AnasayfaBlogMülakat İçin En İyi Aday Nasıl Bulunur?
Mülakat Tavsiyeleri

Mülakat İçin En İyi Aday Nasıl Bulunur?

01 Ekim 2021
Bir grup insan fotoğraf çektirmek için poz veriyor. Kollarını kavuşturmuş bir kadın grubun ortasında duruyor, yüzü kameraya dönük. Kadının solunda beyaz gömlekli ve kırmızı kravatlı bir adam başını kameraya doğru çevirmiş. Sağında takım elbise giymiş bir adam, elini ceketinin üzerine koymuş. Arka planda bir adamın yüzünün yakın çekimi görülüyor. Daha geride, bir kravatın yakın çekimi görülüyor. Grup yemyeşil bir manzara ile çevrilidir. Herkes gülümsüyor, anın ve birlikte yarattıkları resmin tadını çıkarıyor.
Mülakat Çeşitleri ve ÖnemiEn Uygun Adayı Bulma YoluÖnemli İpucu
Telefon mülakatları, stres mülakatları gibi çeşitli mülakat teknikleri bulunur. Yanlış aday işe alınması, organizasyonun iş sonuçlarına zarar verebilir.Özel bir yazılım; adayın ifadelerini, dillerini, psikolojik testlerini analiz ederek veri toplanır ve sıralama yapılır.Adayın şirket ve pozisyon hakkında bilgi sahibi olup olmadığı; adayların birlikte çalışacağı ekip ile uyum sağlayıp sağlamadığı önemlidir.
Mülakat, adayın eğitimi, tecrübesi, çalışma prensibi ve kişiliğinin değerlendirildiği bir süreçtir.Veri analizi uygulanarak en uygun aday belirlenir. Bu yöntemle adayların objektif bilgileri elde edilir.Adayın eski işyerinden neden ayrıldığını bilmek, adayın gelecekteki performansı hakkında önemli bilgiler verebilir.
İşe alımda mülakatın rolü oldukça büyüktür. Doğru bir uygulama, doğru seçim sürecini belirlemekte yardımcı olur.Mülakat sürecinde adayın yetkinliklerini, motivasyonunu ve ilgisini ölçmek önemlidir.İşe alım süreci boyunca adayın ölçülebilir sonuçlar verip vermeyeceği de kontrol edilmelidir.
İşe alımda mülakatın önemi, yanıtları ve tutumlarıyla adayın işe uygunluğunun belirlenmesinde yatar.En uygun adayı bulmak için genel değerlendirmelerin yanı sıra adayın projelerindeki başarıları, etik değerleri ve motivasyonu da dikkate alınır.Eski çalışma ortamından neden ayrıldığının konuşulması, doğru adayı tespit etmede yardımcı olabilir.
En iyi adayı bulmak için farklı mülakat türleri kullanılır ve uygun tekniğin seçilmesi organizasyon açısından önemlidir.Veri analizi ve objektif değerlendirmelerle en iyi adayın bulunması hedeflenir.Bir adayın iş ortamına göre davranışı ve ne kadar hevesli olduğu, doğru adayı belirlemede önemli bir yardımcıdır.

Mülakat, bir organizasyonun ve işe başvuran adayın birbirini olan uyumu anlamaları için yaptıkları iş görüşmesine verilen addır. Mülakat esnasında adayın eğitimi, çalışma prensibi, tecrübeleri ve karakteri, hedefleri ve kariyer planı konuşulmaktadır. İnsan kaynakları uzmanı ya da kurum tarafından yetkilendirilen mülakatı yapan kişi tarafından adayın sorulan sorulara verdiği cevaplar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım süreci başlar.

Mülakatın birçok çeşidi bulunmaktadır. Telefon mülakatları, stres mülakatı gibi mülakat türleri sıralanabilir. Mülakat sırasında mülakatı yapacak kişiye büyük görevler düşer. Yanlış adayı işe almak, bir organizasyonun iş sonuçlarına zararlı olabilir. Bu nedenle işverenler tarafından veri analizi uygulanmaktadır. Bu şu anlama gelir; işe alınacak kişinin verilerine göre bir sıralama yapılır. Kriterlere uygun olan adaylarla öncelikli olarak görüşülür. Yazımızda mülakat için en iyi aday nasıl bulunur? Sorusuna yanıt aradık. Birlikte inceleyelim;

En Uygun Kişiyi Tespit Etme Yolları Nelerdir?

En iyi adayları filtrelemek için hazırlanan yazılım; Netflix, Rituals ve L'Oréal gibi şirketler, başvuru adaylar arasından en iyi kişileri belirlemek için benzer filtreleme yöntemlerini kullanır. Özel bir yazılım programı ile adayların ifadelerini ve dillerini, psikolojik testlerini analiz ederek veri toplanır. Çıkan sonuçlara göre, işe alım yöneticisi en uygun olan adayların bulunduğu bir liste hazırlar. Son kararı ise yöneticiler verir. İş görüşmesinin üstlendiği rol; en doğru uygulama, iki seçim sürecini bir araya getirmektir. Toplanan veriler işe alım yöneticisine işe başvuran adaylarla ilgili, yaşına, cinsiyetine ya da inançlarına bakılmaksızın, objektif bilgiler sunar. Bunlar son mülakata hazırlanmaları için yararlı bilgilerdir. Peki, doğru adayı bulduğunuzdan emin olabilir misiniz? Aşağıdaki ipuçları doğru adaydan emin olmanıza yardımcı olur.

  • Adayın doğru sorular yöneltip yöneltmediğine bakın; bir aday hakkında somut veri toplamak üzere bir yöntem tercih ediyorsanız, yetkinliklerinden zaten haberdarsınızdır. Bilmeniz gereken en önemli detay, adayın şirketinizde çalışmakla ilgilenip ilgilenmediğidir. Doğru aday mutlaka şirket ve pozisyonları hakkında araştırma yaptıklarını gösteren sorular sorar. Sorularını yöneltme şekilleri ve cevaplarınıza yanıt verme biçimleri size onlar hakkında önemli bilgiler verir.

  • Başvuru sürecine çalışma arkadaşlarını dahil etmelisiniz; bir adayın birlikte çalışacağı ekip ile uyum sağlaması gerekir. Bu, gelecekteki çalışma ortamı açısından oldukça önemlidir. Bazı kurumlar belirlediği en iyi iki veya üç adayı örnek olarak, onları öğle yemeğine çıkararak ekiple tanışmasını sağlar. Bu, kriterlere uyum gösteren adayın iş ortamına göre gayri resmi bir ortamda nasıl davrandığını görmenin önemli bir yoludur. İş hakkında ne kadar hevesli olduklarına dair ipucu da verir.

  • Adayın ölçülebilir sonuçlar verip veremeyeceğini tespit edin; bir adayın başarıları nelerdir ve yeni görevinde hedefleri nelerdir? Doğru bir aday, dahil olduğu projelerin somut sonuçlarını gösterme becerine sahiptir.

  • Adayın eski çalışma ortamından neden ayrıldığını konuşun; gelecekte gelişecek davranışın en iyi göstergesi geçmiş davranışlardır. Günümüzde çalışanlar geçmiş yıllara göre çok daha hızlı iş değiştiriyor olsa da, çok hızlı bir şekilde bir işten diğerine geçen bir adayı işe almayı tercih etmezsiniz. Aday tüm eski çalıştığı yerlerden iki yıl içinde ayrılmışsa, sebebini almak için konuşmak iyi bir fikir olabilir.

  • Kendinizden farklı birini arayın; işe alım sürecindeki en çok bilinen hatalı seçimlerden biri, sizin gibi görünen ve davranan kişileri tercih etmektir. Ekibinizde nasıl bir kişiliğe ihtiyacınız olduğuna dair iyi bir anlayışla, kapsamlı veri analizleri yapmanız gerekir. Bu durum hatalı seçimden kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

Mülakatta İlk İzlenim Önemli Mi?

Mülakatta ilk izlenim çok önemlidir. İşe alım süreci ve iş ilişkilerinin sürdürülmesindeki rolü göz ardı edilmemelidir. Mülakatı yapan kişi ile mülakat katılan aday arasındaki iletişim oldukça önemlidir. Bunun yanında adayın dış görünümü ve işe olan tutumu belirleyici bir role sahiptir. Yazımızda insan kaynaklarının iş görüşmesi adaylarda aradığı 4 özelliği sıraladık.

  1. Motivasyon; mülakat sırasında tutumunuz ve yüksek enerjiniz sizlere büyük avantaj sağlar. İK uzmanları; duygusal zekası yüksek, yenilikleri gözlemleyen ve motivasyonu yüksek adaylar görmek ister. Bu durum ise sizi rakiplerinizin bir adım önüne taşıyacak önemli bir kazanımdır.

  2. Etik değerler; katıldığınız mülakatlarda genel ahlak kurallarını ve meslek etik ilkelerini tam olarak benimsemiş olmanız beklenir. Bu ilkeleri iş yaşamınızın önemli bir parçası olarak görmeniz istenir. İş görüşmesi esnasında hem tutumunuz hem de sorulara vereceğiniz cevaplar, etik görüşlerinizi net bir şekilde yansıtır. Bu özelliğiniz sizleri rakiplerinizden bir adım öne çıkarmakla kalmayacak aynı zamanda kariyerinizi de büyük ölçüde etkileyecektir.

  3. Takım çalışmasına yatkın olmak; takım arkadaşlarınız ile uyum içinde çalışmanız ve iyi ilişkiler kurmanız işverenler açısından önem verilen konuların başında gelir. Dolayısıyla İK uzmanları, adayların takım çalışmasına olan yatkınlığınızı bilmek ister. Gerekli beceri ve deneyime sahip olduğunuzu görmek ister.

  4. Farklı bakış açısına sahip olmak; yapacağınız mülakatlarda ön planda tutmanız gereken bir diğer özelliğiniz ise olaylar karşısındaki farklı bakış açınızdır. Diğer kişilerden farklı bir bakış açısıyla değerlendirebilme becerisine sahip olmak çok önemlidir. Sorumlu olduğunuz işleri farklı açılardan değerlendirebiliyor ve yenilikçi çözümler üretebiliyor olmanız gerekir. Bu özellikleriniz sayesinde diğer adaylar arasında öne çıkabilirsiniz.

Mülakat için en iyi adayların belirlenmesi iyi bir filtreleme ile kolay hale gelebilir. İK uzmanları yaptıkları çalışmalarda iş için en uygun adayları belli kriterlere göre filtreler. Mülakat sırasında adayın performansı ve beklentileri ne kadar karşıladığı ile birlikte iş alım süreci gelişir. Hem adaylar hem de İK çalışanları için bazı tekniklere hakim olmak gerekir. Bunun için bazı eğitimlerden yararlanabilirsiniz. Özellikle uzaktan eğitim imkanları bulunmaz bir fırsattır. Bir yere gitmeye gerek kalmadan sadece aktif bir internet bağlantısı ve akıllı telefon aracılığı ile eğitimlere katılabilirsiniz. Bu alanda Enstitü Uygulamalı Mülakat Teknikleri Eğitimi ile karşımıza çıkıyor. Peki, Uygulamalı Mülakat Teknikleri Eğitimi ile neler öğrenebilirsiniz?

Uygulamalı Mülakat Teknikleri Eğitimi Nedir?

İnsan kaynakları alanında yeni becerilere sahip olmak istiyorsanız, Uygulamalı Mülakat Teknikleri Eğitimi tam size göre! Sahip olduğunuz teorik bilgileri uygulamalı mülakat teknikleri deneyimi ile birleştirerek, pratik yapma şansına sahip olacaksınız. Aynı zamanda sizinle benzer durumda olan diğer kişilerle de deneyimlerinizi paylaşmış olacaksınız. Uygulamalı mülakat tekniklerine katılarak, pratik yapma imkanı elde etmeyi kaçırmamalısınız. Genellikle biri bize söylemedikçe aklından geçenleri tam olarak anlamamız neredeyse mümkün değildir. Söylemeleri halinde bile haklarında, tam olarak gerçek bilgilere sahip olduğumuza emin olamayabiliriz. İnsan kaynakları uzmanlarının da bir adayla görüşmeden önce belli kriterlere ayrılarak belirlenen adaylar içinden en iyisini seçim yapması da oldukça zordur. Bu sebeple uygulamalı mülakat teknikleri ile en doğru adayı bulmak daha kolay bir hale gelebilir. Mükemmel nitelikleri içinde barındıran özgeçmişler olabilir ancak bu özgeçmişin sahibinin ne kadar yetkin olup olmadığını anlamak sadece CV ile mümkün değildir. Doğru mülakat tekniklerini uygulayarak en doğru adaya ulaşmak mümkündür.

Uygulamalı Mülakat Teknikleri Eğitimi

Telefon mülakatları, stres mülakatları gibi çeşitli mülakat teknikleri bulunur Yanlış aday işe alınması, organizasyonun iş sonuçlarına zarar verebilir, Özel bir yazılım; adayın ifadelerini, dillerini, psikolojik testlerini analiz ederek veri toplanır ve sıralama yapılır, Adayın şirket ve pozisyon hakkında bilgi sahibi olup olmadığı; adayların birlikte çalışacağı ekip ile uyum sağlayıp sağlamadığı önemlidir, Mülakat, adayın eğitimi, tecrübesi, çalışma prensibi ve kişiliğinin değerlendirildiği bir süreçtir, Veri analizi uygulanarak en uygun aday belirlenir Bu yöntemle adayların objektif bilgileri elde edilir, Adayın eski işyerinden neden ayrıldığını bilmek, adayın gelecekteki performansı hakkında önemli bilgiler verebilir, İşe alımda mülakatın rolü oldukça büyüktür Doğru bir uygulama, doğru seçim sürecini belirlemekte yardımcı olur, Mülakat sürecinde adayın yetkinliklerini, motivasyonunu ve ilgisini ölçmek önemlidir, İşe alım süreci boyunca adayın ölçülebilir sonuçlar verip vermeyeceği de kontrol edilmelidir, İşe alımda mülakatın önemi, yanıtları ve tutumlarıyla adayın işe uygunluğunun belirlenmesinde yatar, En uygun adayı bulmak için genel değerlendirmelerin yanı sıra adayın projelerindeki başarıları, etik değerleri ve motivasyonu da dikkate alınır, Eski çalışma ortamından neden ayrıldığının konuşulması, doğru adayı tespit etmede yardımcı olabilir, En iyi adayı bulmak için farklı mülakat türleri kullanılır ve uygun tekniğin seçilmesi organizasyon açısından önemlidir, Veri analizi ve objektif değerlendirmelerle en iyi adayın bulunması hedeflenir, Bir adayın iş ortamına göre davranışı ve ne kadar hevesli olduğu, doğru adayı belirlemede önemli bir yardımcıdır
uygulamalı mülakat teknikleri uygulamalı mülakat teknikleri eğitimi Mülakat İçin En İyi Aday Nasıl Bulunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Uzun, dalgalı siyah saçlı genç bir kadın, yakalı parlak sarı bir gömlek giyiyor. Başı hafifçe yana eğik ve gözleri sanki bir an dinleniyormuş gibi kapalı. Dudakları hafifçe ayrılmış ve yüzünde huzurlu bir ifade var. Yanaklarında hafif bir allık var. Uzun saçları ortadan ayrılmış ve hafifçe omuzlarına dökülüyor. Kahverengi ve kırmızının farklı tonlarından oluşan bir desene sahip tuğla bir duvarın önünde duruyor. Arka planda, duvarın üzerinde beyaz bir Z harfi var ve kahverengi bir yüzeyin bulanık görüntüsü görülebiliyor.
Mülakat Soruları

Ne Zaman İşe Başlayabilirsiniz Sorusuna Cevap

01 Mayıs 2018
Beyaz yakalı, mavi çizgili bir gömlek giymiş bir kadın ayakta durmaktadır. Saçları koyu renk ve dalgalı ve gözleri yana doğru başka bir kadına bakıyor. Gülümsüyor gibi görünüyor ve kolları iki yanında. Beyaz bir etek ve siyah sandaletler giyiyor. Uzun mavi gömleği vücudunu saran hafif, havadar bir kumaştan yapılmış. Mutlu ve memnun görünüyor. Diğer kadının kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz ve kot pantolon giyiyor. Sohbet ediyor ve birbirlerinin arkadaşlığından keyif alıyor gibi görünüyorlar.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri Nedir?

06 Mart 2018
Birbirine bakan iki adamın yakın çekimi. Soldaki adam beyaz yakalı bir gömlek giymiş, gözlük takmış ve sakal bırakmıştır. Sol işaret parmağıyla koyu renkli bir takım elbise giymiş olan sağdaki adamı işaret etmektedir. Sağdaki adam, elleri yanlarında rahat bir pozisyonda sol taraftaki adama bakmaktadır. Arka plan birkaç ince detayı olan beyaz bir yüzeydir. Soldaki adam karşısındakine bir mesaj ileten bir jest yapıyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

En Sık Yapılan Mülakat Hataları

09 Mayıs 2017