AnasayfaBlogMarkalaşma Yolculuğu
Markalaşma

Markalaşma Yolculuğu

09 Temmuz 2019
Tablet cihaz tutan bir elin yakın plan çekimi ve ekranda gökyüzüne fırlatılan parlak sarı bir roket. Tablet yumruk benzeri bir tutuşla tutulmakta ve roket, alt kısmında parlak turuncu ve sarı bir alevle tam olarak gösterilmektedir. Arka plan, dağınık beyaz bulutlarla koyu mavi bir gökyüzüdür. Çerçevenin sol tarafında içi sıvı dolu sarı bir kupa, sağ tarafında ise saksı içinde beyaz bir çiçek yer almaktadır. Daha sağda ise mavi bir tabağı olan sarı bir fincan yer alıyor. Görüntü keskin ve net, renkler ise canlı ve parlak. Roket güçlü bir patlamayla havalanıyor gibi görünürken, ön plandaki el bir ölçek duygusu katıyor.
Markalaşma ElementiAçıklamaÖnem
Kişisel MarkaKişinin sahip olduğu bilgi birikimi, yetenek ve öngörülerin toplamıdırKişinin kendini tanıtması ve çevresinden öne çıkarması için gereklidir
Markalaşma YolculuğuKişisel markanın, insanların faydasına kullanılması sürecidirİşten kazanç sağlanması, tanınma ve kabul görme amacı güder
Marka İsmiAkılda kalır ve kulağa hoş geldiği şekilde olmalıdırMarkanın kolayca hatırlanabilmesini sağlar
LogoKimliği ve işi yansıtan bir unsurdurMarkayı temsil ettiği ve ilk izlenimi oluşturduğu için kritiktir
GörsellikLogo, renkler, yazı tipleri gibi markayı görsel olarak temsil eden unsurlarMarkanın anlaşılabiliyor olması ve dikkat çekmesi için kritiktir
Bilgi BirikimiKişinin doğuştan sahip olduğu veya sonradan kazandığı tecrübeKişisel markanın sağlam bir temele dayanması için önemlidir
YetenekKişinin diğerlerinden öne çıkmasını sağlayan benzersiz yeteneklerKişisel markanın diğerlerinden farklılaşması için gereklidir
ÖngörülerKişisel marka sahibinin gelecekte ne olacağını tahmin etme yeteneğiKişisel markanın önde gelen bir pozisyonda kalabilmesi için gereklidir
KazançMarkalaşma yolculuğundan elde edilen finansal faydaKişisel markalaşma çabalarının ana motivasyonu ve ölçüm kriteridir
BenimsenmeKişisel markanın hedef kitle tarafından kabul görme düzeyiMarka isminin ve değerlerin hedef kitlesi tarafından değerlendirilebilmesi için önemlidir

Kişisel marka sahibinin doğuştan sahip olduğu yada sonradan edindiği bilgi birikimi, yetenek, öngörü gibi özelliklerin bir arada toplanması diye bilinir. Markalaşma ise kişisel markanın insanların yararına dönüştürülüp bu işten kazanç sağlama, tanınma ve benimsenme sürecidir. 

Kişisel Markalaşma

Marka isminiz akılda kalır şeklide olmalı ve söylendiğinde kulağa hoş gelmeli. Henüz bir logonuz yoksa mutlaka yaptırmalısınız. Sizin kimliğinizi ve işinizi yansıtan bir logo olmalı. Kişisel markalaşma yolunda görsellik kıymetlidir. Logo ise markanızın ilk izlenim alanıdır.
Marka sahibinin işleri büyütme ve geniş kitlelere ulaşma fikri var ise buarada kişisel markalaşma devreye girer. Bu aşamada çok fazla kişiye ulaşmak ve bunu amaç haline dönüştürmek gerekli. Pazar payının önemi büyük. Memnuniyet ise dikkat edilmesi gereken konular arasında. 

Reklam Önemlidir

Ürettiğiniz ürün ya da hizmet ne kadar çok kişiye ulaşır ve o kişilerin hayatına dokunursa sizin de reklamınız o derece başarılı olur. Yapılan bu reklamlara kulaktan kulağa yayılan reklamlar denir. Halk arasında oldukça hızlı ilerler. Pazarda yer almak, güvenilir ve farklı olmak kişisel markalaşma süreci sırasında ilerlemenize yardımcı olur. Memnun olan ya da isminizi duyan kişiler tekrar sizinle iletişime geçip yeni şeyler sipariş verdiğinde bu durum kişisel markalaşma yolunda emin adımlarla ilerlediğinizi gösterir. Böylece maddi ve manevi kazanç da başlamış demektir.

Kaliteli İşlere İmza Atın

Yaptığınız iş her ne ise kalitesini bozmamanız gerekli. Çevreye zarar vermeden ilerlemek için ise güncellemeler yapıp doğa dostu olan ürünlerle devam etmelisiniz. Satılan ürün doğruyu yansıtmalı. Sizden ürün ya da hizmet satın alan kişiler anlattığınız ile sattığınız ürün arasında fark bulmamalı. Gerçek olan ve kaliteniz ne ise onu anlatmak gerek.

Sosyal Medyayı İyi Kullanmak

Markalaşma sürecinde sosyal medyanın rolü büyük. Satış yapabileceğiniz oldukça fazla alan var. Bu tarz yerlerde fotoğraf ön plana çıktığı için ışığının geliş ve yansıma yönünü iyi ayarlamak , renk uyumları, kombinasyon, perspektife dikkat etmek ve gerçek objeler kullanmak gerekir. Bu özellikler ürün ve hizmet ile ilgili gerçek içerikler yazmak sosyal medyadaki satış oranınızı arttırır. Kişisel markalaşma yolunda ilerlerken gerçeği ve elinizde olanı yansıtmak her zaman iyi izlenim yaratır.

Heyecanı Kaybetmeyin

Yapacağınız işi seviyor olmalısınız. Risk alıp memnun kalmayacağınız işlere girişmeyin. Çünkü yıllarca aynı işleri yapacaksınız. Bu artık sizin markanız ve siz kişisel markalaşma yolunda ilerliyorsunuz. İlk gün hangi heyecanla başladıysanız o şeklide devam etmelisiniz. Markanızın kalitesi ve kimliği pozitif enerji versin. Bu insanların dikkatinden kaçmayacaktır. Emin olun. Günümüz karmaşasından sıkılan farklı şeyler görmek ve kullanmak isteyenler frekans değeri yüksek işlere ilgi gösterir. 

Bir Girişimci Örneği

Şimdi size kişisel markalaşma yolunda ilerleyen genç bir girişimciden bahsedeceğim. İmrence Düşler markası sahibi İmren Akman kendine bir iş kurup emin adımlarla ilerliyor. Yaptığı iş ise oldukça kıymetli. Geleneksel zanaatımız olan yazmacılık mesleğini günümüze uyarlayıp oldukça farklı tasarımlar çıkartıyor. Çizimini yaptığı desenleri linolyum denen bir malzemeye aktarıp oyma bıçaklarıyla kalıp hazırlıyor.

Kullandığı boyalar ise Tokat’dan aldığı geleneksel el yapımı boyalar. Bu kalıplarla boyaların birleşmesi sonucu kumaşlara baskılar yapıyor. Adeta kumaşlara can veriyor. Sanki kumaşlar nefes alıyor ve size bir şeyler anlatır hale geliyor. 
Sonrası ise dikim aşaması. Bu kumaşlar çantalara ve bazı ev tekstili ürünlerine dönüşüyor. Her aşaması tamamen el yapımı olan ürünler sahibinin heyecanını ve sevgisini alıyor içine.

Bu ürünleri sosyal medyada satışa çıkaran marka sahibi paylaştığı fotoğraflarla ve gerçekliği yansıtan yapım aşaması ile dikkatleri üzerine topluyor. Ve markalaşma süreci ve imaj adım adım gerçekleşirken maddi ve manevi kazanç elde ediyor.

Kişisel Marka, Kişinin sahip olduğu bilgi birikimi, yetenek ve öngörülerin toplamıdır, Kişinin kendini tanıtması ve çevresinden öne çıkarması için gereklidir, Markalaşma Yolculuğu, Kişisel markanın, insanların faydasına kullanılması sürecidir, İşten kazanç sağlanması, tanınma ve kabul görme amacı güder, Marka İsmi, Akılda kalır ve kulağa hoş geldiği şekilde olmalıdır, Markanın kolayca hatırlanabilmesini sağlar, Logo, Kimliği ve işi yansıtan bir unsurdur, Markayı temsil ettiği ve ilk izlenimi oluşturduğu için kritiktir, Görsellik, Logo, renkler, yazı tipleri gibi markayı görsel olarak temsil eden unsurlar, Markanın anlaşılabiliyor olması ve dikkat çekmesi için kritiktir, Bilgi Birikimi, Kişinin doğuştan sahip olduğu veya sonradan kazandığı tecrübe, Kişisel markanın sağlam bir temele dayanması için önemlidir, Yetenek, Kişinin diğerlerinden öne çıkmasını sağlayan benzersiz yetenekler, Kişisel markanın diğerlerinden farklılaşması için gereklidir, Öngörüler, Kişisel marka sahibinin gelecekte ne olacağını tahmin etme yeteneği, Kişisel markanın önde gelen bir pozisyonda kalabilmesi için gereklidir, Kazanç, Markalaşma yolculuğundan elde edilen finansal fayda, Kişisel markalaşma çabalarının ana motivasyonu ve ölçüm kriteridir, Benimsenme, Kişisel markanın hedef kitle tarafından kabul görme düzeyi, Marka isminin ve değerlerin hedef kitlesi tarafından değerlendirilebilmesi için önemlidir
markalaşma sosyal medya marka kişisel markalaşma
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, içinde bir fincan kahve bulunan beyaz bir kupanın yakın çekimini göstermektedir. Kupanın yanına bir pipet yerleştirilmiştir. Kupanın üzerinde uzun saçlı bir kadın logosu basılıdır. Arka planda bir fincanın bulanık görüntüsü görülüyor. Kupa görüntünün ortasında yer almakta ve açık renkli bir arka planla çevrelenmektedir. Görüntü iyi aydınlatılmış ve renkler parlak ve canlı. Kupa parlak bir yüzeye sahip gibi görünüyor. Kupadaki kahvenin dumanı tütüyor gibi görünüyor ve pipet canlı bir sarı renkte.
Markalaşma

Marka Nedir? Marka Tescili Nedir?

06 Ocak 2020
Bir grup insan bir masanın etrafında oturmuş bir haritaya bakmaktadır. Ortadaki adam takım elbise giymiş ve bir kağıda bir şeyler yazıyor. Onun solunda bir kadın dizüstü bilgisayarına bakmaktadır. Masanın üzerinde bir fincan kahve ve bir tablet var. Adamın sağında dizüstü bilgisayar kullanan başka bir kişi var. Herkes masanın ortasındaki harita hakkında tartışıyor. Haritayı analiz ederken ve sunduğu farklı olasılıkları tartışırken strateji belirliyor gibi görünüyorlar.
Markalaşma

Markalaşma Planı İçin 10 Yöntem

01 Temmuz 2019
Bir kişi dizüstü bilgisayarın önünde oturmakta ve ekranı işaret etmektedir. Dizüstü bilgisayar açık ve ekranda bir grafik görülüyor. Kişi çizgili kumaştan bir gömlek giymekte ve diğer eliyle bir fincan tutmaktadır. Dizüstü bilgisayarın klavyesinin yakın çekimi ve masanın üzerindeki bir kart görülüyor. Kişi dikkatle odaklanmıştır ve parmakları doğrudan dizüstü bilgisayar ekranını işaret etmektedir. Fincan bir kenarda durmakta ve gömleğin kumaşı ön planda görünmektedir. Dizüstü bilgisayar parlak bir şekilde aydınlatılmışken, diğer öğeler buna kıyasla loş bir şekilde aydınlatılmıştır. Kişi dizüstü bilgisayar ekranında görüntülenen grafiği analiz etme sürecindedir.
Markalaşma

Marka Olma Gücünün İlkeleri

03 Ekim 2019