AnasayfaBlogİşten Çıkarılma Hayatın Sonu mu?
İşten Çıkarılma

İşten Çıkarılma Hayatın Sonu mu?

14 Haziran 2019
Takım elbiseli bir adam, elleriyle başını kapatmış, yerde oturmaktadır. Yüzünde umutsuzluk ve çaresizlik ifadesi görülüyor. Beyaz gömlekli ve siyah kravatlı siyah bir takım elbise giymektedir. Saçları hafifçe dağınıktır. Arkasında bir duvar olan bir odanın köşesindedir. Önündeki zeminde, üzerinde bulanık siyah bir nesne olan beyaz bir kağıt vardır. Arka planda başka bir duvarın yakın çekimi vardır. Adam sıkıntılı bir haldedir, belki de bazı zor duyguları düşünmektedir. Duruşu umutsuzluk ve çaresizlik hissi uyandırıyor.
Konu BaşlığıAyrıntılarEk Bilgiler
Mevcut İşsizlik DurumuTÜİK verilerine göre 2019’un ilk çeyreğinde işsiz kişi sayısı 4.3 milyon.Ekonomik istikrarsızlık ve döviz kuru nedeniyle işsizlik oranı artıyor.
İşsizlik Sonrası Maddi Sorunlarİşsiz kalan çalışan borçları nedeniyle maddi problemler yaşıyor.İşten çıkarılanlar genellikle tazminat ve birikimlerle kısa bir süreliğine geçiniyor.
Sosyal Hayatımız ve İşÇalışma sürelerinin uzunluğu sosyal çevremizin çoğunlukla iş arkadaşlarımızdan oluşmasına neden oluyor.İşten çıkarılma sonrası bu sosyal çevre de genellikle kayıp oluyor.
İşsizlik Sonrası Sosyal Hayatİşsizlik sonrası sosyal hayat, doğru adımlarla aktifleştirilebilir.Ücretsiz etkinlikler, gönüllü çalışmalar gibi seçenekler sosyal hayatı canlandırabilir.
Hobiler ve Meslek Değişikliğiİşsizlik döneminde hobilere zaman ayırılabilir, meslek değişikliği düşünülebilir.Bu döneme kriz olarak değil, yeni bir başlangıç olarak bakılmalı.
Kariyer Fırsatlarıİşsizlik dönemi, yeni kariyer fırsatları için bir dönüm noktası olabilir.Fırsatları değerlendirmemek durumun sorumlusu kişiyi yapabilir.
İş Bulma İpuçlarıİstanbul İşletme Enstitüsü gibi kurumlar kariyer değişikliği ve iş bulma konusunda yardımcı olabilir.Online eğitimler sayesinde farklı mesleklere yönlenebilirsiniz.
İşten Çıkarılma Konusuİstanbul İşletme Enstitüsü'nü blog sayfalarında işten çıkarılma konusunda faydalı bilgiler yer alıyor.Bloglarda işten çıkarılma durumunda yapılacak aktiviteler ve işten çıkarılmamak için yapılması gerekenler hakkında bilgiler bulunmaktadır.
Yeni Bakış Açısıİşten çıkarılma sonrası durumu olumlu bir bakış açısı ile ele almak önemli.Bu süreci olumsuz bir durum yerine kendimizi geliştirme veya dinlenme dönemi olarak görmeliyiz.
Sosyal EtkinliklerHaftanın bazı günleri müzeler yarı fiyatına veya ücretsiz hizmet veriyor.Bu tür etkinliklerle hobi geliştirilebilir ve sosyal yaşam devam ettirilebilir.

Son yıllarda daralan ekonomi ve döviz kurundaki istikrarsızlık sebebiyle artan işsizlik oranı çok kişinin işsiz kalmasına sebep oldu. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı güncel verilere göre, 2019 yılının ilk çeyreğinde işsiz kişi sayısı 4.3 milyona ulaştı. Her gün artan işten çıkarılma olayları, çalışanların korkulu rüyası haline geldi.

İşten Çıkarılma Sırası Bende Mi?

Sabit gelirin yarattığı güven nedeniyle borçlanma eğilimi gösteren çalışan işten çıkarılma durumu yaşayınca maddi problemler yaşıyor. İnsanlar maddi problemlerin yanında pek çok manevi sorunla da karşı karşıya kalıyor. Ekonominin yarattığı bu olumsuz durum adeta sosyal bir fobi haline geldi. Çalışanlar bir gün sıranın kendisine geleceği endişesi içinde.

Kişinin çalışmak istediği halde iş bulamaması olarak tanımlanan işsizlik, tercih edildiği durumlarda bile insanı olumsuz etkileyen bir süreç. Aniden gelişince etkileri daha da yıkıcı. Uzun vadede titiz bir ekonomik planlama yapmanızı gerektirecek sürecin ilk günlerinde, tazminatınız ya da birikimleriniz sizi bir süre maddi meseleleri düşünmekten uzaklaştırır. 

Çalışma sürelerinin uzunluğu sebebiyle sosyal çevrenin çoğu iş arkadaşlarından oluşur hale geldi. Yıllık izin kullandırmayan şirket sayısı gitgide arttı. Çoğu özel şirket çalışanlarına sadece resmi tatil günlerinde izin veriyor. Bu sebeple sosyal çevremizi çoğunlukla iş arkadaşlarımız oluşturuyor.

Kahve molalarI, öğle tatilleri veya hafta sonu erken biten mesai sonrası gibi kısıtlı zamanlarda vakit geçirilen arkadaşlar  işten çıkarılma yaşayanlar için bir süre sonra istense bile görüşülemeyen kişiler haline dönüşür. Kaçınılmaz olan bu durum gerçekleştiğinde muhtemelen işsizliğinizin ilk 3 ayını geride bırakmış olacağınızdan kendinize bir an önce yeni bir arkadaş grubu edinmenizi tavsiye ediyorum.

İşten Çıkarılma Sosyal Hayatınızı Bitirir Mi?

İşten çıkarılma sosyal hayatınızı nasıl etkileyecek hiç düşündünüz mü? İşsizlik Sürecini Nasıl Verimli Kullanabiliriz? İçinde bulunduğunuz bu durumun iradeniz dışında gerçekleşmiş olması kontrolsüz hissetmenize sebep olmamalı. Hayatınızın ipleri sizin elinizde. 

İşsizliğinizi alıştığınız sosyal hayattan soyutlanmış gün be gün yalnızlaşan ve eve kapanılan bir süreç olarak yaşamaktansa büyük bir sıçrayış öncesi gücünüzü topladığınız dinlenme molası olarak görmelisiniz. Bütçenizi sarsmadan eskisinden daha aktif bir sosyal yaşam sürmeniz mümkün.

Çevrenizdeki ücretsiz etkinlikleri takip edebilir, komşularınızla yürüyüş grupları oluşturabilir ya da gönüllü çalışmalara katılarak işten çıkarılma sonrasındaki günlerinizi sosyal açıdan renkli bir döneme çevirebilirsiniz. Parklar, meydanlar, kütüphaneler ücretsiz faydalanabileceğiniz ve sosyalleşebileceğiniz yerlerden birkaçı. Haftanın bazı günleri müzeler yarı fiyatına /ücretsiz hizmet veriyor ve hepsinin kapıları hayatınızın bu geçici döneminde size açık.

Tek İhtiyaç Yeni Bakış Açısı

Yapmanız gereken tek şey yeni bir bakış açısıyla yıllardır vakit geçirdiğiniz şehre göz atmak. Hobilerinizle ilgilenmek ya da yıllardır hayalini kurduğunuz meslek değişikliğini yapmak elinizde. İlk günlerde kriz gibi gözüken işten çıkarılma doğru adımları atarak büyük bir fırsata çevrilebilir. Bakış açınıza getireceğiniz küçük değişimler süreci pozitif sürdürmeniz açısından size fayda sağlar.

İşten çıkarılma sizin suçunuz olmayabilir fakat içinde bulunduğunuz dönemi fayda sağlamayacağınız şekilde geçirirseniz kaçırdığınız kariyer fırsatının tek sorumlusu siz olursunuz.

İş Bulmanıza İpucu

Kariyer değişikliği yapmak ve iş bulmak sandığınızdan çok daha kolay. İstanbul İşletme Enstitüsü sizi bir sonraki iş yaşantınıza hazırlayacak profesyonel hayata yardımcı eğitimlerin yanı sıra fotoğrafçılık, blog yazarlığı, içerik editörlüğü, sosyal medya uzmanlığı eğitimi gibi onlarca farklı meslek eğitimiyle hayallerinizdeki kariyer için aradığınız başlangıç noktası olabilir. Pazartesi ve cuma günleri arası haftanın beş günü ücretsiz, cumartesi ve pazar günleri ücretli online eğitimler sayesinde hayalini kurduğunuz işe kavuşmanız mümkün.

Ayrıca işten çıkarılma konusu ile ilgili yine . İstanbul İşletme Enstitüsü blog sayfalarında yer alan İşten Çıkarılma Durumunda Yapabileceğiniz 13 Aktivite ve İşten Çıkarılmamak İçin Yapmanız Gerekenler yazılarına göz atabilirsiniz.

Mevcut İşsizlik Durumu, TÜİK verilerine göre 2019’un ilk çeyreğinde işsiz kişi sayısı 43 milyon, Ekonomik istikrarsızlık ve döviz kuru nedeniyle işsizlik oranı artıyor, İşsizlik Sonrası Maddi Sorunlar, İşsiz kalan çalışan borçları nedeniyle maddi problemler yaşıyor, İşten çıkarılanlar genellikle tazminat ve birikimlerle kısa bir süreliğine geçiniyor, Sosyal Hayatımız ve İş, Çalışma sürelerinin uzunluğu sosyal çevremizin çoğunlukla iş arkadaşlarımızdan oluşmasına neden oluyor, İşten çıkarılma sonrası bu sosyal çevre de genellikle kayıp oluyor, İşsizlik Sonrası Sosyal Hayat, İşsizlik sonrası sosyal hayat, doğru adımlarla aktifleştirilebilir, Ücretsiz etkinlikler, gönüllü çalışmalar gibi seçenekler sosyal hayatı canlandırabilir, Hobiler ve Meslek Değişikliği, İşsizlik döneminde hobilere zaman ayırılabilir, meslek değişikliği düşünülebilir, Bu döneme kriz olarak değil, yeni bir başlangıç olarak bakılmalı, Kariyer Fırsatları, İşsizlik dönemi, yeni kariyer fırsatları için bir dönüm noktası olabilir, Fırsatları değerlendirmemek durumun sorumlusu kişiyi yapabilir, İş Bulma İpuçları, İstanbul İşletme Enstitüsü gibi kurumlar kariyer değişikliği ve iş bulma konusunda yardımcı olabilir, Online eğitimler sayesinde farklı mesleklere yönlenebilirsiniz, İşten Çıkarılma Konusu, İstanbul İşletme Enstitüsü'nü blog sayfalarında işten çıkarılma konusunda faydalı bilgiler yer alıyor, Bloglarda işten çıkarılma durumunda yapılacak aktiviteler ve işten çıkarılmamak için yapılması gerekenler hakkında bilgiler bulunmaktadır, Yeni Bakış Açısı, İşten çıkarılma sonrası durumu olumlu bir bakış açısı ile ele almak önemli, Bu süreci olumsuz bir durum yerine kendimizi geliştirme veya dinlenme dönemi olarak görmeliyiz, Sosyal Etkinlikler, Haftanın bazı günleri müzeler yarı fiyatına veya ücretsiz hizmet veriyor, Bu tür etkinliklerle hobi geliştirilebilir ve sosyal yaşam devam ettirilebilir
işten çıkarılma kariyer
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.