AnasayfaBlogİzlemeniz Gereken 5 En İyi Kısa Film
Kişisel Gelişim

İzlemeniz Gereken 5 En İyi Kısa Film

03 Haziran 2020
Bu görüntüde tripod üzerine monte edilmiş bir film kamerası ve sağında siyah ve sarı dikdörtgen bir nesne görülüyor. Film kamerası bir film projektörüyle donatılmış ve etrafına birkaç film şeridi yerleştirilmiş. Kamera ve sehpa metalden yapılmış gibi görünmekte, kamera üzerinde çeşitli düğmeler ve düğmeler görülmektedir. Tripod, çeşitli açılara ve yüksekliklere izin verecek şekilde ayarlanabilir. Görüntü yüksek bir açıdan çerçevelenmiş, kameranın ve çevresindeki alanın net bir görüntüsünü sağlıyor. Arka plan bulanıklaştırılarak film kamerasına ve ilgili aksesuarlarına odaklanılır.
Film AdıYapım YılıDetaylar
Cargo2013Post-apokaliptik kısa film. Uzun metraj filmi 2018 yılında yapıldı. 7 dakikalık sürede baba-kız hikayesini anlatıyor.
Lights Out2013David F. Sanderg'in yapmış olduğu başarılı bir korku filmi. Gerilimli ve etkili atmosferiyle öne çıkıyor. Aynı adı taşıyan uzun metraj filminden daha başarılı.
Golden Shot2016Türk yapımı animasyon kısa film. Gökalp Gönen'in yönetmenliğinde yapıldı. Animasyon ve kısa film kategorisinde standartları aşıyor.
Önerilmeyen Film AdıBelirtilmemişBelirtmemiş olduğu bir filmi önerecek kadar subjektif bir yaklaşımda bulunulmuştur.
Online EğitimBelirtilmediEnstitü tarafından online şekilde verilen kısa film yapım kursu. Senaryo yazma ve yönetmenlik için uygun bir ortam sunuyor.
Uzun Metraj FilmlerBelirtilmediKısa filmler uzun metraj filmlerin ticari baskısından uzak, bağımsız ve özgün yapıtlar sunabiliyorlar.
Senaryo YazarlığıBelirtilmediKısa film yapımında senaryo yazarlığının önemli olduğu vurgulanmış. Bağımsız bir çalışma ortamı ve ifade özgürlüğü sunuluyor.
Kısa Film FestivalleriBelirtilmediKısa filmler festivallerde gösteriliyor ve başarılı olanlar ödül alıyorlar. Rekabet ve tanıtım imkanı sunuyor.
Animasyon Kısa FilmlerBelirtilmediAnimasyon kısa film yapımı hem kısa film kategorisinde hem de animasyon sektöründe başarıları ile öne çıkıyor.
Online Platformlarda Kısa FilmlerBelirtilmediOnline platformlarda pek çok başarılı kısa film bulunabilir. İzlemek için kolay ve ulaşılabilir bir kaynak.

Geçmişten günümüze sinema endüstrisi, etki alanını ve gelişmesini sürdüren bir yapı inşa etmeyi başardı. Bu etki ve başarı da  sinemanın görselliği ve televizyonun etkililiği kaybetmesine bağlı olarak ortaya çıktı. Her ne kadar şu günlerde sinema ve sinemacılık, eskisi gibi ilgi ve alaka görmese de sinemanın kökeninde  olan görsel dil ve anlatı film izlememizin ana kaynağını oluşturuyor.

Birkaç yıldır zirvede olan televizyon filmleri dışında sinemadan ayrı olan kısa filmler de izlenmeyi hak eden anlatılar barındırabiliyor. Kısa filmin, sinemadan ayrı değerlendirilmesine yol açan kısalığı ve bu süre zarfındaki öykü yapısı, izleyici açısından hem avantaj hem de dezavantaj olarak görülebilir. Ne var ki kısa film ve en iyi kısa film anlatıları, yönetmenin kendi çizgisi ve öykü anlatımı için büyük bir bağımsızlık içeriyor.

Sinema endüstrisi, her zaman olmasa da süreç içinde belli başlı türleri ve yapıları tekrarlamaktan son derece hoşnut. Bu yapının ve tekrarların dışında pek çok yönetmen ve sinema filmleri olsa da kısa film açısından baktığımızda sinema filmlerine alternatif bir öykü anlatımını yakalayabiliyoruz.

Kısa filmler genellikle kısalığından dolayı, izleyici tarafından alışılmış uzun öykünün dışında olarak algılanıyor ve bu durumda kısa filme yönelik baştan bir önyargıyı yaratıyor. Oysaki listemizde yer verdiğimiz ve yer veremediğimiz pek çok kısa film, kısa sürede derdini anlatacak bir ahengi yakalayabiliyor. Aşırı subjektif listemizde de kısa filme olan bakış açısını geliştirebileceğiniz en iyi kısa film anlatılarını derledik, hiç kısa film izlemediyseniz bile bu listenin iyi bir başlangıç için uygun olacağını umuyoruz.

 5 En İyi Kısa Film Listesi

Kısa filmleri hem değerlendirme hem de izleme kısmında bazı eksiklikler ortaya çıkabiliyor. Alışık olduğumuz uzun metraj filmlerin bir alternatifi gibi gördüğümüz kısa filmler, hem yönetmenin kendini daha özgür ve doğru ifade edebilmesinin ana kaynağı hem de filmlerin sanatsallığını vurgulayan bir kategori. 

Aynı zamanda kısa film türü, tanınmış ve başarılı yönetmenlerin uzun metraj denemelerinden önce pek çok ürün verdikleri bir alan. Sinema filmlerinin çoğunda ticari kaygı ve reklam alma ihtiyacı kısa film sektörü için tam anlamıyla geçerli değil. Genellikle kısa film, festivallerde gösterime sokuluyor ve kısa filmin başarısına bağlı ödül alabiliyor. Kısa filmlere ve en iyi kısa film anlatılarına baktığımız zaman, senaryo yazarlığı ve yönetmenlik için uygun ortam yaratılabiliyor. Bunda dolayı senaryo yazarı ve diğer ekip üyeleri de kendilerini daha bağımsız hissedebiliyor. 

Kısa film yapımına dair ilginin yanı sıra bir girişiminiz olsun istiyorsanız öncelikle bol bol kısa film izlemeniz gerek. Uzun metraj film yapımından daha farklı bir perde arkası hazırlığı ve etkisi olan kısa film sektörü, amatörden profesyonelliğe geçiş için de uygun bir alan. Bunun yanı sıra kısa filmi sadece bu yönüyle değil, size sağladığı bağımsızlık ve fikri anlatabilme özelliğiyle de tanımalısınız. Bu konuda gerekli bilgileri almak için Enstitü tarafından online eğitim şeklinde verilen kısa film yapımı kursunu alabilirsiniz. Film izleme pratiği için de aşağıdaki filmleri izlemeye başlayabilirsiniz. Filmlerin tümünü de online platformlarda bulabiliyorsunuz. 

Cargo / 2013

2013 Avusturya Kısa Film Festivali Finalisti Cargo, hem post-apokaliptik bir dünya kurgusu hem de duygusal anlatı performansını kısa film içinde oldukça güzel bir şekilde yansıtmıştı. Cargo, 7 dakikalık süre zarfında zombi saldırısı sonrası baba ile kız çocuğunun yolculuğunu, duygusal bir tonda anlatmayı başarıyor. Diyalogun olmadığı kısa film, oldukça güzel bir anlatı sunmasının sonucu listemizde kendine yer buluyor.

Ayrıca filmin yarattığı kurgunun, izleyici tarafından beğenilmesi sonucu 2018 yılında ayını adla uzun metraj filminin yapıldığını da hatırlatalım. Kısa filmin, 7 dakika içinde derdini net şekilde anlatma durumundan uzak uzun metraj film, kısa filim ile uzun metraj film arasındaki anlatı farkına da bir örnek oluşturuyor. 

Lights Out / 2013

Bir başka aynı adlı uzun metraj filme esin kaynağı olan kısa film ise Light Out. 2013 yılında Yapımcı ve Yönetmen David. F Sanderg'in online platformlarda paylaştığı Light Out, başarılı kısa korku filmi örneklerinden biridir. Aynı adla vizyona giren uzun metraj filminden daha gerilimli olmayı başaran kısa film, hem yönetmenlik hem de ses açısından da gerilimi izleyene yansıtabiliyor. Bu filmi severseniz yönetmenin diğer kısa korku filmlerine de online mecralardan göz atmanızı öneririz.

Golden Shot /2016

Listemizde yer verdiğimiz animasyon yapımı Türk kısa film örneği ise Gökalp Gönen'in yönetmenliğindeki Altın Vuruş. Hem animasyon kategorisinde hem de kısa film yapımında standardı aşan Altın Vuruş, Türk kısa film yapımları açısından da başarılı bir anlatı sunabilmektedir. Karakter tasarımları ve anlattığı başarılı öykü, animasyon sektörü ile kısa filmin birlikteliğe de güzel bir örnek oluşturuyor. Konusundan bahsedecek olursak karanlığa bırakılmış paslı robotların, Güneşin onları kurtaracağı günü umut etmeleri ve aralarından bir robotun bunu gerçekleştirmek üzere olan mücadelesi anlatılıyor. 

Başarılı bir öykü ve görselliği yaşatmayı başaran Altın Vuruş, pek çok festivalden de ödülle dönmeyi başarmıştır. Hem animasyon kısa film örneği açısından hem de Türk yapımlarının gelişmesine güzel bir örnek oluşturduğundan bu kısa filmi izlemenizi tavsiye ederiz.

The Neighbor's Window/ 2019

En iyi kısa film listemize, 2020 Oscar kısa film kazananı Neighbor's Window ile devam ediyoruz.  Film yapıcısı Marshall Curry'nın yönetmenliğindeki film, rutin hayat dışındaymış gibi görünen diğer hayatlara pencereden yani uzaktan bakan bir kadının( Alli) hikâyesini anlatıyor. Pek çok uzun metraj anlatısında da karşımıza çıkan "seyirci olma" kavramına değinen film, 20 dakikalık süre içinde kendi hayatımız ve diğer hayatlara seyirci kalma durumunu başarıyla işleyebiliyor. 

Inside/ 2002

Listedeki diğer filmlere göre daha popüler olan filmimiz ise Inside. Psikolojik gerilim türünde başarılı kısa filmlerden biri olan İnside, psikolojik hastalıklar konusunda etkili bir hikâye anlatımı sunuyor. Filmi, başarılı yapan etkenlerden biri de 5 dakika içinde çoğu uzun metraj filmin 2 saatte anlatamadığı psikolojik rahatsızlığı, merak ve ilgi uyandıracak şekilde anlatmasıdır.

En iyi kısa film kategorisinde değerlendirdiğimiz kısa filmler ve adını anmadığımız pek çok başarılı kısa film, bu sektöre ilgi duyanların ilgisini besleyecek senaryo ve görselliği sunma imkânını yaratıyor. Öğrencilikten başlayarak profesyonel olarak kendinizi geliştirebileceğiniz kısa film alanı için bol bol pratik ve kısa film izlemesi yapmanız önerilir. Yine yaptığınız filmi yurt içi ve yurt dışı festivallere göndermek, kendinizi ve filminizi duyurmak adına bir fırsat yaratabilmektedir. 

Cargo, 2013, Post-apokaliptik kısa film Uzun metraj filmi 2018 yılında yapıldı 7 dakikalık sürede baba-kız hikayesini anlatıyor, Lights Out, 2013, David F Sanderg'in yapmış olduğu başarılı bir korku filmi Gerilimli ve etkili atmosferiyle öne çıkıyor Aynı adı taşıyan uzun metraj filminden daha başarılı, Golden Shot, 2016, Türk yapımı animasyon kısa film Gökalp Gönen'in yönetmenliğinde yapıldı Animasyon ve kısa film kategorisinde standartları aşıyor, Önerilmeyen Film Adı, Belirtilmemiş, Belirtmemiş olduğu bir filmi önerecek kadar subjektif bir yaklaşımda bulunulmuştur, Online Eğitim, Belirtilmedi, Enstitü tarafından online şekilde verilen kısa film yapım kursu Senaryo yazma ve yönetmenlik için uygun bir ortam sunuyor, Uzun Metraj Filmler, Belirtilmedi, Kısa filmler uzun metraj filmlerin ticari baskısından uzak, bağımsız ve özgün yapıtlar sunabiliyorlar, Senaryo Yazarlığı, Belirtilmedi, Kısa film yapımında senaryo yazarlığının önemli olduğu vurgulanmış Bağımsız bir çalışma ortamı ve ifade özgürlüğü sunuluyor, Kısa Film Festivalleri, Belirtilmedi, Kısa filmler festivallerde gösteriliyor ve başarılı olanlar ödül alıyorlar Rekabet ve tanıtım imkanı sunuyor, Animasyon Kısa Filmler, Belirtilmedi, Animasyon kısa film yapımı hem kısa film kategorisinde hem de animasyon sektöründe başarıları ile öne çıkıyor, Online Platformlarda Kısa Filmler, Belirtilmedi, Online platformlarda pek çok başarılı kısa film bulunabilir İzlemek için kolay ve ulaşılabilir bir kaynak
en iyi kısa film kısa filmler cargo kısa korku filmi senaryo kısa film sektörü
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Siyah bir kamera ormanın ortasında bir tripodun üzerinde duruyor. Kameranın etrafı yemyeşil kanopileri olan uzun ağaçlarla çevrili ve güneş ışığı boşluklardan akarak orman zemininde ışık lekeleri oluşturuyor. Görüntünün sol tarafında bulanık bir ağaç gövdesi, sağ tarafında ise metal bir direğin yakın çekimi görülüyor. Ön planda, muhtemelen tripodun bir parçası olan siyah bir nesnenin yakın çekimi görülüyor. Görüntü biraz odak dışı olduğundan çevrenin ayrıntıları daha az net.
Kişisel Gelişim

Ödüllü En İyi Kısa Filmler

04 Haziran 2020
Bu görüntüde tripod üzerine monte edilmiş bir film kamerası ve sağında siyah ve sarı dikdörtgen bir nesne görülüyor. Film kamerası bir film projektörüyle donatılmış ve etrafına birkaç film şeridi yerleştirilmiş. Kamera ve sehpa metalden yapılmış gibi görünmekte, kamera üzerinde çeşitli düğmeler ve düğmeler görülmektedir. Tripod, çeşitli açılara ve yüksekliklere izin verecek şekilde ayarlanabilir. Görüntü yüksek bir açıdan çerçevelenmiş, kameranın ve çevresindeki alanın net bir görüntüsünü sağlıyor. Arka plan bulanıklaştırılarak film kamerasına ve ilgili aksesuarlarına odaklanılır.
Kişisel Gelişim

İzlemeniz Gereken 5 En İyi Kısa Film

03 Haziran 2020
Bir kişi açık havada ayakta durmakta ve üzerinde beyaz bir harf bulunan mavi bir trafik levhası tutmaktadır. Tabela parlak elektrik mavisi renginde ve dikdörtgen şeklindedir. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir kot pantolon giymekte ve doğrudan tabelaya bakmaktadır. Tabela, üzerinde beyaz 'P' harfi bulunan bir dur levhası gibi görünmektedir. Kişi, arka planda bulut ya da bina görünmeyen masmavi bir gökyüzünün önünde durmaktadır.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
1139464
Bu bilgisayar ekranı görüntüsü, devam etmekte olan bir video düzenleme kursunu göstermektedir. Bilgisayar ekranında, video düzenlemenin ne kadar kolay olduğunu gösteren, içinde metin bulunan yeşil bir kare görüntüleniyor. Ayrıca muhtemelen kursun nasıl tamamlanacağına dair talimatlar içeren siyah metinli beyaz bir işaret de var. Görüntünün köşesinde sakallı ve bıyıklı bir adam görülüyor, muhtemelen dersi veren eğitmen. Genel olarak bu görüntü ilgi çekici ve bilgilendirici bir video düzenleme kursunu gösteriyor.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
831464
Arkasında kırmızı ve sarı bir bayrak bulunan oyuncak bir uçak, siyah ve kırmızı kumaş bir yüzey üzerinde durmaktadır. Oyuncak uçak beyazdır, kanatlarında ve kuyruğunda kırmızı bir şerit vardır ve gövdenin ortasında bir logo bulunmaktadır. Ön planda, sol üst köşede bir numara görülüyor. Güneş parlak bir şekilde parlıyor, sahneyi aydınlatıyor ve uçağa canlı bir parlaklık veriyor. Uçağın arkasında, üzerinde beyaz yazılar bulunan parlak sarı ve kırmızı bir bayrak vardır. Sahne arka planda mavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve tüm görüntü neşe ve macera duygusu ile doludur.
4.8
(189)

Almanca Kursu (A1-A2)

4 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102606