AnasayfaBlogMülakat Teşekkür Mektubu Nasıl Yazılır?
Mülakat - İş Görüşmesi

Mülakat Teşekkür Mektubu Nasıl Yazılır?

10 Mayıs 2017
Parlak gülümsemeli bir kadın doğrudan bir adama bakarken görülüyor, bakışları ona odaklanmış. Kadın adama oldukça yakın görünüyor, yüzü sadece birkaç adım ötede. Adam da ona bakıyor gibi görünüyor, yüz ifadesi yumuşak ve gözleri nazik. Arkalarında, arka planda bir sandalyenin bulanık görüntüsü görülüyor. Kadının omzu ön planda, kıyafeti net ve duruşu rahat. Görüntüde adamın kulağı görülebiliyor, şekli net ve rengi canlı. Işık yumuşak ve renkler sıcak, davetkar bir atmosfer yaratıyor. Görüntü, iki figürün birbirlerine gülümseyerek baktığı gerçek bir bağlantı anıdır.
EylemAmaçSüre
Mülakat teşekkür mektubu yazmaTeşekkür etmek ve pozisyon hakkındaki ilginizi tekrarlamakBirkaç saat içinde
Becerilerin ve deneyimlerin vurgulanmasıUygunluğunuzu hatırlatmak ve eksik kalan noktaları doldurmakMektup yazılırken
Not almakMülakat sırasında önemli noktaları ve izlenimleri hatırlamakMülakat sonrası hemen
Teşekkür notunu hızlı göndermeYeteneklerinizi ve ilginizi hatırlatmakMülakattan sonra en geç ertesi gün
Satış mektubu gibi yazmaÖzelliklerinizi ve işe nasıl katkı sağlayacağınızı tekrar belirlemekMektup yazılırken
Grup Mülakatında teşekkür notu göndermeHer bir mülakatçıya teşekkür etmekMülakat sonrası
Öğle/Akşam yemeği mülakatında teşekkür notu göndermeYemeği beraber yediğiniz kişilere teşekkür etmekYemek sonrası
Teşekkür mektubunu hızlı bir şekilde göndermeGerçek ve samimi olduğunuzu göstermekMülakatın hemen ardından
Yazım hatalarını kontrol etmeProfesyonellik ve dikkatinizi göstermeMektubu yazarken ve göndermeden önce
Mülakatçının unvanının ve isminin doğru yazılışını kontrol etmeSaygı ve özeninizi göstermekMektubu yazarken

Bir iş mülakatı sonrası teşekkür mektubu ya da e-postası yazmak zorunlu bir durumdur. Aslında, bazı işverenler başvurduğu işi takip etmeyen mülakat adaylarını çok da düşünmezler. Teşekkür mektuplarınızı ve teşekkür notlarınızı mümkün olduğunca hızlı bir şekilde gönderin (tercihen birkaç saat içinde).

Mülakat teşekkür notu nedir ve neden göndermeliyim?

Teşekkür notu iş mülakatı sonrasında işe alım uzmanlarına gönderilir. Teşekkür mektubunuz işverenin sizinle mevcut pozisyon için görüşmesine ilişkin teşekkür ettiğinizi gösterir. Aynı zamanda pozisyon hakkındaki ilginizi tekrarlar ve özellikleriniz hakkında daha fazla bilgi sağlamak için kullanılabilir.

 Neden Teşekkür Notu Göndermeliyim?

Teşekkür notu göndermek aslında mülakat sonrası nazik bir davranıştır. Daha da fazlası, teşekkür notu sizin pozisyon için neden uygun olduğunuzu hatırlatmak için iyi bir hatırlatmadır. Teşekkür notunuzda, iş ile alakalı becerilerinizi ve deneyimlerinizi mülakattaki konuşmanıza bağlı olarak vurgulayın. Çok da başarılı gitmeyen mülakatınızı değiştirmek için teşekkür mektubu yazmak iyi bir fırsattır. Yüz yüze kötü bir şekilde verdiğiniz sorunun cevabını aydınlığa kavuşturabilir ya da konuşma sırasında bahsetmediğiniz ilgili deneyim ve yeteneklerinizden bahsedebilirsiniz.

Teşekkür Notunu Ne Zaman Yazmalı ve Ne Zaman Gönderilmeli?

Mülakattan hemen sonra önemli yerleri not alın ve edindiğiniz izlenimleri yazın. Sorulan soruları, yönetici için en önemli gözüken beceri ve sorumlulukları düşünün. Bu izlenimler kolayca unutulabilir bu yüzden hızlı bir şekilde onları kağıda geçirin. Not aldığınız detayları kendi teşekkür notunuzu kişiselleştirmeye yardımcı olması için kullanın. Notunuzu mülakattan hemen sonra gönderin, mülakatın aynı günü veya bir sonraki gün gönderin. Aynı zamanda posta yolu ile el yazısı bir teşekkür notu da gönderebilirsiniz. Genel olarak, mail veya çıktı olan teşekkür mektupları önerilir. Yapılan bazı anketlerde işe alım yöneticilerinin el yazısı notları sevdiğini ortaya koymuştur. Yani, kurumun ‘’kişiliğini’’ ve mülakatlarınızda hissettiklerinizi ele alın. Mülakatınız resmi olmayan bir süreçte ilerliyor ise el yazısı olan bir not çok daha iyi bir seçimdir.

Not: Mülakatına katıldığınız iş içinize sinmez ise, başvurunuzu geri çeken teşekkür mektubunu resmi bir dil ile iletin çünkü gelecekte neler olup biteceğini bilemezsiniz. O zaman neden köprüleri yakasınız?

Teşekkür Mektuplarınızı Satış Mektubu Gibi Görün



Teşekkür mektuplarınızı aynı zamanda ‘satış’ mektupları olarak da görebilirsiniz. Diğer bir deyişle, işi neden istediğinizi, özelliklerinizi, işe nasıl katkıda bulunabileceğinizi tekrar belirtebilirsiniz. Teşekkür mektubu aynı zamanda mülakatçının sormayı veya sizin cevaplarken söylemeyi unuttuğunuz önemli bir konuyu tekrar açmanız için de mükemmel bir fırsattır.

Bir Grup Tarafından Mülakata Tabi Tutulduğumda Ne Yapmalıyım?

Ya bütün gününüzü bir grup tarafından mülakatta geçirir iseniz? Bireysel teşekkür notları uygun mudur yoksa grup mektubu mu yazmalısınız? Bu sorunun cevabı kurumun ‘’kişiliğine’’ göre sizin hangisinin daha uygun olduğunu düşündüğünüzde saklı. Aynı zamanda, mülakatların birbirleriyle ortak noktalara sahip olup olmadıklarını da düşünün. Eğer mülakatlarda benzerlik varsa, ‘’grup’’ mektubu daha iyi bir seçimdir. Benim fikrime göre ise tanıştığınız herkese bir teşekkür mektubu göndermek için ekstra vakit ayırmak daha iyi bir seçimdir.

Öğle Yemeği veya Akşam Yemeği Mülakat Teşekkürü

Yemek yerken ve aynı zamanda mülakat yaparken birlikte zaman geçirdiğiniz her insana teşekkür etmeyi unutmayın.

Notunuzu Bekletmeyin

Zaman önceliklidir. Posta ya da e-posta ile basit ve teşekkür eden bir not gönderin. Farklılaşma çabalarınızı başka bir zamana saklayın.

Yazım Hatalarını Düzeltmeyi Unutmayın

Yazım hatalarını, cümle yapılarını kontrol edin. Eğer isimlerden, yazımdan veya işe alım uzmanlarının unvanlarından emin değilseniz, emin olmak için ofisi arayın. Çabalarınıza değecektir!

Mülakat teşekkür mektubu yazma, Teşekkür etmek ve pozisyon hakkındaki ilginizi tekrarlamak, Birkaç saat içinde, Becerilerin ve deneyimlerin vurgulanması, Uygunluğunuzu hatırlatmak ve eksik kalan noktaları doldurmak, Mektup yazılırken, Not almak, Mülakat sırasında önemli noktaları ve izlenimleri hatırlamak, Mülakat sonrası hemen, Teşekkür notunu hızlı gönderme, Yeteneklerinizi ve ilginizi hatırlatmak, Mülakattan sonra en geç ertesi gün, Satış mektubu gibi yazma, Özelliklerinizi ve işe nasıl katkı sağlayacağınızı tekrar belirlemek, Mektup yazılırken, Grup Mülakatında teşekkür notu gönderme, Her bir mülakatçıya teşekkür etmek, Mülakat sonrası, Öğle/Akşam yemeği mülakatında teşekkür notu gönderme, Yemeği beraber yediğiniz kişilere teşekkür etmek, Yemek sonrası, Teşekkür mektubunu hızlı bir şekilde gönderme, Gerçek ve samimi olduğunuzu göstermek, Mülakatın hemen ardından, Yazım hatalarını kontrol etme, Profesyonellik ve dikkatinizi gösterme, Mektubu yazarken ve göndermeden önce, Mülakatçının unvanının ve isminin doğru yazılışını kontrol etme, Saygı ve özeninizi göstermek, Mektubu yazarken
Mülakat Teşekkür Mektubu Nasıl Yazılır?iş başvurusuişe alım iş görüşmesimülakatteşekkür mektubuteşekkür notu
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Uzun, dalgalı siyah saçlı genç bir kadın, yakalı parlak sarı bir gömlek giyiyor. Başı hafifçe yana eğik ve gözleri sanki bir an dinleniyormuş gibi kapalı. Dudakları hafifçe ayrılmış ve yüzünde huzurlu bir ifade var. Yanaklarında hafif bir allık var. Uzun saçları ortadan ayrılmış ve hafifçe omuzlarına dökülüyor. Kahverengi ve kırmızının farklı tonlarından oluşan bir desene sahip tuğla bir duvarın önünde duruyor. Arka planda, duvarın üzerinde beyaz bir Z harfi var ve kahverengi bir yüzeyin bulanık görüntüsü görülebiliyor.
Mülakat Soruları

Ne Zaman İşe Başlayabilirsiniz Sorusuna Cevap

01 Mayıs 2018
Beyaz yakalı, mavi çizgili bir gömlek giymiş bir kadın ayakta durmaktadır. Saçları koyu renk ve dalgalı ve gözleri yana doğru başka bir kadına bakıyor. Gülümsüyor gibi görünüyor ve kolları iki yanında. Beyaz bir etek ve siyah sandaletler giyiyor. Uzun mavi gömleği vücudunu saran hafif, havadar bir kumaştan yapılmış. Mutlu ve memnun görünüyor. Diğer kadının kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz ve kot pantolon giyiyor. Sohbet ediyor ve birbirlerinin arkadaşlığından keyif alıyor gibi görünüyorlar.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri Nedir?

06 Mart 2018
Birbirine bakan iki adamın yakın çekimi. Soldaki adam beyaz yakalı bir gömlek giymiş, gözlük takmış ve sakal bırakmıştır. Sol işaret parmağıyla koyu renkli bir takım elbise giymiş olan sağdaki adamı işaret etmektedir. Sağdaki adam, elleri yanlarında rahat bir pozisyonda sol taraftaki adama bakmaktadır. Arka plan birkaç ince detayı olan beyaz bir yüzeydir. Soldaki adam karşısındakine bir mesaj ileten bir jest yapıyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

En Sık Yapılan Mülakat Hataları

09 Mayıs 2017