AnasayfaBlogLösemi Nedir? 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası
Tarihte Bugün

Lösemi Nedir? 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası

02 Kasım 2020
Küçük bir çocuk, parlak kırmızı bir gömlek giymiş, kel kafasıyla ayakta durmaktadır. Görüntü çocuğun yüzünün yakın çekimidir, gözleri kapalı ve ağzı hafifçe açıktır. Gömleğin kolları kısa, yakası v yaka ve üst düğmesi açık. Çocuğun teni soluk ve saçları açık kahverengi. Resmin sol tarafında, çocuğun eli ön planda, parmakları hafifçe içe doğru kıvrılmış şekilde görülebiliyor. Arka plan bulanık ve uzakta birkaç ağaç görülebiliyor. Görüntü bir huzur ve dinginlik anını yakalıyor ve çocuk memnun ve rahat görünüyor.
Lösemi KonusuAçıklamaÖnemli Bilgiler
Lösemi NedirKemik iliği hücrelerindeki bozulma sonucu oluşan kan hastalığıKalıtsal ve bulaşıcı değil, çocukluk çağı kanserlerinin %35'ini oluşturur.
Lösemi TürleriALL (Akut Lenfoblastik Lösemi) ve AML (Akut Myeloblastik Lösemi)Kendi içlerinde de alt sınıflar tanımlanabilir.
Lösemi BelirtileriCiltte solukluk, halsizlik, nedensiz ateş, kanamalar vb.En sık 2-5 yaş arası çocuklarda görülür.
Lösemi TedavisiGenellikle kemoterapi, bazı durumlarda kemik iliği nakliTedavi süreci 3 yıl olup, tedavi yan etkileri için 5 yıl izlem sürer.
Lösemi NedenleriGenetik faktörler, sağlıksız beslenne, radyasyon, psikolojik faktörlerLösemi önlenebilen ve tedavi edilen bir hastalıktır.
LÖSEVLösemi ile mücadele eden bir sivil toplum kuruluşuDoğru koşullar, doğru tedavi ve doğru beslenme ile löseminin önlenmesi ve tedavi edilmesi için çaba gösteriyor.
LÖSANTE HastanesiModern tıbbın gerekliliklerine göre hastaları tedavi eden bir kurumLösemlili ve kanserli çocuklar hastanede tamamen ücretsiz tedavi olabiliyor.
Lösemi ve KanserKromozom ve gen hataları kanser ve lösemiyi tetiklerHer 3 çocuktan birisinin 50 yaşına gelmeden kanser olacağı tahmin ediliyor.
LÖSEV HizmetleriSağlık, eğitim, sosyal ve psikolojik yardımlar sağlayan vakıfLösemili çocuklar ve ailelerine çok yönlü yardımlarını sürdürüyor.
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar HaftasıLösemili çocuklar ve ailelerine destek amacıyla düzenlenen haftaLÖSEV, bu hizmetleri hayata geçirirken hedeflerine ulaşmak için çabalıyor.

Lösemi, kromozomlardaki değişim sonucu damarlarımızda akan kanın esas yapıldığı yer olan kemik iliğimizdeki ana doğurgan (kök) hücrelerde meydana gelen bozulmayla birlikte oluşan bir kan hastalığıdır. Kalıtsal ve bulaşıcı değildir. Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35'ini Lösemi oluşturur ve birinci sıradadır. Lösemiler hücre cinsine göre ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi) ve AML (Akut Myeloblastik Lösemi) olmak üzere 2 ana gruba ayrılır. Kendi içlerinde de alt sınıflar tanımlanabilir.

Ciltte soluk görünüm, halsizlik, iştahsızlık, nedensiz ateş, kansızlık, cilt altında kanamalar, çarpmaya bağlı olmadan oluşan morarmalar, burun ve diş eti kanamaları, lenf bezlerinde büyüme ve kemiklerde ağrı özellikle çocuklarda lösemide en sık görülen belirtilerdir. Her yaşta olmakla birlikte sıklıkla 2 - 5 yaşları arasında görülmektedir. 1 yaşın altında ve 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmaktadır. Hastalığın tedavisinde %92 oranında kemoterapiye başvurulur bununla birlikte %5’e tekabül eden zor vakalarda kemik iliği nakli yapılmaktadır. Tedavi yaklaşık 3 yıl sürmektedir ve ilaçların sarsıcı bir etkisi bulunmaktadır. Lösemi tedavisi gören hastalar, uzun süre yoğun ve yakın bakım servislerinde yatmakta olup, geç yan etkiler ve riskler bakımından 5 yıl izlemde kalırlar.

Genetik faktörler, besinlerdeki genetik oynamalar (GDO), sağlıksız beslenme, radyasyon (nükleer santrallerden baz istasyonlarına kadar radyasyon yayan her şey), psikolojik şoklar ve depresyonlar Lösemiye neden olan başlıca nedenlerdir.

Lösemi Önlenebilen ve Tedavi Edilebilen Bir Hastalıktır!

Ülkemizde ve dünyada Lösemi ve kanser hastalıkları ne yazık ki artarak devam etmektedir. Son zamanlarda yaş aralığı giderek düşen ve küçücük çocuklarda, minicik bebeklerde bile çok sık görülen bu zor hastalığın nedenleri araştırıldığında ortaya, kromozomlar ve üzerindeki genlerde kırılma, kopma ve yer değiştirmelerin olduğu bir tablo çıkmıştır. Yapılan bütün çalışmalar; her 3 bebekten birisinin 50 yaşına gelmeden Lösemi ve kanser olacağını göstermektedir.

Olumsuz sürece rağmen 22 yıldır Lösemi ve kanser ile mücadele eden bir sivil toplum kuruluşu olarak LÖSEV, doğru koşullar oluşturularak, doğru tedavi ve doğru beslenme ile Löseminin önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu vurgulamaktadır. Çocuklarda Akut Lenfoblastik Lösemilerin en sık rastlanan standart tipinde %100 oranında iyileşme sağlanmaktadır. Tamamen iyileşen hastalar sonrasında hayatlarını kaldıkları yerden sürdürürler. Her sağlıklı insanın lösemiye yakalanma olasılığı olduğu gibi Lösemiyi atlatmış bir kişinin de tekrar yakalanma olasılığı vardır.

LÖSEV’in “Bir Tuğla da Sen Koy Kampanyası” ile hayata geçirdiği LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi’nde modern tıbbın gerekleri, kişiye özgü tedaviler, moleküler genetik tanı ve izlem yöntemleri ile tedavide başarı oranı %92’lerin üzerine çıkmış durumdadır. Lösemili ve Kanserli çocukların burada her şey dahil tamamen parasız tedavi gördüğünü ve tabi ki hedefin, tedavideki başarı oranını 100%’e çıkarmak olduğunu da unutmayalım!

LÖSEV Neler Yapar?

LÖSEV, tüm çocukların eşit ve en doğru tedaviyi tamamen parasız alma hakkına sahip olduklarına inanan; Dr. Üstün Ezer’in önderliğinde idealist bir grup doktor tarafından kurulan bir sivil toplum kuruluşudur. Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı olarak faaliyetlerini sürdürürken hem sağlık hem de eğitim vakfı olarak çalışmaktadır. Kasım 1998 yılında Ankara’da kurulan LÖSEV, 22 yıllık faaliyet sürecinde 9 ayrı irtibat noktası (İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Eskişehir, Adana, Samsun, Kayseri ) oluşturarak hizmetlerini tüm Türkiye’de sürdürmektedir. 35 Lösemili çocuğa destek vermekle başlayan mücadelesinde bugün, Vakfa kayıtlı 45.000’e yakın yetişkin ve çocuk lösemi ya da kanser tedavisi gören hastaya ve ailelerine eğitim, sağlık, sosyal ve psikolojik yardımlarını iletmekte ve 1998’den 2020’ye kadar 22 yıllık süreç içerisinde birçok projeye ve mucizeye imza atmaktadır.



Avrupa standartlarına uygun, hem özel hastane statüsünde hem de çocuk kanser hastalarına ücretsiz tedavi imkânı sağlayan, multidisipliner (tüm branşlarda hizmet veren ) LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi; içerisinde şehir dışından gelen ve LÖSANTE’de tedavi gören hastaların ücretsiz konakladıkları evlerin, organik tarım ve hayvancılığın yapıldığı bir doğal yaşam çiftliğinin ve anne üretim atölyelerinin yanı sıra yaşlı bakımevinin, bir otelin ve kanser araştırma laboratuvarının olduğu Lösemili Çocuklar Köyü; tedavisi sırasında eğitimi yarım kalan çocukların eğitimlerini tamamlamaları için açılan ve ücretsiz eğitim veren LSV Okulları; iyileşmiş çocukların annelerini rehabilite etmek amacıyla oluşturulan uğraş atölyelerinden ortaya çıkan annelerin el emeği ürünlerinin ve doğal gıdaların satışının yapıldığı LSV Dükkan gibi projeleri başarıyla hayata geçirerek temas içinde olduğu hastalarına çok yönlü yardımlarını sürdürmektedir.

2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası

LÖSEV, tüm bu hizmetleri hayata geçirirken hedeflerine ulaşmak için bağışçı ve gönüllülerinin desteğiyle çalışmalarına devam etmekte ve birçok farkındalık çalışmasını hayata geçirmektedir. Bunların en önemli örneği; 2-8 Kasım tarihlerini Lösemili Çocuklar Haftası olarak Türkiye’ye armağan etmesidir. Bu hafta kapsamında yapılan farkındalık çalışmalarına ilkokuldan üniversiteye, siyasetçiden sanatçıya, kurum ve kuruluşlara kadar her yaştan ve statüden geniş bir kitle destek sağlayarak Lösemili çocukların sesi olmaktadır. Takılan maskelerin, Lösemili çocukların kendilerini koruma aracı olduğunu, löseminin bulaşıcı olmadığını anlatırken, onların yerine geçerek 'maskenin ardında gülen gözlere bakın' diyen LÖSEV, herkesi bu farkındalığa davet etmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında da yer almakta olan bu özel hafta boyunca; Löseminin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve maske takmanın bireyin kendini korumak için bir önlem olduğu vurgusu başta olmak üzere birçok mesajı kitlelere ulaştırarak bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Anaokulundan, üniversiteye kadar tüm okullar ziyaret edilerek kanserden korunma yolları, sağlıklı beslenme gibi konularda seminerler verilmektedir. Haftanın anlam ve önemine uygun kamuoyu bilinçlendirme çalışmaları ile her yaştan ve statüden kişilere ulaşılmaktadır.

Lösemili çocukların ya da yetişkin kanser hastalarının aldıkları kemoterapi tedavisinin yan etkisi olarak saçları dökülmektedir. Fakat bilinmelidir ki, tedavi bittikten sonra saçları eskisi gibi uzuyor. Enfeksiyon riski sebebiyle maske takmaları ve her ortama giremedikleri için onları toplumdan izole etmek, dışlamak ya da onlara acımak, yapılabilecek en büyük kötülükler arasında yer almaktadır.

Siz Neler Yapabilirsiniz?

Lösemi ya da kanser hastalarının hayatta kalma mücadelesinde moral ve motivasyon en önemli silahtır. Yaşamak için güçlü kalmak zorundalar ve güçlü kalabilmeleri için ise aileleri başta olmak üzere herkesin desteğine ihtiyaç duyarlar. Her birimiz yardım etmeye; sözde değil gerçekten verilecek sevgi ve gösterilecek ilginin on binlerce lösemili ve kanserli çocuğun hayatını kurtaracağına inanarak başlayabiliriz. Çünkü onlar sadece Lösemiyle savaşmıyor; dışlanıyor, ölüm korkusuyla yaşıyor, tedavinin pahalı oluşuyla parasız kalıyor, istediklerini yiyemiyor, istedikleri gibi hareket edemiyorlar. Sonuç olarak içinde oldukları psikolojik travmayla bize her şeyden çok ihtiyaç duyuyorlar. Tüm bu sebepler doğrultusunda LÖSEV, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında yaptığı faaliyetlerle lösemi hastalığını tanıtmayı ve farkındalığı artırmayı, lösemi hastalarının sıkıntılarını topluma aktarmayı ve toplumu bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Ana-ilk-orta okul ve lise olarak okullarda, iş yerinizde, bankanızda vb. noktalarda afiş asıp, broşür dağıtabilir, lösemi ve kanser konularını işleyebilirsiniz. LÖSEV ile iletişime geçip bilgi ile birlikte ilgili dokümanları alabilir, okullarınızda ya da kurum ve iş yerlerinizde dijital seminerler (pandemi dolayısıyla) için aracı olabilirsiniz. Bilinçlendirme çalışmalarına ortak olup doğruları anlatmaya yakın çevrenizden başlayabilirsiniz. Gönüllü ya da bağışçı olarak LÖSEV’e sürekli destekçi olabilirsiniz (www.losev.org.tr)

Ve Unutmayalım, Lösev’de Her Çocuk Bir Kahraman!

Her çocuğun bir kahramana ihtiyacı vardır. LÖSEV olarak mücadelelerinde ellerinden tuttuğumuz binlerce çocuğumuza sesleniyoruz ki asıl kahraman sizsiniz... 

2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası'nda onların yanında olup #LÖSEVdeHerÇocukKahraman etiketli paylaşımlar yaparak lösemiyle mücadelede farkındalık yaratılmasına destek vermenizi dileriz. ( www.losev.org.tr/losemilicocuklarhaftasi )

Lösemi Nedir, Kemik iliği hücrelerindeki bozulma sonucu oluşan kan hastalığı, Kalıtsal ve bulaşıcı değil, çocukluk çağı kanserlerinin %35'ini oluşturur, Lösemi Türleri, ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi) ve AML (Akut Myeloblastik Lösemi), Kendi içlerinde de alt sınıflar tanımlanabilir, Lösemi Belirtileri, Ciltte solukluk, halsizlik, nedensiz ateş, kanamalar vb, En sık 2-5 yaş arası çocuklarda görülür, Lösemi Tedavisi, Genellikle kemoterapi, bazı durumlarda kemik iliği nakli, Tedavi süreci 3 yıl olup, tedavi yan etkileri için 5 yıl izlem sürer, Lösemi Nedenleri, Genetik faktörler, sağlıksız beslenne, radyasyon, psikolojik faktörler, Lösemi önlenebilen ve tedavi edilen bir hastalıktır, LÖSEV, Lösemi ile mücadele eden bir sivil toplum kuruluşu, Doğru koşullar, doğru tedavi ve doğru beslenme ile löseminin önlenmesi ve tedavi edilmesi için çaba gösteriyor, LÖSANTE Hastanesi, Modern tıbbın gerekliliklerine göre hastaları tedavi eden bir kurum, Lösemlili ve kanserli çocuklar hastanede tamamen ücretsiz tedavi olabiliyor, Lösemi ve Kanser, Kromozom ve gen hataları kanser ve lösemiyi tetikler, Her 3 çocuktan birisinin 50 yaşına gelmeden kanser olacağı tahmin ediliyor, LÖSEV Hizmetleri, Sağlık, eğitim, sosyal ve psikolojik yardımlar sağlayan vakıf, Lösemili çocuklar ve ailelerine çok yönlü yardımlarını sürdürüyor, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası, Lösemili çocuklar ve ailelerine destek amacıyla düzenlenen hafta, LÖSEV, bu hizmetleri hayata geçirirken hedeflerine ulaşmak için çabalıyor
ösev Lösemi Nedir 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası Lösemili Çocuklar
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.