AnasayfaBlogKabin Memuru Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Kabin Memuru Nedir? Ne İş Yapar?

14 Nisan 2021
Üniforma giyen bir grup insan düzenli bir şekilde ayakta durmaktadır. Her bir kişi lacivert ceket, beyaz gömlek ve siyah kravat takmaktadır. Ortadaki adam kırmızı bir papyon takarken, sağdaki kadın mavi bir papyon takmaktadır. En soldaki adamın yüzünde kırmızı bir ruj lekesi var. Mavi bir ceketin yakın çekimi, yaka boyunca uzanan karmaşık dikişleri vurguluyor. Görüntü hafifçe bulanıklaştırılarak rüya gibi bir nitelik kazandırılmış. Grup, üniformalı halleriyle güç ve güveni temsil ederek dimdik duruyor.
Kabin Memuru NedirKabin Memuru Ne İş YaparKabin Memuru Maaşları
Uçuş sırasında yolcularla ilgilenen ve pilotun yönergelerini uygulayan görevlilere kabin memuru denir. Kadın kabin memurlarına hostes, erkek kabin memurlarına ise host denir.Yolcuların konforunu sağlar, yiyecek ve içecek servisi yapar, acil durumları yönetir, uçağın temizliğini kontrol eder.Maaş miktarları havayolu şirketlerine ve deneyime göre değişir. Ancak genelde oldukça dolgun maaşlar alırlar.
Kabin memuru olabilmek için belli eğitimlerden geçmek gereklidir. Ayrıca belirli sağlık ve yaş şartlarını da karşılamak gerekir.Kabin memurları, uçağın iniş ve kalkış zamanlarında yolcuları kontrol ederler. Ayrıca yaşlı ve engelli yolcularla da özel olarak ilgilenirler.Kabin memurları ekstra uçuş saatleri ve mesai saatleri için ek ödeme hakkına sahiptir.
Kabin memuru, havacılık kural ve yönetmeliklerine göre hareket eder. Her türlü acil durum için eğitimlidirler ve yolcuların güvenliğini sağlarlar.Kabin memuru, uçuş süresince uçağın iç kısmından sorumludur. Uçuş bitiminde raporlama görevi de bulunur.Kabin memurları, yolcuların değerlendirme ölçütlerinde en önde gelirler. Yolcunun memnuniyeti hava yolları şirketinin o uçuşa dair gelirini etkiler.
Kabin memuru olabilmek için iyi derecede İngilizce bilinmesi gereklidir. Ancak çoğu havayolu, daha fazla dil bilen kabin memurlarına avantaj sağlar.Kabin memuru, uçuş öncesinde, sırasında ve sonrasındaki temizlik işlemleri sorumluluğuna dahildir. Ayrıca uçakta meydana gelen olası sorunlarda yolcuları yönlendirmek ve yardımcı olmak da görevleri arasındadır.Maaş miktarları havayolu şirketlerine göre değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle eğitim durumu, tecrübe ve çalışılan saat sayısına bağlı olarak değişir.

Hava yolu şirketlerinde istihdam edilen kabin memurları uçakların vazgeçilmez personelleridir. Yolculuk sırasında konforu sağlamak ve yolcuları bilgilendirmek onların görevidir. Pilotlarla koordineli bir şekilde hareket ederler. Çalıştığı yerin gökyüzü olduğunu düşünürsek oldukça havalı ve farklı deneyimler sunan bir meslektir. Maaşın dolgun olması da tercih edilirliğini arttıran en önemli sebeplerden biridir.

tabii çalışma alanları sadece uçağın içi değildir. meslek seçimi döneminde pek çok kişinin ilgisini çeken kabin memurluğuna başvurabilmek için bazı şartları gerçekleştirmek gerekir. kabin memuru nedir? kabin memurlarının yolculuk öncesinde ve yolculuk sırasındaki görevleri nelerdir? ne kadar maaş alırlar? kabin memuru olmak için ne yapmak gerekir? kabin memuru olmak isteyenler ya da mesleğin inceliklerini merak edenler için kabin memurluğu hakkında tüm bilinmesi gerekenlere bakalım.

Kabin Memuru Nedir?

Uçuş sırasında yolcularla ilgilenen ve gereken durumlarda pilotun yönergelerini uygulayan görevlilere kabin memuru denir. Halk arasında hostes olarak bilinir. Erkek kabin memurlarına host, kadın kabin memurlarına hostes denir. Kabin memuru olarak göreve başlayabilmek için belli eğitimlerden geçmek gerekir. Normal görmelerinde bozukluk olanlar, renk körlüğü olanlar, gözlük ve lens kullananlar kabin memurluğuna başvuru aşamasında elenirler. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan ve kabin memuru olmak için gereken genel şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak

  • Erken adaylar için en az 190 cm, kadın adaylar için en az 175 cm boya sahip olmak

  • Sağlık taramalarında kabin memuru olmaya engel bir durumu bulunmamak

  • Boyla orantılı kiloya sahip olmak

  • Adli sicil kaydı bulunmamak

  • En az 10 yıl eğitim veren lise veya dengi bir okuldan mezun olmak

  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen bir sağlık kuruluşunun uyguladığı psikolojik testleri geçerek işe yeterlilik belgesi almak

  • İyi derecede İngilizce bilmek

  • Daha önce herhangi bir havacılık kuruluşunda çalışmışsa bu kurumdan disiplinsizlik ya da sağlık sorunları nedeniyle ayrılmış olmamak

Kabin memuru olmak için şartları sağladıktan sonra mesleğe uygun olup olmamak da önemlidir. Herkesin yapabileceği ve yapamayacağı meslekler vardır. Uzun yıllar bu meslekte kalınacağı düşünülürse bu oldukça önemli bir durumdur. Kabin memuru olmak isteyen kişilerin bazı özelliklere sahip olmaları mesleği yapabilmelerini kolaylaştırır. Bu nitelikler şunlardır:

  • İyi iletişim kurabilmelidirler.

  • Kapalı alanda uzun süre kalabilen kişiler olmalıdır.

  • Esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmelidirler.

  • Dış görünüşüne önem veren kimseler olmalıdır.

  • Acil durumlar için hızlı karar verme tekniklerini bilmelidirler.

  • Stres yönetimi yapabilmelidir.

  • Güleryüzlü olmalıdırlar.

  • Ekip çalışmasına uyum sağlayabilmelidirler.

  • Nazik olmalıdırlar.

  • Empati kurabilmelidirler.

  • Disiplinli ve sorumluluk sahibi olmalıdırlar.

Kabin Memuru Ne İş Yapar?

Kabin memurları yalnızca uçağın iç kısmından sorumludur. Uçağın dışı ve kokpit kabin memurunun sorumluluğunda değildir. Hem normal durumlarda hem de acil durumlarda yetki sahibidirler. Uçağın yan taraflarında bulunan çıkış kapılarını talimatlara uygun biçimde açıp kapatmaktan sorumludurlar. Acil durumlarda acil çıkış kapısını açıp kapatırlar. Uçakta kullanılan ihtiyaç malzemelerini temin eder ya da temin ettirirler. Bu hava yolu şirketine göre değişen bir durumdur. Bazı hava yolu şirketlerinde malzeme getirmek için ayrı görevliler bulunur. Yiyecek ve içecek servisi yaparlar.

İmkan dahilinde yolcuların diğer istekleriyle ilgilenirler. Uçak kalkmadan hemen önce acil durumlarla ilgili bilgi verirler. Bu bilgileri hem sözlü olarak hem de işaretlerle ifade ederler. Sözlü ifadelerde önce ülkelerinin dilini sonra da İngilizceyi kullanırlar. Uçak kalkmadan önce pilotla toplantı yaparak uçuş yönergelerini öğrenirler ve bu konuda yolcuları bilgilendirirler.

Uçak kalkamadan önce, uçuş sırasında ve uçuş sonrasında uçağın temizliğini kontrol ederler. Yolcuların uçağa yerleşmelerine ve uçağı terk etmelerine yardım ederler. Uçağın iniş ve kalkışa geçmesi sırasında yolcuları kontrol ederek eksiklik olması durumunda müdahale ederler. Yaşlı ve engelli yolcularla ilgilenirler. Güvenliği tehdit edecek durumların erken önlenebilmesi bakımından kabini ve tuvaletleri sürekli gözlem altında tutarlar. Acil bir durumda prosedürlere uygun olarak hareket ederler ve uçağın tahliye edilmesini sağlarlar.

Yolculuk tamamlandıktan sonra uçuş raporu hazırlayıp sunarlar. Tüm bu görevleri yerine getirirken havacılık kural ve yönetmeliklerine göre hareket ederler. Kabin memurları diğer meslek sahiplerine normal standartlardan farklı çalışma koşullarına sahiptirler. Ancak yolcuların değerlendirme ölçütlerinde en önde gelirler. Yani yolcunun memnun kalması hava yolu şirketini de etkiler. Bu nedenle uçuşlarda çok büyük role sahiptirler.

Kabin Memuru Maaşları

Kabin memurluğu maaşı bakımında pek çok kişinin hayallerini süsleyen mesleklerden biridir. Maaşın yanında farklı ülkeler gezme, kültürler öğrenme, yabancı ülkelerin yemeklerini tatma ve lüks otellerde kalma gibi birtakım fırsatlar da sunar. Kabin memurlarının maaşları herkes için aynı değildir.

Göreve yeni başlayanla tecrübeli kabin memuru farklı maaşlar alırlar. Yaptıkları mesaiye göre ek ücret alabilirler. Ayrıca kabin amirliğine yükselebilirler. Bu durumda da maaşları değişir. Hava yolu şirketinin imkanları kabin memurlarının maaşlarını etkiler. Kabin memurları haftalık 30 saat uçuş yaparlar. Aylık mesai saatleri de 50 saati bulur. Ancak ne durumda olursa olsun tüm kabin memurları yılda 4 maaş tutarında ikramiye alırlar. Aylık 80 saatten fazla uçtuklarında mesai ücreti alırlar.

Yeni başlayan bir kabin memuru 5-6 bin lira civarında maaşla başlar. 15 yıl çalıştıktan sonra kabin amiri olabilirler. Kabin amiri olanların maaşları da 9-10 bin liradır. Ayrıca alınan maaşlar dışında yakıt ücreti, gidilen yerde kalınması durumunda harcırah ücreti de verilir. Kabin memurları aylık maaşlarına göre prim ücreti alırlar. Bu da emeklilik durumda önemlidir.

Kabin Memuru Nasıl Olunur?

Kabin memuru olabilmek için en az lise mezunu olmak gerekir. Üniversitelerin Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri bölümünden mezun olanlar işe alım sırasında daha avantajlıdır. Bunun dışında Psikoloji, turizm, iletişim gibi bölümlerden mezun olmak da öncelikli olmanızı sağlar.

Kabin memurlarının geneline bakıldığında farklı meslek gruplarından kişiler olabilir. Önemli olan ilanlardaki yeterlilikleri taşıyıp mülakatı başarıyla geçebilmektir. İyi derecede İngilizce normal şartlar için geçerlidir. Ancak bazı hava yolu şirketleri ana dil dışında iki yabancı dili çok iyi derecede konuşma şartını öne sürerler. Boy sınırlaması da hava yolu şirketlerine göre değişebilir. Yeterlilikleriniz fazla olduğu zaman işe alınma olasılığınız da artar.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ilanlara başvurulur. Hava yolu şirketleri kendi bünyelerinde yazılı sınav ve mülakat açarlar. Bu aşamaları da geçtikten sonra 3 aylık bir eğitim alınır. Kabin memuru olarak işe başlanır. Kabin memurları bilgilerini sürekli canlı tutmak zorundadırlar. Her uçuştan önce küçük bir sınava tabi tutulurlar. Sorulan soruları bilemezlerse uçuştan alınırlar.

Ayrıca sürekli kilolarına ve sağlıklarına dikkat etmek zorundadırlar. Zira uçuş üniforması bir defa verilir ve kilo alma durumunda değiştirilmez. Kilo alırlarsa hava yolu tarafından kilo vermeleri için bir ay süre tanınır. Uçuş sırasında ilginç olaylarla karşılaşabilirler. Doğum yaptırmak, bebek uyutmak zorunda kalabilirler. Ayrıca uzun saatler uçmak zorunda kaldıkları için sosyal hayatları etkilenebilir. Sürekli kapalı alanda kalmak ve aynı kişileri görmek depresyona sebep olabilir. Kabin memuru olmak isteyen adayların tüm bu zorlukları göz önünde bulundurarak bu mesleği seçmeleri gerekir.

Uçuş sırasında yolcularla ilgilenen ve pilotun yönergelerini uygulayan görevlilere kabin memuru denir Kadın kabin memurlarına hostes, erkek kabin memurlarına ise host denir, Yolcuların konforunu sağlar, yiyecek ve içecek servisi yapar, acil durumları yönetir, uçağın temizliğini kontrol eder, Maaş miktarları havayolu şirketlerine ve deneyime göre değişir Ancak genelde oldukça dolgun maaşlar alırlar, Kabin memuru olabilmek için belli eğitimlerden geçmek gereklidir Ayrıca belirli sağlık ve yaş şartlarını da karşılamak gerekir, Kabin memurları, uçağın iniş ve kalkış zamanlarında yolcuları kontrol ederler Ayrıca yaşlı ve engelli yolcularla da özel olarak ilgilenirler, Kabin memurları ekstra uçuş saatleri ve mesai saatleri için ek ödeme hakkına sahiptir, Kabin memuru, havacılık kural ve yönetmeliklerine göre hareket eder Her türlü acil durum için eğitimlidirler ve yolcuların güvenliğini sağlarlar, Kabin memuru, uçuş süresince uçağın iç kısmından sorumludur Uçuş bitiminde raporlama görevi de bulunur, Kabin memurları, yolcuların değerlendirme ölçütlerinde en önde gelirler Yolcunun memnuniyeti hava yolları şirketinin o uçuşa dair gelirini etkiler, Kabin memuru olabilmek için iyi derecede İngilizce bilinmesi gereklidir Ancak çoğu havayolu, daha fazla dil bilen kabin memurlarına avantaj sağlar, Kabin memuru, uçuş öncesinde, sırasında ve sonrasındaki temizlik işlemleri sorumluluğuna dahildir Ayrıca uçakta meydana gelen olası sorunlarda yolcuları yönlendirmek ve yardımcı olmak da görevleri arasındadır, Maaş miktarları havayolu şirketlerine göre değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle eğitim durumu, tecrübe ve çalışılan saat sayısına bağlı olarak değişir
Kabin Memuru Kabin Memuru nedir Kabin Memuru ne iş yapar Kabin Memuru maaşları Kabin Memuru nasıl olunur
Kadın mavi bir arabanın yanında duruyor. Beyaz bir üst ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçları uzun ve kahverengidir. Ciddi bir ifadeyle kameradan uzağa bakmaktadır. Kollarını önünde kavuşturmuş. Araba krom aksanlı ve alaşım jantlı dört kapılı bir sedan. Arka planda ağaçların olduğu asfalt bir yola park edilmiş. Güneş parlak bir şekilde parlıyor ve yerde gölgeler yaratıyor.
Seray Akyüz
Blog Yazarı

Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak çalışan Akyüz, pandemi sürecinde İstanbul İşletme Enstitüsü'nde çeşitli eğitimler aldı. Aldığı bazı eğitimler sonucunda ajanslarda içerik üretmeye başladı. Edebiyat, eğitim, sağlık ve dekorasyon gibi konularda yazılar yazmakta.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resmin ön planında canlı kırmızı şapkalı ve koyu mavi eşarplı bir kadın görülüyor. Başını hafifçe yana eğmiş, parlak gözlerini ve küçük ağzını ortaya çıkarıyor. Şapkasının kırmızısı, arka planın beyazına ve sol üst köşede görünen kırmızı beyaz yazıya karşı öne çıkıyor. Arka planda beyaz gövdesi ve kırmızı logosuyla bir uçağın kanadı görülüyor. Kadının belden yukarısı odakta ve kırmızı ile mavinin birleşiminden oluşan boyun atkısının detaylarını ortaya çıkarıyor. Eşarp boynuna sıkıca sarılmış ve kumaşın uçları hafifçe yıpranmış.
Video

Kabin Memuru Nasıl Olunur?

05 Ağustos 2021
Mavi üniformalı bir kadın uçakta elinde bir oyuncak ayı ve bir tepsi tutmaktadır. Oyuncak ayı mor bir fiyonk takmıştır ve bir kutunun içindedir. Kutu yiyeceklerle doludur ve kadın elinde bir torba yiyecek tutmaktadır. Arka planda, siyah zemin üzerine beyaz harflerle yazılmış bir koltuk sırası var. Kadının yüzünde beyaz bir 'O' harfi var. Yüz ifadesi odaklanmış ve konsantredir. Gözlerinde şefkatli ve nazik bir bakışla oyuncak ayıya ve yiyeceğe bakıyor.
Meslekler

Hosteslik ve Kabin Memurluğu

03 Eylül 2020
Bir uçak kanadı parlak mavi bir gökyüzünde süzülürken görülüyor, uzakta parlak beyaz bir bulut var. Kanadın üzerinde beyaz bir 'Z' harfi bulunan mavi bir arka plan vardır. Ön planda bir teknenin yakın çekimi görülüyor ve sol alt köşede kırmızı beyaz bir logo görülüyor. Sağ üstte bir dağın yakın çekimi ve arka planda bir şehrin havadan görünümü görülmektedir. Güneş sahnede parlak bir şekilde parlıyor ve gökyüzü ile kanat renkleri okyanusun derin mavisiyle güzel bir kontrast oluşturuyor. Görüntüdeki her şey mükemmel netlikte sunuluyor ve bir başlık veri seti için harika bir görüntü sağlıyor.
Mülakat Tavsiyeleri

THY İngilizce Mülakat Soruları

23 Aralık 2019