AnasayfaBlogMülakatta Ön Plana Çıkma Taktikleri
Mülakat - İş Görüşmesi

Mülakatta Ön Plana Çıkma Taktikleri

21 Temmuz 2016
Bir grup insan, her biri içeriye bakacak şekilde daire şeklinde durmaktadır. İnsanların çoğu tişört ve kot pantolon gibi gündelik kıyafetler giymektedir. Bir kişi ellerini önünde kavuşturmuş, bir diğeri ise ellerini ceplerine sokmuştur. Gruptaki iki kişi gri ceket giyiyor ve her ikisi de kameraya arkaları dönük bir şekilde duruyor. Başka bir kişi elinde bir ceket tutarken, bir diğeri ekose bir gömlek giyiyor. Gruptaki son kişi takım elbise giymektedir ve kamera başının arkasına ve giydiği kahverengi gömleğe odaklanmıştır.
Mülakat TaktiğiNeden Önemli?Ek Bilgi
İlk İzlenimlerMülakatçıların ilk dikkatini çeken unsur sizin hakkınızdaki ilk bilgiler olacaktır.CV'niz, becerileriniz, başvurunuz ve görünüşünüz bu ilk izlenimleri oluşturur.
Sözsel Olmayan İpuçlarıMülakatçınız ile ilk etkileşiminizde oluşturduğunuz bağlar önemlidir.Sıkı bir tokalaşma, iyi duruş, göz teması ve gülümseme bu ipuçları arasında yer alır.
Enerjileriyle EşleşmeMülakatçının enerjisi ve tavrını çabuk kavrayıp ona uygun bir tavra bürünmek bir uyum oluşturur.Mülakatçının konuşma hızı ve mimiklerine dikkat ederek onları okuyabilirsiniz.
Sorular SormakMülakatçıya gösterdiğiniz ilginin derecesini yansıtır.Sorularınız mülakatçının sizi daha önemli ve bilinçli bir aday olarak görmesini sağlar.
Ortak Bir Şey BulunOrtak bir yön, bağlantı kurma anlamında güçlü bir araçtır.Mülakatçının sosyal medya profilini kontrol etmek veya hakkında bilgi sahibi olmak bu konuda yararlı olabilir.
Hikaye AnlatmakHikaye anlatmak, mülakatçının dikkatini çekmek için en iyi yöntemlerden biridir.Kişisel bir başarı hikayesi ile mülakatçıya sizi daha yakından tanıma fırsatı verirsiniz.
Ne SöylenMEMELİ?Mülakat sırasında ne söylenip söylenemeyeceğini bilmek, mülakatçının sizi nasıl algıladığını direkt etkiler.Mülakatçınızın ismini yanlış söylemek, rahatsız edici espriler yapmak veya ilgisiz sorular sormak gibi hatalardan kaçınmak gerekir.
Mülakat Sırasında Ne SÖYLENMELİ?Mülakatta ne söylediğiniz, mülakatçının sizi ne kadar yetenekli ve uygun bir aday olarak gördüğünü belirler.Profesyonel başarılarınız, deneyimleriniz ve yetenekleriniz hakkındaki sorunlara cevap vermeye hazırlıklı olun.
Buzları Kırma Teknikleriİlk etkileşiminizin rahat ve samimi olmasını sağlar.Hafif bir mizah veya konuşmayı başlatacak bir hikaye yoluyla bazen mülakatı başaltabilirsiniz.
ÖzgüvenÖzgüven, mülakatçının sizi güçlü ve yeterli bir aday olarak görmesini sağlar.Açık ve kararlı bir şekilde konuşmak ve mülakatçının gözlerine bakmak özgüveninizi yansıtır.

Üniversite mezunları üniversite mezunu olmayanların öğrendiği terminolojinin iki katını öğreniyor. Üniversitelerde öğretilmeyen şey ise kariyer mülakatlarına nasıl hazırlanılacağıdır. Evet kariyer büroları var ama sahte! Hala gerçek anlamda aktif değil. Mülakat sırasında bütün kariyeriniz o ana odaklı olduğundan dolayı heyecanlı olmak tamamen normaldir. Bununla birlikte mülakatta hazırlıklı olmaktan daha iyi bir şey yoktur. Bir sınava hazırlıksız gitmezsiniz değil mi, fark nedir?

Mülakatta İlk İzlenimler Önemlidir.

İlk izlenimler çok önemlidir. Mülakatçıların göreceği ilk şey sizin başvurunuz, becerileriniz, CV deki görünüşünüz ve fiziksel görünüşünüz. İŞE YARAMASINI SAĞLAYIN. Şimdi özgeçmişinizden başarı hikayelerini yazabileceğiniz ve onları gerçek dünyaya uygulayabileceğiniz zamandır. Ayrıca bu kurum için iyi bir kültürel uyum sağlayıp sağlamayacağınızı görme fırsatı. Peki mülakatçıyla nasıl iletişim kurarsınız ve onlara takım için doğru insan olduğunuzu gösterirsiniz?

  1. Sözsel Olmayan ipuçları – Sıkı bir tokalaşma, iyi bir duruş, göz teması ve de gülümseme önemlidir. Bunlar mülakatçınız ile sahip olacağınız ilk etkileşimler, o yüzden onları göz önünde bulundurun!

  2. Enerjileriyle eşleşin – Hızlı bir şekilde mülakatçının enerjisini okuyabilmelisiniz. Konuşma, hız ve mimiklere bakın... Onlarla eşleşmek bir uyum oluşturur. Ne yaparsanız yapın, fazlaca yapmayın!

  3. Sorular sorun – İlgiyi göstermenin daha iyi bir yolu yok.

  4. Ortak bir şey bulun – Onlar sizin profilinize baktı, siz de onlarınkine bakın. Sosyal medya ile öğrenilebilecek çok şey var, bu yüzden mülakat öncesi biraz internette vakit geçirin.

  5. Bir hikaye Anlatın – Herhangi bir dinleyiciyi ele geçirmenin en iyi yollarından biri de hikaye anlatmaktır. Bu onları sizin dünyanıza çeker.

Mülakatçıyı heyecanlandırmak ve de biraz karmaşık mı hissettirmek istiyorsunuz? Dale Carnegie’nin kitabı "How to Win Friends and Influence People" açın: biriyle onun hakkında konuşun ve de sizi saatlerce dinlesinler. Eğer onları açabilirseniz, size açılabilirler. Mülakatçı ne kadar çok açılırsa, sizin o kadar konuşacak şeyiniz olur.

Mülakatta Ne Söylenmemeli?

Ne söylenmesi gerektiğini bilmek ne söylenmemesi gerektiğini bilmek ile aynı önemi taşır. Mülakatçılarınızın isimlerini yanlış söylemek veya bomba gibi espriler yapmak bir yana, ayağınızı ağzınıza yerleştirebileceğiniz senaryolar da var. Rahat bir şekilde Google’da aranabilecek "hastane ne zamandır burada" gibi sorular sormayın. Hiçbir zaman "size soracağım bir sorum yok" demeyin. Bu tamamen şöyle yorumlanabilir: umursamıyorsunuz, hazırlıklı değilsiniz, çok özgüvenlisiniz, hevesli değilsiniz, mülakata ve mülakatçıya saygınız yok. Herhangi bir sorunuz olup olmadığı sorulduğunda bu göze çarpma zamanıdır. Unutmayın ki benzer ve de rekabetçi deneyim ve özelliklere sahip onlarca sizin gibi aday var. İşte mülakatçının sizin hakkınızda heyecanlanması için sorabileceğiniz birkaç soru:

  1. Bir çalışandan beklentileriniz nelerdir?

  2. Denetleme stili nedir? İyi bir uyum olup olmadığını anlamanın başka bir fırsatı.

  3. İdeal bir çalışanı bana tanımlayabilir misiniz? Evet, bu temel şey! Beklentileri önceden anlamak doğru uyum olduğunu anlamanıza yardımcı olacak ve sizin de başarmak ve devam etmek için neye ihtiyaç duyduğunuzu görmenizi sağlayacak.

  4. Bu şirkette ortalama bir gün nasıl geçer? Bu sizin sadece tipik bir güne dair bilgi almanızı değil aynı zamanda mülakatçının da biraz kendilerinden bahsetmelerini sağlar ve insanlar kendileri hakkında konuşmaya bayılırlar.

  5. Burada x işi nasıl yapılır? Bilemeyecekleri için cevaplaması çok kolay değildir. Ama bu kurumun yönetimsel süreçlerine olan ilgiyi gösterir. Bu kültür hakkında çok şey anlatabilir.

Mülakatta Ne Söylemeli?

Buzları kıran şeylerden bilgi testlerine kadar mülakat sırasında sorulacak birçok soru vardır ve en önemlisi de ne aradıklarına dair size ipucu verecek olandır: Şöyle bir şeyle başlar: şu alanda ..... deneyimin var mı? Bu genel olarak onların en büyük zorluklarının olduğu yer. Eğer aşırı stres altında çalışacak uzman bir deneyime sahip birilerine ihtiyaçları varsa tabii ki o deneyim hakkında soru soracaklar. Peki siz bu soruya en iyi şekilde nasıl cevap verirsiniz? Onlara bir zamandan bahsedin …ve tabii ki başarılı sonuçlarından. Peki istedikleri deneyime sahip değilseniz ne yaparsınız? Kendinize güvendiğinizi anlatın…bir şeyi hiç yapmadınız diye onu yapamayacağınız anlamına gelmiyor. Bu özgüveni sağlamanın etkili bir yolu ona çok benzer yaptığınız bir şeyi anlatmaktır veya deneyiminizi sordukları şey ile ilişkilendirmektir. Hiçbir zaman "hayır, onun nasıl yapıldığını bilmiyorum." demeyin.

Mülakatta İlk İzlenim Önemli Midir?

İlk izlenimler çok önemlidir. Mülakatçıların göreceği ilk şey sizin başvurunuz, becerileriniz, CV deki görünüşünüz ve fiziksel görünüşünüz. Şimdi özgeçmişinizden başarı hikayelerini yazabileceğiniz ve onları gerçek dünyaya uygulayabileceğiniz zamandır.

Mülakatta Ne Söylenmeli?

İşte mülakatçının sizin hakkınızda heyecanlanması için sorabileceğiniz birkaç soru: Bir çalışandan beklentileriniz nelerdir?Denetleme stili nedir? İdeal bir çalışanı bana tanımlayabilir misiniz? Bu şirkette ortalama bir gün nasıl geçer? Burada x işi nasıl yapılır? 

Mülakatta Ne Söylenmememeli?

Mülakatçılarınızın isimlerini yanlış söylemek veya bomba gibi espriler yapmak bir yana, ayağınızı ağzınıza yerleştirebileceğiniz senaryolar da var. Rahat bir şekilde Google’da aranabilecek "hastane ne zamandır burada" gibi sorular sormayın. Hiçbir zaman "size soracağım bir sorum yok" demeyin. 

İlk İzlenimler, Mülakatçıların ilk dikkatini çeken unsur sizin hakkınızdaki ilk bilgiler olacaktır, CV'niz, becerileriniz, başvurunuz ve görünüşünüz bu ilk izlenimleri oluşturur, Sözsel Olmayan İpuçları, Mülakatçınız ile ilk etkileşiminizde oluşturduğunuz bağlar önemlidir, Sıkı bir tokalaşma, iyi duruş, göz teması ve gülümseme bu ipuçları arasında yer alır, Enerjileriyle Eşleşme, Mülakatçının enerjisi ve tavrını çabuk kavrayıp ona uygun bir tavra bürünmek bir uyum oluşturur, Mülakatçının konuşma hızı ve mimiklerine dikkat ederek onları okuyabilirsiniz, Sorular Sormak, Mülakatçıya gösterdiğiniz ilginin derecesini yansıtır, Sorularınız mülakatçının sizi daha önemli ve bilinçli bir aday olarak görmesini sağlar, Ortak Bir Şey Bulun, Ortak bir yön, bağlantı kurma anlamında güçlü bir araçtır, Mülakatçının sosyal medya profilini kontrol etmek veya hakkında bilgi sahibi olmak bu konuda yararlı olabilir, Hikaye Anlatmak, Hikaye anlatmak, mülakatçının dikkatini çekmek için en iyi yöntemlerden biridir, Kişisel bir başarı hikayesi ile mülakatçıya sizi daha yakından tanıma fırsatı verirsiniz, Ne SöylenMEMELİ?, Mülakat sırasında ne söylenip söylenemeyeceğini bilmek, mülakatçının sizi nasıl algıladığını direkt etkiler, Mülakatçınızın ismini yanlış söylemek, rahatsız edici espriler yapmak veya ilgisiz sorular sormak gibi hatalardan kaçınmak gerekir, Mülakat Sırasında Ne SÖYLENMELİ?, Mülakatta ne söylediğiniz, mülakatçının sizi ne kadar yetenekli ve uygun bir aday olarak gördüğünü belirler, Profesyonel başarılarınız, deneyimleriniz ve yetenekleriniz hakkındaki sorunlara cevap vermeye hazırlıklı olun, Buzları Kırma Teknikleri, İlk etkileşiminizin rahat ve samimi olmasını sağlar, Hafif bir mizah veya konuşmayı başlatacak bir hikaye yoluyla bazen mülakatı başaltabilirsiniz, Özgüven, Özgüven, mülakatçının sizi güçlü ve yeterli bir aday olarak görmesini sağlar, Açık ve kararlı bir şekilde konuşmak ve mülakatçının gözlerine bakmak özgüveninizi yansıtır
Mülakatta Ön Plana Çıkma Taktikleridiğer adaylardan öne çıkma mülakatta neler sorulmamalı mülakatta ne sormalımülakatta sorulara nasıl cevap verilirmülakatta ön plana çıkma
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.