AnasayfaBlogMicrosoft Kurucusu Bill Gates Biyografisi
Başarılı İnsanlar

Microsoft Kurucusu Bill Gates Biyografisi

20 Şubat 2020
Resimde siyah blazer ceket, beyaz gömlek ve desenli kravattan oluşan resmi bir takım elbise giyen ve kravat takan bir adam görülüyor. Kolları iki yanında, dik durmakta ve elleri çerçevenin içinde görünmektedir. Yüzü kısmen gizlenmiş ama gözleri ve burnu görülebiliyor. Saçları düzgünce taranmış. Arka plan çoğunlukla odak dışı, ancak sağ alt köşede bir miktar kağıt para görülebiliyor. Karmaşık deseni ve renkleriyle kravatın üzerindeki logo da görülebiliyor. Genel olarak, görüntü profesyonellik ve sofistike bir his uyandırıyor.
Yaşam SüresiBaşarılarıEk Bilgiler
1955-Devam EdiyorMicrosoft'un KurucusuAynı zamanda bir yazar, yazılımcı, girişimci ve yatırımcıdır.
1975-Devam EdiyorMicrosoft'un Başkanı ve Başyazılım Mimarı1975'te Microsoft'u kurmuştur.
1994-Devam EdiyorMelinda French ile evli, 3 çocuk babasıEşi Melinda ile birlikte Bill ve Melinda Gates Vakfı'nı kurmuştur.
1972-1975Traf-O-Data Şirketi KurucusuLisa yazılım hatalarını bulup, büyük bir şirketin bilgisayarlarını parasız kullanmış.
1975-1980Microsoft'un CEO'suMicrosoft'un kuruluşundan sonra şirketi Seattle'ye taşıdı.
1980-1985MS-DOS'un YaratıcısıMS-DOS 1980'li yılların computers için adeta tek biçim oldu.
2000-Devam EdiyorBill ve Melinda Gates Vakfı'nın Kurucusu ve BaşkanıDünyanın en büyük özel hayırseverlik fonlarından birisini yönetiyor.
1981-Devam EdiyorMicrosoft'un En Üst Düzey StratejisiIBM ve diğer PC üreticileri ile MS-DOS lisans sözleşmeleri imzalandı.
1980-1994Microsoft'u Dünya Çapında Üne KavuşturduMicrosoft, 1980'lerin ortalarında bir dünya devi haline geldi.
1995-Devam EdiyorMicrosoft Office Suite'in YaratıcısıMicrosoft Office Suite, dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor.

Microsoft’un kurucusu William Henry Bill Gates, yaygın olarak bilinen adıyla Bill Gates zengin bir ailenin çocuğu olarak Seattle’da dünyaya geldi. Bill Gates, Amerikalı bir yazar, yazılımcı, girişimci, yatırımcı ve iş adamıdır. Gates “Her eve bir bilgisayar sokabilmek.”, vizyonu ile yola çıkmıştır. Ve bu vizyon sayesinde Gates, bugün dünyanın sayılı zenginlerinden biri haline gelmiştir. Çok çalışması ve doğru vizyonu yakalama konusundaki şansıyla 1975 yılında Microsoft’u kurmuş ve kısa sürede yakaladığı başarı ile bir multi-milyardere dönüşmüştür.

Gates Ağustos 2016 itibarıyla 90 milyar dolar net geliriyle dünyanın en zengin insanı unvanına sahip olmuştu. Dengeler son dönemlerde değişip en zengin kişiler isim değiştirse de, Gates’in sayılı zenginlerden biri olmaya devam edecektir. Gates Microsoft’un kurucularından olmakla birlikte hem başkanlığını hem de başyazılım mimarlığını üstlenmiştir.

Bill Gates Kimdir?

Bill Gates’in annesi öğretmen, babası ise avukattı. Gates’in bilgisayar merakı çok küçük yaşlardan itibaren başlamıştı. Henüz 12 yaşındayken bilişim kurslarına gitmeye başlamıştı. Gates, ilk olarak Kuzey Seattle’deki devlet okuluna gitti. Daha sonra Özel Lakeside Okulu’nda eğitimine devam eden Gates, kişisel program yazmaya başladı. Gates böyle zor bir işi yapmaya başladığında henüz 13 yaşındaydı.

Arkadaşı Paul Allen ile beraber bilgisayar yazılımları üzerine çalışmalar yapıyorlardı. Bütün boş vakitlerine bilgisayar başında geçiriyorlardı. Bir şirketin büyük bilgisayarlarını parasız kullanabilmek adına kullanıcılar için yazılım hatalarını buluyorlardı. Bu sayede, yazılım üzerinde giderek uzmanlaşmaya başladılar. Ve bu iki arkadaş 1972 yılında ilk şirketlerini; Traf-O-Data’yı kurdular. Bu şirket kapsamında trafik sayım ve kontrolü için yazılım ürettiler ve yaklaşık 20.000 dolarlık satış yaptılar.

Bill Gates, SAT (Amerika akademik yeterlilik sınavı) sınavından 1600 puan üzerinden 1590 almıştı ve babasının da yönlendirmesiyle Harvard’da hukuk fakültesi okumak için Seattle’den ayrıldı. Yine de zamanının büyük bir kısmını bilgisayar başında geçirmeye devam ediyordu. Bilgisayara olan ilgisi hiç azalmıyordu. Arkadaşı Paul Allen ona bir makale gösterdiğinde içindeki bilgisayar ilgisi yeniden alevlendi. Makalede dünyanın ilk mikrobilgisayarı Altair 8800 hakkında bilgiler vardı ve yazılım sıkıntısı olduğu yazmaktaydı.

Bunun üzerine şirketi arayan Bill Gates elinde BASIC formunda, bilgisayarlarına uygun bir program olduğunu söyledi. Ancak program tam olarak ortada yoktu. Şirket bu teklifle ilgilenince iki arkadaş Harward laboratuarlarında çalışmalarına süratle başladılar. Gates ve Allen’in 1974 yılında Altair için geliştirdikleri Basıc benzeri yazılım ile bilgisayar kullanıcıları için yazılım yazabilir hale geldiler. Sekiz hafta içinde Allen ve Gates, programlarını yazmayı başardı ve MITS’e gösterdiler. MITS ise bu programı Altair BASIC adı altında dağıtmayı ve pazarlamayı uygun buldu.

Altair ile gelen başarı, Bill Gates ve Paul Allen’a kendi yazılım şirketlerini kurmaları için güçlü bir ilham kaynağı oldu. Ve hayatlarında köklü değişimler yapmaya başladılar. Bill Gates Harward öğrenimini bırakarak Paul Allen ile Meksika’ya taşındı. İki arkadaş çok geçmeden, 4 Nisan 1975 tarihinde Microsoft’u kurdu ve şirketin CEO’su Bill Gates oldu. Daha sonra şirketi Seattle’ye taşıdılar. Bu noktadan itibaren Microsoft için altın dönemin kapıları da hızla aralanmış oldu. Tüm bu süreçler ilerlerken Bill Gates, Microsoft’un bir çalışanı olan Melinda French ile 1 Ocak 1994 yılında evlendi. Washington’da yaşayan çiftin 3 çocukları bulunmaktadır.

Microsoft’un Doğuşu

Microsoft’un kurucusu Bill Gates ve Paul Allen’di. Micro kelimesi mikro işlemciyi; soft kelimesi ise yazılımı temsilen kullanılmıştı. Microsoft kurulduğu güden itibaren başarı basamaklarını hızla çıkan bir şirkete dönüştü. Süreç, tıpkı Bill Gates’in o meşhur sözünü anlatır gibi gelişme gösterdi. “İnovasyon, inanılmaz hızlı bir şekilde ilerlemektir.” Kısa süre içinde General Electiric gibi şirketler Microsoft için geçici değil devamlı müşteri haline geldi. Microsoft; Apple, Tandy, Commodore gibi kişisel bilgisayar yani daha bilindik adıyla PC üretici firmalarla lisans sözleşmeleri imzalamaya başladı. DOS işletim sistemi Microsoft tarafından IBM firması için geliştirilerek MS-DOS adını aldı. MS-DOS; Microsoft Disc Operating System, diskli işletim sistemi, 1980’li yıllarda dünya çapında satış rekoru kırdı. Ms-DOS haklarını saklı tutan Microsoft diğer donanım üreticilerine de satış yaparak geliştirdikleri işletim sistemi kısa sürede bütün bilgisayarlar için tek biçim haline geldi. 1979’da şirket sadece 13 kişi çalışana sahipti. Ancak 1980’li yılların ortalarında, iki kişi ile başlayan bu şirket serüvenleri müthiş büyüme gösterdi ve Avrupa’da şubeler kuruldu.

Microsoft işletim sisteminin yanı sıra uygulama yazılımları konusunda da başarılı işler çıkardı. 1982 Multiplan hesap yazılımı, 1983’de Mouse kullanımına olanak sağlayan Word metin işleme sistemini başlattı. Word, Avrupa’da çok satmayı başarmıştı. 1986 yılında ise Microsoft anonim bir şirkete çevrildi.

Bill Gates, Windows için 1985 yılında çalışmalara başlamıştı. Pazarlama iletişimi ve kampanyasıyla başarıya ulaşan Windows, Microsoft tarafından sürekli yenilenmeye ve daha ileri yazılım elemanlarıyla genişletilmeye devam etti. Bu süreçteki amaç Windows içeriğini daha basit ve kullanışlı hale getirmekti. Tarih 1993’ü gösterdiği dönemlerde Microsoft piyasanın tartışma götürmez biçimde lideri konumunaydı.

Bill Gates’in Merak Edilen Evi

  • Milyarder olduğu bilinen Bill Gates’in hakkında çok merak edilen konulardan biri de evi ve onun nasıl bir evde yaşadığı. Multi-milyarderin evi hakkındaki alınabilen bilgiler şöyle;

  • Washington’da bulunan ev tam 7 yılda inşa edildi.

  • Bill Gates’in evinin bulunduğu plajdaki kumlar Karayipler’den ithal ediliyor.

  • Evin bulunduğu arazide yapay bir dere bulunuyor.

  • Evin tamamı inanılmaz bir teknoloji ile donatılmış durumda. Yüksek teknolojik sensörler sayesinde misafirlerine, odalardaki ısı ve ışığı kontrol etme imkanı sunuyor.

  • Havuzun içinde özel bir ses sistemi bulunuyor. Havuzun içindeyken bile müzik dinlenebiliyor.

  • Evin içinde 24 banyo ve 6 mutfak bulunuyor.

  • Evde bir trambolin odası da mevcut.

  • Ayrıca Bill Gates Muazzam bir kütüphaneye sahip. Bu kütüphane 30 milyon dolardan fazla ödenerek alınan el yazması kitaplara ev sahipliği yapıyor.

  • evin lüks bir sinema odası var ve bu ev sineması 20 kişiyi ağırlayabilecek kapasitede tasarlanmış.

  • Bill Gates evinin garajlarının ise 23 araba kapasiteli olduğu söyleniyor.

Bill Gates Hakkında İlginç Bilgiler

  • Bill Gates lise yıllarında, ders programını kız öğrencilerin yoğunlukta olduğu sınıflara göre düzenleyebilmek için okulun bilgisayar sistemini hacklemiştir.

  • Bill Gates 31 yaşında milyarder olarak, tüm zamanların en genç milyarderi olmuştur.

  • Yaptığı hayırseverlikler neticesinde 1995 yılında Britanya Kraliyet Nişanıyla onurlandırılmıştır.

  • Çocuklarının hayata çok büyük bir mirasla başlamasını doğru bulmayan ve milyarder olan Gates, çocuklarına 10’ar milyon dolar bırakmayı uygun görmektedir.

  • Bill ve Melinda Gates Vakfı bulunmaktadır. Bu vakıf Bill Gates ve eşi Melinda Gates tarafından yönetilmektedir. Vakıf, açlık, sıtma gibi küresel sorunları çözmeyi amaçlamakta ve kar amacı gütmemektedir.

  • Bill Gates’in iş başarıları, teknolojik evi ve milyarlarca dolarlık servetinin yanı sıra ayrıca tam bir hayırseverdir. Bill Gates’in savaş sebebiyle zarar gören ve hastalıklarla mücadele eden insanlara bugüne kadar 30 milyar doları aşan tutarda yardım yaptığı bilinmektedir.

  • Gates, 2. Yılında ayrıldığı Harvard tarafından 2007 yılında onur nişanıyla ödüllendirilmiştir.

  • Bill Gates 1977 yılında ehliyetsiz araç kullanmaktan New Mexico’ da tutuklanmıştır.

  • Tam ismi; William Henry Gates III, olan Gates’in lakabı çocukken 3’ü çağrıştıran Trey’dir.

  • Gates, Amerika’nın bilgisayar bulunan az sayıdaki özel okullarından birisinde eğitim görmüştür. İlk yazdığı program ise bizim de ‘SOS’ olarak bildiğimiz, ‘tic tac toe’ adlı oyundur.

  • Ayrıca Gates; Önümüzdeki Yol, Düşünce Hızında Çalışmak adlı kitapların da yazarıdır.    

1955-Devam Ediyor, Microsoft'un Kurucusu, Aynı zamanda bir yazar, yazılımcı, girişimci ve yatırımcıdır, 1975-Devam Ediyor, Microsoft'un Başkanı ve Başyazılım Mimarı, 1975'te Microsoft'u kurmuştur, 1994-Devam Ediyor, Melinda French ile evli, 3 çocuk babası, Eşi Melinda ile birlikte Bill ve Melinda Gates Vakfı'nı kurmuştur, 1972-1975, Traf-O-Data Şirketi Kurucusu, Lisa yazılım hatalarını bulup, büyük bir şirketin bilgisayarlarını parasız kullanmış, 1975-1980, Microsoft'un CEO'su, Microsoft'un kuruluşundan sonra şirketi Seattle'ye taşıdı, 1980-1985, MS-DOS'un Yaratıcısı, MS-DOS 1980'li yılların computers için adeta tek biçim oldu, 2000-Devam Ediyor, Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın Kurucusu ve Başkanı, Dünyanın en büyük özel hayırseverlik fonlarından birisini yönetiyor, 1981-Devam Ediyor, Microsoft'un En Üst Düzey Stratejisi, IBM ve diğer PC üreticileri ile MS-DOS lisans sözleşmeleri imzalandı, 1980-1994, Microsoft'u Dünya Çapında Üne Kavuşturdu, Microsoft, 1980'lerin ortalarında bir dünya devi haline geldi, 1995-Devam Ediyor, Microsoft Office Suite'in Yaratıcısı, Microsoft Office Suite, dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor
bill gates microsoft windows ms-dos paul allen
Sağ elini başının üzerine koymuş mutlu bir kadın. Yüzünde parlak, içten bir gülümseme var ve gözleri kapalı, bu da rahatlamış olduğunu gösteriyor. Açık kahverengi saçları alnından geriye doğru taranmış ve beyaz bir bluz giymiş. Başı hafifçe sola eğik ve duruşu kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor, yüzünden neşe yayılıyor. İfadesi memnuniyet ve mutluluktan ibaret.
Tuba Uyar
Blog Yazarı

1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu fotoğrafta kameraya poz veren bir grup insan görülüyor. Ortada elleri cebinde bir adam ve yanında bir sandalyede oturan bir kadın var. Solda, ellerini birleştirmiş bir adam ve bacaklarını bir sandalyeye dayamış bir kadın var. Daha sağda, takım elbise giymiş ve kravat takmış bir adam, bir adamın boynunun yakın çekimi, kamera için toplanan bir grup insan ve kameraya gülümseyen takım elbiseli bir adam var. Fotoğraftaki herkes şık giyinmiş ve bir etkinliğe hazır görünüyor. Arka plan belirsiz ve odak insanlar üzerinde.
Haber

Dünyanın En Zenginleri

07 Haziran 2021
Genç bir kadın yoğun bir konsantrasyon ve düşünce ifadesiyle yukarı bakarken görülüyor. Sağ elini çenesine koymuş, derin düşüncelere dalmış olduğunu yansıtıyor. Kahverengi gözleri bir fikri ya da sorunu düşünürken uzaklara bakıyor. Uzun, siyah saçları yumuşak dalgalar halinde sırtından aşağı dökülüyor. Beyaz yakalı ve bileklerine kadar uzanan uzun kollu lacivert bir elbise giyiyor. Duruşu kendinden emin ve tetikte, yüzü kararlı ve niyetli. Kadın derin ve yoğun bir düşünce halinde, zor bir soruna çözüm arıyor gibi görünüyor.
Başarılı İnsanlar

Başarılı İnsanlardan Tavsiyeler

14 Mayıs 2019