İş sağlığı ve güvenliği, bir işin yapılması sırasında şartlara bağlı olarak işçilerin etkilenebilecekleri mesleki risklerin ortadan kaldırılması ve işçi sağlığının ön planda tutularak gerekli önlemlerin alınması ile ilgilenen çalışma alanıdır. İş süreci devam ederken en önemli şey işçi sağlığıdır. Bir şirketin gerçekleştirdiği çalışma faaliyetlerinde yer alan ve bu faaliyetlerden etkilenen işçilerin, gerekli önlemlerin alındığı ortamlarda görevlerini yapmaları önemlidir.
Önlemler alınarak koşullar bu önlemlere göre hazırlanmalıdır. Böylece iş sağlığı ve güvenliği sağlanarak istenmeyen iş kazalarının önüne geçilebilir. Bu alanda gerekli önlemleri almanın yanında işçileri iş güvenliği ile ilgili bilgilendirmekte önemlidir. Alınacak önlemleri tespit edebilecek ve bu alanda işçileri bilgilendirebilecek donanıma sahip insanlara ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaca yönelik olarak düzenlenen eğitimler sonucunda başarılı olan kişilere iş sağlığı ve güvenliği sertifikası verilmektedir.
Bu sertifika sayesinde eğitimli kişiler, iş sağlığı ve güvenliği alanında yetkin olduklarını kanıtlayarak görev alabilmektedirler. Sertifika, bu yetkinliği kanıtlayabilmek ve bu alanda çalışabilmek için gereklidir. İnsan sağlığının ön planda tutulduğu bu önemli alanda konu hakkında bilgi sahibi olan kişilerle çalışmak çok önemlidir. Bu sertifikaya sahip kişiler, işçiler için hangi koşulların tehlikeli olduğunu bilerek çalışma alanlarının düzenlenmesine ve gerekli önlemlerin alınmasına yardımcı olurlar.
İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının temel amacını çalışanların güvenliğini sağlamak oluşturur. İş kazalarını önlemek ve meslek hastalıklarının önüne geçebilmek en önemli amaçlardır. İşçilerin bir işe başlamadan önceki sağlık durumları nasılsa iş bittiğinde de aynı şekilde sağlıklı olmalarını sağlamak hedeflenir. Her iş dalı için alınacak tedbirler farklıdır. İş sağlığı ve güvenliği çalışmaları, sadece tehlikeli ya da ağır işlerde çalışan işçiler için değil her türlü iş sahasında görev yapan kişilerin iş güvenliğini sağlamaktadır. İş hayatının her alanında insan sağlığını korumayı ve uygun çalışma ortamlarını sağlamayı amaçlamaktadır.
İş güvenliği ve sağlığı çalışmaları işçi sağlığını koruyarak üretim güvenliğini sağlamayı da amaçlar. Bir iş yerinde iş güvenliğini sağlayarak üretim güvenliği de sağlanmış olur. Bu sayede üretimin daha sağlıklı ve verimli bir şekilde gerçekleşmesi sağlanır. İşçilerin kendini güvende hissederek çalışmaları iş verimini arttırır. Hem işçi sağlığı korunmuş hem de işin verimliliği arttırılmış olur. Bu açıdan da iş güvenliği son derece etkilidir.
İşletmenin güvenliği de bir diğer amaç olarak karşımıza çıkar. Bir iş yerinde alınacak doğru tedbirler ile birlikte sağlıksız ve güvenliksiz çalışma ortamlarından doğabilecek makine kazalarının önüne geçilebilir. Makinelerin arızalanması, patlamalar yaşanması, yangın gibi korkunç durumlarla karşılaşılmasının engellenmesi ile işçi güvenliğinin yanı sıra işletmenin de güvenliği sağlanmış olur.
Bu amaçlar göz önünde bulundurulduğunda iş güvenliği ve sağlığı alanının çok yönlü çalışmalar gerektirdiği anlaşılmaktadır. Bu çalışmalar sırasında da sosyoloji, psikoloji, fizik, ergonomi gibi pek çok farklı disiplinden de yararlanmak gerekmektedir. Çalışma alanının geniş olması nedeniyle tüm iş kollarını kapsamına almaktadır. Bu nedenle alanında uzman, iyi eğitim almış, aldığı eğitimleri sertifikalarla kanıtlayabilen nitelikli kişiler ön plana çıkmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği çalışmaları geniş bir alanda faaliyet göstermektedir. İş sürecinin içinde yer alan iş veren ve işçiler, iş kanunlarını belirleyen devlet önemli aktörler olarak öne çıkmaktadır. Tüm bu aktörlerin birbirleri ile olan kanuni temeldeki ilişkileri ve genel kurallar da bu alanın içinde yer almaktadır.
Genel hatlarıyla iş sağlığı ve güvenliği alanının ilgilendiği ve düzenlediği konular bu şekildedir.
Avrupa’yı önemli şekilde etkileyen sanayi devriminin Osmanlı Devleti içerisinde karşılık bulmaması iş sağlığı ve güvenliği alanında gelişmelerin diğer ülkelere göre daha geç başlamasına neden olmuştur. Buna rağmen Cumhuriyet döneminden önce Tanzimat süreci içerisinde bazı uygulamalar görülmektedir. Bu dönemde çalışma düzeninin usta – çırak ilişkisi üzerinden devam etmesi nedeniyle işçilerin karşılaşabileceği tehlikeli durumlar, her işletmenin kendi içinde aldığı önlemler oranında ilgi görmektedir. Genellikle alınan önlemler oldukça kapsamsız ve edinilen tecrübelere göre şekillenmektedir. Bir ustanın çırağına işi iyi öğretmesi ile çalışanın karşılaşacağı kötü durumların aza indirileceği düşünülmektedir.
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmak ve eğitim almak isterseniz, Enstitü tarafından verilen ücretsiz Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi almanız faydalı olacak. Eğitim sayesinde, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olarak iş süreçlerinde riskleri belirlerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Önlemlerin hangi öncelik sırasına göre alınması gerektiğini hesaplayabilecek bilgilere sahip olabilirsiniz. Eğitimi alabilmek için internet bağlantısı olan bir bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon yardımıyla kayıt olabilirsiniz. Canlı yapılan derslerin bir avantajı olarak anlayamadığınız konuları doğrudan eğitimcilere sorarak bilgilendirme alabilirsiniz. Kurs sonunda yapılan değerlendirme sınavını başarı ile tamamladıktan sonra size verilecek olan sertifika ile bu alandaki uzmanlığınızı kanıtlayabilirsiniz.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Gerekli midir?
Eğer bu alanda görev yapmak ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız sertifika sahibi olmak sizi diğer adayların önüne taşıyacaktır. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği sertifikası oldukça önemlidir.Bu sertifika sayesinde eğitimli kişiler, iş sağlığı ve güvenliği alanında yetkin olduklarını kanıtlayarak görev alabilmektedirler.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Onaylı mı?
Evet. Sertifika, bu yetkinliği kanıtlayabilmek ve bu alanda çalışabilmek için gereklidir. Eğitim sonunda elde edeceğiniz sertifika Enstitü tarafından onaylı ve damgalı bir şekilde tarafınıza gönderilir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda İşletmelerin İhtiyaçları Ne Durumda?
İş ve çalışma alanında sektörlerin çeşitlenmesi ile birlikte her geçen gün farklı alanlarda ihtiyaçlar doğmaktadır. Bu alandaki gelişmeler de işletmelerin alanında uzman iş güvenliği uzmanlarına olan ihtiyaçlarını arttırmaktadır.