AnasayfaBlogKişisel Gelişim Yazıları ve Bireye Etkisi
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Yazıları ve Bireye Etkisi

27 Kasım 2019
Ahşap bir masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar ve bir çift kulaklık duruyor. Dizüstü bilgisayar açık gri renktedir ve gümüş bir klavyesi vardır. Kulaklıklar mavidir ve siyah yastıkları vardır. Dizüstü bilgisayar açık ve ekranında bir bilgisayar programı gösteriliyor. Dizüstü bilgisayar ve kulaklıklar masanın ortasına yerleştirilmiştir. Dizüstü bilgisayarın siyah bir trackpad'i ve beyaz bir güç düğmesi vardır. Masanın arka planı açık kahverengi renktedir. Dizüstü bilgisayarın ve kulaklıkların solunda mavi bir telefon var ve ekranı kapalı. Dizüstü bilgisayarın sağında, tuşları çeşitli renklerde olan bir klavyenin yakın çekimi yer almaktadır. Telefonun sağında, ortasında kırmızı bir simge bulunan bir bilgisayar ekranının yakın çekimi yer alıyor. Masa bir pencereden gelen doğal ışıkla aydınlatılmıştır.
Kişisel Gelişim YazılarıEtkileriÖnemi
Kendini tanıma rehberiBireyin kendini tanıması ve geliştirmesiKişisel yetkinliklerin belirlenmesi ve geliştirilmesi
Kariyer hedeflerinin belirlenmesiKariyer planlaması ve yönlendirmesiHedeflenen kariyere ulaşmak için gereken yolun belirlenmesi
Kişisel becerilerin geliştirilmesiBireyin yetenek ve becerilerinin artmasıBireysel ve profesyonel yaşamda başarının artırılması
İletişim becerilerinin geliştirilmesiBireyin iletişim kalitesinin artmasıSosyal ve iş yaşamında pozitif etkileşimlerin artması
Sorumluluk duygusunun geliştirilmesiBireyin sorumluluk alabilme yetisinin gelişmesiBireysel ve toplumsal sorunlarda etkin rol alabilme
Özgüvenin geliştirilmesiBireyin özgüveninin artmasıHayatta başarı için özgüvenin önemli olması
Sürekli öğrenme hedefinin geliştirilmesiBireyin bilgi ve becerilerinin sürekli gelişmesiHayatta başarı için sürekli öğrenmenin önemi
Problem çözme becerilerinin geliştirilmesiBireyin problemler karşısında daha efektif çözümler üretmesiBireysel ve iş yaşamındaki problemleri aşma yeteneği
Olumlu düşünme becerisinin geliştirilmesiBireyin hayata karşı daha pozitif bir tutum sergilemesiHayatta karşılaşılan zorluklarla başa çıkma yeteneği
Düzen ve disiplin oluşturmaBireyin yaşamında düzen ve disiplin oluşturmasıHedeflere ulaşmada düzen ve disiplinin önemi

Kişisel gelişim kavramı modern dünyada tüm bireyleri etkileyen bir kavramdır. Peki, nedir bu kavram?  Kişisel gelişim, bireyin kendini bir ömür boyunca geliştirmesidir. Bireyin kendini tanımasını, hangi alanda ne kadar yetkinliği olduğunu ölçmesini sağlar. Yetkin olmadığı konularda yetkinlik kazanması için kendini geliştirme fırsatı verir. Kişinin kendini tanıyarak kendini geliştirmesine fırsat verir. Bu da en önemli özelliklerinden birisidir. Bireylerin ilgi alanlarını ve yetkin olmadığı durumları bulmasına ve bu yönde kendilerini geliştirmesidir. 

Bireylerin kendilerini tanıması ilk aşamadır. Daha sonra bu yol için yönlerini belirlemeleri gerekir. Ve bu aşamada bir pusulaya ihtiyaç olacaktır. Kendilerini tanımalarını sağlayacak ve yetersizliklerini ortaya çıkaracak bir pusulaya. Bu bazen arkadaşları olabilir. Bazen kendi kendini tanıyarak olabilir. Ya da okuduğu bir yazı veya kişisel gelişim kitapları tarafından etkilenerek bu yola çıkabilir. Enstitü blog yazılarını okuduktan sonra başlayabilir. Yani deneyimleriyle, tecrübeleriyle edindiklerini başkalarıyla paylaşan birinden etkilenilerek bu yola çıkabilir. Burada kişisel gelişim yazıları ve bireyin bu yazılardan etkilenme davranışlarını görebiliriz. 

Kişisel Gelişim Yazıları Nedir?

Kişisel gelişim yazıları; bireyin kendini tanıma yolculuğunda ona pusula olacak yazılardır. Bireye kendini tanıma fırsatı veren yazılardır. Kendini kabullenmesini sağlayacak aynı zamanda değişim için gerekli adımları atmasını sağlayacak yazılardır. Kendi yetkinliklerini gördükten sonra bir planlama yapmasını sağlar. Bu doğrultuda birey amacına uygun olarak ilerlemeye çalışır. İlerledikçe, amacına yaklaştıkça kendindeki potansiyeli görür. 

En son bu yazıları okumanın sonucunda kişisel gelişimin hiç bitmeyeceğinin bilincinde olur. Bireyi sürekli öğrenmeye ve kendini geliştirmeye yönelten yazılardır. Aynı zamanda bireyin kendine “ben şu an tam olarak neredeyim?” sorusunu sormasını sağlayan yazıdır. Bireyin karakteristik özelliklerinin de tanımlanmasına cevap veren yazılardır. Bu sayede bireyin yaşamının ilerleyen bölümlerinde önemli rol oynamaktadır. Bireyin kendini tanımasını, yetkinliklerini kavramasını amaçlayan ve bunun sonucunda sürekli yolda olma durumunu anlatan yazılardır.

Kişisel Gelişim Yazıları ve Önemi

Kişisel gelişim yazıları bireyin hayatında büyük bir öneme sahiptir. Bu önem; bireyi ileriye taşıyan bilgilerden, tecrübelerden ve deneyimlerden yararlanma biçimini oluşturur. Bu yazılar bireyi etkileyen yazılar olduğu için oldukça önemlidir. Birey bu yazıları okuduktan sonra kendi yetkinliklerine dokunan kısımları geliştirmek için harekete geçecektir. “Nasıl bir yol izlemeliyim?”, “Kaynaklara nasıl ulaşabilirim?”, “Kimlerle iletişime geçebilirim?”, “Kendimi geliştirecek eğitimlere nereden ulaşabilirim?” vb. birçok sorunun cevabına ulaşabilir. 

Okuduğu yazılar sayesinde kendi kişisel gelişimine yararı olacak tüm platformlara ulaşacaktır. Seminerlere, online ücretsiz eğitimlere ulaşabilir. Enstitünün düzenlemiş olduğu ücretsiz online eğitimler sayesinde yetkinlik kazanabilir. Bu doğrultuda okumuş olduğu yazılar sayesinde amacına yaklaşabilir. 

Örnek olarak kariyer planlaması yapacak bireyi ele alalım. Bu birey internette araştırma yaparken Enstitü blog sayfasına denk geldi. Buradan okuyup öğrendiği bilgiler sayesinde kariyer planlamasına yabancı dil öğrenmeyi ekledi. Bu yazıdaki bilgiler sayesinde Enstitüden yabancı dil eğitimleri almaya başladı. Bu somut örnek, kişisel gelişim yazıları ve bize nasıl dokunduğunun ispatıdır. Bu yazılar bizim hayatlarımıza dokundukça önem kazanmaktadır. 

Kişisel Gelişim Yazılarının Etkileri

Kişisel gelişim konuları için yazılmış olan yazılar bireylerin hayatlarına dokunabilmeyi hedeflemektedir. Bireylerin hayatlarına dokundukça, o birey için bir anlam ifade edebilir. Okumuş olduğumuz yazılardan faydalanarak yetkinliklerimizi arttırmayı hedeflediğimizde o yazıların etkilerini hissederiz. Okumuş olduğumuz yazıda kendimizi bulmamız oldukça önemlidir. Çünkü kişisel gelişim dediğimiz süreç bireyi geliştirmeyi hedef alır. 

Bu doğrultuda bireye etki edebilir. Bu alanda yazılan yazıların etkisi olarak birey yaşantısını değiştirecektir. Yaşantısında farklılıklar yapacak olan birey; kendini tanıma ve değişim aşamalarını yaşayacaktır. Birey bu alanda yazılan yazıları okudukça etkilenecek, etkilendikçe de gelişecektir. Bu gelişmeyi de kendi yaşamına yansıtarak nasıl ilerlediğini herkese gösterecektir. Bu alanda yazılan yazıları yaşantısına katan bireylerde bu değişim etkileri görülür:

  • Kariyer basamaklarını tırmanırken sağlam ve güçlü adımlar atar.

  • Sosyal çevresiyle güçlü iletişim kurar.

  • Bireysel sorumluluk duygusu gelişir.

  • Bireyin kendini güvenli hissetmesini sağlar.

  • Bireye özgüven kazandırır.

  • Bireyde sürekli öğrenme isteği uyanır.

  • Beklenmedik durumlarla başa çıkmayı öğrenir.

  • Hayata karşı olumlu bakış açısıyla bakmayı öğrenir.

  • Bireylerin yaşantılarına düzen ve disiplin kavramları girer.

  • Yaşamına hedef koyar. Bu hedef doğrultusunda durmadan çalışma eğilimi gösterir.

  • Kişinin zayıf ve güçlü yönlerini görmesini sağlar.

  • İkili ilişkilerde başarılı bir konumda olmayı sağlar.

  • Fiziksel ve psikolojik olarak yaşantılara daha hazır olmayı sağlar.

  • Grup ve topluluklarda sosyal konumu güçlendirir.

Kimler Kişisel Gelişim Yazıları Yazabilir?

Kendi deneyimlerinden, tecrübelerinden ve yaşantılarından yola çıkarak başkalarının hayatlarına dokunmak isteyenler. Bu yolculukta ileriye doğru giderken yaşantılarından anekdotlar sunmak isteyenler yazabilir. Kendisi bu yolda yukarı doğru çıkarken öğrendiklerini, başkalarının ilerlemesi ve gelişmesi için paylaşmak isteyenler. Bu amaca sahip bireyler blog sayfası açabilir. 

Hatta Enstitüden ücretsiz online blog yazarlığı eğitimi alabilir. Profesyonel olarak yazılar yazabilir. Blog sayfasında yazılar yazarak başka bireylerin gelişmesine ve ilerlemesine katkıda bulunabilir. Blog sayfasına sahip bireylerde gelişim daha fazla olur. Çünkü blog sayfasında sürekli yeni ve güncel bilgiler olması gerekir. Blog sayfasının yazarı bilgilerini yeni ve güncel tutmak için sürekli gelişim içinde olması gerekir. Bu da hem blog sayfasının hem de takipçilerinin gelişimine katkıda bulunur. Yol gösterici ve deneyimlerini başka bireylere aktarmak isteyenler yazabilir. Gelişimin ve öğrenmenin hiçbir zaman bitmeyecek bir kavram olduğuna inan herkes yazabilir.

Hangi Bireyler Hedef Kitlesi Olarak Görülür?

Bu alanda yazılan yazıların hedef kitlesi olarak kendini tanımak isteyenler gösterilebilir. Kendini tanıyan birey bundan sonra nasıl ilerleyeceğini ve gelişimine nasıl katkıda bulunabileceğini öğrenir. Bireyin kendini tanıdıktan sonra hangi alanlarda ne kadar yetkinliği olduğunu ölçmek isteyenler. Buna göre gelişimlerini devam ettirmek isteyenler hedef kitle içinde yer alır. 

Gelişim kavramını anlayıp ve bu kavramın bir ömür devam ettiğine inanlar. Kariyer basamaklarında emin adım yürümek isteyenler. Kişisel ve sosyal çevre ilişkilerinde başarı sağlamak isteyenler. Öğrendikçe mutlu olanlar. Öğrendiklerini ve deneyimlerini başkalarına aktarmak isteyenler hedef kitle olabilir. Yaşamına hedef koymak isteyenler ve bu hedef doğrultusunda yürüyecek olanlar. Hayatta karşılaştığımız beklenmedik durumlara karşı nasıl davranacağını öğrenmek isteyenler. Sorumluluk duygusunu en içten yaşamak isteyen bireyler hedef kitlesi olarak görülür. 

Kişisel Gelişim Yazılarına Erişim Nasıl Sağlanır?

Günümüz modern dünyasında bu alanda yazılan yazılara ulaşmak artık çok kolay. İnternet üzerinden yaptığımız arama sonuçlarında çok fazla sonuca ulaşılabilir. Bu alanda kendi deneyim ve bilgilerini başkalarına aktarmak isteyen bireylere ulaşabiliriz. Bu bireylerin açmış olduğu blog sayfalarından yazmış olduğu yazıları okuyabiliriz. İnternet üzerinden Enstitü sayfasına ulaşabilir ve yazılan kaliteli blog yazılarından da faydalanabilirsiniz. 

Aynı zamanda kişisel gelişim eğitimleri için Enstitüden online eğitimler alabilirsiniz. Bu sayede kısa süre içerisinde kendimizi geliştirmeye başlayabiliriz. Sonuç olarak gelişim alanında yazılan yazılardan çoğu birey etkilenir. Bu etki hayatının sonuna kadar devam eder. Bu etki sonucunda birey daha mutlu ve başarılı olur. Yaşamına bir anlam kazandırarak kendini gelişmeye ve değişime adar.

Kendini tanıma rehberi, Bireyin kendini tanıması ve geliştirmesi, Kişisel yetkinliklerin belirlenmesi ve geliştirilmesi, Kariyer hedeflerinin belirlenmesi, Kariyer planlaması ve yönlendirmesi, Hedeflenen kariyere ulaşmak için gereken yolun belirlenmesi, Kişisel becerilerin geliştirilmesi, Bireyin yetenek ve becerilerinin artması, Bireysel ve profesyonel yaşamda başarının artırılması, İletişim becerilerinin geliştirilmesi, Bireyin iletişim kalitesinin artması, Sosyal ve iş yaşamında pozitif etkileşimlerin artması, Sorumluluk duygusunun geliştirilmesi, Bireyin sorumluluk alabilme yetisinin gelişmesi, Bireysel ve toplumsal sorunlarda etkin rol alabilme, Özgüvenin geliştirilmesi, Bireyin özgüveninin artması, Hayatta başarı için özgüvenin önemli olması, Sürekli öğrenme hedefinin geliştirilmesi, Bireyin bilgi ve becerilerinin sürekli gelişmesi, Hayatta başarı için sürekli öğrenmenin önemi, Problem çözme becerilerinin geliştirilmesi, Bireyin problemler karşısında daha efektif çözümler üretmesi, Bireysel ve iş yaşamındaki problemleri aşma yeteneği, Olumlu düşünme becerisinin geliştirilmesi, Bireyin hayata karşı daha pozitif bir tutum sergilemesi, Hayatta karşılaşılan zorluklarla başa çıkma yeteneği, Düzen ve disiplin oluşturma, Bireyin yaşamında düzen ve disiplin oluşturması, Hedeflere ulaşmada düzen ve disiplinin önemi
birey etkiiienstitu kişisel gelişimkişisel gelişim eğitimleri
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gri gömlekli bir kadın sağ kolunu uzatmış, parmağıyla gökyüzünü işaret ediyor. Sırtından aşağı dökülen uzun siyah saçları var ve gözleri yukarı bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve ağzı hafifçe açık. Üstündeki göklerden süzülen parlak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Sol kolu bükülmüş ve eli dinlenme pozunda kalçasına dayanmış. Kıyafeti rahat, duruşu güçlü ve kendinden emin.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Neleri Kapsar?

23 Ekim 2018
Görüntünün ortasında duran ahşap bir tabela, okuyla yan tarafı işaret ediyor. Tabela açık kahverengi renkte ve ok parlak kırmızıya boyanmış. Ön planda, üzerinde kırmızı bir 'E' harfi bulunan beyaz bir yüzey var. Bunun sağında bulanık bir yol görüntüsü, solunda ise bir insan yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi, ön planda ise ortasında bir ağaç kütüğü bulunan bir ağaç gövdesinin yakın çekimi yer alıyor. Ağaç gövdesi koyu kahverengi, ağaç kütüğü ise açık kahverengidir. Sağ üst köşede beyaz bir yüzey üzerinde tek bir 'E' harfinin yakın çekimi yer alıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel mi Gelişmeliyiz?

07 Eylül 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018