AnasayfaBlogKişisel Gelişim Nasıl Gerçekleşir?
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Nasıl Gerçekleşir?

14 Ağustos 2018
Bir kişi başının üzerinde beyaz bir bulutla durmaktadır. Kollarını iki yana açmış, bulutun tabanına bağlı ince bir ipi tutmaktadır. Kişi açık mavi bir gömlek ve koyu renk bir kot pantolon giymiştir. Üzerlerindeki gökyüzü birkaç dağınık bulutla koyu mavidir. Kişinin yüzü hafifçe yana dönüktür ve buluta bakıyor gibi görünmektedir. Güneş arka planda görülebiliyor ve sıcak, rüya gibi bir atmosfer yaratıyor.
AdımlarAçıklamaSonuç
Kendinizi TanıyınZayıf ve güçlü yönlerinizi belirlemek için kendinizi analiz edin.Kişisel gelişiminiz için başlangıç noktasını bulmuş olursunuz.
Kişisel Gelişim KitaplarıKişisel gelişim kitaplarını okuyarak kendinizi daha iyi tanımak ve geliştirmek için ipuçları edinin.Kendinizi ve başkalarını daha iyi anlama yeteneğinizi geliştirirsiniz.
İlişkilerinizi GeliştirinDiğer insanlarla ilişkilerinizi geliştirmek için kişisel gelişiminizi kullanın.İnsanlarla daha iyi geçinme ve onları anlama yeteneğinizi geliştirirsiniz.
Sorun Çözme Yeteneklerinizi ArtırınSorunları çözme yeteneklerinizi geliştirmek için kişisel gelişim tekniklerini kullanın.Stresle daha iyi başa çıkma ve yaşam kalitenizi artırma yeteneğinizi geliştirirsiniz.
Kendinizle BarışınKendinizi olduğunuz gibi kabullenmek ve kendinize değer vermek.Kendine güven ve muhtemel öz-sevgi
Bilinçli Olarak Kişisel Gelişimi HedefleyinKişisel gelişiminizi bilinçli bir şekilde hedeflemeniz gerekir, hedeflerinizi belirleyin.Gelişiğiniz konuda berraklık ve odaklanma
Zaman VerinKişisel gelişim zaman alır, sabırlı olun.Sabır ve olgunluk gelişimi.
Problemlerle Başa ÇıkınProblemlerle başa çıkma yeteneklerinizi geliştirmek için kişisel gelişim tekniklerini kullanın.Stres yönetimi ve problem çözme yeteneklerinizin gelişimi
Sevgi Dolu OlunSevgi dolu bir kişi olmak için kişisel gelişiminizi kullanın.İlişkilerinizde daha iyi anlaşma ve etrafınızdakilere sevgi dolu olmanın huzuru.
Öz-farkındalığı ArtırınKendinizle, hislerinizle ve düşüncelerinizle daha farkında olmak için kişisel gelişimi kullanın.Duygu ve düşüncelerinizi daha etkili yönetme becerisi

Bir şeyi geliştirmek istiyorsak ya da bir şeyleri olumlu yönde değiştirmek istiyorsak yapmamız gereken ilk şey şüphesiz o  şeyi ‘’bilmek’’tir. Kişisel gelişimi gerçekleştirebilmek kişisel gelişimin ne olduğunu kavramakla ve kendimizi ‘’bilmek’’le başlamalıdır. İlk olarak kendimizde yoğunlaşıp kendimizi ne kadar bildiğimizi görmemiz gerekir. Gelişim, bilmekten sonraki safhadır. Bilme safhası ise analizle başlamalıdır, ilk olarak kişiliğimizi analiz etmeliyiz. Bunun için de yapılabilecek en güzel şeylerden biri kitaplarına sarılmak olacaktır. Kişisel gelişim kitapları genelde ‘’aldım,okudum;  fakat hiçbir yararını görmedim’’ kitaplarıdır. Aslında problem yazılanları fazla teorik bulmamızdan ve pratiğe dökmekte zorlanmamızdan kaynaklanıyor.

Kişisel Gelişim Nasıl Sağlanır? Neler Yapılır?

Kişisel gelişim kitaplarının çoğu akademik bir dille yazılıyor. Ancak size Florence Littauer tarafından kaleme alınan ‘’Kişiliğinizi Tanıyın’’ isimli kitabı gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Akademik dildeki çoğu kişisel gelişim kitabından farklı olarak anlaşılır ve oldukça sade bir dille yazılmış olan kitabın ilk sayfalarında kişilik profilinizi ortaya çıkaracak bir testle karşılaşıyorsunuz. Daha sonra kişilik profillerini tek tek okuyor, öğreniyorsunuz. Okurken en yakın arkadaşınız Elif için ‘’okuduklarım gösteriyor ki o bir barışçıl soğukkanlı, öyleyse ona böyle davranmak yerine artık şöyle davranmalıyım. Çünkü o bundan hoşlanıyormuş, ondan değil.’’ diyorsunuz. Bu da sizi oldukça rahatlatıyor ve mutlu hissettiriyor. Değişime ve gelişime kendimizden başlamamız en doğrusudur ama yakınlarımızı tanımak, karşılaştırmalarda bulunmak da bize yarar sağlayacaktır. Zayıf yönlerimizi görecek, bunları geliştirme çabasına gireceğiz.

En nihayetinde kişisel  gelişimimizi tamamlayıp karşılaşacağımız zorluklardan hafif sıyrıklarla kurtulmak istiyoruz hepimiz. Kişisel gelişimimizi tamamlamak biraz da zaman gerektirir, aslında zamanla karşılaştığımız problemlerle başa çıkma yöntemlerini bir bir kavrarız. Kişisel gelişim kitaplarında, makalelerinde amaçlanan bu kavrama işlemini hızlandırmak bir bakıma açık açık göstermektir. Yukarıda bahsedilen kitabı okumak veyahut başka bir kitabı, bunlar yalnızca bunun için atılan birer adımdır.

Kişisel Gelişimi Nasıl Tamamlayabilirim?

Kişisel gelişimine katkıda bulunmaya başlayan insanlar genelde eş zamanlı olarak kendiyle barışmaya da başlar. Mutluluğun kapısını aralar ve ‘’problemlerimle başa çıkabilirim’’ düşüncesine bürünürler. Bunun her alanda faydasını görürler: iş, aile, sosyal hayat, özel hayat… Bakış açımız da kişiliğimizle doğru oranda geliştiği için sayılan alanlarda karşılaşılan aksilikler için, farklı perspektiflerden bakarak akla gelmeyen çözüm önerileri bulunabilir bu sayede önce kendi kalbimizi ardından diğer insanların kalbini fethedebiliriz.

Bakmamız gereken bir diğer pencere ise neden kişisel gelişimi arzuladığımızdır. Elbette diğer insanlarla geçinebilmek için kişiliğimizi geliştirmeyi arzuluyoruz. Sorun çıkaran değil çözüm üreten olmayı istiyoruz. Daha özel sebepler bulunsa da en geneli budur. Toplumda kişisel gelişimden bihaber insanlar pek dışlanır. Kimse sorun istemez, sorun varsa da bunu çözebilen birinin varlığı herkesi tatmin eder. Çevrenize bakarsanız sürekli bir şeylerden şikayet eden, memnuniyetsiz insanların fazla da sevilmediğine şahit olursunuz.  Hiçkimse böyle biri olmayı istemez, hiç kimse yanında böyle birini de istemez. Bu sebeple kişisel gelişim bizi mutlu ve huzurlu da kılar.

Her insan tek ve benzersizdir. Hepimizin hamurunda birbirinden farklı renkler var. Tek tip olma imkanımız yok. Kendimizi keşfetmemiz bu sebeple önemlidir, bize en uygun gelişim yöntemini ve gelişim yönünü belirlemek  işin neredeyse yarısıdır diğer yarısı ise bu doğrultuda adım atmakla başlar. Hepimiz farklı bir rengiz fakat hepimiz daha iyi bir kişilik arzularız. Aslolan içimizdekidir ve içimizdekini değiştirmek, dönüştürmek ve geliştirmek tamamen bizim elimizdedir. Önce kendimizi anlayalım. Kendimizi tanıyalım. İyi kötü tüm yönlerimizi inceleyelim. Birisi bizimle yüksek sesle konuştuğunda ne gibi bir tepki verdiğimizi gözden geçirelim. Bir bakıma ruhsal kişiliğimizi de bilelim, çözelim ve geliştirmek için çaba sarf edelim.

  • Kendimizi anlayabilsek;

  • Neden yapıldığımızı,

  • Gerçekten kim olduğumuzu,

  • Neden böyle davrandığımızı,

  • Güçlü yanlarımızı ve onları nasıl kuvvetlendireceğimizi,

  • Zayıflıklarımızı ve onların üstesinden gelmeyi bilirdik.’’ (Florance Littauer)

Son olarak söylemeliyim ki kişisel gelişimini tamamlamış bireylerde gözlemlediğim en müthiş şey sevgi dolu olmaları. İnsanlara sevgiyle yaklaşmak onları da bizi de sonsuz iyi hislerle donatır. Ve bu kişisel gelişim çabası belki de bitti dediğimiz yerde insanlığa dair umutları yeniden yeşertir.

Kendinizi Tanıyın, Zayıf ve güçlü yönlerinizi belirlemek için kendinizi analiz edin, Kişisel gelişiminiz için başlangıç noktasını bulmuş olursunuz, Kişisel Gelişim Kitapları, Kişisel gelişim kitaplarını okuyarak kendinizi daha iyi tanımak ve geliştirmek için ipuçları edinin, Kendinizi ve başkalarını daha iyi anlama yeteneğinizi geliştirirsiniz, İlişkilerinizi Geliştirin, Diğer insanlarla ilişkilerinizi geliştirmek için kişisel gelişiminizi kullanın, İnsanlarla daha iyi geçinme ve onları anlama yeteneğinizi geliştirirsiniz, Sorun Çözme Yeteneklerinizi Artırın, Sorunları çözme yeteneklerinizi geliştirmek için kişisel gelişim tekniklerini kullanın, Stresle daha iyi başa çıkma ve yaşam kalitenizi artırma yeteneğinizi geliştirirsiniz, Kendinizle Barışın, Kendinizi olduğunuz gibi kabullenmek ve kendinize değer vermek, Kendine güven ve muhtemel öz-sevgi, Bilinçli Olarak Kişisel Gelişimi Hedefleyin, Kişisel gelişiminizi bilinçli bir şekilde hedeflemeniz gerekir, hedeflerinizi belirleyin, Gelişiğiniz konuda berraklık ve odaklanma, Zaman Verin, Kişisel gelişim zaman alır, sabırlı olun, Sabır ve olgunluk gelişimi, Problemlerle Başa Çıkın, Problemlerle başa çıkma yeteneklerinizi geliştirmek için kişisel gelişim tekniklerini kullanın, Stres yönetimi ve problem çözme yeteneklerinizin gelişimi, Sevgi Dolu Olun, Sevgi dolu bir kişi olmak için kişisel gelişiminizi kullanın, İlişkilerinizde daha iyi anlaşma ve etrafınızdakilere sevgi dolu olmanın huzuru, Öz-farkındalığı Artırın, Kendinizle, hislerinizle ve düşüncelerinizle daha farkında olmak için kişisel gelişimi kullanın, Duygu ve düşüncelerinizi daha etkili yönetme becerisi
kişisel gelişim kişisel gelişim eğitimleri kişisel gelişimin önemi kişisel gelişim kursları kişisel gelişimle ilgili blog kişisel gelişim nasıl gerçekleşir kişisel gelişim nasıl olur kişisel gelişim nedir kişisel gelişimi tamamlama
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gri gömlekli bir kadın sağ kolunu uzatmış, parmağıyla gökyüzünü işaret ediyor. Sırtından aşağı dökülen uzun siyah saçları var ve gözleri yukarı bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve ağzı hafifçe açık. Üstündeki göklerden süzülen parlak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Sol kolu bükülmüş ve eli dinlenme pozunda kalçasına dayanmış. Kıyafeti rahat, duruşu güçlü ve kendinden emin.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Neleri Kapsar?

23 Ekim 2018
Görüntünün ortasında duran ahşap bir tabela, okuyla yan tarafı işaret ediyor. Tabela açık kahverengi renkte ve ok parlak kırmızıya boyanmış. Ön planda, üzerinde kırmızı bir 'E' harfi bulunan beyaz bir yüzey var. Bunun sağında bulanık bir yol görüntüsü, solunda ise bir insan yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi, ön planda ise ortasında bir ağaç kütüğü bulunan bir ağaç gövdesinin yakın çekimi yer alıyor. Ağaç gövdesi koyu kahverengi, ağaç kütüğü ise açık kahverengidir. Sağ üst köşede beyaz bir yüzey üzerinde tek bir 'E' harfinin yakın çekimi yer alıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel mi Gelişmeliyiz?

07 Eylül 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018