AnasayfaBlogMeslek Seçimi ve Çocukluk Yılları
Kariyer

Meslek Seçimi ve Çocukluk Yılları

23 Mart 2019
Gözlük ve stetoskop takan iki kız ellerinde bir uçak maketi tutmaktadır. Kızlardan birinin başında beyaz bir pilot şapkası var. Her iki kızın da gözleri kapalı, sanki maket uçağa konsantre olmuşlar. Uçağın yeşil zemin üzerinde beyaz bir dairesi vardır. Diğer kız sağ elinde bir stetoskop tutarken sol elini uçağın etrafında kavuşturmuş. Her iki kız da uyumlu kıyafetler giyiyor ve yüzlerinde ciddi bir ifade var. Sahnede başka hiçbir nesnenin olmadığı düz bir arka plan üzerinde durmaktadırlar.
KonuAçıklamaÖneriler
Çocuklarda Kariyer FarkındalığıÇocukların kendi yeteneklerini, ilgilerini keşfetmeleri kariyer bilincinin gelişmesi için önemlidir.Oyunlar, etkinlikler ve eğitici kitaplar ile çocukların farklı alanları keşfetmeleri sağlanabilir.
Meslek Seçiminde Çocuğun İlgisiÇocuğun kendini keşfetmesi ve hangi mesleğe yatkın olduğunu anlaması önemlidir.Çocuğun farklı meslekleri tanıması ve anlaması için neler yapabileceği üzerine düşünülmelidir.
Çocuklarda Meslek Seçiminin ÖnemiÇocukların hangi meslekten hoşlandığının, ilerideki kariyer tercihlerini olumlu bir şekilde etkileyebileceğine dikkat çekilir.Çocukların farklı meslekler hakkında bilgi edinmeleri, deneyimlemeleri teşvik edilmelidir.
Meslek Seçiminde Ailenin RolüÇocukların meslek seçiminde ailelerin yönlendirmesi önemlidir ancak bu yönlendirme bir baskıya dönüşmemelidir.Aileler, çocuklarının yeteneklerini ve ilgilerini göz önünde bulundurarak onları meslek seçiminde yönlendirmelidir.
Meslek Bilincinin GelişmesiÇocuklara henüz küçükken farklı meslekler hakkında bilgi verilmesi, ileride daha bilinçli seçimler yapmalarına yardımcı olabilir.Mesleklerle ilgili kitaplar ve oyunlar çocuklara sunulabilir.
Çeşitli Mesleklerin FarkındalığıDünyada birçok farklı meslek dalı bulunmaktadır ve çocukların çoğu bu meslekleri tanımaz.Eğitim sisteminde çocuklara farklı meslek dalları hakkında bilgi veren dersler olabilir.
Çocukları KıyaslamamakÇocukları başkalarıyla kıyaslamak yerine onların yeteneklerini ve ilgilerini desteklemek önemlidir.Çocuklarının yetenek ve ilgilerine göre onları desteklemelidir.
Mutluluk ve SağlıkÇocukların sevdikleri işi yapmaları, kariyerlerinde daha mutlu ve sağlıklı olmalarını sağlayabilir.Çocukların yeteneklerini ve ilgilerini gözeterek onlara meslek seçiminde özgürlük verilmelidir.
Keşke'lerin Mimarı OlmamakÇocukların istedikleri mesleği seçmelerine izin vermek, ileride 'keşke' demelerini önleyebilir.Çocukların kendi kariyer tercihlerini yapmalarına izin vermeli ve onlara gerektiğinde rehberlik etmelidir.
TeşviklerÇeşitli kurumlar girişimciliği teşvik edebilir ve çocukların kendi yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olabilir.Girişimcilikle ilgili projeler ve programlar oluşturulabilir.

Hepimiz çocuklarda kariyer bilincinin gelişmesi yönünde doğru altyapıyı kurmak istiyoruz. Pekî ama bunu nasıl başarırız? Her şeyden önce çocukların birer kaşif olduğunu kabullenmemiz gereklidir. İlk adımımız onların kendi yeteneklerini, ilgilerini keşfetmelerini sağlamak olmalıdır. Çocuklar doğduğundan kısa bir süre sonra onlara hayvanları tanısın diye “Hayvanlar Kitabı”, yiyecekleri tanısın diye “Sebzeler-Meyveler Kitabı”, kendi vücudunu tanısın diye “Vücudumuzu Tanıyalım”, eşyaları tanısın diye “Eşyalarımız” gibi görsel ağırlıklı kitaplar alırız. Hâttâ çocuk belki hayatı boyunca hiç görmeyeceği hayvanın bile resmini tanımaya başlar. Çocuğun kendisinin hangi mesleğe yatkın olduğunu keşfetmesi, kendini keşfetmesiyle eşit zamanlarda gerçekleşir. O halde önündeki büyük meslek seçeneklerini tanıyıp görmesi, hayatında hiç görmeyeceği bir hayvanı tanımasından daha önemli değil midir?

Çocuklarda Meslek Seçiminin Önemi

Rahmetli Barış Manço’nun “Adam Olacak Çocuk” adlı programını birçoğumuz hatırlarız. Küçük çocuklar tek tek sahneye çıkar ve Barış Abi ile sohbet ederlerdi. Barış Manço onlara büyüyünce ne olacaklarını sorardı. Çünkü bilirdi ki; adam olacak çocuk, bu yaşta kendini belli eder. Bazı çocuklar hiç düşünmeden bir meslek söylerdi, bazıları ise sessiz kalırdı. Doğuştan kariyer bilgisi olan çocuk yoktur. Öyleyse çocuklar arasındaki bu fark, aslında aileler arasındaki farktı.

Eskiden anneler, çocukların ilk dişi çıktığı günlerde “diş bulguru” denen bir tören yaparlardı. Konu komşu eve toplanır, çocuğa hediyeler alınır, yenir içilirdi. Bu günün çocukların hayatında önemi büyüktü; çünkü çocuk kariyer seçimi o gün başlardı. Dünyada çok fazla meslek olmadığı zamanlardı. Çocuk ortaya konur, çeşitli mesleklerle ilgili simgeler etrafına yerleştirilirdi. Söz gelimi makas terziliği, kitap öğretmenliği, ilaç doktorluğu, tarak kuaförlüğü, kepçe aşçılığı temsil ederdi. Buna benzer daha başka simgeler de çocuğun etrafına güzelce yerleştirilir ve çocuk dikkatle gözlenirdi.

Annesi “Haydi oğlum, kitaba gel, ilaca gel!” diye seslenirdi. Gerçekten çocuğa ilginç gelen hangisiyse ona giderdi, annesinin söylediğine değil. İnanmazsınız ama daha o zaman çocuğun ilgisinin nereye yöneldiği bellidir. Tabii ki sonradan çok defa bu ilgi kayabilir; ancak su akar yatağını bulur. Eğer çocuğa meslek seçimiyle ilgili baskı yapılmazsa –ufak tefek yönlendirmeler yapılabilir- çocuk mutlu olacağı mesleği seçecektir.

Meslek Seçiminde Teşvikler

Türkiye’de çeşitli kurumlar girişimciliği teşvik ediyor. Bunları araştırın ve neler yapabileceğinizi hayal gücünüzü sınırlandırmadan düşünün. Diyelim ki hiçbir şekilde tamirci olmasını istemiyorsunuz, o halde onu otomotiv mühendisliğine yönlendirebilirsiniz. Bu yönlendirmeyi yapabilmek için öncelikle böyle bir meslek olduğundan haberdar olmanız gerekiyor çünkü sizin küçük çocuğunuz mesleklerden bîhaber. Siz ona “Hayvanlar Kitabı” almıştınız, mesleklerle ilgili bir kitap değil.

Dünya üzerinde 42 bin değişik meslek olduğunu biliyor muydunuz? Şimdi aklımıza gelen tüm meslekleri saysak en fazla 40-50 meslek çıkarabiliriz. 400-500 demiyorum, 42 bin değişik meslek. Ülkemizde bu 42 bin mesleğin çok azı tanımlı. Yani haberimiz yok. Anne-baba olarak çocuğumuz belli başlı mesleklere sahip olamadıysa onu horlar, “Elalemin çocukları…” diye başlayan cümleler kurarız. Söz gelimi benim çocuğum çay tadımcısı, diye övünen var mı? Halbuki bu da bir meslek. Hatta Türkiye’de yok denecek kadar az. Bir ülkede, bir mesleğe sahip tek kişi olmak güzel bir duygu olsa gerek.

Annenizin veya babanızın sizi başkalarının çocuklarıyla karşılaştırdığı günleri, o anlarda neler hissettiğinizi ne çabuk unuttunuz? Çocuklarınızı sakın ama sakın başkasıyla kıyaslamayın. Çocuğunuz doktor da olsa, oto tamircisi de olsa siz en çok onun sağlığıyla mutlu olursunuz. Herkes bilir ki mutluluk sağlık getirir.

Çocuğunuz girdiği kariyer yolunda mutlu değilse bırakın istediği, mutlu olduğu işi yapsın. Ömrü boyunca kullanacağı “Keşke” sözcüğünün mimarı siz olmayın.

Çocuklarda Kariyer Farkındalığı, Çocukların kendi yeteneklerini, ilgilerini keşfetmeleri kariyer bilincinin gelişmesi için önemlidir, Oyunlar, etkinlikler ve eğitici kitaplar ile çocukların farklı alanları keşfetmeleri sağlanabilir, Meslek Seçiminde Çocuğun İlgisi, Çocuğun kendini keşfetmesi ve hangi mesleğe yatkın olduğunu anlaması önemlidir, Çocuğun farklı meslekleri tanıması ve anlaması için neler yapabileceği üzerine düşünülmelidir, Çocuklarda Meslek Seçiminin Önemi, Çocukların hangi meslekten hoşlandığının, ilerideki kariyer tercihlerini olumlu bir şekilde etkileyebileceğine dikkat çekilir, Çocukların farklı meslekler hakkında bilgi edinmeleri, deneyimlemeleri teşvik edilmelidir, Meslek Seçiminde Ailenin Rolü, Çocukların meslek seçiminde ailelerin yönlendirmesi önemlidir ancak bu yönlendirme bir baskıya dönüşmemelidir, Aileler, çocuklarının yeteneklerini ve ilgilerini göz önünde bulundurarak onları meslek seçiminde yönlendirmelidir, Meslek Bilincinin Gelişmesi, Çocuklara henüz küçükken farklı meslekler hakkında bilgi verilmesi, ileride daha bilinçli seçimler yapmalarına yardımcı olabilir, Mesleklerle ilgili kitaplar ve oyunlar çocuklara sunulabilir, Çeşitli Mesleklerin Farkındalığı, Dünyada birçok farklı meslek dalı bulunmaktadır ve çocukların çoğu bu meslekleri tanımaz, Eğitim sisteminde çocuklara farklı meslek dalları hakkında bilgi veren dersler olabilir, Çocukları Kıyaslamamak, Çocukları başkalarıyla kıyaslamak yerine onların yeteneklerini ve ilgilerini desteklemek önemlidir, Çocuklarının yetenek ve ilgilerine göre onları desteklemelidir, Mutluluk ve Sağlık, Çocukların sevdikleri işi yapmaları, kariyerlerinde daha mutlu ve sağlıklı olmalarını sağlayabilir, Çocukların yeteneklerini ve ilgilerini gözeterek onlara meslek seçiminde özgürlük verilmelidir, Keşke'lerin Mimarı Olmamak, Çocukların istedikleri mesleği seçmelerine izin vermek, ileride 'keşke' demelerini önleyebilir, Çocukların kendi kariyer tercihlerini yapmalarına izin vermeli ve onlara gerektiğinde rehberlik etmelidir, Teşvikler, Çeşitli kurumlar girişimciliği teşvik edebilir ve çocukların kendi yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olabilir, Girişimcilikle ilgili projeler ve programlar oluşturulabilir
meslek seçimi ve çocukluk yılları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Farklı bireylerden oluşan bir grup, her biri farklı bir nesne tutarak bir arada durmaktadır. Grubun ortasında elinde bir pano tutan beyaz önlüklü bir adam yer almaktadır. Solunda elinde bir evrak çantası olan takım elbiseli bir adam karikatürü vardır. Sağında elinde yangın hortumu tutan ve kask takan bir itfaiyeci karikatürü var. Yanında bayrak sallayan ve üniforma giyen bir polis karikatürü var. En solda ise turuncu tulum giymiş ve bir bavul taşıyan bir adam karikatürü yer almaktadır. Üst ortada mavi ve turuncu bir küre, yüzeyinde kırmızı çizgiler var. Grup, her biri farklı bir mesleği temsil eden bir daire şeklinde duruyor.
Kariyer

Meslek Seçimi ve Kariyer

31 Ağustos 2018
Gözlüklü bir kadın siyah bir tişört giyiyor. Gözleri kapalı ve alnı yeşil ve beyaz bir logoyla süslenmiş. Boynunda bir ben görülebiliyor. Göğsüne yakın çekim yapıldığında beyaz sütyeni görülüyor. Arka planda yeşil ve siyah bir işaretin yanı sıra yeşil zemin üzerine beyaz bir harf ve siyah zemin üzerine beyaz bir harf görülüyor. Ağzına yakın çekim yapıldığında dudaklarının hafifçe ayrıldığı görülüyor. Rahat ve huzurlu görünüyor.
Kişisel Gelişim

5 Adımda Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

16 Ağustos 2021
Bir adam parlak sarı bir kanepede oturmakta, beyaz bir gömlek ve koyu kahverengi bir pantolon giymektedir. Aşağı bakmakta ve sol elinde tuttuğu küçük bir not defterine bir şeyler yazmaktadır. Koltuğun sağ tarafında siyah arka planlı beyaz bir abajur var. Arka planda gri tuğla bir duvar ve bir pencere var. Kanepenin sağında gri bir sandalyenin yakın çekimi ve kahverengi bir ayakkabının yakın çekimi var. Daha sağda, mavi bir yastığın yakın çekimi var. Adam yazısına odaklanmıştır ve sarı kanepe sıcak ve davetkar bir atmosfer sağlamaktadır.
Kariyer Planlama

Meslek Seçimi İçin 5 Püf Nokta

14 Kasım 2019
Bir kişi mutfakta ayakta durmakta ve sağ elinde gümüş bir kaşık tutmaktadır. Kaşık, çeşitli malzemelerden oluşan yiyeceklerle dolu beyaz bir tabağın üzerinde durmaktadır. Tabakta bir parça et, biraz kahverengi sos ve birkaç sebze var. Kişi beyaz bir gömlek ve siyah pantolon giymektedir. Görüntünün arka planı odak dışı, ancak köşede bulanık yeşil bir nesne görülebiliyor. Kişi kaşıkla yemek tabağına sos döküyor ve malzemelerin eşit dağılmasını dikkatle sağlıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55173402
Bu, blog yazmayla ilgili bir çevrimiçi kursun görüntüsüdür. Takım elbiseli bir adam kara tahtanın önünde oturuyor, gözlüklü ve sakallı, bilgi ve otorite izlenimi veriyor. Konuşmacıyı dikkatle dinliyor gibi görünüyor. Tahtanın üzerinde siyah beyaz bir 'B' harfi var, muhtemelen blog yazmaya atıfta bulunuyor. Adamın üzerinde düğmesi yakından çekilmiş bir gömlek ve kolunda bir saat vardır. Gözleri de görülebiliyor, bu da dikkatle dinlediğini gösteriyor. Tüm bu ayrıntılar adamın bir blog kursuna katıldığına işaret ediyor. Bu görüntü sayesinde dijital çağda blog yazmanın önemini görebiliyoruz.
4.5
(87)

Blog Yazarlığı Eğitimi

9 Konu5 Saat
Bir kişinin elinde tuttuğu yeni doğmuş bir bebeğin ayaklarının yakın çekimi. Minik ayaklar yeni doğmuş bir bebeğin narin cildiyle yumuşak ve pürüzsüzdür. Tırnaklar küçük ve sivri, ayak parmakları ve el parmakları mükemmel biçimde şekillenmiş. Kişinin eli bebeğin ayaklarını kucaklarken, arka plan arka planda bir tabelanın göründüğü kapalı bir ortamdır. Görüntü, yeni bir hayatın güzelliğini ve masumiyetini ve bir ebeveyn ile çocuk arasındaki bağı yakalıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
70073436