İş hayatında başarılı olmak ve hedefler doğrultusunda ilerleyebilmek, büyük-küçük istediği bir amaçlar bütünüdür. İşletmeler kuruluşlarından itibaren ileriye dönük belirledikleri plan ve hedefler için öncelikle kâr elde edebilmeyi düşünürler. Bu düşünce işletmenin varlığını sürdürebilmesi için başlangıç aşamasında üzerinde durulması gereken bir konudur. Kârı hesaba katarak ilerlemek gerçek hedeflere ulaşmanın ve başarılı olabilmenin de bir getirisidir. Günümüzde işletmelerin pazar yarışında varlıklarını belli edebilmek için her aşama özelinde düşünmesi gereken planları ve programları vardır. Başarılı olabilmek ve kâr elde edebilmek işletme içi ve dışı her faktörü doğru yönetmeyi gerektirir.
Bu yüzden işletme ile beraber adını duyduğumuz işletme yönetimi, işlevlerini iç ve dış aşama ve faktörlerde gösterir. İşletmenin varlığını sürdürebilmesi, yönetimi nasıl sağlayabildiği ve pazar yarışında bunu nasıl gösterebildiği ile ilgilidir. Bugün, küçük ölçekli bir işletme açmayı dahi düşünseniz bakış açısından, kurumsal kimlikten ve en önemlisi bütün yönetim aşamalarını içeren işletme yönetiminden bihaberseniz rekabet dolu pazar yarışında rakipleriniz gerisinde kalır, daha sonra ise yarıştan adınızı kendiniz silmek zorunda kalırsınız. İşletme yönetimi, işletmenin verimli çalışarak başarıya ulaşması için iç ve dış aşamaları dikkate alarak yönetir.
İşletme yönetiminde; yöneticiler, çalışanlar, kaynaklar, hedefler, işletme yapısı ve hedef kitle dikkate alınarak süreci başarılı ve doğru yönetmek hedeflenir. Belirlenen amaç ve hedeflere uygun olarak işletme sisteminin çalışmasını sağlayan işletme yönetimi, birçok faktörü sisteme uyum sağlayacak şekilde verimli ve kaliteli hâle getirmeye çalışır. İşletmelerin, başarılı olma ve büyüme hedefleri için yapacakları en doğru uygulama , bütün sistemi ayakta tutan işletme yönetimini doğru kullanarak yararlanmalarıdır.
Bu sorunun pek çok yanıtı ihtiyaçlara, isteklere göre değişiklik gösterir. Yalnız, sorunun makul bir yanıtı yoksa işletmenin hedefleri ve planları da ortaya konulamaz. Her işletme, belirli hedefler ve hedef kitlesiyle adından söz ettirir. Bu hedefler zamana göre değişiklik gösterebilir ve uzun ya da kısa vadeli hedefler oluşabilir. İşletme kurma fikri, sağlam bir zemine sahip olarak işletmenin yatırım, fırsat ve risklerini içerecek çalışmaları sağlayabilmelidir. Kuruluş fikrine ve hedeflere bağlı olarak pazar araştırması, hedef kitle analizi, kuruluş ve büyüme hedefleri belirlenmelidir.
İşletme yönetiminde kuruluş fikri ve hedefleri, işletmenin planlama aşamasında nasıl bir yol izleyeceğine ve hedef kitleye neyi nasıl sunacağına dair bilgi ve öngörü verecektir. İşletmeyi kurma fikriniz aynı zamanda kârınızın ne derece artıp artmadığını, gelinen noktanın amaçlarınıza uygunluğunu da denetlemeyi sağlayacaktır.
Doğru bir planlama, işletmenin tüm faaliyetlerinin düzenli ve verimli çalışmasını, uygulanmasını sağlar. Bundan dolayı da planlama, işletmenin bel bağlayacağı tüm doküman, program ve stratejilerin bir bütününü ifade eder. Belirli bir amaç ve hedeflerle kurduğunuz işletmeniz, ayakta durmasını sağlayacak planlamadan uzak kalırsa gelecek zamanlarda neyi nasıl yapacağınıza dair bilgisizliğiniz ve öngörü eksikliğiniz işletmenin geleceğini tehlikeye atar. İyi ve doğru bir işletme yönetimi, planlama aşamasında oluşturulacak yönetim çabalarının bir karşılığıdır. Bu aşamada işletme, iç ve dış yönetim faaliyetlerini gözden geçirir, seçim ve tercihlerde bulunarak karar alır.
Yöneticiler ve çalışanlar, işletme içinde belirlenen hedeflere yönlendirilirler. Planlamanın başarılı ve uygulanabilir bir yapısının olması, yönetici ve çalışanların görev ve sorumluluklarını uygulamak için hedeflenilen yönde hareket etmesine bağlıdır. İşletme yönetiminin planlama aşaması da işletme içi uyumlu ve verimli çalışmayı gerçekleştirdiği ölçüde yönetim faaliyetleri harekete geçirir ve bütünlüğü sağlayabilir. Planlama aşamasında hedeflere ve işletmenin mevcut durumuna göre uzun, kısa ya da sürekli planlar oluşturulur. İşletme, finansal girdilerini inceler ve hedef kitle üzerinde etkili olabilecek stratejileri araştırır.
Hedef kitlenin tespit edilmesi ve ona göre stratejilerin oluşturulması, pazarlamanın bir konusudur. Buna göre işletme, pazar yarışında başarılı olmak ve adını duyurmak için ilişkili olduğu pazarlama disiplininden yararlanmak zorundadır. Planlama aşamasının varlığı, işletme için neyi, nasıl, ne zaman uygulayabileceğine dair temel yönetim işlevini ortaya çıkarır. Bunu yanı sıra planlama aşamasının diğer işlev ve faydalarını da bilmek gereklidir.
İşletmeler için önemi yadsınamaz olan işletme yönetimi, son zamanlarda işletmelerin sağlıklı ve verimli bir süreç yaşaması için de gerekli görülmeye başlandı. Ülkemizde de buna uygun olarak işletme yanında işletme yönetimi bölümü, üniversiteler içindeki yerini aldı. Yüksek lisans ve uzaktan eğitim, online eğitim seçenekleri, bu alanda çalışmak isteyenler ile halihazırda çalışıp kendini alanda geliştirmek isteyenler için var olan eğitim olanaklarıdır. İşletme yönetimi eğitimi, işletme, iktisat, girişimcilik, tüketici davranışları, yönetim ve organizasyon, insan kaynakları, pazarlama gibi dersleri üniversite öğrenimi içeriğinde sunmaktadır.
Bunun yanı sıra online eğitimler de işletme alanıyla ilgilenenler ile yönetici ve çalışanlara işletmenin başarılı bir süreç geçirmesi ile alakalı bilgi ve uygulamaları içeren dersleri kaliteli bir şekilde vermektedirler. İşletme yönetimini, online eğitim aracılığıyla edinmek isterseniz Enstitü sayfası işletme yönetimi kursu ile size başarılı ders içeriğini ve anlatımını sunacaktır. Başarılı bir kursiyer olmanız sonucunda da sertifikanız sizi beklemektedir. İşletme yönetiminin önemi konusunda bilgilerinizi artırmak ve geliştirmek için işletme alanına yakın disiplin ve bölümlerin uygulamalarına ve günümüzde işletme için ne gibi işlevlere yaracağına dair araştırmalara ve okumalara göz atmalısınız.
İşletme yönetimi nedir?
İşletme, belli aşamalara ve birbirinden etkilenen faktörlere sahiptir. İşletme yönetimi de bütün bu aşama ve faktörleri; planlayan, denetleyen ve yöneten bir sürecin ifadesidir. İşletmenin iç ve dış aşamalarını verimli kılmak amacıyla planlar, programlar, düzenlemeler ve önlemler almak işletme yönetiminin nihai amacıdır.
Planlama aşamasında neler yapılır?
İşletme kurulduktan sonra geleceğe yönelik plan ve stratejiler planlama aşamasında ortaya çıkar. Planlama, işletme ve işletme yönetiminin bütün faaliyetlerini gözden geçirmesini, ileriye dönük fırsat ve riskleri araştırmasını, karar ve seçim yapabilmesini içeren bir yönetim aşamasıdır. Uzun ve kısa vadeli hedeflere göre uzun ve kısa plan türleri oluşur.
İşletme yönetimi neden önemlidir?
Bir işletme ayakta kalmasını tüm yönetim faaliyetlerine borçludur. Tüm faaliyetleri sistemli ve verimli bir şekilde ortaya çıkaran ise işletme yönetimidir. İşletme içi ve dışı faaliyetlerini yönetmek ve işletmenin başarılı olması için yönetimi sağlayabilmek gerekir. Planlama, uygulama, araştırma, işletme yapısı oluşturma ve denetimi sağlama işletme yönetiminin temel taşlarıdır.