AnasayfaBlogKursa Gitmeden Yabancı Dil Öğrenmenin Yolları
Yabancı Dil Eğitimi

Kursa Gitmeden Yabancı Dil Öğrenmenin Yolları

25 Mayıs 2021
Bu resim, üzerinde kara tahta bulunan bir tableti göstermektedir. Tablet görüntünün solunda yer almaktadır ve siyah çerçeveli beyaz bir dikdörtgendir. Tabletin üzerinde, üzerinde beyaz yazılar olan siyah bir kara tahta bulunmaktadır. Tabletin sağında siyah, beyaz ve sarı olmak üzere farklı boyut ve renklerde birkaç kitap bulunmaktadır. Resmin ön planında kırmızı ve beyaz bir kutu, sağ üst köşede ise sarı ve kırmızı bir logo görülüyor. Arka planda farklı dillerde bir dizi kitap görülüyor. Genel olarak, bu görüntü, tümü siyah bir arka plana yerleştirilmiş kara tahta ve çeşitli kitap ve materyallerin bulunduğu bir tabletin yakın çekimidir.
ÖneriAçıklamaEk Bilgi
Dili Hayatınızla BütünleştirinDil öğrenmeyi hayatınızın tüm alanlarına dahil etmek önemlidir.Yabancı dil öğrenme sürecinde dili yaşamak, sözcüklerin ve kalıpların doğal kullanımlarını anlamayı kolaylaştırır.
Bol Bol DinleyinDil öğrenirken sürekli o dile maruz kalmak önemlidir.Yabancı dil materyallerini dinlemek, dilin doğru tonlama ve aksanını anlamakta yardımcı olabilir.
Her Gün Çalışın ve OkuyunDil öğrenmeyi düzenli bir şekilde yapmalısınız.Düzenli okuma ve çalışma, yeni kelimeleri ve dil kalıplarını hafızada kalıcı hale getirir.
Yazma Alıştırmaları YapınYazma pratiği, dil öğrenmeyi güçlendirir.Yazma alıştırmaları, dil bilgisi ve kelime haznesini daha iyi öğrenmenizi sağlar.
Konuşmaya ÇalışınKonuşma becerisini geliştirmek için öğrendiklerinizi konuşmaya çalışmalısınız.Konuşma pratiği, dil öğrenirken duyduklarınızı dönüştürme yeteneğinizi geliştirir.
Ana Dil Öğrenme Yöntemlerini KullanınYeni bir dil dersinde ana dilinizi öğrendiğiniz gibi öğrenmeye çalışın.Dil öğrenirken ana dili öğrenme sürecini taklit etmek, doğal dil öğrenmeyi destekleyebilir.
Online Eğitimleri KullanınDil öğrenmeye yardımcı olmak için online platformları kullanabilirsiniz.Online platformlar genellikle esnek öğrenmeyi destekler ve bol miktarda kaynak sağlar.
Çocuklar İçin Dil Materyallerini KullanınDil öğrenmeye başlangıç için çocuklar için yapılan basit materyalleri kullanın.Çocuk materyalleri genellikle daha basittir ve yeni bir dilin temelini öğrenmeyi kolaylaştırabilir.
Farklı Materyalleri KullanınDil öğrenirken çeşitli materyalleri kullanarak öğrenme sürecinizi zenginleştirin.Videolar, hikayeler, müzikler ve filmler gibi çeşitli materyaller, dil öğrenmeyi eğlenceli ve ilginç hale getirir.
Yeni Kelimeleri Çevreyle İlgili Konularla BirleştirinÖğrendiğiniz yeni kelimeleri çevrenizle ilgili konularla ilişkilendirin.Kelimeleri ve kalıpları gerçek dünya bağlamları ile birleştirmek, anlamlarını hatırlamayı kolaylaştırır.

En son ne zaman bu defa bir yabancı dil öğreneceğim dediniz? Aradığınız işi bulduğunuzu düşündüğünüz anda karşınıza çıkan İngilizce yeterlilik sınavında mı? Bir turist size adres sorduğunda 'no' diyerek hızlı adımlarla uzaklaştığınız da ya da araştırdığınız bir konuda sadece yabancı kaynaklarla karşılaştığınızda mı? Yaşanan bu ve benzeri olaylardan sonra kendi kendimize sürekli bu defa öğreniyorum öğrenmeliyim deriz. Ama bir türlü bu fırsatı yaratamayız. 

Kursa Gitmeden Yabancı Dil Öğrenmenin Yolları Nelerdir?

Eğer hazırsanız ve kararlıysanız öğrenmek için önünüzde hiçbir engel yoktur. Üstelik pahalı kurslara para vermeden yıllarca uğraşmadan sadece konsantre olarak ve sıkı çalışarak bunu başarabiliriz. Nasıl olacağını merak ediyorsanız hadi başlayalım..

  • Dili Hayatınızla Bütünleştirin

Bir dili öğrenmek için yaşamamız, hayatımızın tüm alanlarına dahil etmemiz gerekir. Üniversite dönemine gelmiş biri 8-12 yıl arasında dil eğitimi almış olur. Bu oldukça uzun bir süredir ancak büyük bir çoğunluk bir şey öğrenemediğini iddia eder. Peki neden? Çünkü dil gramer kitaplarıyla öğrenilmez.

Ana dilimizi nasıl öğrendiğimizi düşünelim. Yabancı dil öğrenmek de bu süreçten çok farklı değildir. Yeni doğan bir bebek ilk kelimesini söyleyene kadar sürekli o dile maruz kalır. Bu da uzun bir dinleme süreci gibi düşünülebilir. Söylediklerimizi anlar, tepki verir ancak konuşamaz bir süre. Sonra birkaç kelimeyle, devrik cümlelerle kendini ifade eder. Ancak anlaşılır. Siz de öğrenirken hatalar yapabilirsiniz ancak bu sizi yıldırmamalı, hata yapmaktan korkmamalısınız.

  • Bol Bol Dinleyin

Yabancı dil öğrenebilmek için sürekli o dile maruz kalmanız gerekir. Eğer yurt dışına çıkma şansınız varsa mutlaka bunu değerlendirin ancak böyle bir fırsatınız yoksa sürekli dinlemelisiniz. Tıpkı çocukluk döneminde sürekli dinleyerek ana dilimizi öğrendiğimiz gibi, yabancı dil öğrenme sürecinde de sürekli dinlemeliyiz. İlk başlarda pek bir şey anlamayabilirsiniz. Bu durum sizi yıldırmasın, vazgeçmeyin. Bir süre sonra dinlediğiniz kelimeleri tekrar edip ezberlemeye başlayacaksınız.

Eğer sıfırdan başlayacaksanız o dilde bebekler için geliştirilmiş çizgi filmlerle başlayabilirsiniz. En temel bilgilere o şekilde ulaşabilirsiniz. İnternette sizi dinlemeye ve konuşmaya teşvik edecek sitelere ulaşabilirsiniz bunları değerlendirebilirsiniz. Youtube videolarından yararlanabilir, seviyenize uygun hikayeler dinleyebilirsiniz. O dili yaşayın bunun için o toplumun kültürünü de öğrenmeniz bu süreci kolaylaştıracaktır. Yabancı filmleri orijinal alt yazılarıyla izleyin. Son olarak şarkılar dinlemeyi e ihmal etmeyin.

  • Her Gün Çalışın ve Okuyun

Dil öğrenme de ne yazık ki mucizevi kestirme yollar yoktur. Düzenli ve sıkı çalışmanız gerekir. Bol bol tekrar ederek kalıcı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Çalışırken düzenli notlar almalısınız böylelikle hem akılda kalma oranları artar hem de tekrar ederken size kolaylık sağlar. Her gün çalışmaya başlamadan önce önceki günü tekrar etmelisiniz bunu 5 dakika gibi kısa sürede yapabilirsiniz.

Yeni öğrenilen kelime ve cümle kalıplarını not almalı, öğrendiğiniz her şeyi pratiğe dökmelisiniz. Tıpkı ilkokul Türkçe derslerinde olduğu gibi yeni öğrenilen kelimeyi cümle içinde kullanmalısınız mesela. Yanınızda sözlük taşıyabilir veya mobil uygulamalar indirebilirsiniz. Böylelikle daha sık tekrar edebilirsiniz. Gün içinde birkaç defa bakarak onlarca kelimeyi hayatınıza katabilirsiniz belki de.

Her seviyeye uygun okurken de kendinizi mutlu hissedeceğiniz hikaye kitaplarıyla başlayıp bol bol okumalısınız. Sesli okuyarak kulağınızın alışmasını sağlayıp aynı zaman da telaffuzunuzu da geliştirebilirsiniz.

  • Yazma Alıştırmaları Yapın

Yeni öğreneceğiniz kelime kalıplarını cümleleri not alabilir ve tam anlamını öğrenene kadar tekrar etmelisiniz. Kelime kartları oluşturup, bulmacalar çözebilirsiniz. Günlük tutabilirsiniz evet evet günlük. Belirli kelime haznesine ulaştıktan sonra metin yazabilmek adına kısa cümlelerle başlayıp günlük tutabilirsiniz. Böylelikle kat ettiğiniz yolu gördükçe hevesiniz de artacaktır. Yazmak öğrendiklerinizi pratiğe dökmenizi de sağlayacaktır.

  • Konuşmaya Çalışın

Belki de en korktuğumuz aşama bu aşamadır. Çünkü hepimiz anladığımızı ancak konuşamadığımızı söyleriz. Öğrendiklerinizi kendi kendinize konuşarak başlayabilirsiniz. Konuşmak, pratik yapmak son adım gibi görünse de aslında ilk adımdır. Fakat konuşmak için temel kelime ve gramer bilgisi almalı bu nedenle dinleme, yazma ve okumayla birlikte konuşma pratiği yapmalısınız. Pratik yapmanın birçok yolu vardır. Kendi seviyenize uygun online yayınlardan faydalanabilir, yurt dışında yaşayan arkadaşlar edinip sohbet edebilirsiniz.

Evde, pahalı kursa gitmeden dil öğrenmenin bir başka alternatifi de online eğitimler olabilir. İstanbul İşletme Enstitisü'nün yabancı dil eğitimleri arasında yer alan Almanca, Fransızca, İspanyolca, Rusça, Korece ve Japonca eğitimini ücretsiz olarak ya da cüzi ücretle alablirsiniz.

Bir dili öğrenmenin bahsettiklerimiz dışında da birçok yolu vardır ancak temel şart istemek ve istikrarlı olarak çalışmaktır. Gidebiliyorsanız o ülkeye gidip dilini öğrenin ancak böyle bir şansınız yoksa teknolojiden faydalanın. Yabancı arkadaşlar edinin veya size bu yolculukta eşlik edecek bir arkadaşınızla beraber çalışın. Hata yapmaktan korkmadın konuşun. Son olarak unutmayın ki azimli ve kararlı olduktan sonra yapamayacağınız şey yoktur.

Dili Hayatınızla Bütünleştirin, Dil öğrenmeyi hayatınızın tüm alanlarına dahil etmek önemlidir, Yabancı dil öğrenme sürecinde dili yaşamak, sözcüklerin ve kalıpların doğal kullanımlarını anlamayı kolaylaştırır, Bol Bol Dinleyin, Dil öğrenirken sürekli o dile maruz kalmak önemlidir, Yabancı dil materyallerini dinlemek, dilin doğru tonlama ve aksanını anlamakta yardımcı olabilir, Her Gün Çalışın ve Okuyun, Dil öğrenmeyi düzenli bir şekilde yapmalısınız, Düzenli okuma ve çalışma, yeni kelimeleri ve dil kalıplarını hafızada kalıcı hale getirir, Yazma Alıştırmaları Yapın, Yazma pratiği, dil öğrenmeyi güçlendirir, Yazma alıştırmaları, dil bilgisi ve kelime haznesini daha iyi öğrenmenizi sağlar, Konuşmaya Çalışın, Konuşma becerisini geliştirmek için öğrendiklerinizi konuşmaya çalışmalısınız, Konuşma pratiği, dil öğrenirken duyduklarınızı dönüştürme yeteneğinizi geliştirir, Ana Dil Öğrenme Yöntemlerini Kullanın, Yeni bir dil dersinde ana dilinizi öğrendiğiniz gibi öğrenmeye çalışın, Dil öğrenirken ana dili öğrenme sürecini taklit etmek, doğal dil öğrenmeyi destekleyebilir, Online Eğitimleri Kullanın, Dil öğrenmeye yardımcı olmak için online platformları kullanabilirsiniz, Online platformlar genellikle esnek öğrenmeyi destekler ve bol miktarda kaynak sağlar, Çocuklar İçin Dil Materyallerini Kullanın, Dil öğrenmeye başlangıç için çocuklar için yapılan basit materyalleri kullanın, Çocuk materyalleri genellikle daha basittir ve yeni bir dilin temelini öğrenmeyi kolaylaştırabilir, Farklı Materyalleri Kullanın, Dil öğrenirken çeşitli materyalleri kullanarak öğrenme sürecinizi zenginleştirin, Videolar, hikayeler, müzikler ve filmler gibi çeşitli materyaller, dil öğrenmeyi eğlenceli ve ilginç hale getirir, Yeni Kelimeleri Çevreyle İlgili Konularla Birleştirin, Öğrendiğiniz yeni kelimeleri çevrenizle ilgili konularla ilişkilendirin, Kelimeleri ve kalıpları gerçek dünya bağlamları ile birleştirmek, anlamlarını hatırlamayı kolaylaştırır
yabancı dil öğrenmek Kursa Gitmeden Yabancı Dil Öğrenmenin Yolları Yabancı Dil Öğrenmenin Yolları Kursa Gitmeden Yabancı Dil Öğrenmek yabancı dil yabancı dil eğitimleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir yüzey üzerinde farklı dillerde bir dizi kitap sergilenmektedir. Arkada beyaz metinli kırmızı dikdörtgen bir nesne, siyah metinli beyaz bir kutu, kırmızı metinli sarı bir kap, siyah metinli yeşil bir etiket ve bayraklı mavi bir kitap var. Ön tarafta siyah beyaz bir işaret ve bir kitabın yakın çekimi var. Mavi kitabın üzerinde rüzgarda dalgalanan kırmızı, beyaz ve mavi renklerden oluşan bir bayrak var. Kitap sırasının ortasında, mavi arka planı ve beyaz yıldızları olan bir bayrağın yakın çekimi yer alıyor. Tüm kitapların farklı dillerde başlıkları var ve bu da resme çeşitli ve çok kültürlü bir hava veriyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenme Stratejileri

13 Nisan 2021
Bu görüntü, kırmızı beyaz çizgili bir bayrakla kaplı bir masanın üzerinde duran bir çift kulaklığı gösteriyor. Ön planda, ortasında sarı bir yıldız bulunan bayrağın yakın çekimi görülebiliyor. En sağda, kulaklıklar bir not defterinin üzerinde dururken görülüyor ve kulaklıkların yakın çekimi de görülebiliyor. Arka planda, üzerinde bazı metinler bulunan sarı ve kırmızı bir işaret görülmektedir. Bu görsel, ders çalışırken müzik dinleme ya da sadece huzur ve sessizliğin tadını çıkarma fikrini temsil etmek için kullanılabilir.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?

26 Ocak 2021
Ahşap bir masanın üzerinde yuvarlak bir küre duruyor ve üzerinde onu koruyan bir tel örgü var. Masanın etrafına dağılmış birkaç kitap ve yan tarafta bir dizüstü bilgisayar var. Ön planda üzerinde kelimeler yazılı sarı bir tabela, arka planda ise bir kutu var. Kitap yığınının farklı dillerde baskıları var ve duvarda bir kişinin bulanık bir fotoğrafı asılı. Kişi, içeriye doğal ışık giren bir pencerenin önünde oturuyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Dil Öğrenmek Kolaylaşıyor Mu?

17 Ocak 2021