AnasayfaBlogMarshmallow Testi Nedir?
Nedir?

Marshmallow Testi Nedir?

16 Şubat 2021
Genç bir erkek ve kız bir masada oturmaktadır; erkek yelek giymiş ve kravat takmıştır. Kız bir oyuncakla oynamakta, oğlan ise çikolata kaplı bir tatlıya uzanıyor gibi görünmektedir. Çocuğun yüzünün yakın çekiminde, yüz hatlarını net bir şekilde görebiliyoruz, gözleri konsantre olmuş gibi kapalı. Elindeki çikolatalı şeker izleyiciye bir tatlılık ve neşe hissi veriyor. Çocuğun yeleğindeki ve kravatındaki ayrıntılar dikkat çekici; her bir iplik ve düğme görülebiliyor. Saçları at kuyruğu şeklinde arkadan bağlanmış olan kızın yüzü de yakın planda görülebiliyor. İki çocuk masada harika vakit geçiriyor gibi görünüyor ve etraflarındaki ortam huzurlu ve davetkâr.
Testin İsmiTestin AçıklamasıTestin Önemi
Marshmallow TestiPsikolog Walter Mischel tarafından 1960'larda ve 1970'lerde bir grup çocukta öz denetimi araştırmak için yapılan bir çalışma.Dürtüsellik ve özdenetim hakkında bilgi verir. İstenen bir şeyi elde etmek için bekleyebilme yeteneğinin gelecekteki başarı üzerindeki etkisini araştırır.
Testin UygulamasıTest, çocukların bir mola sonrasında masada bırakılan bir ikramı yeme sabrı ile gerçekleştirilmekte.Çocukların sabır, direnç ve öz kontrol yeteneklerini ortaya koymaktadır.
Testin SonuçlarıTesti geçen çocukların gelecekteki akademik ve sosyal başarıları genellikle daha yüksek olmaktadır.Öz kontrol yeteneğinin, bireyin gelecekteki başarısı üzerinde büyük bir etkisi olduğunu göstermektedir.
Test Kimlere UygulanırMarshmallow testi genellikle 3 ile 5 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır.Bu yaş grubundaki çocukların duygusal ve bilişsel fonksiyonlarının incelenmesinin yanı sıra, öz denetim becerilerinin gelişimini anlamak için önemlidir.
Testin HedefiTestin temel hedefi, çocukların anlık tatmin ile uzun vadeli daha fazla ödül arasında tercih yaptıklarında nasıl karar vereceklerini değerlendirmektir.Bu, bireyin geciktirilmiş tatmin kapasitesini ve öz disiplinini yansıtır.
Testin YöntemiÇocuk, masada bırakılan bir ikramın yanında oturur ve araştırmacı odayı terk eder. Çocuğa, araştırmacı döndüğünde, bekleme süresince ikramı yememişse iki ikram hakkına sahip olduğu söylenir.Çocuğun öz kontrol yeteneğini, dolayısıyla hemen tatmin yerine daha büyük bir ödülü seçme yeteneğini test eder.
Testin AdaylarıTest genellikle 3 ile 5 yaş arasındaki çocuklara uygulanır ancak farklı yaş gruplarına da uygulanabilir.Test, çocuğun kişilik özellikleri ve öz kontrol yeteneğini değerlendirmeye yardımcı olur.
Testin EtkileriÇocuklar test sonucunda, kendinin kontrolü ve öz disiplin geliştirmeye yönelik becerilerini geliştirebilir.Test, çocuğun gelişiminde önemli bir rol oynar ve gelecekteki başarı ve hayat dengesine etkisi vardır.
Testin EleştirileriBazı eleştiriler, testin çocuğun bilişsel ve duygusal gelişimine bağlantılı olduğuna dair iddiaların tamamen doğru olmadığını belirtmektedir.Bununla birlikte, testin yine de çocukların öz disiplin ve öz kontrol yetenekleri üzerinde değerli bir yansıma sunduğu genel olarak kabul edilir.
Testin Sonuçlarının Uzun Dönem EtkisiMarshmallow Testi ile elde edilen sonuçlar, çocukların gelecekteki akademik ve sosyal başarılarının bir göstergesi olarak kabul edilir.Test sonuçları, çocugin kendi kendini denetleme yeteneği ve gelecekteki başarıları arasındaki ilişkiye dair ipuçları sunabilir.

Marshmallow Testi, 1960'larda ve 1970'lerde psikolog Walter Mischel tarafından, bir grup çocukta öz denetimi araştırmak ve bu çocukların "sıcak" veya "soğuk" bir düşünme sistemine yönelip eğilmediğini görmek için yapılan bir çalışmadır.  Marshmallow Testi, dürtüselliğin doğuştan gelen bir yetenek olduğunu ima ediyor olsa da özdenetim almanın yollarını araştırmaktadır. 

Örneğin, kendiniz için net, ulaşılabilir hedefler belirleyebilir, davranışlarınızı bilinçli olarak izleyebilir ve analiz edebilirsiniz. Ayrıca kendinizi baştan çıkarma ortamlarından çıkarabilirsiniz. Bu yöntemleri ve becerileri tekrar ederek, kendi kontrolünüzü potansiyel olarak artırabilirsiniz. Bu nedenle, şu anki dürtüsellik veya dürtüsel olmama durumu, gelecekteki potansiyeliniz hakkında kesin bir yargıya ulaştırmamaktadır. Marshmallow Testi’ni bir örnekle açıklayacak olursak;

Örnek Deney

Marshmallow Testi, Mischel ve araştırma ekibinin boş bir odadaki bir masanın üzerine bir tabak ikram (genellikle şeker- çikolata) koyması ile başlamaktadır. Üç ile beş yaş arasındaki çocuklar tek tek test edilmek üzere bu odaya tek tek yönlendirilmiştir. Her çocuğa, araştırmacıların birkaç dakikalığına oradan ayrılacağı söylenip, araştırmacılar dönene kadar ikramlardan herhangi birini yemeye direnebilirse, çocuklara iki şekerleme alabilecekleri söylenmiştir. Eğer çocuklar ödüllere direnemezse, araştırmacılar odaya erken basılan bir zil uyarısı ile gelerek çocuklara şekerleri yemelerine izin vermektedir. Araştırmacılar zilin çalması ile çağrılmıyorlarsa, 15 dakika sonra odaya dönmektedirler.

Bir çocuk zili erken çaldıysa ve hemen bir şeker yemek isterse, "aceleci" bir düşünce sistemine daha çok güvenmektedirler. Gelecekte daha küçük ama hemen tatmin edici bir ödül için daha büyük bir ödülü (iki şeker) feda etmeye istekli olmaktadırlar. Diğer taraftan, eğer bir çocuk on beş dakikanın sonuna kadar beklediyse, "kararlı" bir düşünme sistemine daha fazla güvenmektedirler. Daha küçük, anlık ödül yerine daha büyük uzun vadeli ödülü (iki şeker) önceliklendirebilmektedirler.

Marshmallow Testi Kimlere Uygulanır?

Psikolog Walter Mischel tarafından yaratılan Marshmallow Testi, şimdiye kadar yapılmış en ünlü psikolojik deneylerden biridir. Test, küçük çocukların anında bir ödül veya hazzı geciktirirlerse daha büyük bir ödül arasında karar vermelerine olanak tanımaktadır. Mischel ve meslektaşları tarafından yapılan araştırmalar, çocukların gençken hazzı erteleme yeteneklerinin gelecekteki olumlu sonuçlarla ilişkili olduğunu bulmuştur. Daha yeni araştırmalar ise bu bulgulara daha fazla ışık tumakta ve çocuklukta kendi kendini kontrol etmenin gelecekteki faydaları hakkında daha incelikli bir anlayış sağlamaktadır. Marshmallow Testi’nin temel çıkarımları ise şöyledir:

  • Marshmallow Testi Walter Mischel tarafından oluşturulmuştur. Walter Mischel ve meslektaşları, bu deneyi küçük çocukların şekerleme yerken hazzı erteleme yeteneklerini test etmek, sabır seviyelerini ölçmek için kullanmıştır.

  • Marshmallow Testinde, çocuğa hemen bir ödül alma veya daha iyi bir ödül almak için bekleme fırsatı sunulmaktadır.

  • Çocukların Marshmallow Testi sırasında tatmini geciktirme yetenekleri ile ergenlik çağındaki akademik başarıları arasında bir ilişkinin bulunduğunu sağlamaktadırlar.

  • Daha yeni araştırmalar, çevrenin güvenilirliği gibi çevresel faktörlerin çocukların hazzı geciktirip geciktirmemesinde rol oynadığını gösteren bu bulgulara ayrımlar eklenmiştir.

  • Beklenenin aksine, çocukların Marshmallow Testi sırasında hazzı geciktirme yetenekleri zamanla artmıştır.

Marshmallow Testi Nasıl Uygulanır?

Marshmallow Testi, sosyal bilim araştırmalarının en ünlü parçalarından biridir. Bir çocuğun önüne bir şeker koyun, ilkini yemeden 15 dakika gidebilirse ikinci bir tane alabileceğini söyleyin. Ödülünü ikiye katlayacak kadar sabırlı olup olmadığını gözlemleyin. Eğer çocuğunuz gerçekten bu konuda dirençliyse iradesini o yaşta kontrol almasını sağlayabilmektedir. Testi geçmek, birçok çocuk için gelecekteki başarının umut verici bir işaretidir.

Marshmallow Testi prensibi, kendini geliştirmenin hemen hemen her alanında geçerlidir. Dağınıklığın üstesinden gelmenin ilk adımı, eve geldiğinizde sadece sandalyeye atma dürtüsüne kapılmak yerine ceketinizi asmak olabilir. Çocukların seçim yapma özgürlüğüne sahip olmalarına yardım etme meselesi olan Marshmallow Testi özgüvende sağlamaktadır. Şekeri yemeyi seçip seçmeyecekleri, nasıl bekleyeceklerini bilmeleri de çocuklara kalmış seçim olmaktadır. Ama bu test sayesinde çocuklar da gerçek bir seçim yapma yeteneğine sahip olmaktadırlar.

Açıkçası, tüm hayatınızı kendi kendini kontrol ederek geçirdiğiniz anlamına gelmemektedir. Tamamen kendi kendini kontrol eden bir hayat, kendini kontrol etmeyen bir hayat kadar kasvetli olabilmektedir. Ancak fırsatlarınızı gerçekten optimize etmek istiyorsanız, becerilere ve motivasyona sahip olmanız gerektiği anlamına gelmektedir.

Marshmallow Testi Neden Önemsenmelidir?

Takip çalışmalarında Walter Mischel, orijinal Marshmallow Deneyindeki aynı çocukları yetişkin olarak nasıl yaptıkları konusunda araştırmıştır. Walter Mischel, marshmallow ikramlarını almak için daha uzun süre bekleyen çocukların daha yüksek SAT (sayısal yeteneğini ölçen program) puanları, daha iyi sağlık ve daha yüksek eğitime erişim açısından daha büyük genel başarı bulduklarını görmüştür. Sadece bu da değil, şekerlemeleri için daha uzun süre bekleyen çocukların ebeveynleri, çocuklarının geleceklerini daha iyi planladığını ve stresi etkili bir şekilde idare ettiğini söyleme olasılıkları da daha yüksek çıkmıştır.

Daha da yakın bir zamanda, 2011'de, psikolog BJ Casey orijinal Marshmallow Testi’nin katılımcılarına ulaşmıştır. Onlardan yetişkin olarak özdenetimlerini yeniden test edecek benzer bir deneyin parçası olmalarını istemiştir. Casey'nin sonuçları, genellikle dürtüsel davranan ve çocukken "aceleci" düşünme sistemlerine güvenen insanların hala yetişkinlerle aynı şekilde davrandıklarını bulmuştur. Benzer şekilde, sabırlı olan ve çocukken "kararlı" düşünme sistemlerine güvenen insanlar da yetişkinlerle aynı şekilde davranma eğiliminde bulunmuşlardır. Casey'nin yetişkin deneyinde karşılaştırma kolaylığı için kullanılan şekerlemeleri göstermesine rağmen, Casey'nin deneylerinde yetişkinler için cazip olabilecek çeşitli farklı nesneler de kullanılmıştır. 

Marshmallow Testi, dürtüselliğin doğuştan gelen bir yetenek olduğunu ima etmekte gibi görünse de özdenetim almanın yolları da bulunmaktadır. Örneğin, kendiniz için net, ulaşılabilir hedefler belirleyebilir, davranışlarınızı bilinçli olarak izleyebilir, analiz edebilir ve kendinizi baştan çıkarma ortamlarından çıkarabilirsiniz. Bu yöntemleri ve becerileri tekrar ederek, kendi kontrolünüzü potansiyel olarak artırabilirsiniz. Bu nedenle, şu anki dürtüsellik veya dürtüsel olmama durumunuz, gelecekteki potansiyeliniz hakkında gerçekten kesin bir açıklama olmamaktadır. Çocukların içindeki dürtüselliği de rahatça anlayabilmeniz için bu testi uygulayabilir ve hangi kategoride yer aldığını rahatlıkla bulabilirsiniz.

Marshmallow Testi, Psikolog Walter Mischel tarafından 1960'larda ve 1970'lerde bir grup çocukta öz denetimi araştırmak için yapılan bir çalışma, Dürtüsellik ve özdenetim hakkında bilgi verir İstenen bir şeyi elde etmek için bekleyebilme yeteneğinin gelecekteki başarı üzerindeki etkisini araştırır, Testin Uygulaması, Test, çocukların bir mola sonrasında masada bırakılan bir ikramı yeme sabrı ile gerçekleştirilmekte, Çocukların sabır, direnç ve öz kontrol yeteneklerini ortaya koymaktadır, Testin Sonuçları, Testi geçen çocukların gelecekteki akademik ve sosyal başarıları genellikle daha yüksek olmaktadır, Öz kontrol yeteneğinin, bireyin gelecekteki başarısı üzerinde büyük bir etkisi olduğunu göstermektedir, Test Kimlere Uygulanır, Marshmallow testi genellikle 3 ile 5 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır, Bu yaş grubundaki çocukların duygusal ve bilişsel fonksiyonlarının incelenmesinin yanı sıra, öz denetim becerilerinin gelişimini anlamak için önemlidir, Testin Hedefi, Testin temel hedefi, çocukların anlık tatmin ile uzun vadeli daha fazla ödül arasında tercih yaptıklarında nasıl karar vereceklerini değerlendirmektir, Bu, bireyin geciktirilmiş tatmin kapasitesini ve öz disiplinini yansıtır, Testin Yöntemi, Çocuk, masada bırakılan bir ikramın yanında oturur ve araştırmacı odayı terk eder Çocuğa, araştırmacı döndüğünde, bekleme süresince ikramı yememişse iki ikram hakkına sahip olduğu söylenir, Çocuğun öz kontrol yeteneğini, dolayısıyla hemen tatmin yerine daha büyük bir ödülü seçme yeteneğini test eder, Testin Adayları, Test genellikle 3 ile 5 yaş arasındaki çocuklara uygulanır ancak farklı yaş gruplarına da uygulanabilir, Test, çocuğun kişilik özellikleri ve öz kontrol yeteneğini değerlendirmeye yardımcı olur, Testin Etkileri, Çocuklar test sonucunda, kendinin kontrolü ve öz disiplin geliştirmeye yönelik becerilerini geliştirebilir, Test, çocuğun gelişiminde önemli bir rol oynar ve gelecekteki başarı ve hayat dengesine etkisi vardır, Testin Eleştirileri, Bazı eleştiriler, testin çocuğun bilişsel ve duygusal gelişimine bağlantılı olduğuna dair iddiaların tamamen doğru olmadığını belirtmektedir, Bununla birlikte, testin yine de çocukların öz disiplin ve öz kontrol yetenekleri üzerinde değerli bir yansıma sunduğu genel olarak kabul edilir, Testin Sonuçlarının Uzun Dönem Etkisi, Marshmallow Testi ile elde edilen sonuçlar, çocukların gelecekteki akademik ve sosyal başarılarının bir göstergesi olarak kabul edilir, Test sonuçları, çocugin kendi kendini denetleme yeteneği ve gelecekteki başarıları arasındaki ilişkiye dair ipuçları sunabilir
marshmallow testi marshmallow deneyi kişisel gelişim şeker testi Walter Mischel marshmallow testi nedir çocuk gelişimi
Açık tenli ve açık kahverengi saçlı genç bir kadın doğrudan kameraya bakmaktadır. Üzerinde siyah desenli beyaz bir tişört var. Gözleri hafifçe kapalı ve dudakları rahat bir ifadeyle hafifçe ayrılmış. Boynuna altın bir kolye ve bir çift küçük halka küpe takıyor. Saçları düzgün bir şekilde toplanmış ve yüzü güneşin ışığıyla çerçevelenmiş. Yüz ifadesi sakin ve huzurlu, duruşu kendinden emin ve rahat. Bakışları hem davetkâr hem de esrarengiz.
Fatma Aykut
Blog Yazarı

Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon bölümü mezunu olan Fatma Aykut, 7.5 yıl yerel bir televizyonda Yayın Operatörlüğü ve Muhabirlik yaptı. Şu an Atatürk Üniversitesi Reklamcılık bölümünü okuyor ve İstanbul İşletme Enstitüsü’nde içerik editörlüğü yapıyor.    

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.