AnasayfaBlogMülakatı Yapan Kişiyi Nasıl Etkileyebilirim?
Mülakat - İş Görüşmesi

Mülakatı Yapan Kişiyi Nasıl Etkileyebilirim?

24 Kasım 2021
Siyah elbiseli bir kadın, hepsi sandalyelerde oturan bir grup insanın ortasında duruyor. Gözlük takmış ve saçlarını arkaya toplamış olan kadın kameraya gülümsüyor. Solunda, elinde halter tutan bir adam taburede oturuyor. Sağında başka bir kişi sandalyede otururken, ön planda bir kadının göğsünün yakın çekimi görülmektedir. Gruptaki herkes sohbet etmekte, sıcak ve davetkâr bir atmosfer yaratmaktadır.
KonuAçıklamaÖneriler
Hazırlık SüreciBaşvuruda bulunduğunuz pozisyon, firma ve genel politikası hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir.Firmanın genel politikasını ve çalışma prensiplerini öğrenmek için önceden araştırma yapmalısınız.
Giyim ve Dış KriterlerGiyim kuşam, duruş, jest ve mimiklerin toplamı bir bütün olarak incelenir ve üzerinde durulmalıdır.Profesyonel ve temiz bir giyim tercih etmeli, rahat ancak özgüvenli bir duruş sergilemelisiniz.
Mülakat SırasıMülakatı yapan kişiye kördürüme güvenmemeli, yanıtlarınızı ve reaksiyonlarınızı kontrol altında tutmalısınız.Mülakat sürecinizi bir öğrenme deneyimi olarak değerlendirmeli ve karşılıklı diyalogdan korkmamalısınız.
Sorulan Sorulara CevapMülakat sırasında yöneltilen her soruyu düşündürücü ve etkileyici bir yanıtla karşılamak önemlidir.Etkileyici bir yanıtlanma stratejisi oluşturmak, önde olmanızı sağlar.
Mülakat SonrasıMülakat sonrası kendinizi yeniden değerlendirmeniz ve nelerin iyileştirilebileceğini belirlemeniz gerekir.Mülakat sonrası yansıtıcı düşünme sürecine girin ve gelecekteki için üzerinde durulacak konuları belirleyin.
Sözsüz İletişimMülakatta sözcüklerin ötesinde, vücut dili, jestler ve mimikler, diğer kişi üzerindeki etkinizi belirler.Göz temasını muhafaza etmek ve jestlerinizi kontrollü kullanmak önemlidir.
Kendine GüvenKendinize olan güveninizi mülakat süresince göstermeniz diğer adaylar için bir ayrıcalık oluşturabilir.Kendinize olan güvenden emin olmanız ve bunu anlamanız gerekmektedir.
Sorulabilecek SorularMülakatta karşılaşabileceğiniz çeşitli sorulara hazırlıklı olmalısınız.Mülakatta sorulabilecek konuları ve yanıtlarını mülakat öncesi düşünmeli ve hazırlanmalısınız.
Teknik BilgiPozisyon ve iş hakkında teknik bilgiye sahip olmanız, sizi tercih edilir hale getirir.Başvurduğunuz pozisyonla ilgili teknik bilgi ve yeteneklerinizi güçlendirmek için sürekli öğrenmeye ve gelişmeye açık olmalısınız.
Zaman YönetimiMülakatı başarılı bir şekilde yönetmek için zaman yönetimi becerilerinizi kullanmanız gerekir.Mülakat sürecini planlamak ve düzenlemek için zaman yönetimine dikkat etmelisiniz.

İş görüşmesi öncesi akıllara gelen birçok soru vardır.  Bunlardan biri de mülakatı yapan kişiyi nasıl etkileyebilirim? Mülakat sırasında karşınızdaki kişiyi etkileyebilmenin en önemli koşulu, o mülakata hazır bir şekilde gitmektir. Mülakata katılacağınız kurum, başvuruda bulunduğunuz pozisyon ve firmanın genel politikası ile ilgili ne kadar çok bilgi toplarsanız, o mülakata o kadar hazır gidebilirsiniz.

İyi bir hazırlık süreci de mülakatı yapan kişiyi ne kadar etkileyeceğinize ve firmanın başarısına neler katabileceğinize katkı sağlar. Genellikle sorulmayan ama bütün mülakatların ana temasını oluşturan “ Neden bu pozisyon için sizi alalım?” sorusuna doğru cevap vermek sizi diğer adayların önüne geçirebilir. Hazırlık sürecinde giyiminizde, duruşunuza, jest ve mimiklerinize kadar birçok etkileyici unsura dikkat etmeniz gerekir. Gelebilecek her türlü soru için bir hazırlık yapmanız gerekir. Yazımızda bu konuda ihtiyacınız olacağını düşündüğümüz konular hakkında detaylı bir araştırma hazırladık.

Mülakat Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mülakat sırasında dikkat etmeniz gereken kurallardan biri mülakatı yapan kişiye körü körüne güvenmemeniz gerektiğidir. Çünkü karşınızdaki kişi, pozisyonunuzla ilgili yeterli bir eğitime sahip olmayabilir ya da yalnızca kötü bir gün geçiriyor olabilir. Bir diğer önemli konu da baskı altında kaldığınızda nasıl davrandığınızı anlayabilmektir. Bu aşamada size yıldırıcı sorular sorulabilir. Önemli olan bunlara önceden hazırlık olmanızdır. Bu yüzden mülakatınızı yapan kişinin doğru sorular yöneltmesini beklemeyin. Bunlar yerine, kariyeriniz ve performansınızla ilgili önemli olduğuna inandığınız yerlerin altını çizmektir. Yöneltilen soruları cevaplarken kendinize göre doğru olan yerleri karşınızdakine iletmeye çalışın. Bunu gerçekleştirebilmek için de söylemeniz gerektiğini düşündüğünüz konuları mülakata gitmeden önce planlamanız sizin için faydalı olacaktır.

Mülakatta Sorulabilecek Sorulara Verilmesi Gereken Cevaplar

  • Ne kadar süre bu işte çalışmayı planlıyorsunuz? Kesin emin olmadıkça kendinizi belirli bir zaman sınırlaması içine almayın. Yapacağınız işi tam olarak öğrenene kadar ve yeterli tecrübeyi edinene kadar çalışmak istediğinizi karşı tarafa aktarın ve bir süre belirtmeyin. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra da firma içinde bir üst konuma terfi etmeyi umduğunuzu söyleyin. Karşı tarafın sorduğu soruyu cevapladıktan sonra, onların sizle ne kadar çalışmayı planladığını sorabilirsiniz.

  • Baskı ve stres anındaki tutumunuz nedir? Birçok kişinin stres altında çalışabilirim yanıtını vereceğini unutmamalısınız. Bu kişilerden farklı onan yanınız, sizin daha önceki işinizde stres altında bulunduğunuzda çıkardığınız başarılı bir iş olabilir. Stres altında çalışabilirim cevabını vermek yerine bu durumu kariyerinizdeki bir başarıyı örnek vererek anlatmanız daha yararlı olacaktır.

  • Sormak istediğiniz herhangi bir soru var mı? Bu soruya genellikle hayır yanıtı verilir. Hayır, yanlış bir cevaptır. Firma ile ilgili bilgi alma fırsatınızı da kaçırmanıza sebep olur. Bunun yanında başvuruda bulunduğunuz işe ve firmaya karşı hiçbir heyecan, istek duymadığınıza işaret eder. Mülakatı yapan kişi, sizin işe olan isteğinizi ve hevesinizi, sorduğunuz sorulardan yola çıkarak değerlendirmeye alabilir.

  • Son işinizde en çok beğenmediğiniz nokta neydi? Bu sorunun amacı, başvuruda bulunduğunuz pozisyonun sizi tatmin edip etmeyeceğini tespit etmektir. Eğer daha önceki işinizden memnun olmadıysanız, aynı durum söz konusu olduğunda, yine memnun olmayabileceğinize karar verilebilir. Bu soruyu yanıtlarken unutulmaması gereken en önemli unsur, eski iş arkadaşlarınız, yöneticileriniz ve firma politikası ile ilgili eleştiri yapmamanız gerektiğidir. Bunlar yerine üstlendiğiniz görevler konusundaki rahatsızlığınızı ve mutsuzluğunuzu örneklemeniz daha doğru olacaktır.

  • Bu işe başvurmanızda neler etkili oldu? Bu soruya cevap verirken; edineceğiniz tecrübe, eğitim olanakları ve gelecekte kariyerinize olan katkısından bahsetmek en uygunu olur. Yurtdışında çalışma imkanları ya da maaş beklentisi gibi tamamıyla kişisel çıkar belirten noktalara değinmemelisiniz.

Mülakattaki en önemli noktalardan biri de mülakatı yapan kişi ile sizin aranızdaki sözsüz iletişimdir. Siz planladığınız cevapları vermeye hazırlanırken, mülakatı yapan kişi, sizin giyim tarzınızdan, gülüşünüzden, jest ve mimiklerinizden ya da gergin bakışlarınızdan sizin hakkınızda belli fikirlere sahip olacaktır.

Mülakatta Sözsüz İletişim Sürecinde Önemli Noktalar

  • Tokalaşma; sözsüz iletişimin başlangıcıdır. Mülakatı yapacak olan kişiyle ilk karşılaştığınız anı temsil eder. Yerinde bir tokalaşma, sözsüz iletişimin bir anlamda ilk sınavının verilmesidir. Bu nedenle size uzatılan eli çekingen değil, kendinizden emin bir tavırla karşılamalısınız.

  • Duruş; dik duruşa özen gösterin. Kamburu çıkmış bir oturma şekli, karşınızdakine yorgun, tembel ve bakımsız bir izlenim bırakır. Dik bir duruş, hem kendinizden emin olduğunuzu ifade eder hem de karşınızdakine iletişimde istekli olduğunuzu ifade eder.

  • Göz teması kurmak; Mülakatı yapan kişiyle konuşurken göz teması kurmaya özen göstermelisiniz.  Bu sürekli bir bakış şeklinde olmamalıdır. Çünkü sürekli bir bakış sıkıntı ve gerginlik ifadesi olarak algılanır. Mülakatı yapan kişi sizinle konuşurken etrafa bakmamalısınız. Konuşurken karcınızdaki kişi ile göz temasından kaçınıp, etrafa bakmak özgüven eksikliğine işaret eder.

  • Mimikler; diyalog sırasında genellikle bilinçsiz bir şekilde oluşan sözsüz iletişim öğeleridir. Fazla kullanıldıkları zaman konuya olan ilgiyi ve dikkati dağıtır. Konuşurken yüzünüzle ya da saçınızla oynamamaya dikkat edin. Telefon ile konuştuğunuz zaman kendinizi aynadan seyretmek iyi bir deneme yöntemidir. Aynada yaptığınız mimikler, mülakat sırasında da kullanacağınız mimiklerdir.

Mülakata hazır olmalısınız. ondan da önemlisi söylemek istediklerinizi karşı tarafa iletme biçiminizdir. Sözsüz iletişim süreci boyunca ilettiğiniz mesajlar, genellikle sözlü iletişim sürecinde kurulan cümlelerden daha etkili olur. Mülakat sırasında nelere dikkat edeceğinize dair eğitimlerden yararlanmanız önemlidir. Enstitü tarafından sunulan uzaktan eğitim fırsatlarına mutlaka göz gezdirmelisiniz. Bu konuda Uygulamalı Mülakat Teknikleri Eğitimi imdadınıza yetişiyor.

Uygulamalı Mülakat Teknikleri Eğitimi Nedir?

Uygulamalı mülakat teknikleri eğitimi insan kaynakları alanında uzmanlaşmak isteyen kişiler için kaçırılmaması gereken bir fırsattır. Bu eğitim aynı zamanda bir iş başvurusu yapacak adaylar içinde uygundur. Çünkü hayalinizdeki iş başvurusunda başarılı olmanızı sağlayacak teknikleri bu eğitimde öğrenebilirsiniz.

İnsan kaynakları danışmanları için uygun bir eğitim olduğu gibi, işletme sahipleri ve insan kaynakları ile ilgilenen herkes bu eğitimden faydalanabilir. İnsan kaynakları alanında rekabet avantajı sağlayacağınız bir eğitimdir. Aynı zamanda insan kaynakları alanında mülakat süreçlerine katılacak kişinin doğru soru sorma becerilerine sahip olması gerekir. İşte bu noktada uygulamalı mülakat teknikleri önemli bir rol üstleniyor. Çünkü mülakat tekniklerini bilen kişiler, bir adayın potansiyelini fark edebilir.

Doğru mülakat tekniklerini öğrenmek için uygulamalı mülakat teknikleri bir rehber niteliğindedir. Aynı zamanda bir iş görüşmesine katılacak kişi soru sorulan taraf olsa da İK uzmanları ya da işe alım uzmanları mutlaka adayın da soru sormasını bekler. İşte tam da bu noktada bir İK uzmanının sizden beklediği soruların neler olduğuna hakim olmalısınız. Uygulamalı mülakat teknikleri eğitiminde karşı tarafın sizden beklediği soruları ve soruların altında yatan nedenleri öğrenmeniz mümkündür. Bunun yanında insan kaynakları alanında çalışmayı düşünüyorsanız, soru sorma yetkinliğine sahip olan kişiler, soru sormayanlara göre genellikle daha avantajlıdır. Bu eğitim 5 canlı dersten oluşur ve  konuk bir insan kaynakları profesyoneli davet edilir. Canlı mülakata derste şahit olma fırsatı yakalarsınız. Aynı zamanda bir mülakat senaryosu oluşturabilir ve bunu ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Hazırlık Süreci, Başvuruda bulunduğunuz pozisyon, firma ve genel politikası hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir, Firmanın genel politikasını ve çalışma prensiplerini öğrenmek için önceden araştırma yapmalısınız, Giyim ve Dış Kriterler, Giyim kuşam, duruş, jest ve mimiklerin toplamı bir bütün olarak incelenir ve üzerinde durulmalıdır, Profesyonel ve temiz bir giyim tercih etmeli, rahat ancak özgüvenli bir duruş sergilemelisiniz, Mülakat Sırası, Mülakatı yapan kişiye kördürüme güvenmemeli, yanıtlarınızı ve reaksiyonlarınızı kontrol altında tutmalısınız, Mülakat sürecinizi bir öğrenme deneyimi olarak değerlendirmeli ve karşılıklı diyalogdan korkmamalısınız, Sorulan Sorulara Cevap, Mülakat sırasında yöneltilen her soruyu düşündürücü ve etkileyici bir yanıtla karşılamak önemlidir, Etkileyici bir yanıtlanma stratejisi oluşturmak, önde olmanızı sağlar, Mülakat Sonrası, Mülakat sonrası kendinizi yeniden değerlendirmeniz ve nelerin iyileştirilebileceğini belirlemeniz gerekir, Mülakat sonrası yansıtıcı düşünme sürecine girin ve gelecekteki için üzerinde durulacak konuları belirleyin, Sözsüz İletişim, Mülakatta sözcüklerin ötesinde, vücut dili, jestler ve mimikler, diğer kişi üzerindeki etkinizi belirler, Göz temasını muhafaza etmek ve jestlerinizi kontrollü kullanmak önemlidir, Kendine Güven, Kendinize olan güveninizi mülakat süresince göstermeniz diğer adaylar için bir ayrıcalık oluşturabilir, Kendinize olan güvenden emin olmanız ve bunu anlamanız gerekmektedir, Sorulabilecek Sorular, Mülakatta karşılaşabileceğiniz çeşitli sorulara hazırlıklı olmalısınız, Mülakatta sorulabilecek konuları ve yanıtlarını mülakat öncesi düşünmeli ve hazırlanmalısınız, Teknik Bilgi, Pozisyon ve iş hakkında teknik bilgiye sahip olmanız, sizi tercih edilir hale getirir, Başvurduğunuz pozisyonla ilgili teknik bilgi ve yeteneklerinizi güçlendirmek için sürekli öğrenmeye ve gelişmeye açık olmalısınız, Zaman Yönetimi, Mülakatı başarılı bir şekilde yönetmek için zaman yönetimi becerilerinizi kullanmanız gerekir, Mülakat sürecini planlamak ve düzenlemek için zaman yönetimine dikkat etmelisiniz
Mülakatı Yapan Kişiyi Nasıl Etkileyebilirimmülakatcv işe alımmülakat teknikleri
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Uzun, dalgalı siyah saçlı genç bir kadın, yakalı parlak sarı bir gömlek giyiyor. Başı hafifçe yana eğik ve gözleri sanki bir an dinleniyormuş gibi kapalı. Dudakları hafifçe ayrılmış ve yüzünde huzurlu bir ifade var. Yanaklarında hafif bir allık var. Uzun saçları ortadan ayrılmış ve hafifçe omuzlarına dökülüyor. Kahverengi ve kırmızının farklı tonlarından oluşan bir desene sahip tuğla bir duvarın önünde duruyor. Arka planda, duvarın üzerinde beyaz bir Z harfi var ve kahverengi bir yüzeyin bulanık görüntüsü görülebiliyor.
Mülakat Soruları

Ne Zaman İşe Başlayabilirsiniz Sorusuna Cevap

01 Mayıs 2018
Beyaz yakalı, mavi çizgili bir gömlek giymiş bir kadın ayakta durmaktadır. Saçları koyu renk ve dalgalı ve gözleri yana doğru başka bir kadına bakıyor. Gülümsüyor gibi görünüyor ve kolları iki yanında. Beyaz bir etek ve siyah sandaletler giyiyor. Uzun mavi gömleği vücudunu saran hafif, havadar bir kumaştan yapılmış. Mutlu ve memnun görünüyor. Diğer kadının kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz ve kot pantolon giyiyor. Sohbet ediyor ve birbirlerinin arkadaşlığından keyif alıyor gibi görünüyorlar.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri Nedir?

06 Mart 2018
Birbirine bakan iki adamın yakın çekimi. Soldaki adam beyaz yakalı bir gömlek giymiş, gözlük takmış ve sakal bırakmıştır. Sol işaret parmağıyla koyu renkli bir takım elbise giymiş olan sağdaki adamı işaret etmektedir. Sağdaki adam, elleri yanlarında rahat bir pozisyonda sol taraftaki adama bakmaktadır. Arka plan birkaç ince detayı olan beyaz bir yüzeydir. Soldaki adam karşısındakine bir mesaj ileten bir jest yapıyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

En Sık Yapılan Mülakat Hataları

09 Mayıs 2017