AnasayfaBlogKişisel Gelişim Nasıl Olur?
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Nasıl Olur?

18 Nisan 2021
Bir taş yığınını istifleyen bir elin yakın çekimi. Kayalar beyaz bir yüzey üzerinde bir araya toplanmış ve eller her bir kayayı özenle manipüle ediyor. Her bir taşı kavrayan ve düzgün bir yığın halinde üst üste dizen parmaklar uzun ve incedir. Tırnaklar kesilmiş ve deri pürüzsüz. Arka plan bulanık ve odak dışı ama odak ve dikkat kayalar ve el üzerinde. Renkler siyah ve beyazın tonları. El, her bir taşı dikkatlice belirlenen yere yerleştirirken sakin ve sabit.
Kişisel Gelişim ÖnerileriKişisel Gelişim Yanılgılarıİlgili Eğitim ve Kaynaklar
Kabuğunuzu kırın ve konfor alanınızdan çıkınGereksiz kitap okumaya zaman harcamakZaman Yönetimi Kursu
Genel kültür geliştirme ve bilgi zincirleri oluşturmakDikey gelişim ya da bilinçsiz eğitim almakGüncel ve bilinçli kitap seçimleri
Yabancı dil öğrenmek ve etkili iletişim kurmakYanlış kişileri örnek almakYabancı dil eğitimleri
Tarihi öğrenmek ve dünyadaki gelişmeleri takip etmekZamanınızı verimsiz kullanmakTarih ve güncel olaylarla ilgili kaynaklar
Üretim insanı olmak ve bilgiyi paylaşmakGeç olduğunu düşünmek ve kişisel gelişim fırsatlarını kaçırmakÜretim ve etkili bilgi paylaşımı ile ilgili eğitimler
Kendine örnek bir insan bulmakKonfor alanından çıkamamakMentorluk programları
Dünya zevkini geliştirmek ve yeni deneyimler yaşamakYeni insanlar tanımamakSosyal etkinlikler ve kültürel faaliyetler
Kendine yatırım yapmak, giyimine ve hijyenine önem vermekDüzensiz genel kültür edinmek ve yanlış bilgilere inanmakKişisel bakım ve moda konusunda eğitim ve kaynaklar
Dünyada neler oluyor farkında olmakMesleki gelişimi kişisel gelişime karıştırmakEkonomi, siyaset ve teknolojik gelişmeleri takip eden kaynaklar
Kişisel gelişim sürecinde doğru bilgiler seçmek ve doğru kaynaklardan öğrenmekBilgi çöplüğüne dönüşmüş ve yanıltıcı bilgileri doğru olarak kabul etmekDoğrulanmış ve kaliteli bilgi kaynakları, kişisel gelişim kitapları

Kişisel gelişim, sizin hayatınız boyunca aldığınız ve alacağınız yoldur. Kendini daha iyi tanımlamak için bir başarı haritası oluşturmaktır. Kişisel gelişim, insanın konfor alanından çıkıp kendini daha ileriye taşımak için çabalarının sonucu olarak gelen değişimdir. Kişisel gelişim önce kendini tanımakla, mevcut konumunu bilme ve eksikliklerini analiz etme ile gelir. Mevcut olumlu yönlerinizi koruyup, eksik yönlerinizi tamamladıktan sonra daha iyi bir sen ve ulaşacağın zirve için önünde bir engel kalmaz. Peki kişisel gelişim nasıl olur? Aşağıdaki 11 maddede sıralanmıştır.

  1. Kabuğunuzu Kırın: Kişisel gelişiminize engel olabilecek tek şey sizsiniz. Kabuklarınızı kırmaya hazır olun ve kendinizi analiz edin. Ben yeterince iyiyim, ben oldum ifadeleri ile kendinizi soktuğunuz konfor alanından çıkın. Ne olmak istediğinizin farkına varın ve eyleme geçin.

  2. Genel Kültür: Bir toplumda, gireceğiniz yeni ortamlarda konuşulan her konuda bir fikriniz olması ve konuşmalara hakim olmak oldukça önemlidir. Merak edin! Bilmediğiniz bir kelime duyduğunuzda kaydedin ve araştırın.

  3. Zincirler Kurun: Önceki maddede belirttiğim genel kültür için zincirler kurun. 30 dakika kitap okuma zincir, 30 araştırma zinciri, 30 yeni kelime zinciri gibi. Zincirinizi kırmamak ve günlük ilerlemenizi görmek size motivasyon katacaktır. 

  4. Yabancı Dil: Bilgi öğrenme ve kendinizi geliştirme ağınızı genişletin. Türkçe kaynaklar sınırlı, yabancı dil kaynaklarını okuyun bu size yeni bilgiler ve tecrübeler katacaktır. Bunun için de yabancı dil eğitimlerinden faydalanın. 

  5. Etkili İletişim Kur: İletişim sosyal hayatta en önemli etkendir. Telaffuzunuzu, diksiyonunuzu geliştirin. Yeni insanlar tanıyın, yeni arkadaş çevresi oluşturun. 

  6. Dünya Zevkini Geliştir: Yeni yemekler tat, yeni filmler izleyin, yeni müzikler dinleyin, yeni yerler gezin. Alışılmaşın dışına çık, bildiğin şeyler sana bir şey katmaz. 

  7. Üretim İnsanı Ol: Bilgilerini paylaş, kullanılmayan bilgi faydasızdır. Kullanılmayan yetenek sana zarar verir yeteneklerini ürüne ve bilgiye çevir. 

  8. Tarihi Öğrenin: Dünya tarihini bilin. İnsanlığın gelişimini, uygarlıkların neler yaşadıklarını öğrenin. Bilinen geçmiş size gelecekte yaşanacaklar için referans olur. 

  9. Dünyada Neler Oluyor? Ekonomi, siyaset, teknoloji bilgini geliştir. Dolar neden yükselir, ülkeler arasında politik savaşlar neden olur haberin olsun. 

  10. Kendine Örnek Bir İnsan Bul: Ne olmak istediğine en yakın kişiyi kendine örnek al. Onun yaşantısına bak kendini ona göre geliştir, hatalarından ders çıkar. 

  11. Kendine Para Harca: İnsanlar sizin bilgilerinizi, kişisel birikiminizi görmeden önce dış görünüşünüzü görür. Hijyeninize dikkat edin, giyiminizi değiştirin, kendinizi dışarıya daha iyi gösterin.

Kişisel Gelişim Nasıl Olmaz?

Kişisel gelişim nasıl olmaz aşağıdaki 10 maddede sıralanmıştır.

  1. Gereksiz Kitap Okumak: Çok fazla kitap basılıyor. Bu kitapların içeriğinin kaliteli veya sizin için öğretici olup olmadığını bilmeden kitabı okumayın. 

  2. Dikey Gelişim: Kendinizi asıl uzman olduğunuz konuda geliştirmeye veya tek konuda geliştirmeye adapte etmeyin.

  3. Bilinçsiz Eğitim: Bilinçsiz kurs, seminer tüketimi oldukça fazla. Bu kurslar o an yararlı olsa da size uzun vadede zarar verir. Size yararlı olacak bilgileri öğrenmede fayda var unutmayın ki kullanılmayan bilgi size zarar verir. 

  4. Yanlış Birini Örnek Almak: Araştır kim olduğunu bilmediğin insanı örnek alma. Örnek aldığın insanın neyini örnek alıyorsun bunu bil. 

  5. Zaman Kullanımı: Çok olan aslında azdır. Zaman sınırsız ve çokmuş gibi görünse de aslında değildir zamanınızı iyi değerlendirin. Zaman yönetimi eğitimi alın.

  6. Geç Olduğunu Düşünmek: Yaşıyorsan kişisel gelişim için geç değildir. Kişisel gelişim sadece fiziksel ve iş hayatı için değil ruhsal olarak da gelişimdir. 

  7. Mesleki Gelişim: Mesleki gelişim kişisel gelişimin bir parçası olsa da kişisel gelişim mesleki gelişimin bir parçası değildir. İkisi arasındaki farkı doğru kavrayın ve ona göre gelişin. 

  8. Konfor Alanından Çıkamamak: Ben iyiyim şu anki konumum oldukça iyi düşüncesinden veya nasıl olsa olmayacak yapamayacağım düşüncesi yolunuzdaki en büyük engeldir. Kendinizi motive edin. 

  9. Yeni İnsanlar Tanımamak: Yeni insanlar size tecrübe katar. İletişim becerilerinizi geliştirir ve en önemli insan ağı oluşturmuş olursunuz. 

  10. Düzensiz Genel Kültür: Öğrendiğin bilginin kaynağını iyi araştır. Dijital çağın ilerlemesi ile internet ağında yalan sahte bilgi ve bilgi çöplüğü oldukça arttı, o bilgilere inanma.



İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu

Kişisel Gelişim Kitapları

Kişisel gelişim için öğrenme süreci ve bilgi çok önemlidir. Ama bilgiden daha önemli bir şey var o da bilginin doğruluğu ve kaynağı. Kişisel gelişim yolculuğunuzda size rehberlik edecek doğru bilgiler sunacak ve sizi değiştirmeye değil geliştirmeye yardım edecek en doğru şey kişisel gelişim kitaplarıdır. Kişisel gelişim kitapları size hem genel kültür katarken hem de size en doğru kişisel gelişim haritasını sunar. Kişisel gelişim kitapları eksik olduğunuz yönleri tanımanıza ve onu geliştirmenize olanak sağlar. Daha iyi konuşmak, daha iyi yaşamak, daha iyi bir sen için kapıları aralar. Okudukça farkında olmadan gelişir ve büyürsünüz.

En iyi kişisel gelişim kitapları aşağıda sıralanmıştır.

Sam Horn - Tongue Fu/Sözlü Dövüş Sanatı

İnsanlarla konuşmayı öğretiyor. Bu kitap insanlarla iletişimde karşılaşabilecek zıtlıkları ve bu zıtlıkları nasıl uyuma çevirebileceğiniz anlatıyor.

Robert B. Cialdıni - İknanın Psikolojisi

İknanın Psikolojisi, ikili iletişimde, sosyal ilişkilerde ikan etmeyi ve ikna olmayı anlatan bir kişisel gelişim kitabı. Bu kitap ile insanı ikna etmeyi, karşılıklı iletişimde insanların fikrini nasıl değiştirebileceğinizi öğretiyor.

Joe Navarro - Beden Dili

Gösterdiğiniz tüm bedensel izlenimler insanların sizin hakkınızda çıkarım yapmasına olanak sağlıyor. Bu kişisel gelişim kitabı ise bedensel izlenimler hareketler ne ifade eder ya da beden dilimizi nasıl yönetiriz bunu anlatıyor. 

Robert Greene - Baştan Çıkarma Sanatı

Karşılıklı ilişkide insanların zaafını bulmayı ve bunları manipüle etmeyi anlatıyor. Sonsuz güce sahip olmayı anlatan bir kişisel kitabıdır

Robert Greene - 33 Stratejide Savaş

Bu kişisel gelişim kitabı çok örnek üzerinden insanlarla çatışmalarınızı nasıl çözebileceğinizi anlatıyor.

Buraya gelene kadar kişisel gelişimin ne olduğunu, nasıl olması gerektiğini, nasıl olmaması gerektiğini, doğru bilginin ne olduğunu, kendimizi nasıl geliştirebileceğimizi, hangi kitapları okumamız gerektiğini cümlelerce anlattım. Muhtemelen bunları hayatınız boyunca tekrar tekrar duyacaksınız eğer şimdi harekete geçmezseniz. Harekete geçin, potansiyelinizin önündeki en büyük engel sizsiniz.

Yapamayacağınızı düşünmenize sebep olan ön yargılarınızı yıkın, yapamayacağınızı düşünen insanlardan uzaklaşın. İnsanlarla olan iletişiminizi kuvvetlendirin, kendinize yeni sosyal ortamlar yaratın. Yerinde saymaya değil ilerlemeye odaklanın. Eskiyi düşünmeyin, yeniliklere açık olun, yeni şeyler denemekten çekinmeyin. Küçük bir hatanızda hemen pes edip kendinize küsmeyin, hatanızdan ders alıp yola o şekilde devam edin. Unutmayın kişisel gelişim sizde başlar ama sizde de bitebilir.

Kabuğunuzu kırın ve konfor alanınızdan çıkın, Gereksiz kitap okumaya zaman harcamak, Zaman Yönetimi Kursu, Genel kültür geliştirme ve bilgi zincirleri oluşturmak, Dikey gelişim ya da bilinçsiz eğitim almak, Güncel ve bilinçli kitap seçimleri, Yabancı dil öğrenmek ve etkili iletişim kurmak, Yanlış kişileri örnek almak, Yabancı dil eğitimleri, Tarihi öğrenmek ve dünyadaki gelişmeleri takip etmek, Zamanınızı verimsiz kullanmak, Tarih ve güncel olaylarla ilgili kaynaklar, Üretim insanı olmak ve bilgiyi paylaşmak, Geç olduğunu düşünmek ve kişisel gelişim fırsatlarını kaçırmak, Üretim ve etkili bilgi paylaşımı ile ilgili eğitimler, Kendine örnek bir insan bulmak, Konfor alanından çıkamamak, Mentorluk programları, Dünya zevkini geliştirmek ve yeni deneyimler yaşamak, Yeni insanlar tanımamak, Sosyal etkinlikler ve kültürel faaliyetler, Kendine yatırım yapmak, giyimine ve hijyenine önem vermek, Düzensiz genel kültür edinmek ve yanlış bilgilere inanmak, Kişisel bakım ve moda konusunda eğitim ve kaynaklar, Dünyada neler oluyor farkında olmak, Mesleki gelişimi kişisel gelişime karıştırmak, Ekonomi, siyaset ve teknolojik gelişmeleri takip eden kaynaklar, Kişisel gelişim sürecinde doğru bilgiler seçmek ve doğru kaynaklardan öğrenmek, Bilgi çöplüğüne dönüşmüş ve yanıltıcı bilgileri doğru olarak kabul etmek, Doğrulanmış ve kaliteli bilgi kaynakları, kişisel gelişim kitapları
Kişisel gelişim kişisel gelişim nasıl olur kişisel gelişim nasıl olmaz kişisel gelişim kitabı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gri gömlekli bir kadın sağ kolunu uzatmış, parmağıyla gökyüzünü işaret ediyor. Sırtından aşağı dökülen uzun siyah saçları var ve gözleri yukarı bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve ağzı hafifçe açık. Üstündeki göklerden süzülen parlak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Sol kolu bükülmüş ve eli dinlenme pozunda kalçasına dayanmış. Kıyafeti rahat, duruşu güçlü ve kendinden emin.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Neleri Kapsar?

23 Ekim 2018
Görüntünün ortasında duran ahşap bir tabela, okuyla yan tarafı işaret ediyor. Tabela açık kahverengi renkte ve ok parlak kırmızıya boyanmış. Ön planda, üzerinde kırmızı bir 'E' harfi bulunan beyaz bir yüzey var. Bunun sağında bulanık bir yol görüntüsü, solunda ise bir insan yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi, ön planda ise ortasında bir ağaç kütüğü bulunan bir ağaç gövdesinin yakın çekimi yer alıyor. Ağaç gövdesi koyu kahverengi, ağaç kütüğü ise açık kahverengidir. Sağ üst köşede beyaz bir yüzey üzerinde tek bir 'E' harfinin yakın çekimi yer alıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel mi Gelişmeliyiz?

07 Eylül 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018