AnasayfaBlogKripto Para Ne Demek?
Nedir?

Kripto Para Ne Demek?

21 Ağustos 2021
Mavi gömlekli ve gözlüklü bir kadın büyük bir madeni para grubunun önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve gözleri paralara odaklanmış durumda. Saçları arkaya toplanmış ve alnı görünüyor. Sağ tarafındaki bir kanalın üzerinde bir dalgalanma logosu görülüyor. Göğsünün yakın çekiminde beyaz bir nesne görülüyor. Ortada bir madeni paranın yakın çekimi ve solda bir saatin yakın çekimi var. Kadının etrafı çeşitli şekil ve boyutlarda madeni paralarla çevrilidir. Onları dikkatle inceliyor, muhtemelen sayıyor ya da düzenliyor gibi görünüyor. Sikkelerin renkleri nötr arka planda göze çarpıyor, altın ve gümüş sikkeler ışıkta parlıyor.
KavramlarAçıklamalarÖnemli Notlar
Kripto ParaDijital para birimidir. Gelişmiş şifreleme teknikleri kullanılarak oluşturulur ve yönetilir.Taklit edilmesi oldukça zor, merkezi bir kontrol sistemine sahip değildir.
KriptografiBilginin hem sıradan insanlar tarafından anlaşılacak kadar basit hem de sadece ilgisi olanların okuyabileceği kadar güvenli olması gerektiği fikrinden ortaya çıkmıştır.Bilgi güvenliği için kritik bir alan.
Merkezi SistemHesapların hükümetler ve tüzel kişiler tarafından kontrol edildiği sistemdir.Kripto para birimlerinde bu durum söz konusu değildir.
DonmaBankalar veya üçüncü şahıslar tarafından bir hesabın kullanımının durdurulmasıdır.Kripto para birimlerine uygulanamaz.
BlockchainHalka açık bir finansal işlem veri tabanı hizmeti verir. Dağıtılmış defter teknolojisi aracılığıyla çalışır.Gelecekte önemli bir rol oynayabileceği düşünülüyor.
AltcoinlerBitcoin'e alternatif olarak çıkarılan diğer kripto paralardır.Daha fazla anonimlik, hızlı doğrulama süreleri veya daha basit bir kod tabanı sunabilirler.
BitcoinOrijinal kripto para birimdir. Şu anda en çok kullanılan ve tanınan kripto paradır.Diğer kripto paralara öncülük etmiştir.
CoinbaseDünyanın en popüler kripto para borsalarından birisidir.Sürekli olarak yeni kripto paraları desteklemeye ve eklemeye devam ediyor.
Ethereum ClassicCoinbase tarafından desteklenen bir kripto para birimidir.Dijital para piyasasında önemli bir oyuncu.
LitecoinCoinbase tarafından desteklenen bir diğer kripto para birimidir.Birçok yatırımcının tercih ettiği bir kripto para.

Para nedir? Bolluk ve refah mı? Yoksa kıtlık ve borçla mı ilgili? Bankaların, bizim onlara duyduğumuz güveni kullanarak; sıfırdan "para" yaratmalarını ve borç senedi vererek yarattıkları tüm "para" için bize faiz ödemelerini sağlayan bir sistemdir. 

Kripto Para Ne Demek?

Kripto para, dijital para birimidir. Kriptografi olarak bilinen gelişmiş şifreleme teknikleri kullanılarak oluşturulur ve yönetilir. Kripto para, bilginin hem sıradan insanlar tarafından anlaşılacak kadar basit hem de sadece ilgisi olanların okuyabileceği kadar güvenli olması gerektiği fikrinden ortaya çıkmıştır.

Kripto para birimlerinin taklit edilmesi imkansız denilecek kadar zordur. Bunun sebebi de güvenlik özelliğidir. Ayrıca, merkezi olmayan bir sistem, herhangi varlığın kripto para birimi ve blok zinciri üzerinde kontrol sahibi olmasını neredeyse imkansız hale getirir. Hesapların hükümetler ve tüzel kişiler tarafından kontrol edildiği bankaların aksine, hiç kimsenin bir kripto para birimini manipüle edememesini veya kontrol edememesini sağlar. Ek olarak, kripto para birimleri bankalar veya üçüncü şahıslar tarafından (banka hesaplarının aksine) dondurulamaz. Devletin el koymasına ve müsaderesine karşı dirençliler. (Bu direncin azaldığını söylemek gerekir.)

Kripto paralar, taklit edilemez. Kripto para birimleri, elektronik para ve bankacılık sistemlerinin aksine, merkezi olmayan kontrolü kullanır. Her bir kripto para biriminin merkezi olmayan kontrolü, halka açık bir finansal işlem veri tabanı hizmeti veren, tipik bir blok zinciri olan dağıtılmış defter teknolojisi aracılığıyla çalışır.

Eşler arası (P2P) değiş tokuşlarda veya doğrudan işlemlerde, her iki taraf da işlem ayrıntılarını halka açık defterde doğrulamaya ve kaydetmeye yardımcı olur. P2P borsalarında, piyasadaki katılımcılar ticaret için kendi döviz kurunu belirler. Bazı kripto para birimleri belirli amaçlar için oluşturulur; diğerleri, çok sayıda potansiyel kullanıma sahip. Şu ana kadar herhangi bir özel uygulamadan yoksun olan, altın ve gümüş gibi emtialara benzer daha genel platform varlıkları olarak tasarlanmıştı.

Kripto Para Nasıl Ortaya Çıktı?

"Kripto para" ifadesini duyduğunuzda aklınıza ne geliyor? Araba satın almaktan bir tarikata katılmaya kadar her şey. Dijital para biriminin gerçekliği, herkesin hayal edebileceğinden çok daha büyüleyici.

Çoğu teknolojik devrim gibi, kripto para birimleri de bir tür deney olarak başladı. Değişen hedeflere sahip insanlar tarafından büyük ölçekte benimsenene kadar ivme kazandı. Orijinal kripto para birimi de bir deney olarak yaratıldı, ancak zamanla Bitcoin olarak bilinen çok daha büyük bir şeye dönüştü. 



Yazının devamında, kripto para birimlerinin kullanımının köklerine sadık kalarak nasıl katlanarak büyüdüğünü açıklayacağım. İşte bir örnek: "Her biri kendi şifreleme ve token dağıtımını sunan yüzlerce farklı altcoin (alternatif kripto para) var. Bu yeni paralar daha fazla anonimlik, daha hızlı doğrulama süreleri veya Bitcoin'den daha basit bir kod tabanı sunuyor. Birçok sektör, yıllardır işlemleri izlemek için altcoinleri kullanıyor ve bu eğilimin devam etmesi bekleniyor."

Buna başka bir açıdan bakalım: “Kripto para birimleri, işlemleri güvence altına almak ve para biriminin ek birimlerinin oluşturulmasını kontrol etmek için kriptografi kullanan bir değişim aracı olarak çalışmak üzere tasarlanmış dijital varlıklardır." Bir kripto para biriminin ne olduğunun temellerini anlayarak, dijital para biriminin neden bu kadar çok ivme kazandığını görmek kolay.

"Bitcoin" veya diğer kripto para birimlerine yapılan herhangi bir atıf, yalnızca öğrenme aracı olarak tasarlanmıştır ve bunun herhangi bir türde onay veya tavsiye olduğu anlamına gelmez. Blockchain teknolojisinin gelecekte çok önemli hale geleceğine inanırken, bireysel para birimlerine yatırım yapmak çok riskli ve sadece kaybetmeyi göze alabileceğiniz kadar yatırım yapmalısınız.

Kripto Para Birimleri

  • 2017 yılında kripto para birimleri ana akım haline geldi. 2017'de her gün 5 milyar dolardan fazla Bitcoin ticareti yapıldı ve yılın başında günde yaklaşık 1 milyar dolardı. Bu, sadece bir yıl için %400'ün üzerinde bir büyüme anlamına geliyordu! Yatırımcıların artan ilgisine ek olarak, neredeyse haftalık olarak yeni paralar piyasaya sürüldü. Bitcoin, 2017'nin başında en çok bilinen kripto para iken, bugün büyüyen yüzlerce dijital para listesinden sadece biri.

  • 2018 yılının Ocak ayında Amerika Mali Suçları Uygulama Ağı, kripto para birimleriyle ilgili bazı yönergeler yayınladı. Pek çok kişinin kripto para birimlerini bir tür "tamamlayıcı para birimi" olarak kullandığını; bunun kulağa yasa dışı bir şey gibi geldiğini, ancak aslında belirli düzenlemelere uyuyorsanız sorun olmadığını belirtti.

  • Şubat 2018'de dünyanın en popüler kripto para borsalarından biri olan Coinbase, aralarında Bitcoin Cash, Ethereum Classic ve Litecoin'in de bulunduğu birkaç yeni kripto para birimi için destek eklediklerini duyurdu. Madeni paraların eklenmesi, yatırımcılardan ve sadece Bitcoin'den daha fazla seçenek isteyen kullanıcılardan gelen talebin artmasından kaynaklandı. Bu haber, dijital para birimi topluluğunda büyük dalgalar yarattı çünkü Coinbase, piyasalarda çok önemli bir oyuncu oldu. Duyurudan birkaç hafta sonra, diğer popüler borsaCircle, önemli şirketlerden Poloniex'i satın aldığını açıklayarak daha da büyük bir ses getirdi. Bu tam olarak ne anlama geliyor? Bu, "vahşi batı" günlerinin kripto para birimlerinin sona erdiği anlamına geliyor. Uzmanlar, kripto alanının ne kadar hızlı büyüdüğünü fark ediyor ve bunun gerçek, sürdürülebilir bir büyüme yolunda olduğundan emin olmak için adımlar atıyor.

  • Mart 2018'de Coinbase, 5 yeni kripto para birimi için destek ilan ederek trendini sürdürdü: Cardano, Stellar, Zcash, Basic Attention Token ve 0x. 2018, dijital para birimlerinin spekülatif, değişken bir yatırımdan serveti taşımak ve depolamak için güvenilir bir araca geçiş yaptığı dönüm noktası olarak değerlendirilmelidir.

  • Nisan 2018'de bir bitcoin'in değeri 2.000 doları gölgede bıraktı ki birçok insan bunu çılgınca buldu. 

  • Mayıs 2018'de Forbes yazarı Tim Worstall Bitcoin'in bir ons altından daha değerli olacağına inandığını açıkladı. Bu, bir ekonomistin bu konu hakkında ilk hipotezi de değil: Geçen yıl teknoloji güvenlik uzmanı John McAfee, 2020 yılına kadar bir Bitcoin'in - 500.000 dolardan fazla olacağını belirtti.

Kripto Para İle İlgili Gelişmeler

Dünya liderleri, 2018 yılının Haziran ayında kripto para birimlerini ve bunların nasıl düzenleneceğini tartıştıkları G7 Zirvesi için bir araya geldi. Genel kanaat, dijital para birimlerinin doğal olarak yanlış bir şey olmadığıydı, ancak kullanımlarıyla ilgili hükümetlerin düzenleme yapmasını gerektirebilirdi. Bu fikir kripto para birimleriyle yeni ilgilenen insanlar için spekülasyonları azaltmaya yardımcı olacak bazı güvenceler sağlıyor. Hükümetler ayrıca, maliyetleri azaltan ve verimliliği artıran dijital kayıtları güvence altına almak için blok zincirinin kullanılabilmesini de seviyor.

Temmuz 2018'de bazı haber kaynakları, Güney Kore'nin kripto para ticaretini nasıl tamamen yasaklayacağına dair haberler yayınladı. Raporların yanlış olduğu ortaya çıktı, ancak hükümet kripto para kazançlarını vergilendirmek için bir süreç üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Yetkililerin gerçekten isteselerdi çok daha sert önlemler alabileceklerini düşündüğünüzde, ileriye doğru atılmış önemli bir adımdı. Birçok hükümetin susarak kripto paralara karışmadığı vergisiz dönem, yatırımcıların işlem maliyetlerini gereksiz yere artırmadan ve satın almalarını daha da zorlaştırmadan önce alanı tanımalarına izin vermelidir.

Ağustos 2018'de Litecoin yaratıcısı Charlie Lee, değerin yakında düşeceğine inandığı için tüm LTC tokenlerini sattığını duyurdu. Başka bir deyişle, insanlar kripto para birimlerine para pompalamaya devam ederse, Charlie önemli ölçüde fayda sağlayacak. Bu yüzden herkesin onun tavsiyesini yatırım tavsiyesi olarak almamaları gerektiğini bilmesini istiyor! Bu tweetin gerçekten fiyat düşüşüyle bir ilgisi olup olmadığını merak etmeden edemiyorum.

Eylül 2018'de Goldman Sachs, büyük miktarlarda Bitcoin satın alıp kasalarında saklamayı planladığını duyurdu. Bu ilginç bir gelişme, çünkü Goldman Sachs kripto para birimlerini riskli bulduğunu daha önce açıklamıştı. Ancak bu teknolojiyle açıkça çok ilgileniyor. Diğer yatırımcılar da aynı şeyi yaparsa, dijital para birimleri, piyasa düşüşleri sırasında değerlerinin çok daha fazlasını koruyabilir. Diğer Wall Street firmalarının da toplu olarak kripto para satın almaya başlayıp başlamadığını görmek ilginç olacak!

Ekim 2018'de Blockchain, İngiltere’de çalışmak için en iyi şirketlerden biri arasında değerlendirildi. Bu ilginçti çünkü blockchain teknolojisi henüz ana akım haline gelmedi. Blockchain'deki ekip, kullanıcılarına uygun ve güvenilir hizmetler sunmak için harika bir iş çıkardı. Londra'da çalışılacak en iyi şirketlerden biri olarak kabul edilmesini anlamak çok kolay! Belki de yatırımcılara, insanlar teknolojilerinin gerçekte ne kadar yararlı olduğunu öğrendiklerinde Blockchains popülaritesinin önemli ölçüde artacağına inanmaları için sebep veren bir tür haber bülteniydi.

Kripto Para, Dijital para birimidir Gelişmiş şifreleme teknikleri kullanılarak oluşturulur ve yönetilir, Taklit edilmesi oldukça zor, merkezi bir kontrol sistemine sahip değildir, Kriptografi, Bilginin hem sıradan insanlar tarafından anlaşılacak kadar basit hem de sadece ilgisi olanların okuyabileceği kadar güvenli olması gerektiği fikrinden ortaya çıkmıştır, Bilgi güvenliği için kritik bir alan, Merkezi Sistem, Hesapların hükümetler ve tüzel kişiler tarafından kontrol edildiği sistemdir, Kripto para birimlerinde bu durum söz konusu değildir, Donma, Bankalar veya üçüncü şahıslar tarafından bir hesabın kullanımının durdurulmasıdır, Kripto para birimlerine uygulanamaz, Blockchain, Halka açık bir finansal işlem veri tabanı hizmeti verir Dağıtılmış defter teknolojisi aracılığıyla çalışır, Gelecekte önemli bir rol oynayabileceği düşünülüyor, Altcoinler, Bitcoin'e alternatif olarak çıkarılan diğer kripto paralardır, Daha fazla anonimlik, hızlı doğrulama süreleri veya daha basit bir kod tabanı sunabilirler, Bitcoin, Orijinal kripto para birimdir Şu anda en çok kullanılan ve tanınan kripto paradır, Diğer kripto paralara öncülük etmiştir, Coinbase, Dünyanın en popüler kripto para borsalarından birisidir, Sürekli olarak yeni kripto paraları desteklemeye ve eklemeye devam ediyor, Ethereum Classic, Coinbase tarafından desteklenen bir kripto para birimidir, Dijital para piyasasında önemli bir oyuncu, Litecoin, Coinbase tarafından desteklenen bir diğer kripto para birimidir, Birçok yatırımcının tercih ettiği bir kripto para
kripto para bitcoin blockchain dijital para kripto kriptografi kripto para nedir
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Ortasında Bitcoin sembolü bulunan altın bir madeni paranın yakın çekimi. Madeni paranın etrafında dairesel bir desen var, güneş ve ondan yayılan ışınların detayları var. Sikke beyaz bir arka plana karşı izole edilmiş ve hafifçe sağa doğru eğimli. Ortada yer alan Bitcoin sembolü, daire ve kare de dahil olmak üzere birçok çizgi ve şekilden oluşan inanılmaz derecede karmaşık bir tasarımdır. Madeni paranın altın rengi parlak bir şekilde parlayarak arka plandan sıyrılmasını sağlıyor.
Ne Demek?

Kripto Ne Anlama Gelir?

14 Ocak 2020
Bir adam önünde dizüstü bilgisayarıyla yerde oturuyor. Ekrana dikkatle bakarken kollarını havaya kaldırmış. Arka plan, etrafında yeşil bir kenarlık olan siyah bir ekrandır. Sağ üst köşede renkli bir nesnenin bulanık bir görüntüsü var. Sol üst köşeye yakın bir yerde de kırmızı ve mor bir nesnenin bulanık bir görüntüsü var. Daha aşağıda, ekranın ortasına yakın bir yerde sarı bir nesnenin bulanık görüntüsü var. Sağ alt köşeye doğru renkli bir nesnenin yakın çekimi ve yeşil bir nesneyi tutan bir kişi var. Son olarak, sol alt köşeye doğru bir uçağın bulanık bir görüntüsü var. Adam sanki bir hedefe ulaşmak üzereymiş gibi odaklanmış ve kararlı görünüyor.
Kişisel Gelişim

Para Kazanma Fikirleri ve Yolları

09 Aralık 2019
Bu, gümüş renkli ve pürüzsüz yüzeyli tek bir madeni paranın yakın çekim fotoğrafıdır. Madeni para kadrajda hafifçe merkezin dışında, madeni paranın sol tarafı sağ tarafına göre daha fazla yer kaplıyor. Sikke hafifçe eğiktir, böylece sağ taraf soldan biraz daha yüksektir. Sikkenin ön yüzü görülebiliyor ve karmaşık detaylara sahip dairesel bir tasarım içeriyor. Arka plan bulanıklaştırılarak madeni paraya daha fazla vurgu yapılmıştır. Sikke, yansıtıcı bir yüzeye sahip metalden yapılmış gibi görünmektedir. Muhtemelen ortamdaki ışıklandırma nedeniyle biraz daha koyu bir hale ile çevrilidir.
Nedir?

Bitcoin (BTC) Nedir?

28 Ocak 2020