AnasayfaBlogİşe Alım Sürecinde Performans ve Sonuçlar Nasıl Ölçülür?
İşe Alım

İşe Alım Sürecinde Performans ve Sonuçlar Nasıl Ölçülür?

16 Mart 2018
Bir grup insan bir odada toplanmıştır. Odanın ortasında, sarı bir sandalyede oturan, sarı bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymiş bir kadın vardır. Kadının etrafında, hepsi farklı renklerde sandalyelerde oturan beş kişi daha vardır. Odanın sağ tarafında saksı içinde bir bitki var. Arka planda, beyaz zemin üzerinde bulanık siyah bir nesne var. Tüm insanlar sohbet ediyor gibi görünüyor, bu da ortamı canlı ve sosyal bir ortam haline getiriyor.
Ölçüm AlanlarıAçıklamaÖnemi
Onay Süreciİşe alma taleplerinin kabulünün hızını belirler.Bu süreç işe alımın başlamasında gecikmelere neden olabilir.
Görünüş: Metrik Uygulayınİşe alım sürecinde insanların başvuruları hakkında bilgi alır.Bu, işe alım sisteminin başvurulardan görüşlere geçişini değerlendirmenin bir yolu olabilir.
Ortalama Başvuru SayısıKullanılacak reklam kanallarındaki genel başvuruların sayısı.Bu ölçüm, en iyi performans gösteren iş ilanlarına odaklanmayı sağlar.
Sonuçlar & Başarı OranlarıBaşvuruların niteliğinin değerlendirilmesi ve bunların sonuçları.Bu ölçüm, işe alım sürecinin genel etkinliğini belirlemeye yardımcı olur.
İstihdam Bürolarının Oranları3. Parti ajans tedarikçilerin genel performansıBu, ajansın katma değer kazandırıp kazandıramadığına karar vermenin bir yoludur.
Teklif Zamanıİşi yayınlamak ve adaya teklif yapma süresi arasındaki süre.Bu, aday deneyimini ve genel işe alım sürecinin etkinliğini etkileyebilir.
Çalışanı Elde Tutmaİlk 12 ay içinde işten ayrılan çalışan sayısıBu ölçüm, genel işe alım maliyetlerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
İşe Alım Uzmanının Odaklanmasıİşe alım takımlarının rolü hızlıca doldurma yerine doğru kişiye odaklanması.Bu, işe alım kalitesi üzerinde doğrudan bir etkisi olabilir.

İşe alım uzmanlarının ve akabinde iş dünyasının nasıl performans gösterdiğini, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlaması çok önemli. Bunu yapabilmek için gelişim adına alanlar kurabilecekleri ve performans ölçebilecekleri basit ve doğru raporlar oluşturmalılar. Yönetim kariyerimin başında bana "ölçülmeyen şey, gelişmez" denilmişti ve bu çok doğru. Ama doğru bileşenleri eşit derecede ölçmenin önemli olduğu kadar yapılanmış bir yaklaşım da gerekli.

İyi bir işe alım sistemi size detaylı raporlar sağlar ve işe alım aktivitelerinizin bütün alanlarında gelişim için size bir rota sağlar ve de bu stratejinin merkezinde olur. Bu aynı zamanda doğru prosedürleri uygulayan veya uygulamayan işe alım takımlarına destek olmak için kontrol edilebilen ve de değerlendirilebilen bir denetim yeteneği sağlar. Sürecin her aşamasında anahtar performans belirleyicisini belirlemek işe alım kalitesini geliştirecek, maliyeti düşürecek ve de etkisiz bir işe alım stratejisinin en pahalı yan ürünü olabilecek işe alım hatalarından kaçınmanıza yardımcı olacak gelişmiş sonuçlar sunar. İstatistiklerin basit bir gözden geçirilişi süreçteki problemleri ve engelleri gösterebilir ve de insan müdahalesinin hatalı olduğu tarafları ortaya koyabilir. Pozitif trendleri tanımlayarak şirkete sermaye sağlayabilir ve problemleri tanımlayarak şirkete maliyet haline gelen hatalardan kaçınabilir.

İşe Alım Sürecinde Neyi Ölçmelisiniz?

Ölçüm yapmanın kilit noktaları zaman, maliyet, çaba ve sonuçlardır. İşte şirketin raporlama yapabileceği alanlar için öneriler:

Onay süreci.

Birçok şirket bazı bireylerin engel olabileceğini ve de işe alımın başlamasını haftalarca geciktirebileceğini anlatıyor. Onaylamaların 48 saat içinde işe alma talebiyle yapılması istenen şey olmalı. Ölçmeye ve bunu raporlamaya başladığınızda suçlu olan bireyler öne çıkar ve de gelişmeleri için kolayca zorlanırlar.

Görünüş: metrik uygulayın.

Online olarak iş arayan insanların %90’ından fazlası şu anda istihdam olmuş durumda, yani görüşleri başvurulara dönüştürmek için kendi reklam teklif hakkınızı elde etmek ölçülmesi gereken önemli bir istatistik. Bütün şirketler için minimum hedef herkesin başvurusunu en az 10 kez görüntüleyebilmektir. Bundan daha az olan durumlarda reklam telif hakkınızı aramaya başlamalısınız.

Kaynak ve CPA tarafından ortalama başvuru sayısı.

Kullandığınız reklam kanallarında başvuru başına verdiğiniz ücreti ölçmek kritik önem taşır. En iyi performans gösteren iş ilanları ortalama iş başına 15 başvurudur, yani eğer reklam ücretine 100-150 dolar gibi bir ücret ödüyorsanız bu da 5 ve 10 dolar arasında bir ücret yapar. Bu ücretler tek bir ücret için paket teklifler alabileceğiniz sabit fiyat sağlayıcısıyla reklam kredileri satın alarak düşürülebilir. Kanallar için ödeme yapmaya ek olarak ücretsiz olan kanalları ölçmeli ve de bunları maksime etmek için kendinizi görevlendirmelisiniz. Indeed gibi siteler, kariyer sayfanız ve başvuru programları ölçüm yapmanız gereken üç alan.

Sonuçlar & başarı oranları.

Daha da önemli olan şey başvuruların kalitesini değerlendirebilmektir, yani başvuruları kısaltmak, önermek, mülakata alma metriği size kanalın gerçek değeri hakkında ve de kalitenin ne olduğu hakkında fikir verecek.

İstihdam bürolarının oranları.

Ajans tedarikçilerinin nasıl performans gösterdiğinin çeyrek değerlendirmeleri gerçekten önemlidir, çünkü eğer 3. Parti tedarikçiler kullanacaksanız, onların her kampanyaya değer katacağından emin olmanız gerekir. Ajans tedarikçilerinin sürdürebilmesi için minimum anahtar performans belirleyicisini belirlemek önemlidir ve eğer değer katmıyorlarsa onları kaldırmak ve yenilerini oturtmak gereklidir.

Teklif zamanı.

İşi yayınlamak ve teklifi yapmak arasındaki zamanı ölçmek işe alım sonuçlarını geliştirmek için harika bir metriktir. Bunu 30 günün altında yapabilmek bir şirketin amacı olmalıdır. Daha uzun süren kampanyalar ise daha verimsiz süreçler ve de işlerin kötüye gitme ihtimalinin artması demektir. Aday deneyimi ayrıca negatif bir şekilde süreci 30 günden daha uzatmaktan etkileniyor. Kampanyayı daha uzun sürede tamamlamanın avantajları olduğuna dair hiçbir kanıt yok ama ortada bunu daha kısa tutarak daha verimli yapmanın birçok kanıtı var.

Çalışanı elde tutma.

Şimdiye kadar, işe alım sürecinin maliyetini minimum tutmanın en etkili yolu çalışanları elde tutmayı geliştirmektir. Özellikle ilk 12 ay içinde ayrılan çalışan şirkete pahalıya mal olur ve de çalışan morali üzerinde en büyük negatif etkiyi yaratır. İstihdamın ilk 12 ayında işi bırakan çalışan genel olarak şirkete daha çok paraya mal olur. İşe alım ücretini, maaşı, eğitimi, yerleştirme ücretlerini bile hesaplarsanız kötü bir işe alımın gerçek ücretini görebilirsiniz. Bu yüzden çalışanları elde tutmak doğru kişileri işe almakla başlar. Bunu ölçerek ve de potansiyel olarak iyi alımlar yaptığı için işe alım uzmanını ödüllendirerek; işe alım takımlarını açık rolü hızlıca doldurmak yerine işe alım kalitesine daha çok odaklanmaya itersiniz.

İşe alım başına ortalama direkt işe alım harcaması.

Yıllık işe alım harcamasını hesaplamak için yıllık reklam harcamasının toplamasını çıkarın, daha sonra yıllık ajans fiyatlarını ve son olarak da toplam işe alım/İK personeli maaş ücretlerini ekleyin ve de çıkan rakamı o yıl yapılan işe alımlara bölün.

İşe alım başına ortalama ücret.

Bu rakamı doğru bir şekilde hesaplayabilmek için aşağıdaki gibi gözüken bir formül uygulamanız gerekir: Yıllık direkt işe alım ücretini toplayın ve daha sonra toplam maaş ve de istihdamın ilk 12 ayında işten ayrılan insanların sigorta ücretlerini buna ekleyin. Son olarak o 12 aylık süre içerisinde yapılan yeni işe alımların sayısına bu rakamı bölün ve de işe alım süreci başına şirket ücretiniz belli oldu. Bu hala eğitim ücretlerini, kaybedilen işleri veya ayrılan insanların zehirleyici etkisini içermediği için birazcık klasik.

Yeni araçlar ve servisler

Gelişimler bulmak için yeni araçları ve hizmetleri uygulamanızı şiddetle öneririm. Bununla birlikte performanslarını ölçmek gerçekten çok önemli, böylece gerçekten pozitif etki yaratıp yaratmadıklarına karar verebilirsiniz.

Onay Süreci, İşe alma taleplerinin kabulünün hızını belirler, Bu süreç işe alımın başlamasında gecikmelere neden olabilir, Görünüş: Metrik Uygulayın, İşe alım sürecinde insanların başvuruları hakkında bilgi alır, Bu, işe alım sisteminin başvurulardan görüşlere geçişini değerlendirmenin bir yolu olabilir, Ortalama Başvuru Sayısı, Kullanılacak reklam kanallarındaki genel başvuruların sayısı, Bu ölçüm, en iyi performans gösteren iş ilanlarına odaklanmayı sağlar, Sonuçlar & Başarı Oranları, Başvuruların niteliğinin değerlendirilmesi ve bunların sonuçları, Bu ölçüm, işe alım sürecinin genel etkinliğini belirlemeye yardımcı olur, İstihdam Bürolarının Oranları, 3 Parti ajans tedarikçilerin genel performansı, Bu, ajansın katma değer kazandırıp kazandıramadığına karar vermenin bir yoludur, Teklif Zamanı, İşi yayınlamak ve adaya teklif yapma süresi arasındaki süre, Bu, aday deneyimini ve genel işe alım sürecinin etkinliğini etkileyebilir, Çalışanı Elde Tutma, İlk 12 ay içinde işten ayrılan çalışan sayısı, Bu ölçüm, genel işe alım maliyetlerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur, İşe Alım Uzmanının Odaklanması, İşe alım takımlarının rolü hızlıca doldurma yerine doğru kişiye odaklanması, Bu, işe alım kalitesi üzerinde doğrudan bir etkisi olabilir
İşe Alım Sürecinde Performans ve Sonuçlar Nasıl Ölçülür işe alımda 5 faktör işe alım sürecinde performansı öngörebilmek işe alım ve performans değerlendirme 360 derece performans değerlendirme işe alımın etkinliği işe alımın sonuçları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Görüntüde beyaz bir hap tutan bir elin yakın çekimi yer alıyor. El siyah bir eldiven giymiş ve bir kara tahta üzerine yazı yazıyor gibi görünüyor. Tahta koyu yeşil ve yazılar beyaz renkte. Elin kısa kahverengi saçları var ve hap da aynı beyaz renkte. Arka planda, yeşil bir yüzey üzerinde üç sarı yıldız var. İlk yıldız resmin sol üst köşesine yakın, ikinci yıldız resmin ortasına yakın ve üçüncü yıldız resmin sağ üst köşesine yakın. Yıldızların boyutları değişmekte ve yüzeyden hafifçe yükselmiş gibi görünmektedirler.
Performans Değerlendirme

Performans Değerlendirme Kavramları ve Tanımlar

21 Şubat 2023
Bu görsel, bir anahtar performans göstergesinin diyagramını göstermektedir. Beyaz bir arka plan üzerinde görüntülenir ve birbirine bağlı birden fazla daire, ok ve çizgiden oluşur. Daireler kırmızı, mavi, yeşil ve sarı gibi çeşitli renklerle doldurulmuştur ve her daire kalın harflerle yazılmış bir sayı içermektedir. Oklar farklı daireleri birbirine bağlar ve çizgiler grafik benzeri bir desen oluşturmak için bunları birbirine bağlar. Diyagramın ortasında, ortasında bir sayı bulunan büyük kırmızı bir daire vardır. Diyagramın sağında spiral ciltli bir defter ve ona iliştirilmiş kırmızı bir toplu iğne bulunmaktadır. Resmin sol üst köşesinde, tuşları etiketlenmiş bir klavyenin yakın çekimi yer almaktadır. Resmin sağ tarafında kırmızı ve mavi roketli bir karikatür roket bulunmaktadır. En sağ köşede renkli bir gökkuşağı tekerleği yer almaktadır. Sol alt köşede ise bir sigaranın yakın çekimi yer almaktadır. Diyagramdaki renkler ve şekiller performans göstergesinin gösterilmesine yardımcı olmaktadır.
Performans Değerlendirme

Anahtar Performans Göstergesi (KPI) Nedir?

01 Aralık 2018