Bir işletmede meydana gelen her çeşit para hareketinin sistemli olarak kayıt altına alınma işleyişine muhasebe denir. Muhasebe aynı zamanda bir kurumdaki varlıklarda ve kaynaklarda değişim meydana getirecek her türlü para hareketinin kaydedilmesi, belli sınıflara ayrılarak düzenlenmesi, özetlenmesi ve incelenmesi ile oluşan bilgi sistemidir. Türk Dil Kurumu tanımına göre muhasebe, “hesaplaşma, karşılıklı hesap görme” anlamına gelmektedir. Kanunlar tarafından belirlenen kurallara göre muhasebe kayıtları tutulmaktadır. Muhasebe bu anlamda önemli bir görevi üstlenmektedir. Hesaplarda oluşabilecek herhangi bir yanlış hareket, işletmeyi beklenmeyen sıkıntı içine sokabilir.
Muhasebenin en temel amacı hesaplamak ve para hareketlerinin yerlerini belirlemektir. Muhasebenin en önemli fonksiyonları arasında ilki kaydetmektir. Kayıtlar yevmiye defteri adı verilen günlük defterde tutulur. Sınıflandırma, büyük defterde tutulan kayıtlardır. Raporlama, yöneticileri finansal tablolar ile bilgilendirmektir. Son olarak analiz ve yorum ile işletme durumu kritiği yapmaktır. Doğru kayıt yapılan muhasebe işlemleri sayesinde alınan raporların da aynı şekilde doğru yorumlanması gerekir. Bu durum firmaların strateji belirlenmesinde önemli rol oynar.
Bir işletmede sürdürebilirlik, işleyiş için gelir, gider düzeni çok önemlidir. Ödemelerin ve tahsilatların takip edilmesi, banka hesaplarının raporlanması, kasa takibi gibi önemli hareketler ön muhasebenin işleyişini meydana getirir. Tüm bu işleyiş şirket tarafından yetkilendirilen uzman kişiler tarafından yürütülmektedir. Bu işleyişin tamamı ön muhasebe sürecini oluşturur. Ön muhasebenin iş akışını inceleyelim.
Muhasebe sisteminin bel kemiği genel muhasebedir. İşletmeye ait varlık ve kaynakların, gelir, gider hareketlerini ortaya çıkaran ve sıralayan muhasebenin önemli bir koludur. Genel muhasebeden elde edilen veriler finansal tablolar ile belgelenmektedir. Gelir tablosu ve bilanço finansal tablolara verilen önemli örneklerdir. Genel muhasebenin en önemli görevleri arasında, işletmeye ait varlıkları, sermayeyi mevcut ve gelecek borç bilgilerini derlemek ve faaliyetleri belli bir kontrol sistemi ile takip etmektir. Genel muhasebenin amacı, gelir, gider verilerinin raporlarını hazırlamak ve takibini yapmaktır. Genel muhasebenin işletme için sağladıklarını inceleyelim.
Büyük ölçekli veya küçük ölçekli her işletmenin muhasebe kayıt sistemine ihtiyacı vardır. İşletmeler, firmalarına ait para hareketlerini yönetmek için eğitimli ve deneyimli muhasebe personelleri ile çalışmak ister. Bu aşamada kariyer hedefi muhasebe alanında olacak bireylerin, iyi bir eğitim almaları gerekir. Muhasebe ciddiyet ve büyük bir dikkatle üzerinde durulması gereken detaylar içeren bir meslektir. Yapılacak ufak bir hata, bütüne zarar verebileceği için çok büyük bir özenle çalışmak gerekir. Muhasebe personeli olabilmek için alınması gereken eğitim üniversitelerde, muhasebe, muhasebe bilgi sistemleri, muhasebe ve finans gibi lisans ve muhasebe ve vergi uygulamaları adı ile ön lisans eğitimi olarak verilmektedir.
Bunun yanı sıra genel muhasebe eğitimi veren kurumlarda, sertifika eğitimi olarak alınabilir. Zaman hepimiz için çok kıymetli. Bunu fark eden eğitim kurumları, online eğitim programları sayesinde ulaşmak istediğiniz eğitimi sadece internet aracılığı ile hizmete sunuyorlar. Enstitü online eğitim seçenekleri içinde yer alan genel muhasebe eğitimi, muhasebe çalışanları, yöneticiler ve muhasebeci adaylarının gelişimi ve başarısı için çok faydalıdır. Mesleğe dair önemli noktaları ve detayları öğrenmenizi amaçlamaktadır. Aynı zamanda yönetici ve işverenler için de muhasebe işleyişi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, daha iyi bir yönlendirme ve denetim için zemin oluşturmaktadır.
Muhasebe bölümü mezunları kurumlarda finansal takip işleyişini üstlenir. Muhasebeci kendi ofisinde kurumlar ile anlaşma yaparak, finansal işleyişi ve devlet işlemlerinin yürütülmesini sağlayabilir. Üniversitelerin muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünü tamamlayan öğrenciler, muhasebe elemanı ünvanını kazanır. Ön lisans diploması alırlar. Öğrenciler eğitimlerine devam etmek isterlerse, açık öğretim fakültesine sınavsız geçiş yapıp eğitimlerini lisans eğitimi olarak tamamlayabilirler. Serbest muhasebeci mali müşavir olmak isteyen muhasebe ünvanını almış kişiler. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra üç yıl staj yapmaları gerekir.
Staj sonrasında serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavında başarılı olan adaylar, serbest muhasebeci mali müşavir olarak görev yapabilirler. Muhasebe mezunları, özel kurumların finans veya muhasebe bölümlerinde, mali müşavirlik ofisinde, maliye bakanlığında, belediye ve bankalarda çalışma imkanına sahiptir.
Muhasebe işleyişi için atılan ilk adımlar ön muhasebenin işleridir. Muhasebe işleyişinin temel konularını kapsamasına rağmen, genel anlamı ile finans hesaplamalarının oluşturulması genel muhasebenin işlevleri arasındadır. Ön muhasebe ve genel muhasebenin farkları aşağıdaki gibidir.
Muhasebe mesleği her zaman matematik içerir. Sayısal tarafınız kuvvetli değilse zorlanmanıza sebep olabilir. Bu durum daha çok eğitim esnasında sizi zorlayabilir. Çalışma hayatında muhasebe programları bu sorunu hafifletecektir. Muhasebe çok dikkat gerektiren bir pozisyondadır. Ufak bir hata tüm sistemi etkileyebilir. Mesleği tercih edecek kişiler, titiz ve dikkatli olmalıdır. Meslek daha genel olarak masa başı çalışmayı gerektirdiği için zamanla sıkılmanıza sebep olabilir. Bunun yanı sıra yoğunlukları düzenli değildir. Her ayın belli günlerinde ve yılın belli tarihlerinde yoğunluk olur onun dışında rutin bir işleyişe sahiptir.
Muhasebe ne ifade eder?
Türk Dil Kurumu tanımına göre muhasebe, “hesaplaşma, karşılıklı hesap görme” anlamına gelmektedir. Muhasebenin en temel amacı hesaplamak ve para hareketlerinin yerlerini belirlemektir. Muhasebe, firmaların strateji belirlenmesinde önemli rol oynar.
Ön muhasebenin görevleri nelerdir?
Ödemelerin ve tahsilatların takip edilmesi, banka hesaplarının raporlanması, kasa takibi gibi önemli hareketler ön muhasebenin işleyişini meydana getirir. Tüm bu işleyiş şirket tarafından yetkilendirilen uzman kişiler tarafından yürütülmektedir. Muhasebe işleyişi için atılan ilk adımlar ön muhasebenin işleridir.
Genele muhasebenin görevleri nelerdir?
Genel muhasebenin en önemli görevleri arasında, işletmeye ait varlıkları, sermayeyi mevcut ve gelecek borç bilgilerini derlemek ve faaliyetleri belli bir kontrol sistemi ile takip etmektir. Genel muhasebenin amacı, gelir, gider verilerinin raporlarını hazırlamak ve takibini yapmaktır. Muhasebe sisteminin bel kemiği genel muhasebedir.