AnasayfaBlogİyi Bir Konuşmacı Nasıl Olmalı?
Kişisel Gelişim

İyi Bir Konuşmacı Nasıl Olmalı?

28 Ocak 2016
Takım elbiseli bir adam büyük bir insan grubunun önünde durmaktadır. Yüzünde kendinden emin bir ifadeyle kalabalığa bakıyor. Gıcır gıcır mavi bir takım elbise, açık mavi bir gömlek ve parlak kırmızı bir kravat giyiyor. Saçları düzgünce taranmış ve düzgün bir sakalı var. Arkasındaki kalabalık farklı yaş ve geçmişlerden gelen insanlardan oluşuyor ve birçoğu gülümseyerek takım elbiseli adama bakıyor. Arka plan, sahnenin atmosferine katkıda bulunan bir miktar ışıkla pusludur. Çerçevenin en solunda kırmızı bir sandalye, biraz sağında ise öpüşen bir çift görülüyor. Takım elbiseli adamın sağında, hafif bulanık bir şekilde bir kişinin eli görülüyor.
ÖzelliklerAçıklamaÖnemi
Uzmanlık AlanlarıKonuşmacının hakkında çok şey söyleyebileceği bir konuda uzman olması gerekiyor.Dinleyicilere faydalı ve orijinal bilgiler sunabilmek.
Web Sayfası ve Videoİyi bir web sayfası ve konuşmacının yeteneklerini sergileyen bir video gereklidir.İnsanların konuşmacıyı online olarak kontrol etmelerini ve değerlendirmelerini sağlar.
Eşsiz Konumlandırmaİnsanların duymak istediği bir konuya sahip olmalı ve bunu eşsiz bir şekilde konumlandırabilmeli.Konuşmasını benzersiz kılar ve dinleyicinin ilgisini çeker.
Her Şeyi BilmeEğer konuşmacı belirli bir konuda ne yapabileceğini iyi düşünmüşse, o konuda yetkin olabilir.Konuşmacının konuşması güven verir ve dinleyicinin inancını artırır.
Dinleyicinin İhtiyaçlarına YönelikKonuşmacının konuşması, dinleyicinin ihtiyaçlarına ve etkinliğin konseptine uygun olmalıdır.Dinleyicinin ilgisini çeker ve konuşmayı etkili kılar.
Araştırma YapmaKonuşmacının, hangi konularda konuşulduğunu ve bu konuların kim tarafından işe alındığını öğrenmesi gerekiyor.Konuşmacıyı diğer profesyonellerden ayırır ve daha fazla iş olanağı sağlar.
Pratik YapmaKonuşmacılar sık sık pratik yapmalı ve konuşma becerilerini geliştirmelidir.Konuşmayı daha akıcı ve etkileyici kılar.
Kendini AdamakKonuşmacıların konuşma sektörüne adanması ve uzmanlıklarını geliştirmesi gerekiyor.Yeteneklerini ve bilgilerini sürekli geliştirme olanağı sağlar.
Gelişime Açık OlmaKonuşmacılar sürekli olarak kendilerini geliştirmeli ve yeniliklere açık olmalıdır.Konuşma stillerini ve tekniklerini güncel tutar ve dinleyicinin ilgisini korur.
Dinleyicilere Yardımcı OlmaKonuşmanın, dinleyen kişiye nasıl yardımcı olacağına dikkat etmelidir.Konuşmayı daha anlamlı ve etkili kılar.

Son zamanlarda konuşmacı nasıl olmalıdır sorusu üzerine birçok yerde açıklamalar yaptım. Bir işe alım uzmanına sorulabilecek birçok soru varken konuşmacılık üzerine çalışmalar yapmamdan dolayı bu soruyla muhatap olmaya başladım. Özellikle kariyer hayatını bu soru üzerinde şekillendirmek isteyenler beni birçok kez aradı.

(Bu hafta 3 kez arandım ve bu yazıyı yazma gereği hissettim.) Profesyonel konuşmacı olmak son zamanlarda çok popüler oldu ve herkes uzmanlık alanlarını paylaşmakla ilgilenir oldu. Kendi fikirlerinizi paylaşabilmek ve de insanlara ilham verebilmek harika bir fırsat. Uzman olduğunuz ve hakkında söyleyebileceğiniz çok şeyin olduğu bir konuda konuşmacı olmak sizin için en iyi şeydir.

Konuşmacı işi harika bir meslek/alan. Benim en iyi arkadaşlarımdan bazıları profesyonel konuşmacı ve birçok başarılı konuşmacı için yardımcı olacak pek birşey yoktur. Tamamen doğası gereği bazı özelliklere sahiptir. Ben bir organizasyonda neredeyse üç yıl kadar tam zamanlı bir konuşmacı olarak çalıştım ve konuşmacı olmaktan dolayı çok gururluydum. Konuşmacı kariyeri yapmak gerçekten çok zor. Bunun için fazlasıyla yardım almanız gerekiyor. Birçok konuşmacı ve de toplantı profesyoneli pratiğimi geliştirmemde bana yardımcı oldu ve de işte bu yüzden ben her zaman tavsiye arayanlara yardımcı olmak için zaman ayırırım.

"Konuşmanın" "hızlıca zengin olmanın" bir yolu olduğunu ve bizim diğer konuşmacı adaylarına yardım etmek için "çok meşgul" olduğumuzu düşünen çok insan var. Eğer sektöre girmek istiyorsanız, her zaman diğer konuşmacı alanında başarılı kişilere başvurun. Ben her zaman bana danışan kişilere iyi bir konuşmacının özellikleri ile ilgili bilgiler veririm İyi bir konuşmacıda olması gereken özellikler nedir diye sorulduğunda bende konuşmacı nedir diye sorarım.

Bu sebeple bu yazıda size konuşmacı nedir diye açıklama yapmayacağım ve siz de iyi bir konuşmacıda bulunması gereken özellikler hakkında meraklıysanız öncelikle konuşmacı nedir sorusuna cevap bulmalısınız. İyi bir konuşmacı nasıl olmalıdır sorusunu yanıtlarken bende soruyu sorandan birçok şey öğrenirim. Mesela toplantı organizatörlerinden çok şey öğrendim.



Cavett Robert (National Speakers Association Kurucusu) konuşmacılara birbirlerine birer yarışmacı olarak bakmamalarını tavsiye etti. Onun söylediği meşhur bir söz vardır: Pastayı nasıl paylaştığımız konusunda endişelenmeyin, herkes için yeterince var. Hadi daha büyük bir pasta yaratalım!’’ 

İyi bir konuşmacı nasıl olmalı ve iyi bir konuşmacının özellikleri nelerdir?

1.  "Sözcü ve Profesyonel Konuşmacı Arasındaki Farkı Bilin"

İş dünyasında konuşma becerilerine sahip olmak kariyer için çok önemliyken, aslında tam anlamıyla yeterli değildir. "Gevezelik özelliğinizin olması" ücret kazanmaya eşit değildir. İyi ve de düzenli olarak para kazanmak için kendinizi konuşma sektörüne adamalısınız. İş dışarıdan farklı, içeriden farklı gözükür. İşe çalışın. Bankacılık sektörünü öğrenmeden bir banka kuramazsınız. Konuşmacılık alanında ne yapabileceğinizi iyi düşündünüz mü?

2.  İyi bir web sayfasına ve videoya ihtiyacınız var.

Şirketler için konuşmacı çok önemlidir. Özellikle sivil toplum kuruluşları için konuşmacının etkisi genel müdür kadar vardır. İyi bir konuşmacıya sahip olmayan siyasi partinin siyasette yer edinmesi çok zordur. Bir konuşmacıyı işe alan şirketler tamamen başvuru odaklı çalışırlar. Bir konuşmacıyı işe almak zor bir süreçtir. Çünkü konferansta sunduğumuz ton bütün etkinliği sunar. Kötü bir konuşmacı bir toplantıyı mahvedebilir.

Etkinlik organizatörleri konuşmacı seçmek için genellikle Google aramasını kullanıyor. İş çevrelerine ve de arkadaşlarına son zamanlarda kimi kullandıklarını soruyorlar. Daha sonra aramadan önce onları online olarak kontrol ediyorlar. Eğer sizin yeteneklerinizi gösteren bir web sayfanız ve videonuz yoksa onların sizi arama ihtimali çok düşüktür. Bazıları sizin iyi bir broşüre veya "bir sayfaya" ihtiyacınız olduğunuzu söyleyecek ama benim tanıdığım işe alım uzmanlarının çoğu web sayfasına bakıyor.

3.  İnsanların duymak istediği bir konuya sahip olun ve onu eşsiz bir şekilde konumlayın.

Konuşmacıların birçoğu ticari değeri olmayan tutku ve eşdeğeri olan konulara yönelmeyi tercih ederler. Bazen etkinliğin konseptini düşünmeden böyle konulardan bahsedildiği doğrudur. Kendi fikirlerimiz için heyecanlanmak kolay olsa da, konseptlerinizi paylamak için maaş almak yeterli değildir. Eğer kimse sizin konunuz için bütçe ayırmadıysa, onları sadece harika bir konuşmacı olarak satmak zorunda kalmazsınız, aynı zamanda onları karşı tarafın anlamayabileceği ihtimalinde onların harcayacağı para üzerinden satmak zorunda kalırsınız.

Kendinize kendi konuşmanızın sizi işe alan bir insana nasıl yardımcı olacağı ve onların kitlesini nasıl etkileyeceğini sorun. Bu parayı ödeyen kurumun amaçlarına uyuyor mu? Bilmiyor musunuz? Öğrenin. İşe çalışın ve de aynı konulara sahip olan insanları ve onların kim tarafından işe alındığını öğrenin.

4.  Konuşun.

Sizce iyi bir konuşmacı nasıl olunur? Konuşarak. Konuşun. En iyi bildiğiniz şeyi yapın. Stephen King yazarak bir yazar olunduğunun tavsiyesini verdi. Aynısı konuşmacılar için geçerlidir. Konuşmacılar konuşur. Parayı düşünmeyin, deneyim kazanmaya ve de geri bildirim almaya odaklanın. Efsanevi konuşmacı Roxanne Emmerich bir keresinde harika olmak için 300 konuşma vermek zorunda olunduğunu söyledi. Katılıyorum. Şimdiye kadar kariyerimde 200’den fazla profesyonel konuşma yaptım ve ilk 100’ünde yaptığım konuşmalardan çok farklıyım.

5.  Dürüst olun.

Olmadığınız bir şey olmaya çalışmayın. Son zamanlarda herkes kendine "konuşmacı" diyor ve de birçok insanı pazarlamanın bir parçası olarak daha çok deneyime sahiplermiş gibi davranırken görüyorum. Bence her seviyede herkese yer var, ama eğer zıplayarak ilerlemeye çalışırsanız; kendinizi, kitlenizi ve müşterilerinizi acıtırsınız. Bunu özel bir kitle için yeterli deneyime sahip olmadan bir açılışı kabul ettiğimde öğrendim. Yaklaşık on yıl önce... Ben tamamdım, ama kitlem daha deneyimli sunuculara alışıktı. Kimse mutlu değildi ve eğer ben kendimle ve organizasyonla  dürüst olsaydım çok daha farklı bir sonuç alabilirdim.

6.  Arkadaş yapın.

Eğer profesyonel bir konuşmacı olmak istiyorsanız konuşmacılarla takılın. Bu kırıntılarını size fırlatmaları amacıyla ünlü insanların peşinden gitmek değil. Bu iyi bir konuşmacı olmak için birilerinin eteğine yapışmak da değil. Ben kendi seviyenizdeki akranlarınızla gerçek arkadaşlıklar geliştirmekten ve de işte birlikte büyümekten bahsediyorum. Çalışan konuşmacıları tanıyın ve ortak olarak yararlanabileceğiniz ilişkiler yaratın. Eğer kendinizi tanıtırken, diğer konuşmacılara referans olabilecek fırsatlar bulamıyorsanız gemiyi kaçırıyorsunuz demektir.

7.  Uzun yol için hazırlıklı olun.

günümüzde iyi bir konuşmacı olmak, hatta bu konuda başarılı olmak oldukça zaman alır. bazı insanlar iş hayatındaki hızlarından dolayı övünseler de, çoğu insan kayboluyor veya "dünün haberleri" haline geliyor. çok yıllı olan konuşma işi birçok pr ve sosyal medya konulu trendlerden her zaman daha fazlasıdır. uzun dönemli itibar yaratmaya ve de toplantı/etkinlik sektörüne hizmet etmeye odaklanmalısınız. toplantı profesyonelleri kendini fark ettirmeye çalışan bir konuşmacıyı fark etmek için genel olarak çok meşgul olan çalışkan insanlardır. bir süre önce öylesine bir konferansa katılmıştım ve eski patronumla karşılaştık. o zamanlar insan kaynakları alanında bir kariyer hedeflemiyordum ve şirketin konuşmacısı olarak görev alıyordum. şirketin toplantılarını organize ediyor ve sunumları yapıyordum. bana beni 3 yıl önce konuşurken gördüğünü ama ancak şu an beni işe almaya hazır olduğunu söyledi. elbette hoşuma giden bir şey bu ama ben uzun bir süre daha şu an çalıştığım şirkette çalışmak istiyorum. i̇şte bu bir satışı çevirme taktiğidir. bu söylediğimi satış profesyonelleri daha iyi anlayacaktır.

Ben deneyimlere inanan bir insanım. Teoriden daha çok pratiğe değer veririm. Olma ihtimali düşük olan şeyler yerine denenmiş ve başarıya ulaşmış şeyleri her zaman tercih ederim. Aslında birçok kişi benim bu düşüncemi paylaşıyordur. Deneyimim bana gösterdi ki yukarıda sıraladığım şeyleri yapmak size bir kitabı okumaktan veya "zengin olmak için konuşun" seminerine katılmaktan daha çok yardımcı olacak. Eğer ben şu an çalıştığım şirkete katılmamış olsaydım konuşmacılık üzerine pek bilgi sahibi olamayacaktır. Ayrıca fikirlerini ve kendi görüşlerini dikte etmeden, doğruyu ve deneyimini paylaşan sektör profesyonellerinden öğrenmeseydim gerçekten yapamazdım.

İyi bir konuşmacıda bulunması gereken en önemli özellikler nelerdir?

 - Karizma

 - Ses tonu

 - Diksiyon

İlgili eğitim: Diksiyon Eğitimi

 - Beden dili

 - Konuya hakimiyet

Uzmanlık Alanları, Konuşmacının hakkında çok şey söyleyebileceği bir konuda uzman olması gerekiyor, Dinleyicilere faydalı ve orijinal bilgiler sunabilmek, Web Sayfası ve Video, İyi bir web sayfası ve konuşmacının yeteneklerini sergileyen bir video gereklidir, İnsanların konuşmacıyı online olarak kontrol etmelerini ve değerlendirmelerini sağlar, Eşsiz Konumlandırma, İnsanların duymak istediği bir konuya sahip olmalı ve bunu eşsiz bir şekilde konumlandırabilmeli, Konuşmasını benzersiz kılar ve dinleyicinin ilgisini çeker, Her Şeyi Bilme, Eğer konuşmacı belirli bir konuda ne yapabileceğini iyi düşünmüşse, o konuda yetkin olabilir, Konuşmacının konuşması güven verir ve dinleyicinin inancını artırır, Dinleyicinin İhtiyaçlarına Yönelik, Konuşmacının konuşması, dinleyicinin ihtiyaçlarına ve etkinliğin konseptine uygun olmalıdır, Dinleyicinin ilgisini çeker ve konuşmayı etkili kılar, Araştırma Yapma, Konuşmacının, hangi konularda konuşulduğunu ve bu konuların kim tarafından işe alındığını öğrenmesi gerekiyor, Konuşmacıyı diğer profesyonellerden ayırır ve daha fazla iş olanağı sağlar, Pratik Yapma, Konuşmacılar sık sık pratik yapmalı ve konuşma becerilerini geliştirmelidir, Konuşmayı daha akıcı ve etkileyici kılar, Kendini Adamak, Konuşmacıların konuşma sektörüne adanması ve uzmanlıklarını geliştirmesi gerekiyor, Yeteneklerini ve bilgilerini sürekli geliştirme olanağı sağlar, Gelişime Açık Olma, Konuşmacılar sürekli olarak kendilerini geliştirmeli ve yeniliklere açık olmalıdır, Konuşma stillerini ve tekniklerini güncel tutar ve dinleyicinin ilgisini korur, Dinleyicilere Yardımcı Olma, Konuşmanın, dinleyen kişiye nasıl yardımcı olacağına dikkat etmelidir, Konuşmayı daha anlamlı ve etkili kılar
İyi Bir Konuşmacı Nasıl Olmalı?iyi bir konuşmacı iyi bir konuşmacıda bulunması gereken özellikler iyi bir konuşmacı olmak iyi bir konuşmacı nasıl olur konuşmacı nedir konuşmacılar iyi konuşmacı olmak
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Çevresinde bir grup insan bulunan ayrıntılı bir dünya haritası gösterilir. İnsanlar yaş, cinsiyet, ırk ve kültür bakımından çeşitlilik göstermektedir ve bir ağ içinde birbirlerine bağlıdırlar. Harita farklı renklerle ve ülkeleri ve sınırlarını net bir şekilde gösteren etiketlerle doldurulmuştur. Okyanuslar koyu mavi renktedir ve kara kütleleri çeşitli yeşiller, kahverengiler ve mavilerle temsil edilmektedir. Bir grup insan haritayı tartışıyor ve dünyanın güzelliğine hayranlık duyuyor gibi görünüyor. Bir grup insan bir araya gelip dünyanın harikalarını takdir ederken bir barış ve birlik imajı çiziliyor.
İletişim

Sosyal ve Kamusal İletişim

26 Temmuz 2021
Bir grup insan güneşli bir günde resmi kıyafetleriyle dışarıda durmaktadır. Bir kadın sağ elinde bir fincan tutarken, diğeri sol elinde bir fincan tutmaktadır. Takım elbiseli bir adam grubun ortasında durmaktadır ve etrafı diğer insanlarla çevrilidir. Görüntüde beyaz bir fincan tutan bir elin yakın çekimi ve arka planda bir kişinin kolunun bulanık görüntüsü görülüyor. Arka planda elinde fincan tutan bir kadın da duruyor. Koyu renk saçlı ve beyaz gömlekli bir kişinin kafasının yakın çekimi görülüyor. Bir grup insan organize bir şekilde duruyor, konuşuyor ve gülümsüyor.
Etkili İletişim

Etkili İletişim Neden Önemli?

31 Ekim 2019