AnasayfaBlogMülakata Giderken Yapmanız / Yapmamanız Gerekenler
Mülakat Tavsiyeleri

Mülakata Giderken Yapmanız / Yapmamanız Gerekenler

19 Ocak 2019
Sarı gömlekli bir kadın bir ofiste ayakta durmakta ve takım elbiseli bir adamla el sıkışmaktadır. Adam bir masada oturmakta ve dizüstü bilgisayar kullanmaktadır. Kadının saçları kısadır ve gömleğinin yakın çekimi görülmektedir. Yakın çekimde adamın sırtı görünmektedir. Arka planda bulanık bir insan başı figürü görülüyor. Kadın ve erkek gülümsüyor ve elleri sıcak ve dostça bir hareketle birbirine kenetlenmiş.
Dikkat Edilmesi GerekenlerYapılması GerekenlerKaçınılması Gerekenler
KıyafetNe çok abartı, ne de çok salaş bir kıyafet tercih etmeliÇok şık veya çok rahat giyinmek
SaçTidy, toplu veya topuz bir saç tasarımı uygulamakKabarık ve karışmış saçlar
MakyajSade, yüzünüzü aydınlatacak bir makyaj yapmakAşırı makyaj yapmak veya makyajsız gitmek
TakıMinimal takı kullanmakAşırı takı kullanmak
EvraklarHazırlamış olduğunuz özgeçmiş ve sertifikalarınızı yanınızda bulundurmakÖnemli belgelerinizi evde bırakmak
İfade ve DavranışGöz teması kurarak konuşmayı ve oturuş biçiminize dikkat etmekKarşı tarafı göz ardı etmek ve rahat bir oturuş biçimi
SigaraMülakata gitmeden önce sigara içmemekMülakata girmeden önce sigara içmek
Mülakat SüreciÖnceden mülakat teknikleri eğitimi almakMülakat sürecini hafife almak ve hazırlıklı olmamak
AlgıKendinizi profesyonel ve yetenekli bir şekilde sunmakŞahsi sorunları veya gerçek dışı becerileri mülakat sırasında paylaşmak
Soru SormaMülakat sırasında önemli ve alakalı sorular sormakSıkıcı veya alakasız sorular sormak

Eğitimlerinizi tamamladınız, kurslara katıldınız ve kariyeriniz için atabileceğiniz tüm adımları hızlı hızlı attınız hatta hala devam ediyorsunuz. Mülakata çağırılmanızda ki en önemli etken olan etkili bir özgeçmiş hazırlama adımını tamamladınız. Artık tek bir adım kaldı, başvuru yapmak.

Başvuru yapmadan önce önyazı ve başvuru başlıklı yazımızı da okumanızda fayda var.

Mülakatta Dikkat Etmeniz Gerekenler Neler?

Kendi deneyimlerinize, alanlarınıza uygun bir ilana başvuru yaptınız ve çağrıldınız da. Artık önünüzde aşmanız gereken tek basamak mülakatı başarıyla geçip işi almak. Öncelikle mülakata gitmeden yapmanız gereken hazırlıklara bir bakalım ve detaylandırarak üzerinde konuşalım.

Kıyafet

 "Kıyafet" aslında ilk izleniminiz için çok önemli bir olgudur. Ne çok abartı, ne de çok salaş bir kıyafet tercih etmeyin. 

  •  Kadınlar için klasik sade bir gömlek - mevsimine göre ceket (hırka), etek giyecekseniz düz renk bir kalem etek, pantolon giyecekseniz kumaş bir pantolon ve sade bir ayakkabı.

  •  Erkekler için yine gömlek - mevsimine göre ceket, kumaş pantolon ve sade bir ayakkabı (spor ayakkabı veya çok sivri burunlu olmamalı)

“Saç” yine kadınları doğrudan ilgilendirdiği gibi erkekleri de ilgilendiriyor.

  • Kadınlar için düz, toplu veya topuz bir saç önerebilirim. Kabarık ve karışmış saçlar bir iş görüşmesi için iyi bir izlenim bırakmayacaktır.

  • Erkekler içinde saçınız uzunsa toplamanız, yağlı bir saçla gitmemeniz size artı puan kazandıracaktır.

Makyaj

“Makyaj” daha çok bayanları ilgilendirse de erkeklerinde bu konuda dikkat etmeleri gereken bazı noktalar olduğu aşikar.

  • Kadınlar bir mülakata giderken makyajsız gitmemeli ama çok makyaj da yapmamalı. Hiç makyaj yapmamak size doğal olduğunuzu düşündürüyor olabilir ancak, karşınızda mülakatı gerçekleştiren birey için bakımsız olduğunuz ve işi önemsemeyen bir yapıya sahip olduğunuzu düşündürtebilir. Aynı şekilde çok fazla makyaj yapmak mülakatçı için pek olumlu bir izlenim bırakmayacaktır. Yapmanız gereken sade, yüzünüzü aydınlatacak bir makyaj yapmak olacaktır. Ayrıca makyaj başlığında belirtmek isterim ki, heyecandan ve stresten terlememek için deodorant veya roll-on kullanmanız ve çok fazla parfüm kullanmamanız iyi olacaktır.

  • Erkeklerinde makyajı yüzüdür aslında. Birbirine karışmış veya bakımsız bir sakal ile görüşmeye gitmek, işi önemsemeyecek biri olduğunuz izlenimi verecektir. Aynı kadınlarda olduğu gibi ter kokmamaya ve çok parfüm kullanmamaya dikkat etmelisiniz. 

Takı

“Takı” yine Kadınlar ve Erkekler olarak sıralama yapmamız gerekirse:

  • Kadınlar: Çok aşırı koyla, bileklik, bilezik, pearsing, sallantılı veya halka küpe gibi aşırılıklardan çok sevseniz dahi en azından mülakat esnasında kullanmamaya özen göstermelisiniz. Öneri olarak: ufak bir küpe, yüzük, kolye ve saat kullanmanız yeterli olacaktır. 

  • Erkekler: Yüzük ve saat takmanız yeterli olacaktır.

Evraklar

Evraklar kısmında anlatmak istediğim konu eğer internet üzerinden bir başvuru gerçekleştirdiyseniz veya elden firmaya ait bir başvuru formu doldurduysanız, mülakata giderken hazırlamış olduğunuz özenli Cv’nizi yanınızda götürüp mülakatı gerçekleştiren kişilere teslim etmeniz size artı bir puan kazandıracaktır. Bunun yanı sıra aldığınız sertifika varsa aslı veya fotokopisini, eğitim katılım belgeleriniz veya projeleriniz varsa bunları da dosya halinde sunarsanız bir adım öne geçebilirsiniz.

İfade ve Davranış

İfade ve Davranış bölümünde ise mülakata girdiğiniz ilk an ve sonrasında sergilediğiniz tutum ve davranışlardan bahsedeceğim. Mülakata ilk girdiğiniz an bir veya birden çok kişi sizinle görüşecekse, herkese selam vererek ellerini sıkmanız, kendinizi tanıtmanız ve size yer gösterilmeden oturmamanız gerekmektedir. Evet bir şeyler yiyip içmek çok iyi karşılanmaz fakat, zorunda kaldığınızda bir bardak su istemekten çekinmeyin. Göz teması kurarak konuşmayı ihmal etmemeli ve oturuş biçiminize de çok dikkat etmelisiniz.

Not: Hem “Kadınlar” hem de “Erkekler” için ortak noktada söyleyebileceğim son önerim: Lütfen mülakata girmeden sigara içmeyin. Çünkü siz konuştukça farkında olmasanız dahi o koku karşınızdakini rahatsız edecektir.

Başarılı Bir Mülakat İçin Eğitim Şart mı?

Mülakat sürecinizi başarı ile tamamlamak, hayalinizdeki yerde işe girebilme şansınızı arttırmak için bu konuda ne öğrenseniz faydanızadır. Ücretsiz Mülakat Teknikleri Eğitimi ile kendinizi bu alanda daha iyi geliştirerek gerekli stratejileri öğrenebilirsiniz.

Kıyafet, Ne çok abartı, ne de çok salaş bir kıyafet tercih etmeli, Çok şık veya çok rahat giyinmek, Saç, Tidy, toplu veya topuz bir saç tasarımı uygulamak, Kabarık ve karışmış saçlar, Makyaj, Sade, yüzünüzü aydınlatacak bir makyaj yapmak, Aşırı makyaj yapmak veya makyajsız gitmek, Takı, Minimal takı kullanmak, Aşırı takı kullanmak, Evraklar, Hazırlamış olduğunuz özgeçmiş ve sertifikalarınızı yanınızda bulundurmak, Önemli belgelerinizi evde bırakmak, İfade ve Davranış, Göz teması kurarak konuşmayı ve oturuş biçiminize dikkat etmek, Karşı tarafı göz ardı etmek ve rahat bir oturuş biçimi, Sigara, Mülakata gitmeden önce sigara içmemek, Mülakata girmeden önce sigara içmek, Mülakat Süreci, Önceden mülakat teknikleri eğitimi almak, Mülakat sürecini hafife almak ve hazırlıklı olmamak, Algı, Kendinizi profesyonel ve yetenekli bir şekilde sunmak, Şahsi sorunları veya gerçek dışı becerileri mülakat sırasında paylaşmak, Soru Sorma, Mülakat sırasında önemli ve alakalı sorular sormak, Sıkıcı veya alakasız sorular sormak
Mülakata Giderken Yapmanız / Yapmamanız Gerekenlercv hazırlamabaşarılı mülakat iş görüşmesimülakat mülakat teknikleri
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir kadın doğrudan kameraya bakıyor. Gözleri sevinçle parlıyor ve yüzü mutlulukla ışıldıyor. Uzun kahverengi saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve gülümsemesini çerçeveliyor. Beyaz ve siyah çizgili bir gömlek ve uzun, parlak yeşil bir kolye takıyor. Beyaz bir duvarın önünde duruyor, pencereden giren güneş yüzünü aydınlatıyor. Yanakları hafifçe pembe, dudakları hafifçe ayrılmış, saf bir neşe resmi yaratıyor. Memnun görünüyor, ifadesi neşe ve pozitiflik yayıyor.
Selen Yılmaz Feyiz
İk Uzmanı

Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunudur. İnsan Kaynakları Yüksek Lisans hazırlığında olan Selen Yılmaz İstanbul İşletme Enstitüsü'nde İnsan Kaynakları, Mülakat teknikleri konularında yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Koyu renk takım elbise giyen bir kadın, ellerini kaldırmış ve avuç içleri dışa bakacak şekilde bir masada oturuyor. Önündeki masanın üzerinde duran dizüstü bilgisayarına doğru bakıyor gibi görünüyor. Sağında, masanın üzerinde bir kitap ve tabak görülüyor ve görüntünün sağ alt köşesinde bulanık bir yüz resmi görülüyor. Kadının saçları koyu kahverengi ve gözleri yoğun kahverengi. Yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Dizüstü bilgisayarının ekranında bir şeyler yazıyor gibi görünüyor, yazarken elleriyle bir şeyler işaret ediyor.
Video Mülakat

İngilizce Video Mülakat Soruları

20 Aralık 2019
Bir kadın büyük bir bayrağın önünde gururla duruyor, kolları iki yanında ve bakışları sabit. Üzerinde beyaz bir bluz ve beyaz gül desenli uzun, lacivert bir etek var. Saçları düzgün bir topuzla geriye toplanmış ve gözlerinde kararlı bir ifade var. Bayrak kırmızı, ortasında beyaz ve mavi yatay bir şerit var ve esintide hafifçe dalgalanıyor. Güneş sahnenin üzerinde parlıyor ve sıcak, altın rengi bir ışık saçıyor. Kadın, vatanseverliğin ve gücün sembolü olarak dimdik ve gururlu bir şekilde durmaktadır.
Mülakat Soruları

İngilizce Mülakat Soruları ve Cevapları

19 Kasım 2019
Bir kadın ve bir erkek önlerinde açık duran bir kitaba dikkatle bakmaktadır. Adam bir masada oturmakta, parmağıyla kitaptaki bir bölümü işaret etmekte, kadın ise bakmaktadır. Adam kısa saçlı, mavi gömlek giymiş ve kravat takmıştır. Kadın uzun saçlı ve beyaz bir bluz giyiyor. Arka planda, bir deftere yazı yazarken kalem tutan bir el görülüyor. Adamın sağında bir klavyenin yakın çekimi görülüyor. Adamın saçlarının arasından geçen beyaz bir çizgi vardır. Kadın ve erkek kitaba odaklanmış, konsantre olmuş bir şekilde birbirlerine bakıyorlar.
Mülakat Teknikleri

İngilizce Mülakatlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

10 Aralık 2019
Bir kişi masada oturuyor, elleri masanın üzerinde sıkıca duruyor. Bir eli kalem tutarken diğer eli yumruk halindedir. Kişi masanın üzerinde duran bir kâğıda yazı yazmaktadır ve arka planda bir pano görünmektedir. Kâğıdın üzerinde gri bir zemin üzerinde beyaz bir 'Z' harfi ve alt köşede kırmızı bir nesne görülmektedir. Ortam doğal ışıkla aydınlatılmıştır ve nesnelerin renkleri belirgin ve nettir. Kişi odaklanmış ve kararlı görünüyor ve muhtemelen bir özgeçmiş ya da başka bir önemli belge yazıyor.
Mülakat Soruları

En Zor 50 İngilizce Mülakat Soruları

25 Aralık 2019