AnasayfaBlogİşletmelerde Temel Yetenek Nedir?
İşletmelerde Temel Yetenek

İşletmelerde Temel Yetenek Nedir?

16 Mart 2018
Kollarını kavuşturmuş bir kadın, kendisi gibi ayakta duran takım elbiseli bir adamın önünde durmaktadır. Kadın uzun kollu bir gömlek, mavi kot pantolon ve beyaz spor ayakkabı giymektedir. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, başı hafifçe sağa eğik ve yüz ifadesi sert. Takım elbiseli adamın üzerinde açık gri bir takım elbise, siyah bir kemer ve siyah ayakkabılar var. Elleri cebinde ayakta durmakta ve sola doğru bakmaktadır. Her iki figür de sağında büyük bir pencere ve solunda bir kapı bulunan beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Odadaki ışık yumuşaktır ve onlara sıcak ve davetkâr bir atmosfer verir.
KonuAçıklamaÖrnek
Temel YetenekKişinin veya işletmenin en iyi yaptığı, taklit edilemez özellikBir doktorun cerrahi becerisi, bir işletmenin ürün kalitesi
Temel yeteneğin belirlenmesiKişinin veya işletmenin kendine özgü, rakipler tarafından taklit edilemeyen en başarılı özellikleriApple'ın kullanıcı dostu arayüzü
Rekabet AvantajıTemel yeteneğin işletmeye sağladığı üstünlükAmazon'un hızlı teslimat hizmeti
İşletme Stratejileriİşletmenin genel planları ve politikalarıSürdürülebilirliği hedefleyen stratejiler
Uzmanlık BilgisiTemel yeteneklerden kaynaklanan bilgiDanışmanlık şirketlerinin yetenek yönetimi
İşgücü Nitelikleriİşgücünün belirli işlerdeki becerisiMühendislerin teknik bilgisi, satış temsilcilerinin kişiler arası becerileri
Hizmet veya Ürünİşletmenin sunmuş olduğu ürün veya hizmetStarbucks'ın kahvesi
İkame EdilemezlikTemel yeteneğin başka bir şirket tarafından sağlanamamasıNetflix'in geniş içerik yelpazesi
Zayıf Alanların Görülmesiİşletmenin kendi eksikliklerini tanıyıp bunları geliştirmesiAçığa çıkan güvenliğe ilişkin sorunların giderilmesi
Temel Yeteneğin YararlarıRekabet avantajı sağlama, işletmenin odaklanmasını sağlama, zayıf alanları görmeTesla'nın elektrikli motor teknolojisi

Temel yetenek kavramı şu sıralar çok gündemde... Peki herkesin dilinde olan ama bir türlü tam olarak anlaşılamamış olan temel yetenek nedir? Daha doğrusu temel yeteneği tam olarak anlasak da işletmenin temel yeteneği nedir dendiğinde bir durup düşünüyoruz, devreler yanıyor yani...

Temel Yetenek Nedir ?

Kişinin kendine ait en iyi yaptığı şey yeteneklerinin en iyisi olarak görülür. Belli bir zaman sonra kişiyle bu yeteneği artık bir bütün haline gelir, başkaları tarafından taklit edilemez ya da taklit edilse bile becerilemez. Yani kısacası ona özgü bir şey olarak kişinin üzerine yapışıp kalmıştır.

Aynı şekilde bu temel yetenek işletme içinde geçerlidir. İşletme kendine ait en iyi yaptığı şeyi yetenek olarak görür ve belli bir zamandan sonra bu işletmeyle bütünleşir. Artık işletmenin en başarılı olacağı konu, diğer yeteneklerinden ayrı tutacağı, kendine has olan ve başka şirketler tarafından taklit edilemeyen özelliği temel yetenek olarak kabul edilir. Eğer bu yetenek kullanılabilirse işletmeye çok büyük rekabet avantajı sağlayacaktır.

Ama önce akıllarda kalan başka bir soruyu cevaplayalım. Herşey temel yetenek olur mu ya da temel yeteneği nasıl belirleriz ? Temel yetenek neler olabilir ?

Şu şekilde ifade edilebilir: kişi güzel olabilir, çekici olabilir ya da zeki olabilir. Diğer bir örnekle piyano çalabilir, şarkı söyleyebilir veya bisiklet sürebilir. Ancak bu özelliklerin tamamı o kişide mi toplanmış? Diğer bir ifadeyle dünyadaki en iyi bisiklet sürebilen kişiyle mi karşı karşıyayız? Konunun içinden çıkılmaz noktası kendini bize burada gösteriyor.

Bir işletmede bir özelliğin temel yetenek olabilmesi için rakipleri tarafından kolay taklit edilememesi, ya da rakipleri tarafından kolay anlaşılamaması gerekir. Kendine özgü olması, bu özelliğin şirketi bir ileri kademeye taşıması ve/veya pazar alanlarında işletmeye rekabet avantajı sağlaması gerekir. Dinamikleri doğrultusunda şirketin en iyi yaptığı iş olması gerekir.

Temel yetenek; şirket stratejileri, uzmanlık bilgisi, işgücü nitelikleri, ürettiği hizmet ya da ürettiği hizmetin şekli olabilir. Yani herşey olabilir yeter ki ikame edilemiyor olsun.

Temel yetenek işletmeye nasıl yararlar sağlar?

İşletmenin kurumsal swot analizinde güçlü ve zayıf yönlerini görmesi bir işletme için her zaman önemlidir. Değişen ekonomik koşullar veya öngörülemeyen tehditlere karşı önceden hazırlıklı olması açısından önemlidir. Ayrıca işletme kendini tanıdıktan sonra neye odaklanması gerektiğini bilecek ve başka işlerde zaman kaybetmeyecektir. Tamamen temel yeteneğine odaklanacak ve böylece diğer işletmelerle arasındaki farkı ortaya koyacak hangi alanda üstünlük sağlayacağını bilecektir. İleriye yönelik nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bilecek dış ve iç çevresine karşı nasıl davranması gerektiğini anlayacaktır.

Hatta kendini tanımasıyla birlikte zayıf alanlarını da görecek, gider olarak görülen diğer işlerini de dış kaynaktan yararlanarak çözecek ve daha çok kar etmiş olacaktır.

İşte bu sebeplerden dolayı işletmeler için temel yeteneğini saptamak iyi bir başlangıç olabilir. İşletmenin geleceği açısından da faydalı olacağı kanaatindeyim.

Aktardığım bilgilerin yararlı olması dileğiyle...

İşletmelerde temel yeteneklerle ilgili sorularınız ya da görüşlerinizi aşağıda yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Temel Yetenek, Kişinin veya işletmenin en iyi yaptığı, taklit edilemez özellik, Bir doktorun cerrahi becerisi, bir işletmenin ürün kalitesi, Temel yeteneğin belirlenmesi, Kişinin veya işletmenin kendine özgü, rakipler tarafından taklit edilemeyen en başarılı özellikleri, Apple'ın kullanıcı dostu arayüzü, Rekabet Avantajı, Temel yeteneğin işletmeye sağladığı üstünlük, Amazon'un hızlı teslimat hizmeti, İşletme Stratejileri, İşletmenin genel planları ve politikaları, Sürdürülebilirliği hedefleyen stratejiler, Uzmanlık Bilgisi, Temel yeteneklerden kaynaklanan bilgi, Danışmanlık şirketlerinin yetenek yönetimi, İşgücü Nitelikleri, İşgücünün belirli işlerdeki becerisi, Mühendislerin teknik bilgisi, satış temsilcilerinin kişiler arası becerileri, Hizmet veya Ürün, İşletmenin sunmuş olduğu ürün veya hizmet, Starbucks'ın kahvesi, İkame Edilemezlik, Temel yeteneğin başka bir şirket tarafından sağlanamaması, Netflix'in geniş içerik yelpazesi, Zayıf Alanların Görülmesi, İşletmenin kendi eksikliklerini tanıyıp bunları geliştirmesi, Açığa çıkan güvenliğe ilişkin sorunların giderilmesi, Temel Yeteneğin Yararları, Rekabet avantajı sağlama, işletmenin odaklanmasını sağlama, zayıf alanları görme, Tesla'nın elektrikli motor teknolojisi
İşletmelerde Temel Yetenek Nedir
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Arka planda ikili kod ile titreyen bir kişinin ellerinin yakın çekimi. Kişi siyah bir takım elbise giymekte, beyaz gömlek ve kırmızı kravat takmaktadır. Eller kapalı bir yumruk halindedir ve parmaklar hafifçe kıvrılmıştır. Kişi doğrudan kameraya bakmaktadır. Arka planda, ekranda aşağıya doğru kayan 1'ler ve 0'ların bir kombinasyonu ile ikili kod görünür. İkili kodun altında ek bilgi anlamına gelebilecek birkaç satır metin de vardır. İkili kodun renkleri çoğunlukla siyah ve beyaz, birkaç mavi tonu da var. Genel sahne bir yoğunluk ve teknoloji hissi veriyor.
Kişisel Gelişim

Dijital Çağ Yeteneğini Arıyor

04 Şubat 2021
Kollarını kavuşturmuş bir kadın, kendisi gibi ayakta duran takım elbiseli bir adamın önünde durmaktadır. Kadın uzun kollu bir gömlek, mavi kot pantolon ve beyaz spor ayakkabı giymektedir. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, başı hafifçe sağa eğik ve yüz ifadesi sert. Takım elbiseli adamın üzerinde açık gri bir takım elbise, siyah bir kemer ve siyah ayakkabılar var. Elleri cebinde ayakta durmakta ve sola doğru bakmaktadır. Her iki figür de sağında büyük bir pencere ve solunda bir kapı bulunan beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Odadaki ışık yumuşaktır ve onlara sıcak ve davetkâr bir atmosfer verir.
İşletmelerde Temel Yetenek

İşletmelerde Temel Yetenek Nedir?

16 Mart 2018
Bu resim yüzünde inanılmaz mutlu bir ifade olan bir kadını gösteriyor. Gözleri kapalı ve ağzı hafifçe açık, genişçe gülümsüyor. Saçları açık kahverengi ve düzgünce şekillendirilmiş. Kısa kollu beyaz bir gömlek ve mavi bir etek giyiyor. Resmin arka planı bulanık ama ahşap zeminli ve açık renkli duvarlı bir oda gibi görünüyor. Resmin sol tarafında bir abajur ve sağ taraftaki masanın üzerinde küçük bir bitki var. Kadın odanın ortasında durmuş, kendinden emin ve neşeli bir şekilde kameraya bakıyor. Saf bir mutluluk hali içinde görünüyor.
Kişisel Gelişim

Yeteneklerinizi Keşfetmek için 10 Yöntem

27 Ağustos 2021