Markalaşma tüketicilerin gözünden kendine özgü ve de dayanıklı algılar yaratma sürecidir. Bir marka kişisellik, özgünlük, beğenilirlik ve birçok şeyin bileşim ile birbirine sarılı olan kalıcı ve eşsiz iş kimliğidir. Birçok insan markaları büyük şirketlerle bağdaştırsa da en küçük girişimler bile markalaşma tekniklerini kullanıyor ve karşılığını alıyor.. Evde çalışan bir zanaatkar kim olduğunu ve eserlerinin nereden geldiğini anlatarak ürünlerine kendi tasarladığı etiketi koyduğunda, aslında o işini markalaştırıyor. Köşe başında bir market plastik torbalarına "teşekkürler" jeneriği veya basit torbalar yerine kendi torbalarına koyuyorsa, markalaşıyordur. Biz markaları Coca Cola, Adidas veya Mercedes gibi uluslararası isimlerle bağdaştırırken, markalaşma illa da Microsoft gibi dünyanın en pahalı markaları olmayı gerektirmez. Markalaşma için bir ürün veya bir teslim mekanizması bile gerektirmez. Mizahçı Dave Barry neredeyse her köşede şunu söylüyor "bunu uydurmuyorum" Dave Barry bunu derken yani aslında markalaşıyor.
Markalaşma Teknikleri Neler İçerir?
Markalaşma teknikleri bir şirketin logolar, özgü renkler, sloganlar, müzik sesleri veya şarkılar, alışılmadık özellikler, maskotlar, paketleme, hatırlanan bir isim, davranışsal özellikler ve çok daha fazlasının kullanımını içerir.
Markalaşma için harcanan zaman, para ve çaba zeki bir şekilde uygulandığında kat kat fazlasıyla geri döner. İşte nedeni:
Bu nedenler ve daha fazla markalaşma sizin kar-zarar hanenizi şişirir.
Bu yazı ilginizi çektiyse Sosyal Medya Fenomenleri İşletmeler ve Tüketiciler başlıklı yazımızı da gözden geçirebilirsiniz.
Markalaşma her markanın akılda kalıcılığı için önemlidir.