AnasayfaBlogİşe Alım Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

İşe Alım Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

16 Nisan 2021
Bu görüntüde gözlüklü ve pembe gömlekli bir kadın görülüyor. Doğrudan kameraya bakıyor ve yüzünde sıcak bir ifade var. Gözleri hafifçe kısılmış ve dudakları hafifçe gülümseme şeklinde kıvrılmış. Kısa siyah saçları vardır ve gözlükleri siyahtır. Arka planda bulanık bir insan görüntüsü, beyaz bir daire içinde noktalar ve çizgiler olan siyah bir ağaç ve siyah bir zemin üzerinde mavi bir 'e' harfi var. Kadının sağında kulağına ve göğsüne yakın çekim yapılmış, arka planda ise sıra halinde oturan bir grup insan görülüyor. Bu görüntü kadını neşe ve mutluluk anında yakalıyor ve herhangi bir görüntü başlığı veri kümesine harika bir katkı sağlayacağı kesin.
KonuAçıklamaNotlar
İşe Alım Uzmanı Nedir?İşe alım uzmanı, ilgili kurumda çalışmak için başvuran adayları belli kriterlere göre değerlendiren bir görevlinin adıdır.Bir insan kaynakları mesleğidir.
Görevleri Nelerdir?Başvuruda bulunan adayların, kurum personeli olarak görev alıp alamayacağını değerlendirmek için geniş bir değerlendirmeye tabi tutar.Mülakat aşamasının yönetilmesi ve iş başvuru koşullarının oluşturulması önemli görevlerindendir.
İşe Alım Uzmanı Nasıl Olunur?İşe alım uzmanı olmak için spesifik bir bölüm okumanın zorunlu olmadığı, ancak İK alanında deneyimin önemli olduğu belirtilmiştir.İnsan kaynakları alanındaki deneyimler burada kilit rol oynamaktadır.
İşe Alım Uzmanlığı Meslek Profiliİşe alım uzmanı, genellikle insan kaynakları departmanında çalışır ve kurum için önemli ve gerekli bir işi yerine getirir.Kurum bünyesinde veya bir İK ajansında çalışabilir.
İşe Alım Uzmanı Maaşlarıİşe alım uzmanının maaşı genellikle insan kaynakları alanındaki maaş standartları ile benzerdir.Maaş, çalışılan kuruma, yetkinlik ve deneyime göre değerlendirelebilir.
İstenen NiteliklerMülakat yönetme ve değerlendirme yeteneklerine sahip olmak işe alım uzmanı için önemlidir.Ayrıca, adayların uygun profilini çıkarabilmek için iş analizi yapma becerisi gerekir.
Görevlerin Detaylarıİlgili pozisyona uygun iş ilanlarını oluşturma, aday havuzu oluşturma ve mülakatları yönetme işe alım uzmanının detaylı görevleri arasındadır.İşe alım ve işi sonlandırma ile ilgili prosedürlerin yönetilmesi de görevleri arasındadır.
EğitimEğer İK sektörüne girmeyi planlıyorsanız, İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, İletişim ve Psikoloji gibi bölümleri tercih edebilirsiniz.Fakat diğer farklı bölümlerden mezun olanların da sektörde yer aldığı görülmektedir.
Aranılan Niteliklerİnsan ilişkilerinde başarılı, takım çalışmasına yatkın, analitik düşünme ve problem çözme yetenekleri güçlü olmalıdır.Ayrıca işe alım süreçlerindeki yenilikleri takip etmek ve bu yenilikleri iş süreçlerine adapte edebilmek de işe alım uzmanında aranan niteliklerdendir.
Kariyer YolculuğuGenellikle İnsan Kaynakları Asistanı veya uzmanı olarak başlar, deneyim ve yetenekleriyle İşe Alım Uzmanlığı pozisyonuna ilerler.Bu meslek dalı, İK Direktörlüğü gibi üst kademe pozisyonlara doğru kariyer gelişimine de olanak sağlamaktadır.

İnsan kaynakları alanı ile ilgili bir meslek olan işe alım uzmanı, ilgili kurumda çalışmak için başvuran adayları belli kriterlere göre değerlendiren bir göreve sahiptir. İşe alım uzmanı, insan kaynaklarının yarattığı bir meslektir. İnsan kaynaklarının en önemli işlerinden birini yerine getiren işe alım uzmanı, gelişen ve geleceğe taşınan mesleklerden de biridir.

İşe alım uzmanının temel görevi, başvuruda bulunan adayların, kurum personeli olarak görev alıp alamayacağını değerlendirmektir. İnsan kaynakları alanının en gözde mesleklerinden biri olan işe alım uzmanlığını biraz daha yakından tanıyalım ve mesleği kariyer hedefi olarak görenleri bilgilendirelim.

SıraGörevTanımÖrnek
1İş İlanı YayınlamaAçık pozisyonlar için ilan hazırlama ve yayınlamaİnternet sitelerinde, kariyer portallarında ilanın yayınlanması
2Özgeçmiş DeğerlendirmesiAdayların özgeçmişlerini incelemeUygun adayların CV'lerini kısa listeye alma
3Mülakat OrganizasyonuAday mülakatlarını planlama ve organize etmeMülakat zamanlarını belirleme
4Aday MülakatıAdaylarla birebir veya panel mülakatları yapmaYetenek, deneyim ve uyumluluk değerlendirmesi
5Yetenek Değerlendirme TestleriAdayların yeteneklerini ölçmeBilgisayar bilgisi, dil yeterliliği gibi testler
6Referans KontrolüAdayın önceki işverenleriyle iletişime geçmeAdayın önceki performansı ve davranışları hakkında bilgi alma
7İş Teklifi YapmaSeçilen adaya resmi iş teklifi sunmaMaaş, pozisyon, avantajlar hakkında bilgi verme
8Yeni Personel OryantasyonuYeni işe alınan personelin şirkete adaptasyonunu desteklemeŞirket politikaları, ekip tanıtımı
9İşe Alım Raporlamaİşe alım süreçleri ve sonuçları hakkında rapor hazırlamaHangi kaynaklardan kaç adayın geldiği, başarı oranları vb.
10Sürekli Eğitim ve Gelişimİşe alım süreçlerini geliştirmek için eğitimler almaSeminerler, atölye çalışmaları, konferanslar

İşe Alım Uzmanı Nedir?

İşe alım uzmanı, insan kaynakları alanında kariyer hedeflemek isteyenlerin icra ettiği mesleklerden biridir. İşe alım uzmanı, çalıştığı işletme, şirket ya da ajans için başvuruda bulunan adayları geniş bir değerlendirmeye tabi tutan kişidir. İnsan kaynaklarının geliştiği bir kurum kültüründe işe alım uzmanı, insan kaynakları uzmanından ayrı görevlere sahip olur.

Genellikle insan kaynakları departmanınında çalışan işe alım uzmanı, kurum için önemli ve gerekli bir işi yerine getirir. Üst düze kurumların çoğu bir insan kaynak departmanına sahiptir. İnsan kaynakları departmanına sahip bu kurumlar, işe alım da oldukça önemsemektedir. Diğerleri ise genellikle halkla ilişkiler uzmanı ya da işverenin kendisinin bizzat katıldığı bir işe alım gerçekleştirmektedir.

İşe alım noktasında, mesleki yetkinliklerini kanıtlayan bir işe alım uzmanından yararlanılır. İşe alım aşamalarını belirleyen, bir nevi kurumun yüzünü adaya sunan işe alım uzmanı, işe alım sürecini profesyonelce yönetir. Bir işe alım uzmanının kendini gösterdiği yer mülakat aşamasıdır. Bundan dolayı da iyi bir işe alım uzmanından mülakat yönetme ve değerlendirme yetkinliği beklenir. 

İşe Alım Uzmanı Ne İş Yapar?

İşe alım uzmanı ne iş yapar sorusu, en çok bu meslek dalında çalışmak isteyenlerin yanıt aradığı bir sorudur. İşe alım uzmanının temel işi, iş başvuru koşullarını oluşturmak ve ilgili mülakatları yönetip değerlendirmektir. Bunun haricinde ise işe alım uzmanı, ilgili pozisyonun iş analizini yaparak çalışan profili çıkarır.



Çalışan profili, işin gerekliliği için nasıl bir personel aranacağı ile ilgili bir geri dönüş sağlar. İşe alım uzmanı hazırladığı ve kurum ile beraber çıkardığı çalışan profiline uygun aday havuzu oluşturur ve gerekli işe alım sürecini başlatır.

Ayrıca işe alım ile ilgili prosedürleri de insan kaynakları ile beraber işe alım uzmanı da yönetir. İşe alım uzmanı, tek bir kurumun insan kaynaklarında görev alacağı gibi insan kaynakları alanı ile ilgili bir şirket ya da ajansta da çalışabilir. Fakat genel olarak işe alım uzmanı ne iş yapar sorusunun yanıtı, aşağıdaki gibidir:

  • İş ilanlarının şartlarını belirleme

  • Kurumun işe alım aşamalarını ve politikalarını yenilemek

  • Sosyal medya ya da web sitesi insan kaynakları kariyer sayfasını güncelleyerek iş ilanını paylaşma

  • İşe alım uygulamalarını oluşturma ve işe alım kriterlerini oluşturma

  • Gelen başvurular için özgeçmiş ve aday havuzu oluşturmak 

  • Başvuruda bulunan adayları mülakata çağırma

  • Mülakata çağrılan adaylara uygun mülakatı belirleme ve yönetme

  • Mülakata çağrılan adaylardan uygun olanını seçme ve diğerlerini eleme

  • İşe alım ve işi sonlandırma ile ilgili prosedürlerini yerine getirme

İşe Alım Uzmanı Maaşları

İşe alım uzmanının maaşları, insan kaynakları alanı için geçerli olan maaş standartları ile aynı sayılır. İşinde yetkin ve deneyimli bir işe alım uzmanı, çalıştığı kuruma göre de asgari ücretin 1,5 katı ile 2 katı arasında bir maaş alabilir. İnsan kaynakları ile ilgili bir özel şirket ya da ajansta çalışan bir işe alım uzmanı, yüksek maaş alma durumundadır. Fakat, insan kaynakları uzmanında olduğu gibi çalışılan kurumun maaş üzerindeki etkisi çok büyüktür. İşe yeni başlayan stajyer işe alım uzmanı ise ya asgari ücretin altında bir maaş alır ya da asgari ücret alabilir. 

İşe Alım Uzmanı Nasıl Olunur?

İşe alım uzmanı olmak için okumanızın zorunlu tutulduğu bir bölüm yoktur. Öyle ki Sektörde yer alan bazı işe alım uzmanları; mühendislik, iletişim, medya, hukuk, sosyoloji ve halkla ilişkiler gibi birbirinden farklı alanlardan mezun olmuş kişilerdir. Bu kişilerin sektöre girmelerini kolaylaştıran şey ise insan kaynakları alanındaki deneyimleridir. Peki insan kaynakları alanında nasıl deneyim elde edilebilir?

Günümüzde farklı iş alanlarında kariyer hedeflemek hem kolay hem de zor. Şöyle ki bazı iş alanları, alanla ilişkili eğitimi önemserken bazı işlerde de ise bütünleşik beceri ve yetkinliklere sahip olmak önemseniyor. Bundan dolayı bazen insan kaynakları alanında çalışan bir endüstri mühendisliği mezununu görebiliyoruz. İnsan kaynakları alanında deneyim elde eden kişiler, ya istenen kriteri tamamıyla taşıyor ya da iletişim ağının güçlülüğünü kullanabiliyor.

Bu noktada kişinin daha önceki işlerindeki referans noktaları ve deneyimleri çok etkili olabiliyor. İşe alım uzmanı pozisyonu için de insan kaynaklarında deneyim elde etmek gerekiyor. Deneyim noktasında insan kaynakları şirketlerinin işe alım uzman yardımcısı ya da stajyeri iş ilanlarını takip etmeniz yararınıza olabilir. 

Ayrıca bir diğer önemli nokta ise insan kaynakları ile ilgili eğitimler alma durumudur. İnsan kaynakları yönetimi ya da çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri gibi bölümlerden mezun olmadan da insan kaynakları eğitimleri alabilirsiniz. Günümüzdeki uzaktan eğitim ve yüz yüz kurslar aracılığıyla ilgili eğitimleri almak oldukça kolaylaştı. Enstitü bünyesinde yer alan insan kaynakları eğitimleri, size bu alanda herekli bilgi ve nitelikleri gösterme amacı taşımaktadır. Eğer kariyer hedefiniz işe alım uzmanlığı yolundaysa kendinize katabileceğiniz en az maliyetli ama en çok bilgi içeren eğitimlere göz atabilirsiniz. 

İşe Alım Uzmanının Mesleki Nitelikleri Nelerdir?

İşe alım uzmanının en belirgin mesleki niteliği, insan kaynakları alanında bilgi ve yetkinlik sahibi olmasıdır. İşe alım uzmanı, mülakat aşamasında hangi soruları soracağını önceden belirler, adayı nasıl rahatlatacağını ve konuşturacağını bilir ve işe kimi alacağını bilir. Genel olarak ise bir işe alım uzmanının mesleki niteliklerini belirleyen özellikler şunlardır:

  • İşe alım uzmanı, iletişim becerilerini iyi kullanır ve mülakat aşamasında da iletişim becerilerini kullanan adaylara dikkat eder. 

  • İnsan kaynakları ile ilgili süreçlere hakimdir ve insan kaynakları departmanı ile ekip çalışmasına hazırdır. 

  • Sunum hazırlama ve süreç raporlaması konusunda yetkindir. 

  • Mülakat aşamasında ön yargılı, saygısız ya da düşüncesiz bir tutumdan çok uzaktır. 

  • İşe alım uzmanı, işe alım ve mülakat teknikleri hakkında oldukça bilgi ve fikir sahibidir. 

  • Zaman yönetimi kullanarak ilgili işleri nasıl, ne zaman uygulanacağını hesaplar. 

  • İnsan kaynakları ve işe alım süreci ile ilgili bilgisayar kullanımı içeren programları iyi seviyede kullanır. 

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi Ücretsiz

İşe alım uzmanı olma yolunda, deneyim ve eğitimin yanı sıra değerlendirme yetkinliği ve iletişimin önemli bir yer tuttuğunu da unutmamanız gerekir. Çünkü iyi bir işe alım uzmanının, yürüdüğü yolda neye, neden karar verdiğini açıklayamaması gibi bir durum söz konusu olamaz. 

İşe Alım Uzmanı Nedir?, İşe alım uzmanı, ilgili kurumda çalışmak için başvuran adayları belli kriterlere göre değerlendiren bir görevlinin adıdır, Bir insan kaynakları mesleğidir, Görevleri Nelerdir?, Başvuruda bulunan adayların, kurum personeli olarak görev alıp alamayacağını değerlendirmek için geniş bir değerlendirmeye tabi tutar, Mülakat aşamasının yönetilmesi ve iş başvuru koşullarının oluşturulması önemli görevlerindendir, İşe Alım Uzmanı Nasıl Olunur?, İşe alım uzmanı olmak için spesifik bir bölüm okumanın zorunlu olmadığı, ancak İK alanında deneyimin önemli olduğu belirtilmiştir, İnsan kaynakları alanındaki deneyimler burada kilit rol oynamaktadır, İşe Alım Uzmanlığı Meslek Profili, İşe alım uzmanı, genellikle insan kaynakları departmanında çalışır ve kurum için önemli ve gerekli bir işi yerine getirir, Kurum bünyesinde veya bir İK ajansında çalışabilir, İşe Alım Uzmanı Maaşları, İşe alım uzmanının maaşı genellikle insan kaynakları alanındaki maaş standartları ile benzerdir, Maaş, çalışılan kuruma, yetkinlik ve deneyime göre değerlendirelebilir, İstenen Nitelikler, Mülakat yönetme ve değerlendirme yeteneklerine sahip olmak işe alım uzmanı için önemlidir, Ayrıca, adayların uygun profilini çıkarabilmek için iş analizi yapma becerisi gerekir, Görevlerin Detayları, İlgili pozisyona uygun iş ilanlarını oluşturma, aday havuzu oluşturma ve mülakatları yönetme işe alım uzmanının detaylı görevleri arasındadır, İşe alım ve işi sonlandırma ile ilgili prosedürlerin yönetilmesi de görevleri arasındadır, Eğitim, Eğer İK sektörüne girmeyi planlıyorsanız, İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, İletişim ve Psikoloji gibi bölümleri tercih edebilirsiniz, Fakat diğer farklı bölümlerden mezun olanların da sektörde yer aldığı görülmektedir, Aranılan Nitelikler, İnsan ilişkilerinde başarılı, takım çalışmasına yatkın, analitik düşünme ve problem çözme yetenekleri güçlü olmalıdır, Ayrıca işe alım süreçlerindeki yenilikleri takip etmek ve bu yenilikleri iş süreçlerine adapte edebilmek de işe alım uzmanında aranan niteliklerdendir, Kariyer Yolculuğu, Genellikle İnsan Kaynakları Asistanı veya uzmanı olarak başlar, deneyim ve yetenekleriyle İşe Alım Uzmanlığı pozisyonuna ilerler, Bu meslek dalı, İK Direktörlüğü gibi üst kademe pozisyonlara doğru kariyer gelişimine de olanak sağlamaktadır
işe alım uzmanı nedir işe alım uzmanı ne iş yapar işe alım uzmanı maaşları işe alım uzmanı nasıl olunur işe alım uzmanı
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.