AnasayfaBlogMülakatta Sorulmaması Gereken Sorular
Mülakat Tavsiyeleri

Mülakatta Sorulmaması Gereken Sorular

09 Mart 2018
Gözlüklü ve siyah ceketli bir kadın elinde tuttuğu kitaba dikkatle bakıyor. Saçlarını arkaya toplamış ve beyaz zeminli mavi bir yüzeyin önünde oturuyor. Gözleri elinde açık duran kitaba odaklanmış, muhtemelen okuduğu hikayeye dalmış durumda. Taktığı gözlükler resme sofistike bir hava katıyor ve yüz ifadesi konsantre olmuş gibi. Kendi dünyasında, bu anı yakalayan kameranın farkında değil gibi görünüyor.
Soru KonusuNeden Sorulmaması GerektiğiOlabilecek Sonuçları
YaşRencide edici olabilir ve çocuk işçiliğine yeltenim olarak algılanabilir.İş başvurusu sürecinde ayrımcılık iddiası
Tutuklanma KaydıBaşvuranın geçmişi ile ilgili ön yargıya yol açabilir. Ayrıca birçok ülkede yasaktır.İhlal nedeniyle yasal işlemler
Başvurulan iş yerindeki çalışanlarla arkadaşlık durumuBu durumun işe uygunlukla ilgisi yoktur ve olumsuz bir etki yaratabilir.İş verimliliğinin düşmesi
İflas ve kredi sorunlarıBu durumun işe uygunlukla ilgisi yoktur ve bazı yerlerde yasaktır.İş kanunlarına uyumsuzluk
VatandaşlıkAyrımcılık olarak yorumlanabilir ve bazı yerlerde yasaktır.Ayrımcılık iddiaları ve yasal sorunlar
Engellilik DurumuMülakat sırasında engelliliğin işlevsellikle ilgili gerekçeler dışında sorulması kabul edilebilir değildir.İşe alım sürecinde ayrımcılık iddiaları
Sürücü belgesiİlgili iş pozisyonu için gerekli değilse, gereksiz ve potansiyel olarak ayrımcıdır.İş başvurusu sürecinde ayrımcılık iddiası
Acil durum iletişim bilgisiBaşvuru sırasında gereksiz ve işe uygunlukla alakasız bir bilgidir.Gizlilik ihlalleri
Yabancı dil becerileri ve aksanAyrımcılık olarak algılanabilir, işten bağımsız yabancı dil becerisini sormamalısınız.Dil ayrımcılığı iddiası ve kanunen suç
Evlilik durumu-isim değişikliği-eş-çocuk durumuBu özel bilgiler işle ilgisi olmayabilir ve ayrımcılık olarak algılanabilir.Kişisel alanın ihlali ve ayrımcılık iddiaları

Hukuki bir düzlemde ve kurallara uygun bir mülakata tabi tutulduğunuzdan emin olmak için mülakatta sorulmaması gereken sorular, bazı başlıklar ve nedenleri:

Mülakatta Sorulmaması Gereken Sorular Neler?

Yaş.

İş kanununa göre bir çocuk işçiyi işe alamazsınız. Bir çocuk işçi ihlali olabilme ihtimaline olabileceğine dair şüpheleriniz varsa bunu sormalısınız. Eğer böyle bir şüphe hiç oluşmamışsa rencide edici bir soru olabilir. Eğer kafanızda yeterli şüphe varsa, bu durumda kişinin yaşının çalışmak için yeterli olduğunu öğrenmek üzere kanıt isteyebilirsiniz. Mülakatta sorulmaması gereken sorular dediğimizde aklımıza öncelikle aday kaç yaşında diye şüpheye düşmemelisiniz. Bu çok aykırı bir durumdur.

Tutuklanma Kaydı.

Bence sormayın. Zaten resmi kayıtlarda mevcut. Ayrıca bu soru bazı ülkelerde yasak olabiliyor. Mülakatta sorulmaması gereken sorular değil, tamamen kanun ile yasaklanmış bir soru olabiliyor. Belki suç oranı yüksek ülkelerde bu sorulamayabilir. Eğer öyle bir durum varsa ve adayın tutukluluk kaydından dolayı işe alınmadığını yazmak için tamamen pozisyonla alakalı bir gerekçeniz olması gerekir.

Başvurulan iş yerindeki çalışanlarla arkadaşlığının olup olmadığı.

Bu bilgi başvuran kişinin belirli bir işte başarı gösterebilme yeteneği ile alakasızdır. O işyerinde çalışanların arkadaşları veya yakınlarının işe alımını teşvik etme veya yasaklamaya çalışmak, çalışanların üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir.

İflas ve kredi sorunları.

Türkiye'de böyle bir yasa yok ama Amerika'da bir şirkette çalışacaksanız Federal İflas Yasası gereğince bunun temel alınarak ayrım yapılması illegal bir durumdur. Bu yüzden hiçbir zaman iflas durumunu sormayın. Bütün kredi soruları Adil Kredi Raporlama Yasasına uymalıdır.

Ülkemizde de böyle bir soru sormanın işe alımla çok alakası olduğunu düşünmüyorum. Hepimiz para kazanmak için iş arıyoruz ve para kazanmak için çalışıyoruz.

Vatandaşlık.

Amerika'da ilgili bir yasa veya yönetmelik olmadıkça başvuran adaylara ABD vatandaşı olup olmadıklarını soramazsınız. Çünkü bu Göçmen Reformu ve Kontrol Yasası gereğince ayrımcılık sayılıyor. Adaylara Birleşik Devletler ‘de çalışıp çalışamayacaklarını sormaya yetkiniz var. Bundan ötesi yok. Keşke tüm ülkeleri kapsayan bir uygulama olsa.

Engellilik Hali Neden Sorulmamalı?

Engellinin engeli veya fark edilen engelliliği hakkında sorular sorması çirkin ve kabadır. Aday zaten resmi evraklarını ve engellilik durumunu size yazılı olarak bildirecektir.  İşe odaklanmak kritiktir, engelliliğe değil. Onlara güvenli bir şekilde işin temek işlevlerini yerine getirebilecek kapasiteye sahip olup olmadıklarını sorabilirsiniz. Mülakatta sorulmaması gereken sorular için aslında bunu ilk sıraya koymak gerekirdi.

Sürücü belgesi.

İş gerektirmediği sürece sormaktan kaçının çünkü istatistik olarak bu engelli olan bireyleri baştan elemenize sebep olabilir. Ofis çalışanına ehliyetin var mı demek gerçekten saçma.

Acil durum iletişim bilgisi.

Başvuru sırasında gerçekten gereksizdir ve hiç anlayamadığım bir sorudur. Yer altında çalışmadığınız sürece acil durum için telefon vermenin gerekçesi nedir?

Yabancı dil becerileri.

Türkçe ye hakimiyeti ve aksanı ile ilgili sadece iş için gerekli ise sorun yoksa ırk ayrımcılığı olarak algılanabilir.

Kilo-boy-fiziksel yetenekler.

Ayrımcı olabilir. İşin gerektirdiğine odaklanmak önemlidir, kişinin fiziksel karakterlerine değil.

Evlilik durumu-isim değişikliği-eş-çocuk.

Bunlarla alakalı herhangi bir soru özellikle kadına karşı ise ayrımcılık olarak algılanabilir. Hiçbirinin işle bir ilgisi yok.

Irk, renk, din, cinsiyet ve ırk.

Anayasamız bu bilgileri ortaya çıkarabilecek sorular sormayı yasaklar; reddedilen adaylar bu sorulardan herhangi biri başvuru sürecinde yer aldıysa ayrımcılıktan dolayı dava açabilir.

Sendika üyeliği.

Bu eğer aday sendika üyeliği yüzünden işe alınmadığını iddia ederse İş kanunu hükümlerince başınız büyük belaya girebilir.

Eski asker/ askeri kayıtlar.

Ordu ile ilgili kişinin geçmişine dair genel sorular sadece eğer iş gereği ise veya işle ilgili nedenler var ise sorulabilir.

Hafta sonu çalışması/vardiya değişikliği.

İş için gerekmedikçe aday hafta sonu çalışıp çalışamayacağını belirtmemeli. 

Yaş, Rencide edici olabilir ve çocuk işçiliğine yeltenim olarak algılanabilir, İş başvurusu sürecinde ayrımcılık iddiası, Tutuklanma Kaydı, Başvuranın geçmişi ile ilgili ön yargıya yol açabilir Ayrıca birçok ülkede yasaktır, İhlal nedeniyle yasal işlemler, Başvurulan iş yerindeki çalışanlarla arkadaşlık durumu, Bu durumun işe uygunlukla ilgisi yoktur ve olumsuz bir etki yaratabilir, İş verimliliğinin düşmesi, İflas ve kredi sorunları, Bu durumun işe uygunlukla ilgisi yoktur ve bazı yerlerde yasaktır, İş kanunlarına uyumsuzluk, Vatandaşlık, Ayrımcılık olarak yorumlanabilir ve bazı yerlerde yasaktır, Ayrımcılık iddiaları ve yasal sorunlar, Engellilik Durumu, Mülakat sırasında engelliliğin işlevsellikle ilgili gerekçeler dışında sorulması kabul edilebilir değildir, İşe alım sürecinde ayrımcılık iddiaları, Sürücü belgesi, İlgili iş pozisyonu için gerekli değilse, gereksiz ve potansiyel olarak ayrımcıdır, İş başvurusu sürecinde ayrımcılık iddiası, Acil durum iletişim bilgisi, Başvuru sırasında gereksiz ve işe uygunlukla alakasız bir bilgidir, Gizlilik ihlalleri, Yabancı dil becerileri ve aksan, Ayrımcılık olarak algılanabilir, işten bağımsız yabancı dil becerisini sormamalısınız, Dil ayrımcılığı iddiası ve kanunen suç, Evlilik durumu-isim değişikliği-eş-çocuk durumu, Bu özel bilgiler işle ilgisi olmayabilir ve ayrımcılık olarak algılanabilir, Kişisel alanın ihlali ve ayrımcılık iddiaları
mülakat soruları mülakatta sorulmaması gereken sorular mülakatta neler sorulmalı mülakatta ne sorulmaz
Bu, açık mavi kravatlı, şık, lacivert bir takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Düzgünce şekillendirilmiş kısa siyah saçları ve güçlü bir çene hattı var. Kendine güvenen ve dengeli bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Duruşu düzgün ve elleri önünde kenetlenmiş. Beyaz bir gömlek, siyah elbise ayakkabıları ve gümüş bir saat giyiyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında görünüyor.
Murat Beyler
Blog Yazarı

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştur. Birçok alanda kendini geliştirmeye adamıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gözlüklü ve pembe gömlekli bir kadın bilgisayar ekranının önünde oturuyor. Kadın dikkatle ekrana bakmakta, gözleri ekrandaki çeşitli unsurlara odaklanmış durumda. Ekranda, sol tarafında siyah ve kırmızı bir çizgi bulunan beyaz bir kare ile bir bilgisayar ızgarasının ekran görüntüsü var. Kadının sağında ise aynı tabloyu gösteren bir cep telefonu var. Arka planda siyah bir kuş beyaz bir karenin üzerine tünemiş. Kadının gözlükleri ekrandan gelen ışığı geri yansıtıyor ve saçları düzgünce geriye taranmış. Etrafındaki ortam sakin ve huzurlu.
Mülakat - İş Görüşmesi

İş Görüşmesinde Söylenmemesi Gereken 9 İfade

06 Eylül 2021
Beyaz gömlekli ve gözlüklü bir kadın, sandalyelerde oturan bir grup insanın önünde durmaktadır. Kadın onlarla konuşuyor gibi görünüyor. Ön planda bir adam bir taburede oturmaktadır. Onun sağında bir başka kişi sandalyede oturmakta ve elinde bir kâğıt tutmaktadır. Diğer tarafta bir adam sandalyede oturmuş, elinde bir tablet tutuyor. Çerçevede bir kolyenin yakın çekimi de görülüyor. Arka plan hafif bulanıkken, sandalyelerde oturan insan grubu odakta. Sağ alt köşede, sandalyede oturan bir kişinin bacakları görülebiliyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

Mülakatta Ustalaşmak

30 Ekim 2021