AnasayfaBlogMarka Tescil İşlemleri Nasıl Yapılır?
Nasıl Yapılır?

Marka Tescil İşlemleri Nasıl Yapılır?

04 Nisan 2019
Bir duvarın üzerinde dairesel bir şekle sahip beyaz bir sembol görülüyor. Sembolün net, belirgin bir dış çizgisi vardır ve açık gri bir arka planla çevrilidir. Beyaz sembol, tasarımın bir parçası olabilecek birkaç küçük ayrıntıyla birlikte bir tür logo veya amblem gibi görünüyor. Sembol duvarda ortalanmış ve görüntünün ana odağını oluşturuyor. Açık gri arka plan logoyu duvarın geri kalanından ayırarak öne çıkmasını sağlıyor. Logo oldukça büyük görünüyor, neredeyse tüm duvarı kaplıyor. Sembolün beyaz rengi temiz ve modern bir görünüm sağlıyor.
AdımlarAçıklamaÖnemli Notlar
Marka Tescil BaşvurusuTPE (Türkiye Patent ve Marka Kurumu) üzerinden gerçekleştirilir.Başvurular kişisel olarak veya vekalet yoluyla gerçekleştirilebilir.
Kendi Özgü Renk veya İşaretiMarka tescil başvurusu yapılırken markanın kendine has bir renk veya işaret içermesi gerekmektedir.TPE benzerlik analizi yapar; benzer renk veya işaretler varsa başvuru reddedilebilir veya kısmi yayın kararı verilebilir.
Benzerlik KontrolüGörsel, işitsel ve anlamsal açıdan benzer bir marka olup olmadığı TPE’nin sitesinden kontrol edilmelidir.Benzer markalar varsa başvuru reddedilebilir.
Yurt Dışı AraştırmasıWIPO üzerinden yurt dışında benzer bir markanın olup olmadığı araştırılmalıdır.WIPO'ya üye olan ülkeleri kapsar.
Emtia Sınıflarının BelirlenmesiHangi marka sınıfına başvuru yapılacağı belirlenmelidir; ürünün kullanım durumuna göre 45 sınıftan biri seçilmelidir.2017 tarihli Sınai ve Mülki Haklar kanunu ile, kullanımı olmayan sınıfları işgal etmenin önüne geçilmiştir.
Marka Tescil SüreciTPE, başvuruyu inceler ve markayı tesciller veya tescillenmesi için uygun olmadığını bildirir.Tescillenmesi için başvurulan markanın yukarıda belirtilen tüm kriterlere uygun olması gerekmektedir.
Marka Hukuki KorumaMarka tescil edildikten sonra hukuki bir koruma sağlar.Tescil edilmemiş markalar, taklit riskiyle karşı karşıya kalabilir ve bu markalar, hukuki koruma altında olmayabilir.
Marka KullanımıMarkanın kullanım amacı, tescil sürecini belirler.Hizmet markaları ve yer markaları, farklı prosedürleri takip ederler.
Marka YenilemeMarkanın hukuki koruma süresi dolunca, markanın yenilenmesi gerekmektedir.Marka koruma süresi tescil tarihinden itibaren 10 yıldır.
Marka DevriMarka devir işlemleri de TPE üzerinden gerçekleştirilir.Marka devir işlemleri, marka hakkının satışı veya miras yoluyla geçişini içerir.

“Marka” ister şirket isterse bireysel olarak, üretimini yaptığınız mamul veya fikrin satışı sırasında kullanılan kelime veya işaretlerdir. Oluşturulan markanın marka tescil işlemlerinin yapılması zorunlu değildir ancak zorunluluktur diyebiliriz. Yani kanuni olarak bir zorunluluk olmamakla birlikte, ileride markanın taklit edilmesinin söz konusu olduğu durumlarda, markanızı kanunlar önünde koruyabilmeniz için marka tescil işlemini yaptırmış olmanız gerekmektedir.

Türkiye’de yerleşik kurum ve kişiler için, marka tescil işlemleri, bir devlet kuruluşu olan Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE) üzerinden yapılmaktadır. TPE (Türkiye Patent ve Marka Kurumu), Sınai mülkiyet bilincini toplumun bütün kesimlerinde artırarak, sınai mülkiyet haklarının etkin korunmasına ve ticarileştirilmesine katkı sağlayarak, ülkemizin ekonomik ve teknolojik gelişimine hizmet etmek ve sınai mülkiyet alanında uluslararası platformlarda etkin olmayı misyon edinmiş devlet kurumudur.

Tescil Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

TPE’ye marka tescil başvurunuzu kendiniz veya vekalet vereceğiniz bir firma aracılığı ile yapabilirsiniz. Ancakbaşarılı olmak için öncelikle marka tescil işlemlerinizi belirlerken aşağıdaki konulara dikkat etmekte yarar vardır.

  • Kendine Özgü Renk veya İşaret İçermesi

 TPE ye yapılacak marka tescil başvurusunun incelenmesi sırasında benzerlik bulunmaması için bu konuya dikkat edilmesi şarttır. Aksi takdide ilana çıkmadan önce TPE uzmanları benzerlik araştırması sonucunda liana çıkmayabilir, ya da kısmi yayın kararı verilebilir.

  • Görsel, İşitsel ve Anlamsal Açıdan Benzer Olmaması

 Yurt içinde marka tescil işlemi yapılmış görsel, işitsel ve anlamsal açıdan benzer bir marka olup olmadığını TPE’nin internet sitesinden arayarak kontrol edebilir ya da bu konuda hizmet veren bir firmadan destek alabilirsiniz.

  • Yurt Dışında Benzerinin Olup Olmadığının Araştırılması 

Yurt dışında olup olmadığı konusunda ise en kısa şekilde WIPO ( World Intellectual Property Organization)’ nun internet sitesinde tarama yaparak en azından WIPO’ya üye olan ülkeleri inceleyerek fikir edinebilirsiniz. WIPO, Fikri hakların dünya çapında, hizmet, prensip, bilgi ve işbirliği oluşturma adına hizmet eden uluslar arası bir kuruluştur. 191 üyesi ile Birleşmiş Milletler'in içerisinde kendi kendini finanse etmektedir.

  • Emtia Sınıflarının Belirlenmesi

Ürün için satış veya hizmet anlamında kullanım durumuna göre, uluslararası platformlarca belirlenmiş 45 marka sınıfı içerisinde ilgili sınıfların doğru tespit edilerek başvuru yapılması gereklidir. 10 Ocak 2017 tarihinde yayınlanan Sınai ve Mülki Haklar kanunu önemli bir maddesi olarak, tanınmış marka statüsünde olmayan herhangi bir markanın, kullanımı olmayan sınıfları işgal etmesinin önüne geçilmektedir.
Eğer kendine has özellikle bir marka oluşturduysanız, TPE’ye yapılacak marka başvurusunun, TPE uzmanlarının incelemesinin ardından iki aylık ilan süresi içerisinde, herhangi bir itiraz ile karşılaşma olasılığınız azalır. Eğer itiraz gelirse, markanın tescil süresi uzayabilir hatta dava sürecine girilebilir. İtirazlar sonucunda marka başvurunuz için “tam red” ya da “kısmı red” kararı verilebilir. Tam Red, markayı alamadığınız anlamına gelir. Kısmı Red ise, markanın başvurduğunuz sınıflarda ya da sınıfların içerisindeki alt başlıklardaki bazı kalemlerde tescil alamadığınız anlamına gelmektedir. 

Markanızı korumak ve ticari anlamda sorunlar ile karşılaşmamak için marka tescil işlemi çok önemlidir. Emek harcayarak ve ticari riskler alarak gerek yurt içi gerekse yurt dışında tanımını yaptığınız bir markayı, tabiri caiz ise bir başkasına kaptırmak belkide ticari faaliyetleriniz sonu olabilir. Marka tescil işlemi, özellikle yurt dışında yüksek maliyetlere ulaşmakla birlikte, uzun vadede şirketin sınai haklarını koruması adına göz ardı edilecek bir işlem değildir. Marka tescil işlemlerinizi tamamladıktan sonra markalaşma ve marka konumlandırmayı sağlama teknikleri ile markanızı büyütün.

Marka Tescil Başvurusu, TPE (Türkiye Patent ve Marka Kurumu) üzerinden gerçekleştirilir, Başvurular kişisel olarak veya vekalet yoluyla gerçekleştirilebilir, Kendi Özgü Renk veya İşareti, Marka tescil başvurusu yapılırken markanın kendine has bir renk veya işaret içermesi gerekmektedir, TPE benzerlik analizi yapar; benzer renk veya işaretler varsa başvuru reddedilebilir veya kısmi yayın kararı verilebilir, Benzerlik Kontrolü, Görsel, işitsel ve anlamsal açıdan benzer bir marka olup olmadığı TPE’nin sitesinden kontrol edilmelidir, Benzer markalar varsa başvuru reddedilebilir, Yurt Dışı Araştırması, WIPO üzerinden yurt dışında benzer bir markanın olup olmadığı araştırılmalıdır, WIPO'ya üye olan ülkeleri kapsar, Emtia Sınıflarının Belirlenmesi, Hangi marka sınıfına başvuru yapılacağı belirlenmelidir; ürünün kullanım durumuna göre 45 sınıftan biri seçilmelidir, 2017 tarihli Sınai ve Mülki Haklar kanunu ile, kullanımı olmayan sınıfları işgal etmenin önüne geçilmiştir, Marka Tescil Süreci, TPE, başvuruyu inceler ve markayı tesciller veya tescillenmesi için uygun olmadığını bildirir, Tescillenmesi için başvurulan markanın yukarıda belirtilen tüm kriterlere uygun olması gerekmektedir, Marka Hukuki Koruma, Marka tescil edildikten sonra hukuki bir koruma sağlar, Tescil edilmemiş markalar, taklit riskiyle karşı karşıya kalabilir ve bu markalar, hukuki koruma altında olmayabilir, Marka Kullanımı, Markanın kullanım amacı, tescil sürecini belirler, Hizmet markaları ve yer markaları, farklı prosedürleri takip ederler, Marka Yenileme, Markanın hukuki koruma süresi dolunca, markanın yenilenmesi gerekmektedir, Marka koruma süresi tescil tarihinden itibaren 10 yıldır, Marka Devri, Marka devir işlemleri de TPE üzerinden gerçekleştirilir, Marka devir işlemleri, marka hakkının satışı veya miras yoluyla geçişini içerir
marka tescili marka işlemleri marka tescil işlemleri TPE wipo
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, Amazon Dropshipping'e odaklanan bir çevrimiçi kursu tasvir ediyor. Muhtemelen eğitmen olan bir kişi onaylamak veya teşvik etmek için baş parmağını kaldırıyor. Arka planda, kursun belirli bir marka veya kuruluşla ilişkili olabileceğini düşündüren siyah ve turuncu bir logo var. Ayrıca, görselde ilginç bir kompozisyon oluşturmak için her biri farklı renklere sahip birkaç turuncu kare var. Genel olarak bu görsel, bir Amazon Dropshipping kursunun mükemmel bir görsel temsilidir. Potansiyel öğrencilere kesinlikle hitap edecek bir onay, teşvik ve güvenilirlik mesajı iletiyor. Eğitmenin onaylayan başparmak işareti ile siyah ve turuncu logonun birleşiminden oluşan bu kursun, Amazon Dropshipping hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkes için başarılı olacağı kesin.
5
(11)

Amazon Eğitimi

6 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
2573901
Açık mavi gömlek giyen bir adam başparmağıyla onaylıyor. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle sevinçli bir ifade var. Gözleri kapalı ve sakalları düzgünce kesilmiş. Ağzı hafifçe açık ve beyaz dişleri görünüyor. Sağ elini kaldırmış, başparmağını ve işaret parmağını uzatarak başparmak işareti yapıyor. Sol eli yanında, rahat bir şekilde duruyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Arka planda beyaz bir duvarın olduğu aydınlık bir odada duruyor. Odanın ışığı yüzünden yansıyarak sıcak bir parıltı veriyor.
5
(29)

E-Ticaret Eğitimi

25 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
22771322
Bu resimde, muhtemelen Alman eğitimini temsil eden bir bayrak üzerinde oyuncak bir uçak görülüyor. Bayrak, kursun zorluk seviyesini simgeleyen kırmızı ve siyah renktedir ve üzerindeki sayı B1-B2 seviyesini göstermektedir. Oyuncak uçağın yakın çekimi eğitim temasını daha da vurguluyor. Genel olarak, bu resim yoğun ama ödüllendirici bir deneyim fikrini aktarıyor.
5
(16)

Almanca Eğitimi (B1-B2)

10 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1249524