AnasayfaBlogKendinizi Motive Etmenin Yolları
Motivasyon

Kendinizi Motive Etmenin Yolları

24 Temmuz 2019
Bir kadın ellerini yüzünün önünde birleştirmiş bir şekilde duruyor. Bileğinde görünen bir saati var. Gözleri kapalı ve yüzü hafifçe yukarı doğru eğik. Saçları açık kahverengi ve geriye doğru topuz yapılmış. Yüz ifadesi huzurlu ve dingin. Beyaz, uzun kollu, düğmeli ve yüksek yakalı bir gömlek giyiyor. Yanındaki beyaz bir yüzeyde parlayan ve saatten yansıyan bir ışık var. Düşünmek ve tefekkür etmek için bir an ayırıyor gibi görünüyor.
KonuAçıklamaFayda
Motivasyonun TanımıMotivasyon, bizi harekete geçmeye ve çalışmaya iten ve davranışlarımızı şekillendiren bir güçtür.Motivasyonun anlamını bilmek, kendimizi motive etmek için hangi yöntemlerin daha etkili olabileceğini anlamamızı sağlar.
Kişi MotivasyonuKişi motivasyonunu kaybettiğinde başarısızlık korkusu artar ve tembellik eğilimi artabilir.Kişinin kendi motivasyon kaynaklarını keşfetmesi ve bu motivasyonu koruması başarı oranını artırır.
Motivasyon Kaynağıİnsanın hayatta ulaşmak istediği hedefler ve hayaller motivasyon kaynağı olabilir.Motivasyon kaynaklarını bilip onları hatırlamak ve güncellemek motivasyonu yüksek tutar.
İç MotivasyonKişinin kendi içsel dürtüsüyle gerçekleşen motivasyon.Kişi kendi iç güdülerine göre hareket ettiğinde daha başarılı ve mutlu olabilir.
Motivasyonun ÖnemiHedefler ve hayaller ancak motive olursak gerçekleşir.Motivasyon, kişinin hedeflerine ulaşmasını sağlar.
Amaç BelirlemekAmaç belirlemek, motivasyonun ilk adımdır ve kişinin hedeflerini somutlaştırır.Kişi ne istediğini biliyorsa bu durum motivasyonu artırır ve daha hedef odaklı olmasını sağlar.
Başarısızlık KorkusuBaşarısızlık korkusu, kişinin motivasyonunu düşürebilir ve hedeflerinden vazgeçmesine neden olabilir.Başarısızlık korkusuyla nasıl başa çıkılacağını bilmek, kişinin motivasyonunu korumasını sağlar.
Kendi Kendini Motive EtmekKendimizi motive etmek, başarıya yaklaşmada önemli bir faktördür.Kendi kendine motivasyon, kişiyi zor durumlarda başarıya götüren anahtar olabilir.
Kendine İnanmakKendine inanmak ve cesur adımlar atmak, motivasyonu artıran olumlu faktörlerdir.Kendine inanan ve korkusuzca hareket eden bir birey, hedeflerine daha hızlı ve sağlam adımlarla ilerler.
Her Başarısızlık Bir SebepHer başarısızlık, tekrar deneme ve başarmak için bir sebep olabilir.Başarısızlıklardan ders çıkarmak ve onları ileriye doğru atılan bir adım olarak görmek bizi daha güçlü ve dayanıklı yapar.

Motivasyon kavramını en basit şekliyle kişinin bir amaç doğrultusunda harekete geçmek için istekli olması şeklinde tanımlayabiliriz. Yani motivasyon bizi harekete geçmeye ve çalışmaya iten ve davranışlarımızı şekillendiren bir güçtür de diyebiliriz. Pek çok insan gün içinde motivasyonunu yitirip bunalımlı bir ruh haline sürükleniyor. Bu bunalımlı ruh hali ne yazık ki özgüven eksikliğini, başarısızlık korkusunu ve tembelliği de beraberinde getiriyor.

Kişi Motivasyonu

Kişi motivasyonunu kaybettiğinde başarısızlık korkusu arttığı için doğrudan kendini derin bir tembelliğe bırakabilir. Özellikle öğrenciyseniz ve önünüzde dağ gibi biriken makaleler varsa bir günde birden fazla sınava girmek zorundaysanız hangi konumda olursanız olun motivasyon sizin başarıya ulaşmadaki en önemli kaynağınız. Bu yüzden motivasyon hayatımızın her alanında bize faydası olan bir itici güç. Eğer kendinizi motive etme sorunu yaşayanlardansanız ve bu durumu nasıl düzelteceğinizi bilmiyorsanız sizi motivasyon için ipuçları bekliyor.

Motivasyon Kaynağı Nedir?

İnsan olarak hepimizin hayatta bazı hayalleri ve hedefleri vardır. Hedeflerimizi gerçekleştirip başarıya ulaşabilmek için içimizden gelen bir dürtüyle beraber canla başla çalışarak emek sarf ederiz. İşte içimizden gelen o dürtünün adı motivasyon. Bizim her koşulda devam etmemizi sağlayan ve inancımızı hiçbir zaman kaybetmememizi öğütleyen o dürtü herkesin içinde her zaman bulunmayabilir. Bazı insanların motivasyon kaynağı kendileridir. Ne zaman düşecek olsalar kendi kendilerini tekrar ayağa kaldırabilirler. Ama bazı insanlar da bu dürtüyü harekete geçerek bir şeyler yapmak zorunda kalırlar. 

Nasıl Motive Oluruz?

Motivasyon itici bir güçtür. Hayatta başarıya ulaşabilmek için her zaman bu itici güçlere ihtiyaç duyarız. Bu bazen ödül veya hediye gibi etkenlerle sağlanabileceği gibi çoğunlukla kişinin kendi içsel dürtüsüyle gerçekleşir. Motivasyon neden önemli? Çünkü ödül beynin iç motivasyon ve isteğini bitirir. Kişinin kendini motive etme kapasitesini azaltır. Örneğin üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenci hayallerindeki mesleğe yaklaşabilmek için üniversite okumanın önündeki en büyük adım olduğunu bilirse ve bu yönde kendini motive ederse bu onun için büyük bir itici güç olur. Aslında farkında olmadan hepimiz gün içinde bunu yapıyoruz.

İstediğimiz veya hayalini kurduğumuz bazı şeyleri gerçekleştirmek için büyük bir çaba harcamamız gerektiğinin ve bunun da ancak motive olarak başarılabileceğinin farkındayız. Bir konuda motive olmakta problem yaşıyorsak yapmamız gereken ilk şey amacımızı belirlemektir. Şunu unutmayın ki amaç belirlemek atacağımız adımların somutlaştırılması demektir. 

Motivasyonu Neler Düşürür?

Bu konuda bir diğer önemli mesele de motivasyonumuzu neyin artırdığının yanı sıra neyin düşürdüğü. Başaramamaktan korkmak hatta korkunun üzerine gitmek yerine geri çekilmek en çok rastlanan durumlardan birisi. Başarısız olmaktan korktuğumuz anda yapılması gereken şey bizi demoralize eden ne varsa bunları hayatımızdan çıkarmaktır. Önemli olan tek şey başaracağımıza inanmak ve düştüğümüz anda kendimizi yeniden motive ederek ilerlemek. Çünkü bir an için başarısızlık yaşansa bile bizi sonunda başarıya götürecek şey kendine inanan bir insan ve onun attığı cesur adımlardır. 

Başarısız Olmak Yok

Her başarısızlık aslında başarmaya inanmak için bir sebep. Başarısız olmak çabaladığımızı gösterir. Pes etmeden yorulmadan devam edip hayallerimize giden o yolda hiç duraksamadan ilerlersek ancak o zaman başarı bizimle olur. Her zaman etrafımızda bizi motive edecek ve ayağa kaldıracak güçler bulamayabiliriz. 

Bazı insanlar bizi demoralize eder ya da bazen şartlar uygun değildir. Bazen de bir söz bizi başladığımız noktaya kadar geriletir. Fakat önemli olan bütün bu olumsuzlukların arasında bile ayağa kalkıp "ben yapabilirim, ne olursa olsun bunu başarabilirim" diyerek kendi kendimizin güç kaynağı olup yola devam etmek. Asıl motivasyon kaynağı sizden başkası değil. Motivasyon ile ilgili Motivasyonun Önemi ve Kaynakları ve Etkili Motivasyon Teknikleri başlıklı blog yazılarını okumak mutlaka size fayda sağlayacaktır.

Yazar: İrem Yavuz

Motivasyonun Tanımı, Motivasyon, bizi harekete geçmeye ve çalışmaya iten ve davranışlarımızı şekillendiren bir güçtür, Motivasyonun anlamını bilmek, kendimizi motive etmek için hangi yöntemlerin daha etkili olabileceğini anlamamızı sağlar, Kişi Motivasyonu, Kişi motivasyonunu kaybettiğinde başarısızlık korkusu artar ve tembellik eğilimi artabilir, Kişinin kendi motivasyon kaynaklarını keşfetmesi ve bu motivasyonu koruması başarı oranını artırır, Motivasyon Kaynağı, İnsanın hayatta ulaşmak istediği hedefler ve hayaller motivasyon kaynağı olabilir, Motivasyon kaynaklarını bilip onları hatırlamak ve güncellemek motivasyonu yüksek tutar, İç Motivasyon, Kişinin kendi içsel dürtüsüyle gerçekleşen motivasyon, Kişi kendi iç güdülerine göre hareket ettiğinde daha başarılı ve mutlu olabilir, Motivasyonun Önemi, Hedefler ve hayaller ancak motive olursak gerçekleşir, Motivasyon, kişinin hedeflerine ulaşmasını sağlar, Amaç Belirlemek, Amaç belirlemek, motivasyonun ilk adımdır ve kişinin hedeflerini somutlaştırır, Kişi ne istediğini biliyorsa bu durum motivasyonu artırır ve daha hedef odaklı olmasını sağlar, Başarısızlık Korkusu, Başarısızlık korkusu, kişinin motivasyonunu düşürebilir ve hedeflerinden vazgeçmesine neden olabilir, Başarısızlık korkusuyla nasıl başa çıkılacağını bilmek, kişinin motivasyonunu korumasını sağlar, Kendi Kendini Motive Etmek, Kendimizi motive etmek, başarıya yaklaşmada önemli bir faktördür, Kendi kendine motivasyon, kişiyi zor durumlarda başarıya götüren anahtar olabilir, Kendine İnanmak, Kendine inanmak ve cesur adımlar atmak, motivasyonu artıran olumlu faktörlerdir, Kendine inanan ve korkusuzca hareket eden bir birey, hedeflerine daha hızlı ve sağlam adımlarla ilerler, Her Başarısızlık Bir Sebep, Her başarısızlık, tekrar deneme ve başarmak için bir sebep olabilir, Başarısızlıklardan ders çıkarmak ve onları ileriye doğru atılan bir adım olarak görmek bizi daha güçlü ve dayanıklı yapar
motive motivasyon dürtü motivasyon kaynağı başarısızlık korkusu motivasyon eksikliği motive olmanın yolları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Koyu renk takım elbiseli bir adam beyaz bir binanın önünde durmuş, uzaktaki bir şeyi işaret ediyor. Sağ kolunu uzatmış ve ciddi bir ifadeyle yana doğru bakmaktadır. Koyu renk saçları düzgünce taranmış ve takım elbise ceketinin altına beyaz bir gömlek giymiş ve gri bir kravat takmış. Arka plan bulanık ama yüksek binalar ve işlek caddelerle dolu hareketli bir şehir manzarası gibi görünüyor. Adam görüntünün merkezinde duruyor ve dikkati uzaktaki bir şeye odaklanmış durumda.
Liderlik

Liderlik Hakkında Her şey

13 Eylül 2019
Bir kadın ellerini yüzünün önünde birleştirmiş bir şekilde duruyor. Bileğinde görünen bir saati var. Gözleri kapalı ve yüzü hafifçe yukarı doğru eğik. Saçları açık kahverengi ve geriye doğru topuz yapılmış. Yüz ifadesi huzurlu ve dingin. Beyaz, uzun kollu, düğmeli ve yüksek yakalı bir gömlek giyiyor. Yanındaki beyaz bir yüzeyde parlayan ve saatten yansıyan bir ışık var. Düşünmek ve tefekkür etmek için bir an ayırıyor gibi görünüyor.
Motivasyon

Kendinizi Motive Etmenin Yolları

24 Temmuz 2019
Bir grup çizgi film karakteri, önlerinde parlak bir ışıkla aydınlatılmış bir daire içinde durmaktadır. Karakterlerden ikisi oyuncak bebeklerin yakın çekim görüntüsüdür; birinin gövdesi mavi, diğeri ise mankendir. Diğer iki karakter ise insanların yakın çekimleridir; biri mavi, diğeri beyaz bir kıyafet giymiştir. Odanın arka planında ayakta duran bir kişi de var, etraflarında parlak ve neşeli bir atmosfer var. Grubun önünden gelen ışık büyüleyici ve havadaki neşe hissine katkıda bulunuyor.
İş Hayatı

Etkili Liderlik Nedir?

23 Ocak 2021
Bu online Satış Liderliği ve Ekip Çalışması Kursu, becerilerini artırmak ve rekabette bir adım önde olmak isteyen profesyoneller için paha biçilmez bir kaynaktır. Bu kurs sayesinde katılımcılar, etkili satış stratejilerinin yanı sıra ekiplerini başarıya nasıl yönlendireceklerini daha iyi anlayacaklardır. Sunulan materyali inceleyerek, müşterileriyle etkili bir şekilde nasıl iletişim kuracaklarını, ekip üyeleriyle nasıl ilişki kuracaklarını ve satışlarını en üst düzeye çıkarmak için doğru tutumu nasıl geliştireceklerini öğrenecekler. Ayrıca, katılımcılar ekip çalışmasının önemini ve işbirliği ve ortak çalışma ortamının nasıl teşvik edileceğini anlayacaklardır. Eğitimin sonunda katılımcılar, satış liderliği ve ekip çalışması konularında güçlü bir temele sahip olacak ve ekiplerini güvenle başarıya taşıyabileceklerdir.
Bu, siyah tişört giyen bir adamın görüntüsüdür. Beyaz bir arka planın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade ile dümdüz karşıya bakıyor. Kolları yanlarında rahat bir şekilde duruyor. Yakası v yakalı, vücuda oturan siyah bir tişört giyiyor. Koyu kahverengi saçları yüzünden uzakta geriye taranmış. Koyu renk gözleri yoğun ve odaklanmış görünüyor. Güçlü bir çene çizgisi ve ince bir bıyığı var. Cildi hafif bronzlaşmış. Sol koluna gümüş bir saat takıyor. Kendinden emin ve kontrollü görünüyor.Ali Kayacan
4640
Bu görselde kameraya gülümseyen ve elinde pembe bir işaret tutan bir kadın görülüyor. Muhtemelen başarılı bir yaşam koçu olmanın önemli bir parçası olan yaşam koçluğu sertifikasyon kursuna katılıyor. Gülümsemesi yeni girişimi için duyduğu coşku ve heyecanı ifade ediyor. Boynunun yakın çekimi güven duygusunu ve başarma kararlılığını ortaya koyuyor. Ağzının yakın çekimi kararlılık ve odaklanma hissi verirken, saçlarının bulanık görüntüsü rahat bir atmosfere işaret ediyor. Burnunun yakın çekimi, başarılı bir yaşam koçu için kilit bir özellik olan detaylara verdiği önemi gösteriyor. Sonuç olarak, bu görüntü bir yaşam koçu olmak için gereken tutku ve özveriyi göstermektedir. Doğru eğitimle, bu kadının sertifikalı bir yaşam koçu olma yolculuğunda başarılı olacağından emin olabilirsiniz.
5
(15)

Yaşam Koçluğu Eğitimi

19 Konu16 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
24001340
Bir kadın kollarını kavuşturmuş ayakta durmakta ve arkasında bir grup insan onu alkışlamaktadır. Üzerinde uzun kollu ve yüksek yakalı siyah bir elbise var ve saçları yana doğru ayrılmış. Yüzü gülümsüyor ve açık renk bir teni var. Arkasındaki insan grubu çeşitli kıyafetler giyiyor ve her birinin kendine özgü bir ifadesi var. Bir kişi kollarını kavuşturmuş ayakta dururken, diğeri kutlama yapmak için ellerini havaya kaldırıyor. Arka plan sessiz bir sarı renkte ve her tarafa dağılmış çizgiler ve şekiller var. Resim, bir neşe ve kutlama anını benzersiz ve büyüleyici bir şekilde yakalıyor.
5
(10)

Koçvari Liderlik Eğitimi

28 Konu12 Saat