AnasayfaBlogKariyer Hayatınızı Mahvedebilecek 6 Zehirleyici İnanç
Kariyer

Kariyer Hayatınızı Mahvedebilecek 6 Zehirleyici İnanç

07 Temmuz 2015
Bir grup insan büyük bir pencerenin önünde durmakta, içeriden sızan parlak ışığa karşı siluetlerini korumaktadır. Bir figür öne çıkıyor, ciddi ve düşünceli bir ifadeyle pencereden dışarı bakıyor. Grubun solunda, bir kişi bir kapının yanında duruyor, yüzü karanlıkta. Daha solda, başka bir figür kapıda dururken, arkalarında bir kişi bulanık bir görüntüde yürüyor. Arka plan siyahtır ve her tarafa dağılmış çimen parçaları vardır. En solda, bir kişi bir çitin üzerinde duruyor, figürü gökyüzüne karşı çizilmiş.
Zehirleyici İnançEtkisiÇözüm
Hatasız olmalıyım.Kendinize aşırı baskı uygular ve stres seviyenizi artırır.Hatalarınızdan ders çıkarın ve yolunuza devam edin.
Başarısız olursam hayatım biter.Riske girmekten kaçınmanıza ve potansiyelinizi tamamen kullanmamanıza neden olur.Başarısızlıkları öğrenme fırsatları olarak görün.
Herkes beni sevmeli.Kişisel değerinizi başkalarının görüşlerine dayandırırsınız.Kendinizin en iyi yargıcı olduğunuzu unutmayın.
Yeterince iyi değilim.Kendinize olan güveninizi zayıflatır ve yeteneklerinizi kullanmanızı engeller.Kendinize olan inancınızı artırın ve başarılı olabileceğinize inanın.
Mükemmel olmalıyım.Yüksek beklentilere sahip olmanıza ve hayal kırıklığına uğramanıza yol açar.Kendi sınırlarınızın ve yeteneklerinizin farkında olun.
Başkalarına göre yaşamalıyım.Kişisel değerlerinizi ve önceliklerinizi göz ardı etmenize neden olur.Kendinizi ve değerlerinizi başkalarından önce koyun.
Her şeyi kontrol edebilmeliyim.Sizi önlem almayı ve plan yapmayı bırakmanıza neden olur.Hayatın belirsizliğini kabul edin.
Hayat adil olmalı.Hayatın adil olmadığında hayal kırıklığına uğrar ve mutsuz olursunuz.Hayatın her zaman adil olmayacağını kabul edin.
Başkalarını memnun etmeliyim.Başkalarını memnun etmek için kendinizi zorlar ve yorarsınız.Kendinizi mutlu etmek için öncelik verin.
Kendimi değersiz hissediyorum.Motivasyonunuzu ve başarıya ulaşma isteğinizi azaltır.Kendinizi değerli ve benzersiz bir birey olarak görün.

Karıyer hayatınızı hatasız geçirmeniz mümkün değil. Çünkü herkes hata yapar. Bu bir şeyleri mahvettikten sonra kendi kendinize söylediğiniz bir şeydir. İç konuşmanız (duygularınız hakkında sahip olduğunuz düşünceler) negatifliği büyütebilir veya o yanlış adımı üretken bir şeye çevirmenize yardımcı olabilir.

Negatif iç konuşma gerçek dışıdır, gereksizdir ve engelleyicidir. Bu sizi çıkması zor olan düşük duygusal sarmala sürükleyebilir.

Bütün iç konuşma kendinizle alakalı olan önemli inançlar tarafından yönetilir. Başarı da küçük ama güçlü bir rol oynar çünkü sizi hem amaçlarınıza ulaşmanız için ileriye doğru dürtebilir hem de geri de tutabilir.

Henry Ford’un da dediği gibi, ‘’yapabileceğine inanan ve yapamayacağına inanan iki insan da doğrudur.’’

TalentSmart bir milyondan fazla insanın duygusal zekasını test etti ve %90’lık bir kısmın DZ’da yüksek olduğunu buldu. Bu başarılı yüksek DZ’ye sahip bireyler önemli bir yetenek bulunduruyorlar: negatif iç konuşmayı tanımlama ve kontrol etme yeteneği. Böylece onları tam potansiyeline ulaşmaktan alıkoyamıyor.

bu başarılı insanlar düşük dz akranlarına göre yılda ortalama 28.000 $ daha fazla kazanıyorlar, daha fazla terfi alıyorlar, yüksek karıyer sahibi ve performans değerlendirmelerinde daha yüksek puanlara erişiyorlar. dz ve kazançları arasında olan bağlantı o kadar açık ki dz’de yükselen her nokta yıllık maaşa 1.300 $ ekliyor.

İş iç konuşmaya geldiğinde, altı tane genel olan ve insanları diğerlerine göre daha çok geri de tutan zehirli inançlar keşfettik. Bu inançlara yenik düşmemek için eğilimlerinizin farkında olun, böylece kariyer hayatınızı raydan çıkarmamış olursunuz.

Kariyer hayatınızı zehirleyecek inançlar

Zehirleyici İnanç #1: Mükemmellik­= Başarı



İnsanlar, doğamız gereği, hataya düşebilir. Mükemmelliği amaçladığınızda başarısızlığın dırdırcı hissiyle hep berabersinizdir ve zamanınızı elde ettiğiniz başarının tadını çıkarmak yerine neyi başaramadığınıza dövünerek harcarsınız.

Zehirleyici İnanç #2: Benim alınyazım önceden belirlenmiş

Birçok insan başarmalarının ya da başarısız olmalarının kader olduğuna inanmak gibi mantıksız bir düşünceye yenik düşerler. Hataya düşmeyin, kaderiniz sizin elinizde, ve birçok başarı veya başarısızlık için kontrolünüz dışında güçleri suçlamak bahaneden başka bir şey değil. Bazen hayat size oynaması zor kağıtlar dağıtacak ve diğer zamanlarda da en iyilerini dağıtacak. Sizin herhangi bir eldeki istekliliğinizi tamamen ortaya koymanız kariyer hayatınızdaki nihai başarı veya başarısızlığı belirleyecektir.

Zehirleyici İnanç #3: Ben ‘’her zaman’’ veya ‘’hiçbir zaman’’ bunu yaparım/ yapmam

Hayatta her zaman veya hiçbir zaman yapılmayan bir şey yoktur. Bir şeyi çok yapıyor olabilirsiniz veya yeterince yapmıyor olabilirsiniz fakat davranışınızı  ‘’her zaman’’ veya ‘’hiç’’ terimleriyle çerçevelemek kendine acımanın bir formudur. Bu sizi kendiniz üzerinde hiçbir etkiniz olmadığına, değişemeyeceğinize inandırır. Buna yenik düşmeyin.

Zehirleyici İnanç #4: Diğerleri beni onayladığında başarılı oluyorum

İnsanların sizin hakkınızda ne zaman ne düşündüğü fark etmeksizin, bir şey kesindir: hiçbir zaman onların söylediği kadar kötü veya iyi değilsinizdir. Tepkilerinizi diğerlerinin ne düşündüğüne bağlı olarak kapamak imkansızdır fakat insanların düşüncelerini kulak ucuyla dinleyebilirsiniz. Bu şekilde insanlar sizin hakkınızda ne düşünürlerse düşünsün, sizin özsaygınız içten gelecektir.

Zehirleyici İnanç #5:  Geçmişim  = Geleceğim

Tekrarlanmış başarısızlıklar özgüveninizi kemirebilir ve gelecekte daha iyi sonuçlara sahip olacağınıza inanmanızı zor hale getirebilir. Çoğunlukla bu başarısızlıklar risk almaktan ve kolay olmayan bir şeyi başarmaktan kaynaklanır. Sadece başarının başarısızlığın çehresinde yükselen bir yetenek olarak yattığını hatırlayın. Başarmaya değen herhangi bir şey bazı riskler almayı gerektirecektir ve başarısızlığın sizi başarabilme yeteneğinize inanmaktan alıkoymasına izin vermeyin.

Zehirleyici İnanç #6: Duygularım  = Gerçeklik

Eğer duygusal zeka 2.0’ı okuduysanız duygularınıza objektif yaklaşmayı ve gerçeği kurgudan ayırabilmeyi biliyorsunuzdur. Eğer okumadıysanız, okumak isteyebilirsiniz. Diğer şekilde duygularınız gerçeklik hissinizi çarpıtmaya devam edecek ve sizi tam potansiyelinize ulaşmaktan alı koyan negatif iç konuşmanıza karşı savunmasız yapacaktır.

Hatasız olmalıyım, Kendinize aşırı baskı uygular ve stres seviyenizi artırır, Hatalarınızdan ders çıkarın ve yolunuza devam edin, Başarısız olursam hayatım biter, Riske girmekten kaçınmanıza ve potansiyelinizi tamamen kullanmamanıza neden olur, Başarısızlıkları öğrenme fırsatları olarak görün, Herkes beni sevmeli, Kişisel değerinizi başkalarının görüşlerine dayandırırsınız, Kendinizin en iyi yargıcı olduğunuzu unutmayın, Yeterince iyi değilim, Kendinize olan güveninizi zayıflatır ve yeteneklerinizi kullanmanızı engeller, Kendinize olan inancınızı artırın ve başarılı olabileceğinize inanın, Mükemmel olmalıyım, Yüksek beklentilere sahip olmanıza ve hayal kırıklığına uğramanıza yol açar, Kendi sınırlarınızın ve yeteneklerinizin farkında olun, Başkalarına göre yaşamalıyım, Kişisel değerlerinizi ve önceliklerinizi göz ardı etmenize neden olur, Kendinizi ve değerlerinizi başkalarından önce koyun, Her şeyi kontrol edebilmeliyim, Sizi önlem almayı ve plan yapmayı bırakmanıza neden olur, Hayatın belirsizliğini kabul edin, Hayat adil olmalı, Hayatın adil olmadığında hayal kırıklığına uğrar ve mutsuz olursunuz, Hayatın her zaman adil olmayacağını kabul edin, Başkalarını memnun etmeliyim, Başkalarını memnun etmek için kendinizi zorlar ve yorarsınız, Kendinizi mutlu etmek için öncelik verin, Kendimi değersiz hissediyorum, Motivasyonunuzu ve başarıya ulaşma isteğinizi azaltır, Kendinizi değerli ve benzersiz bir birey olarak görün
Kariyer Hayatınızı Mahvedebilecek Altı Zehirleyici İnançkariyer kariyer hayatı kariyer yaşamı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resim online bir NLP kursunu ve sertifikasını tasvir etmektedir. Resimdeki kadın gülümseyerek kursun eğlenceli ve ödüllendirici olduğunu ima ediyor. Boynunun, saçının ve ağzının yakın çekimi, kursun doğal dil işlemenin tüm yönlerini kapsadığını göstermektedir. Siyah arka plan ve merdiven, kursun kapsamlı ve ilgi çekici olduğunu gösteriyor. Arka plandaki kişinin elleri bulanıklaştırılarak kadına ve kurs materyaline odaklanıldığı vurgulanıyor. Kısacası, bu görsel NLP kursunun ve sertifikasyonunun ilgi çekici, kapsamlı ve ödüllendirici bir deneyim sunduğunu anlatmaktadır.
5
(40)

NLP Eğitimi

26 Konu10 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
1350790
Kalemle tahtaya yazı yazan bir kadının yakın çekimi. Siyah bir elbise giymiş ve yüzünde bir gülümseme var. Görüntüde omzu görünüyor ve eli, üzerinde kırmızı bir onay işareti olan kalemi tutuyor. Elinin sağında sarı zeminli siyah bir kare var. Üzerine yazı yazdığı tahta beyazdır ve arka planda küçük siyah bir nesne vardır. Kadın görevine odaklanmış görünüyor, ifadesi kendinden emin ve kararlı.
4.9
(13)

Hayır Diyebilmek Eğitimi

13 Konu4 Saat
Bu, koyu siyah saçlarını topuz yapmış bir kadının görüntüsüdür. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve kameradan uzağa bakıyor. Uzun kollu siyah bir üst ve beyaz bir alt giymiştir. Yüz ifadesi ciddidir ve gözleri görünmemektedir. Görüntüde başka hiçbir şey olmayan beyaz bir duvarın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor ve beden dili düşünceli olduğunu gösteriyor.Burcu Topçu Ekelik
1102464