AnasayfaBlogKobilerin Geleceği e-Ticaret
Dijital Pazarlama

Kobilerin Geleceği e-Ticaret

21 Mayıs 2019
Bir kadın, başında pembe bir şapka ve elinde birkaç alışveriş torbasıyla bir sunucu odasında durmaktadır. Üzerinde pembe desenli beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Yüzü şapkası tarafından kısmen gizlenmiş, ancak omuz hizasında kahverengi saçları var ve dümdüz karşıya bakıyor gibi görünüyor. Elindeki alışveriş poşetleri dolu görünüyor ve içlerinde birden fazla mağazaya ait ürünler var. Mavi kiremitli bir zemin üzerinde duruyor ve arka planda yürüyen bir kişi var. Alışveriş torbalarını güvenle taşırken duruşu rahat ve kendinden emin.
KonularAçıklamaKobiler için Önem
E-Ticaretin YükselişiGünümüzde e-ticaret, geleneksel perakende ticaretin yerini hızla almaktadır.Kobilerin varlıklarını sürdürebilmek için e-ticaret sistemine geçiş yapmaları önemlidir.
Kuşakların Alışveriş TercihleriHer kuşağın alışveriş tercihleri de farklıdır, genç kuşakların alışkanlıkları daha çok e-ticaret üzerinedir.Hangi kuşakların ne tür alışveriş yöntemleri tercih ettiğini bilmek, kobilerin hedeflemelerini ve satış stratejilerini şekillendirecektir.
E-Ticaret Türkiye PazarıTürkiye'deki genç nüfus ve elektronik ortamdaki alışverişin çabuk benimsenmesi, Türkiye'yi e-ticaret sektöründe iyi bir pazar haline getiriyor.Kobilerin, Türkiye pazarında yer alarak büyümeleri hızlanabilir.
E-Ticaret PlatformlarıE-ticaret, B2B, B2C ve C2C şeklinde farklı alt kırılımlara ayrılır.Kobilerin, hangi ticaret türüne girerek hangi tür müşteri kitlesiyle çalışacağını belirlemesi önemlidir.
Fiziksel Mağazaların DurumuFiziksel mağaza sahipleri, e-ticaret sektörüne girerek varlıklarını sürdürebilirler.Kobilerin e-ticaret sektörüne geçiş yapabilmek için bir yol belirlemesi gerekmektedir.
Reklam ve PazarlamaE-ticarette bilinirliği arttırmak için reklam ve pazarlama stratejileri önemlidir.Kobilerin reklam ve pazarlama stratejilerini belirlemesi ve bu yöntemleri uygulaması satışların artmasını sağlayabilir.
Ödeme SistemleriE-ticaret sektöründe müşterinin alışverişini kolaylaştırmak için çeşitli ödeme sistemleri bulunmaktadır.Kobilerin kurdukları e-ticaret sitesinde çeşitli ödeme seçeneklerini sunması, müşteri memnuniyetini arttırır.
E-Pazar YerleriFirmalar, e-pazar yerlerinde mağaza açarak daha hızlı ve kolay bir şekilde e-ticaret sektörüne giriş yapabilirler.Kobiler için bu tür platformlar aracılığıyla e-ticaret sektörüne girmek daha kolay ve daha az maliyetli olacaktır.

e-ticaret sektörünün yaygınlaştığı günümüzde, geleneksel perakende mağazacılıktan e-ticaret sektörüne doğru hızlı bir kayma gözlemlenmektedir. Sektörün bu denli hızlı bir eğilim göstermesi ile fiziksel mağazalar yavaş yavaş kapanmakta ve bu mağazalar yerlerini sanal mağazalara bırakmaktadır. 

İnternet alışverişlerinde perakende müşteri kesimi ihtiyaçlarına uygun milyonlarca ürüne çok daha hızlı ve ekonomik olarak erişebilmektedir. 

Kuşaklar Arası Alışveriş Farkı

Dünya üzerindeki e-ticaret alışverişlerinde oran her yıl katlanarak artmaktadır. Kuşakların tercih ettiği alışveriş yöntemleri incelendiğinde bu artışın gelecekte nasıl bir yol izleyeceği rahatlıkla görünmektedir.

Baby Boomers kuşağı (1946 – 1964 arası doğanlar) alışveriş tercihlerinde geleneksel alışverişi tercih ederken X kuşağı (1965 – 1980 arası doğanlar) geleneksek alışverişin yanında az da olsa sanal alışverişi tercih etmektedir. Y kuşağı olarak adlandırılan 1981 – 1997 doğumluların alışveriş alışkanlıkları incelendiğinde sanal alışveriş oranı geleneksel alışverişi geçmiştir.

Bu istatistiklere baktığımızda bir sonraki kuşağın (Z Kuşağı 1998 sonrası doğanlar) alışveriş alışkanlıklarını tahmin etmek hiç de zor değil. Yakın gelecekte bireyler ihtiyaçlarının neredeyse tamamına yakınını e-ticaret uygulamaları ile giderir hale gelecektir.

Türkiye Pazarında E-Ticaret

Dünyada bu sektörün büyüklüğünü söylemeye gerek yok diye düşünüyorum. Dünyanın en büyük firmalarına baktığınızda ilk sıralarda Amazon, Alibaba gibi dünya devlerini görebilirsiniz. Türkiye pazarında da dijital pazarlama yani e-ticaret sektörü oldukça parlak gözüküyor. Sektör devlerinin bir bir Türkiye pazarına girmesi de bunun en büyük göstergesidir.

Genç nüfusunun fazla olması sayesinde elektronik ortamdaki alışverişin çabuk benimsemesi Türkiye’yi iyi bir pazar haline getirmektedir. Bu sebeple pastadan pay almak isteyen yabancı yatırımcılar, büyük yatırımlar ile Türkiye pazarına girmeye başladılar.

e-Ticaret Platformları

İnternet üzerinden ticaret yapan platformların da kendi arasında alt kırılımları mevcuttur. B2B, B2C VE C2C gibi farklı şekilleri vardır. Peki bu kısaltmalar ne anlama geliyor?

  • B2B (Business to Business) firmalar arasında yapılan satışa verilen isimdir.

  • B2C (Business to Consumer) firmaların son tüketiciye yaptıkları satışa verilen isimdir.

  • C2C (Consumer to Consumer) ise tüketiciler arasında yapılan satışa verilen isimdir. İkinci el sitelerini buna örnek gösterebiliriz.

Fiziksel Mağaza Sahipleri Nasıl Bir Yol İzlemeli?

Firmaların gelecekte varlıklarını sürdürebilmek için elektronik ortamda yer almaları oldukça önemlidir. Bu pazarda kendilerine yer bulabilmeleri için öncelikle kendi sanal satış sitelerini kurabilirler. Bunun için hazır paketler sunan firmalar bulunmaktadır. Dijital pazarlama ve mobil uygulamar ile ilgili bir firma ile anlaşıp hızlıca sanal mağazalarını oluşturabilirler.

Bir diğer yöntem ise açık kaynak kodlu ücretsiz platformlar üzerinden bir mağaza oluşturarak sektöre giriş yapmaktır. Bunun için biraz bilgisayar ve kod bilgisi gerekmektedir. Kobiler, kendi e-ticaret platformunu kurma yöntemlerinden birini tercih ettiklerinde birtakım güçlüklerle karşılaşmak durumunda kalmaktadır. Bunlardan ilki reklam gideridir.

Sektörde reklam olmazsa olmaz ögelerden biridir. Bilinirliği arttırarak satışlarınızı maksimum düzeye çıkarabilmek için iyi bir reklam çalışması yapmış olmanız gerekmektedir.

Sektöre girişte karşılaşılacak zorluklardan biri de ödeme sistemidir. Kredi kartı ile ödeme yapılabilmesi için ya her banka ile sanal pos anlaşması imzalamalı ya da sanal pos hizmeti veren firmalardan biri ile anlaşıp, ödeme sistemini en güvenilir hali ile kurmanız gerekmektedir. Her iki seçenekte de ortaya komisyon bedelleri ek bir maliyet olarak çıkmaktadır.

Son olarak bunların hiç biri ile uğraşmayıp, e-pazar yerlerinden birine başvurarak burada bir mağaza açıp, ürünlerini sergileyebilirler. Bu durumda yukarıda bahsedilen giderlerden (reklam, sanal pos vs.) muaf olup yalnızca sektöre göre farklı komisyon bedelleri ile karşılaşılacaktır.

Yazar: Eren Eşmelioğlu

E-Ticaretin Yükselişi, Günümüzde e-ticaret, geleneksel perakende ticaretin yerini hızla almaktadır, Kobilerin varlıklarını sürdürebilmek için e-ticaret sistemine geçiş yapmaları önemlidir, Kuşakların Alışveriş Tercihleri, Her kuşağın alışveriş tercihleri de farklıdır, genç kuşakların alışkanlıkları daha çok e-ticaret üzerinedir, Hangi kuşakların ne tür alışveriş yöntemleri tercih ettiğini bilmek, kobilerin hedeflemelerini ve satış stratejilerini şekillendirecektir, E-Ticaret Türkiye Pazarı, Türkiye'deki genç nüfus ve elektronik ortamdaki alışverişin çabuk benimsenmesi, Türkiye'yi e-ticaret sektöründe iyi bir pazar haline getiriyor, Kobilerin, Türkiye pazarında yer alarak büyümeleri hızlanabilir, E-Ticaret Platformları, E-ticaret, B2B, B2C ve C2C şeklinde farklı alt kırılımlara ayrılır, Kobilerin, hangi ticaret türüne girerek hangi tür müşteri kitlesiyle çalışacağını belirlemesi önemlidir, Fiziksel Mağazaların Durumu, Fiziksel mağaza sahipleri, e-ticaret sektörüne girerek varlıklarını sürdürebilirler, Kobilerin e-ticaret sektörüne geçiş yapabilmek için bir yol belirlemesi gerekmektedir, Reklam ve Pazarlama, E-ticarette bilinirliği arttırmak için reklam ve pazarlama stratejileri önemlidir, Kobilerin reklam ve pazarlama stratejilerini belirlemesi ve bu yöntemleri uygulaması satışların artmasını sağlayabilir, Ödeme Sistemleri, E-ticaret sektöründe müşterinin alışverişini kolaylaştırmak için çeşitli ödeme sistemleri bulunmaktadır, Kobilerin kurdukları e-ticaret sitesinde çeşitli ödeme seçeneklerini sunması, müşteri memnuniyetini arttırır, E-Pazar Yerleri, Firmalar, e-pazar yerlerinde mağaza açarak daha hızlı ve kolay bir şekilde e-ticaret sektörüne giriş yapabilirler, Kobiler için bu tür platformlar aracılığıyla e-ticaret sektörüne girmek daha kolay ve daha az maliyetli olacaktır
e-ticaret dijital pazarlama sanal mağaza mobil uygulamalar internetten alışveriş alışveriş
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir binanın önünde büyük bir ağaç duruyor. Bina, dikdörtgen bir penceresi ve yeşil-beyaz duvarları olan tipik bir açık renkli yapıdır. Ağaç tam çiçek açmış ve yaprakları gökyüzüne karşı görülebiliyor. Yaprakları pencereye kadar uzanıyor ve binayla güzel bir kontrast oluşturuyor. Bölgedeki çimler yemyeşil ve gür, ağacın etrafına da birkaç küçük çalı serpiştirilmiş. Arka planda yeşil zemin üzerinde beyaz bir yazı görülüyor. Atmosfer huzurlu ve dingin, havada bir rahatlama hissi var.
5
(2)

Vray Render Kursu

11 Konu12 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
735464
Bu resim bir Oryantasyon Hazırlık Kursunu tasvir etmektedir. Yeşil gömlek giyen bir kadını gösteriyor ve bunun ciddi bir öğrenme ortamı olduğunu gösteriyor. Arka planda, öğrenmenin karmaşıklığını ve rehberlik ihtiyacını gösteren noktalı ve çizgili siyah bir ağaç bulunmaktadır. Bu görsel, her zaman öğrenilecek bir şeyler olduğunu ve hazırlık kursunun sürecin ilk adımı olduğunu hatırlatmaktadır. Yeşil gömlek kurs sırasında edinilecek bilgi ve becerileri sembolize ederken, siyah ağaç öğrencilerin ihtiyaç duydukları becerileri kazanmalarına yardımcı olmak için destekleyici bir ortamın ve deneyimli eğitmenlerin hazır bulunmasının önemini vurgulamaktadır. Oryantasyon Hazırlık Kursu, belirli bir konuda bilgi ve anlayışlarını geliştirmek isteyenler için harika bir fırsattır. Kişinin uzman olma yolculuğuna başlaması için mükemmel bir yerdir.
Bu, profesyonel iş kıyafeti giyen genç bir kadının fotoğrafı. Mavi duvarlı ve kahverengi halılı iyi aydınlatılmış bir odada duruyor. Kadının elleri cebinde ve duruşu kendinden emin ve dengeli. Koyu renk saçları düzgün bir şekilde toplanmış ve yüzü hafifçe makyajlanmış. Lacivert bir takım elbise ceketi, altında beyaz bir bluz ve lacivert bir pantolon giyiyor. Siyah ayakkabıları cilalı ve ona sofistike bir görünüm veriyor. Gururlu ve kendinden emin görünüyor ve ifadesi sakin ve odaklanmış.Selin Tezel
4640