AnasayfaBlogİyi Bir Şirkette Çalışıyorum Diyebilir misiniz?
İş Hayatı

İyi Bir Şirkette Çalışıyorum Diyebilir misiniz?

15 Ağustos 2016
Genç bir kadın masa başında oturmuş, bilgisayarda çalışıyor. Dikkatle odaklanmış, elleri klavyenin üzerinde. Önünde bir diyagram gösteren bir bilgisayar ekranı var. Sağında, masanın üzerinde bir kahve fincanı var. Solunda, masanın üzerinde bir cam kap görülüyor. Arkasında bir rulo tuvalet kağıdı ve bir insanın yüzünün bulanık bir görüntüsü var. Masanın üzerinde ayrıca üzerinde yazılar olan pembe bir not var. Kadın açık renkli bir bluz giymiş ve saçlarını at kuyruğu yapmış. Etrafı sahneyi aydınlatan yumuşak, doğal bir ışıkla çevrilidir.
ÖzelliklerBüyük Şirketlerin SunduğuKüçük / Orta Ölçekli Şirketlerin Sunduğu
Öğrenme FırsatlarıSürekli öğrenme programları, dersler ve eğitimler sunarlar.Bu kadar geniş çapta bir eğitim programı genellikle sunamazlar.
Performans DerecelendirmesiSıkı performansa bağlı maaş ve terfiler, düzenli değerlendirme sistemleri.Performans değerlendirmeleri biraz daha esnek ve subjektif olabilir.
Risk Alma KültürüRisk alanları ödüllendirirler, başarısız olanları cezalandırmazlar.Risk alma daha az teşvik edilebilir veya doğru şekilde yönetilemeyebilir.
Farklılık ve Çeşitlilik UygulamalarıDaha global bir çevre oluşturur, çeşitliliğe saygı duyarlar.Genellikle daha homojen bir iş gücüne sahip olabilirler.
İşe Alım StandartlarıYüksek standartları olan zorlu mülakat süreçleri.Mülakat süreçleri genellikle daha az formaldir.
Kariyer HareketliliğiBüyüyen bir şirket daha fazla kariyer fırsatı sunar.Kariyer hareketliliği sınırlı olabilir.
Finansal ÖdüllendirmeYükselen bir hisse fiyatı ve daha geniş bir maaş ve ödül paketi sunabilirler.Maaşlar ve ödüller genellikle daha az cömerttir.
PrestijBüyük şirketler genellikle sektörde daha yüksek bir itibara sahiptir.Daha az tanınabilir veya prestijli olabilirler.
InovasyonYeniliği teşvik eder ve hızlı bir şekilde uygularlar.Biraz daha esnek ve deneysel olabilirler.
İş GüvencesiBüyük bir şirket genellikle daha fazla iş güvencesi sunar.İş güvencesi daha dengesiz olabilir.

İnsanların gerçekten çalışmak istediği bir şirket, oyunda en güçlü rekabetçi avantajlardan birine sahiptir: en iyi personeli işe alma ve sahaya çıkarma yeteneği. Bu özellik birçok şirkette yok ve bu sonradan kazanılabilecek bir şey. Diğer bir ifadeyle diğer şirketlere göre avantajlı bir konumda olmak demektir. Bu avantajı yaratmak yıllar hatta daha fazlası bile sürebilir. İşverenin itibarındaki olay tamamen budur. Bunlar kariyerden kariyere, yıllık rapordan yıllık rapora, krizlerden krize ve sürekli iyileşmelerle inşa edilir. Bugünün dünyasında yine de itibar yönetmenin oluşumunda büyük bir istisna vardır. Şirketler artık çabuk reaksiyonlara yol açan sanal alemin viralleştirme etkisi sayesinde çalışanlarını bir gecede seçebiliyorlar. Teknolojiye yabancı olmayan ve teknolojiyi kullanan bir şirkette viraller genellikle heyecan verici bir paradigma veya yenilikle birlikte bir ürün veya hizmeti değiştirerek - geliştirerek gelir. Google, Amazon ve Twitter buna harika örnekler. Viral aynı zamanda harika veya prestijli bir marka sahibi olmaktan da gelebilir. Ama bütün bu çekici şirketlerin dışında birkaç bilindik payda da var.

Büyük bir şirkette mi çalışıyorsunuz?

Büyük şirketler sürekli öğrenmeye gerçek bir bağlılık gösterirler. Bu şirketler dersler, eğitim programları ve saha dışı deneyimler aracılığıyla insanlarının gelişimine yatırım yaparlar ve bu da organizasyonun kişisel gelişim için sağlam bir yol izlemeye istekli olduğunu gösterir. Büyük şirketler meritokrasilerdir. Maaşlar ve terfiler sıkı bir şekilde performansa bağlıdır ve düzenli değerlendirme sistemleri insanların nerede olduklarının farkında olmalarını sağlar. Her şirkette olduğu gibi tanıdığınız insanlar ve gittiğiniz okul sizin kapıdan girmenize yardımcı olabilir. Ama daha sonrasında her şey yaptığınız şeylerin sonuçlarıyla alakalıdır. Beyine, özgüvene ve rekabetçi bir ruha sahip olan insanlar böyle çevrelere bağlıdır.

Risk Faktörü

Büyük şirketler sadece insanların risk almasına izin vermezler ayrıca yapanları da kutlarlar. Ve bunu deneyip başarısız olan insanları da ateş edip öldürmezler. Meritokrasilerde olduğu gibi risk alma kültürü şirketlerin istediği olan yeniliğin katı fiyat yarışına karşı tek savunması olduğu global pazar yerine yaratıcı ve cesur çalışanları çeker. Büyük şirketler hem toplum hem de iş için iyi olan şeyin ne olduğunu bilirler. Cinsiyet, ırk ve ulus hiçbir zaman tercih nedeni olmamıştır. Herkesin fikri önemlidir. Tercih edilen işverenler pratiklerinde görünüş ve çevresel hassasiyetlerinde çeşitlidir ve küreseldir. Tek bir kelimeyle büyük şirketler aydınlardır. Büyük şirketler işe alım standartlarını yüksek tutar. Adayların zeka ve önceki deneyimler etrafında merkezlenen katı kriterleri tarafından oluşan kademeye katılmaları için zorlu bir mülakat süreciyle çok çalışmalarını sağlarlar. Yeteneğin diğer bir yeteneği çekmede esrarengiz bir yolu vardır. Büyük şirketler kazançlıdırlar ve büyürler. Yükselen bir hisse fiyatı bir işe alım ve muhafaza mıknatısıdır. Ama bunun arkasında sadece büyüyen şirketler size gelecekte kariyer hareketliliği ve parasal ödüller teklif edebilirler. Aslında bir şirketin size söyleyebileceği en sarhoş edici şeylerden biri de, bir potansiyel çalışan olarak "Hayatınızın sürüşü için bize katılın." Ve bu da bir çember ortaya çıkarır. En iyi takım en iyi takımı çeker ve kazanmak genellikle daha fazla kazanmayı getirir. Bu sizin ve yanınızdaki insanların hiç bırakmak istemeyecekleri bir sürüş.

İnsanların çalışmak istediği şirket hangisidir?

İnsanların gerçekten çalışmak istediği bir şirket, oyunda en güçlü rekabetçi avantajlardan birine sahiptir: en iyi personeli işe alma ve sahaya çıkarma yeteneği. 

Büyük şirkette mi çalışıyorsunuz?

Büyük şirketler sürekli öğrenmeye gerçek bir bağlılık gösterirler. Bu şirketler dersler, eğitim programları ve saha dışı deneyimler aracılığıyla insanlarının gelişimine yatırım yaparlar ve bu da organizasyonun kişisel gelişim için sağlam bir yol izlemeye istekli olduğunu gösterir.



Büyük şirketler ne sağlar?

Büyük şirketler meritokrasilerdir. Maaşlar ve terfiler sıkı bir şekilde performansa bağlıdır ve düzenli değerlendirme sistemleri insanların nerede olduklarının farkında olmalarını sağlar.

Öğrenme Fırsatları, Sürekli öğrenme programları, dersler ve eğitimler sunarlar, Bu kadar geniş çapta bir eğitim programı genellikle sunamazlar, Performans Derecelendirmesi, Sıkı performansa bağlı maaş ve terfiler, düzenli değerlendirme sistemleri, Performans değerlendirmeleri biraz daha esnek ve subjektif olabilir, Risk Alma Kültürü, Risk alanları ödüllendirirler, başarısız olanları cezalandırmazlar, Risk alma daha az teşvik edilebilir veya doğru şekilde yönetilemeyebilir, Farklılık ve Çeşitlilik Uygulamaları, Daha global bir çevre oluşturur, çeşitliliğe saygı duyarlar, Genellikle daha homojen bir iş gücüne sahip olabilirler, İşe Alım Standartları, Yüksek standartları olan zorlu mülakat süreçleri, Mülakat süreçleri genellikle daha az formaldir, Kariyer Hareketliliği, Büyüyen bir şirket daha fazla kariyer fırsatı sunar, Kariyer hareketliliği sınırlı olabilir, Finansal Ödüllendirme, Yükselen bir hisse fiyatı ve daha geniş bir maaş ve ödül paketi sunabilirler, Maaşlar ve ödüller genellikle daha az cömerttir, Prestij, Büyük şirketler genellikle sektörde daha yüksek bir itibara sahiptir, Daha az tanınabilir veya prestijli olabilirler, Inovasyon, Yeniliği teşvik eder ve hızlı bir şekilde uygularlar, Biraz daha esnek ve deneysel olabilirler, İş Güvencesi, Büyük bir şirket genellikle daha fazla iş güvencesi sunar, İş güvencesi daha dengesiz olabilir
İyi Bir Şirkette Çalışıyorum Diyebilir misiniz?güzel bir iş bulmak iyi bir işte iş bulmak iyi bir şirkette iş arıyorum iyi bir şirkette çalışmak iyi işe girmek
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.