketici spor salonuna üye olabiliyor. Kulağa iyi bir fikir gibi gelmese de karşımıza işe yarayan yöntemler içinde çıkıyor.

Göz İzleme, Tüketicinin göz hareketlerini takip ederek, alışveriş tepkilerini gözlemlemek ve ölçümlemek, Müşterilerin mağazada ilk hangi ürüne baktığını belirlemek, Fonksiyonel MRI, Elektromanyetik uygulamaların okumak konusunda özelleşmiş olan MRI cihazlar aracılığı ile tüketici hislerinin belirlenmesi, Tüketicinin bir reklamı izlerken hangi sahnelerde ne hissettiğini belirlemek, Yüz ifadesi tanımlama, Kullanicinin yüz ifadesini okuyarak duygusal tepkilerini belirlemek, Bir ürünü inceleyen tüketicinin memnun olup olmadığını anlamak, Duygusal pazarlama, Tüketiciye dokunma, koku, ve ses gibi duyusal deneyimler yoluyla farklı duygular yaşatmak, Mağazada taze kahve kokusu ile alışverişe teşvik etmek, Akıl oyunları, Tüketicinin algısını etkileyerek para birimleri üzerinden pazarlama yapmak, 9999 TL yerine 100 TL yazarak tüketicinin daha az para harcayacağını düşünmesini sağlamak, Beyin Dalgası Ölçümleme, Tüketicinin satın alma tutumunu etkileyen unsurları ortaya çıkarır, Bir reklam izlerken hangi sahnelerin tüketiciyi heyecanlandırdığını belirlemek, Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme, Tıp teknolojilerinin kullanılarak beynin pazarlama stimuli karşısında verdiği tepkileri ölçümlemek, Reklam sırasında hangi bölgelerin aktif olduğunu analiz etmek, Nörobilim Teknikleri, Beyin görüntüleme ve tarama tekniklerinin marketing alanında uygulanması, Tüketicinin belirli bir ürüne veya hizmete, reklama, ambalajlı ürünlere nasıl bir tepki gösterdiğini ölçmek, Somut ve Görsel Teknikler, Tanıtılmayı planlanan ürününü görsel ve somut bir şekilde sunmak, Ürünü deneyimlemeye yönelik canlı bir sunum yapmak, Pozitif Hissiyat Yaratma, Tüketicilerin beklentilerine cevap vererek pozitif bir his oluşturmak, Ürün satışı sırasında müşteriye pozitif bir deneyim sunmak
nöropazarlama nöropazarlama teknikleri satış ve pazarlama tüketici marka
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, mavi ve pembe şekillerden oluşan renkli bir labirentin görüntüsüdür. Labirentin merkezinde, her ikisi de labirente bağlı olan bir ampul ve bir beyin bulunmaktadır. Ampul, labirentin tamamını aydınlatan parlak sarı bir ışık yaymaktadır. Beyin karmaşık desenlerle çevrilidir ve labirentin her bir duvarına bağlanarak karmaşık ve ayrıntılı bir yapı oluşturur. Labirentin duvarları, görüntüye karmaşıklık ve derinlik hissi veren, hepsi iç içe geçmiş çeşitli şekil ve desenlere sahip. Labirentin mavi ve pembe renkleri canlı bir atmosfer yaratarak görüntüyü görsel olarak çekici kılıyor.
Satış - Pazarlama

Nöropazarlama Örnekleri

03 Mayıs 2020
Şapka takan bir adam görülüyor ve kafası bir dizi kabloya bağlı. Yüzü ciddidir ve dosdoğru ileriye bakmaktadır. Etrafı siyah beyaz bir arka planla çevrilidir. Yakın plandaki görüntüde sol tarafında siyah zemin üzerinde beyaz bir O harfi bulunan boynu görülmektedir. Yakınlarda siyah zeminli beyaz bir kafatası da görülüyor. Resmin sağ alt köşesinde siyah zemin üzerine beyaz bir yazı var. Arka planda kollarını kavuşturmuş bir kadın da var. Görüntü siyah beyazdır ve bir insan kafasını net bir şekilde göstermektedir.
Satış - Pazarlama

Nöropazarlamayı Hangi Markalar Kullanıyor?

27 Aralık 2022