Kontrol ve otomasyon mühendisliği, bir sistemin uygun yazılım ve donanımla, ihtiyaç duyulan duruma ulaştırma sorunu ile uğraşır. Günümüzde hızla gelişen teknoloji ve üretimde meydana gelen artış sonucunda ortaya çıkan bazı sorunlar, ilgilileri ve bu alanda yenilikler yaratmak isteyenleri daha fazla verim alınacak yeni arayışlara sürükledi. Yapılan araştırmalar neticesinde edinilen yeni bilgiler, endüstri ve üretimle uğraşan sistemlerde kullanılan kontrol ve otomasyon mühendisliğini ortaya çıkarttı.
Kontrol ve otomasyon mühendisliği; elektrik, elektronik, mekanik, bilgisayar işlevli tüm üretim sistemlerinin planlanan şekilde çalışmasını sağlayacak bilgi üreten mühendislik alanıdır. Endüstriyel otomasyon konu olduğunda işin ihtiyacı olan kontrol sistemi tasarımı, süreç takibi ve problem çözme gibi alanlarda deneyimli ve yetenekli otomasyon mühendislerine ihtiyaç duyulur. Kontrol ve otomasyon mühendisliği bölümü bu alanla bilgi sahibi, donanımlı, yetenekli bireyler yetiştirilmesini hedefler.
Günümüz koşulları nedeniyle endüstriden beklentiler arasında; hatasız ve kaliteli aynı zamanda ekonomik, belirlenen standartlara uygun, beklentileri karşılayacak kapasitede, insana dayalı olmayan teknolojilerle üretilebilen otomasyonlar önem taşır. Endüstriyel otomasyon göz önünde bulundurulduğunda; kontrol sistem tasarımı konusunda beceriye sahip, süreç takibi yapabilen, neden sonuç ilişkilerini inceleyen, teknolojiyi yakından takip eden ve bilgili personellerin yetiştirilmesine ihtiyaç duyulur.
Kontrol ve otomasyon mühendisliği bölümü tüm bu ihtiyacı karşılamaya yönelik öğrencilerin yetiştirilmesini amaçlıyor. Program, lisans seviyesinde 4 yıllık eğitim veriyor. Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, kontrol ve otomasyon mühendisliği lisans diploması almaya hak kazanır. Bölümden mezun olacak öğrencilerin aynı zamanda bazı özelliklere sahip olması beklenir. Bunlar; teknolojiyi yakından takip etmek, araştırma yapmayı sevmek, özverili olmak, iyi derecede yabancı dil bilmek, takım çalışmasına uyumlu olmak gibi özelliklere sahip olan öğrenciler kendi alanlarında başarı gösterebilecek bireylerdir.
Kontrol ve otomasyon mühendisleri günümüz teknoloji imkânları içinde her alanda yeteneklerini ortaya koyabilecek olmaları, iş yaşamında geniş bir çalışma alanına sahip olduklarını ifade eder. Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu zorunlu stajları dışında daha öğrencilik yıllarında çalışmaya başlar. Kontrol ve otomasyon mühendisleri kontrol sistemleri tasarımı yapan ve üreten endüstriyel otomasyon sektöründe yer alabilir.
Tasarım ve üretim mühendisi olarak iş imkânına sahiptirler. Fabrikalarda bakım ve onarım hizmetleri içinde yer alabilirler. Kontrol ve otomasyon mühendisleri, kontrol sistemlerini tasarlayan ve üreten, küçük ve orta ölçeğe sahip kurumlarda araştırma, tasarım ve üretim mühendisi olarak yer alabilirler. Kontrol ve otomasyon mühendisliği bölümünü tamamlayan öğrenciler belli bir sermaye ile otomasyon ve bilişim sektöründe kendi işini kurma ve yürütme olanağına da sahiptir.
Öğrencilerin bir kısmı yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’de veya yurtdışında doktora programlarını tamamlayarak akademik olarak kariyerlerine devam edebilirler. ABD, Kanada, Almanya, Finlandiya, Hollanda, İngiltere, gibi pek çok ülke, doktora eğitimlerine devam edebilmeleri için en uygun ve tercih edilen ülkeler arasındadır.
Kontrol ve otomasyon mühendisleri, çalıştıkları kurumlarda pek çok alanda görev almaktadır. Bölüm mezunları endüstriyel ve elektronik sistemlerle ilgili iş akışı içinde sistemin otomatik kontrolünün yapılmasında ve planlamasında rol oynar. Bunun dışında kontrol ve otomasyon mühendisinin görevleri aşağıda sıraladığımız gibidir.
Elektrik, elektronik ve benzer bilgisayar tabanlı endüstriyel sistemleri, planlanan şekilde çalışması için bilgi ve teknolojileri üreten aynı zamanda uygulayan mühendislerin yetiştirilmesi için gerekli tüm imkânları sağlayan üniversiteler, bünyelerinde geniş bir yelpazede ders programı sunmaktadır.
Kontrol ve otomasyon mühendisliği eğitimini tamamlayabilmek için öğrencilerin 152 ders kredisini tamamlamaları gerekir. Bölüm öğrencilerinin eğitim yaşamları boyunca aldıkları teorik dersler dışında tamamlamaları gereken 12 haftalık zorunlu stajları da bulunmaktadır.
Mezun olan öğrencilerin kendi iş imkânlarını oluşturma şanslarının olmasının yanında, kurumlarda oldukça geniş uygulama alanına sahiptirler. Üniversitelerde kontrol ve otomasyon mühendisliği bölümü; kontrol teorisi, uygulamalar, endüstriyel otomasyon, ölçme ve değerlendirme, robotik kodlama, bilgisayar tabanlı çalışmalar üzerinde gerekli olan tüm eğitim verilir. Kontrol mühendisliği ve eğitimi bölümünde görülen dersler aşağıdaki gibidir.
Kontrol ve otomasyon mühendisliği bölümüm 2020 taban puanları ve 202O başarı sırlamaları aşağıdaki gibidir. Yazımızda sizler için hazırladığımız puanlara aşağıdaki tablodan erişebilirsiniz. Yazımızda verdiğimiz puanlar ve sıralamanın hepsi bu yıl yerleşen adaylara aittir. Verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği (İngilizce) Taban puan 489,19881 Başarı sırası 10613
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Taban puan 479,67136 Başarı sırası 14448
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği (İngilizce) Taban puan 440,04730 Başarı sırası 36346
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Taban puan 431,05056 Başarı sırası 42262
Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü Nedir?
Kontrol ve otomasyon mühendisliği bölümü tamamlanması gereken 152 krediden oluşan 4 yıllık lisans eğitimi vermektedir. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, kontrol ve otomasyon mühendisliği lisans diploması alır. Bölümden mezunlarının teorik bilgilerin yanında; teknolojiyi yakından takip etmek, araştırma yapmak, iyi derecede yabancı dil bilmek, takım çalışmasına uyumlu sağlamak gibi özelliklere sahip olmaları beklenir.
Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?
Kontrol ve otomasyon mühendisliği mezunlarını kurumlar içinde çok çeşitli alanlarda iş bulma imkanı beklemektedir. Bölüm mezunları; endüstriyel otomasyon sistemlerinin maksimum seviyede çalışmasını sağlamak, geri bildirim yapan, kontrol edilebilen ve takibi yapılabilen, programlanan sistemlerin tasarımını yapar. Bunun yanı sıra tasarlanan sistemlerin modellemeleri kullanılabilir hale getirmek diğer görevlerindendir.
Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?
Kontrol ve otomasyon mühendisliği, kontrol sistemleri tasarımı yapan ve üreten endüstriyel otomasyon sektöründe görev alır. Fabrikalarda bakım ve onarım hizmetleri içinde çalışabilirler. Kontrol ve otomasyon mühendisleri, kontrol sistemlerini tasarlayan ve üreten, küçük ve orta ölçekli kurumlarda araştırma, tasarım ve üretim mühendisliği görevine getirilir.