AnasayfaBlogİş Hayatında Etkili Konuşma Teknikleri
Etkili İletişim

İş Hayatında Etkili Konuşma Teknikleri

11 Haziran 2020
Bu görüntü, yakın plan bir düzende yerleştirilmiş bir grup ahşap figürü göstermektedir. Figürler, bir koni, beyaz bir top ve beyaz bir nesne de dahil olmak üzere çeşitli şekil ve boyutlarda görünmektedir. Figürler, aralarına serpiştirilmiş birkaç mandalla birlikte toprak bir yüzey üzerinde yer alıyor. Nesnelerin hepsi açık ahşap renginde ve arka plan biraz daha koyu bir tonda görünüyor. Figürler çok detaylı, yüzeylerinde karmaşık oymalar görülüyor. Genel sahne biraz gizemli ve gerçeküstü bir duyguya sahip.
Etkili Konuşma TeknikleriAmaçÖnemi
Doğru Bilgiye Sahip OlmakKonuşma yapılacak konuya en ince ayrıntılarına kadar hakim olabilmekKarşısındaki kişiyi etkilemenin en temel yollarından biridir
Doğru Dil Seçimi ve TelaffuzDil bilgisi kurallarına hakim olmak ve doğru yerlerde duraklamalar yapmakAkıcı ve etkili bir konuşma yapılmasını sağlar
Doğru Ses TonuKonuşma esnasında ne çok yüksek ne de çok kısık bir ton kullanmakHem kişinin kendine olan güvenini temsil eder, hem de dinleyicinin dikkatini çeker
Göz TemasıKonuşma esnasında dinleyici ile göz teması kurmakGöz teması, iletişimin önemli bir parçasıdır ve dinleyicinin ilgisini çekmeye yardımcı olur
Doğru Üslup KullanımıAkıcı ve kibar bir üslupla hitap etmekİyi bir üslup, başarılı bir konuşmanın temelinde yer alır
Doğru Beden DiliKonuşmayı doğru beden dili ile desteklemekEtkili konuşma teknikleri, doğru beden dili kullanımı ile daha hızlı sonuçlar verir
Kitap OkumakKelime haznesini genişletmek ve kelime vurgusu ve tonlamalar konusunda gelişim sağlamakDoğru, akıcı ve etkili bir konuşma için kelimeleri doğru seçmek gerekir
Online Eğitimlere KatılmakEtkili konuşma tekniklerini öğrenmekToplum içinde yanlış anlaşılmaya maruz kalmamanızı sağlar
Konuşma Öncesi Hazırlık YapmakKonuşmayı iyi bir şekilde kurgulamalı ve küçük notlarla kendinize hatırlatmalar yapmalısınızİş hayatında etkili konuşma teknikleri kullanarak dikkat çekmeniz kaçınılmaz olacaktır

Etkili konuşma iş hayatında üzerinde durulması gereken önemli konular arasında yer alır. Özellikle satış ve pazarlama çalışanlarının etkili konuşma ve aynı zamanda ikna kabiliyeti becerisi yüksek olmalıdır. Çalışanlar tanıttıkları ürün veya hizmet hakkında ne kadar etkili konuşursa, tüketici aklında o kadar çok yer eder.

İş hayatında etkili konuşma teknikleri oldukça öneme sahiptir. Kitlelere ya da tek kişiye hitap edin, bu teknikler her durumda yardımcınız olacaktır. Jest ve mimiklerinde destekleyici olduğu etkili konuşma teknikleri püf noktaları öğrenilmesi faydalı olacaktır. Önemli olan teknikleri doğru zamanda doğru hedef kitleye uygulamanızdır. Bunun zamanla kazanılacak bir alışkanlık olacağını öğrenmeye başladıkça fark edeceksiniz. Gerek iş görüşmeleri gerek iş toplantılarında etkili konuşmak büyük öneme sahiptir. Etkili konuşmanın iş yaşamının önemli bir unsuru olduğu unutulmaması gereken bir konu olarak karşımıza çıkar.

Etkili Konuşma Teknikleri

Günümüzde en etkili iletişim tekniği konuşma yoluyla kurulan iletişimdir. Konuşma sırasında özellikle iş hayatında etkili konuşma teknikleri kullanmak önemli role sahiptir. Etkili konuşma teknikleri, iş hayatında başarı ve motivasyon üzerinde büyük etki eder. Bu durumda etkili konuşma teknikleri iyice anlaşılmalı ve uygulanmalıdır.

  • İş hayatında etkili konuşma teknikleri kullanıldığında, çalışanlara sağladığı avantajlar göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. Burada en önemli nokta, konuşma yapılacak konuya en ince ayrıntılarına kadar hâkim olmak gerektiğidir. Bu durum cevapsız bırakılmayacak her bir soru anlamına gelir. Kişilerin tam anlamı ile hâkim olduğu bir konu hakkında konuşması, karşısındaki kişiyi etkilemenin en temel yollarından biridir. Böylelikle iş hayatında avantaj elde etmeniz kaçınılmazdır. Doğru bilgilere sahip olmak, etkili konuşma teknikleri arasında ilk sırada yer alır. İnsanlar anlatılanları donanımlı kişilerden dinlemeyi tercih ederler.

  • Konuşma esnasında dil seçimi çok önemlidir. Doğru bir dil seçmek, doğru telaffuz yapmak iletişimin başarılı olmasını sağlar. Dinleyiciyi etkileyen önemli konulardan biridir. Dil bilgisi kurallarına hâkim olmak, doğru yerlerde doğru duraklamalar yapmak, akıcı ve etkili bir konuşma yapılmasını sağlar.

  • etkili konuşma da bir diğer önemli hususta ses tonudur. özellikle iş hayatında kişinin kendine olan güvenini ve konuya olan hakimiyetini temsil eder. kişiler ses tonuna özellikle çok dikkat etmelidir. etkili iletişim teknikleri içinde yer alan ses tonunun kullanımında ne çok yüksek ne de çok kısık bir ton seçilmelidir. 

  • Etkili konuşma teknikleri içinde yer alan göz teması, iletişimin önemli bir parçasıdır. Konuşmacı anlatımını yüz yüze yapıyorsa bu esnada dinleyici ile muhakkak göz teması kurmayı atlamamalıdır.

  • İş hayatında üslup önemli bir konudur. Etkili konuşma kadar başarılı konuşmanın da temelinde üslup vardır. Kibar, akıcı olan bir üslupla hitap edilmeli aynı zamanda ses tonu, jest ve mimiklerle desteklenmesi gerekmektedir.

  • İş hayatında etkili konuşma teknikleri, doğru beden dili kullanımı ile desteklendiğinde daha hızlı sonuçlar vermektedir.

Etkili Konuşma Yapabilmek İçin Öneriler

Topluluk önünde etkili konuşmak birçok insan için göz korkutucu olabilir. İş hayatının içinde olan toplantılar, görüşmeler konuşma yapmayı ve konuşma esnasında etki bırakmayı gerektirir. Etkili konuşmak için bazı yollar işinizi kolaylaştırabilir. Bunları inceleyelim.

  • Kitap okumak; etkili konuşmak bir anlamda düşüncelerin doğru aktarımı anlamına gelir. Doğru, akıcı ve etkili bir konuşma için kelimeleri doğru seçmek gerekir. Bu aşamada kelime hazneniz çok önemlidir. Kelime haznesini geliştirmenin yolu da bol bol kitap okumaktan geçer. Düzenli kitap okuma alışkanlığı sayesinde kelime hazineniz gelişir, kelime vurgusu ve tonlamalar konusunda gelişim sağlar. Ayrıca kitap okurken, sesli olarak kendinizin duyacağı şekilde okumanız tonlama konusunda hızla gelişmenizi sağlar.

  • Online eğitimlere katılmak; etkili konuşma teknikleri, online eğitimler sayesinde hızla hayatınıza katılabilir. Enstitü bu konuda size yardımcı oluyor. Doğru ve etkili konuşmanın temelleri eğitimi, iş ve sosyal hayatınızda ihtiyacınız olan etkili konuşma teknikleri hakkında bilgilenmenizi ve toplum içinde yanlış anlaşılmaya maruz kalmamanızı hedefliyor. Bunun yanı sıra etkili iletişimi destekleyen beden dili yani jest ve mimiklerde büyük önem taşır. Yine Enstitü eğitimleri içinde yer alan etkili iletişim stratejileri ve beden dili eğitimi, İletişimi etkili hale getirmeyi birtakım stratejilerle sahip olarak güçsüz yanları kuvvetlendirmeyi ve beden dilini doğru kullanarak etkili iletişim kurmayı hedefliyor.

  • Konuşma öncesi hazırlık yapmak; önemli bir iş konuşması yapmanız gerekiyorsa öncesinde muhakkak iyi hazırlık yapmalısınız. Konuşmayı iyi bir şekilde kurgulamalı, küçük notlarla kendinize hatırlatmalar yapmalısınız. Karşınızdaki insanları iş hayatında etkili konuşma teknikleri kullanarak dikkat çekmeniz kaçınılmaz olacaktır.

  • Dinleyici ile iletişimde olun; asıl amacınız karşınızdaki insanları konuşmanız ile etkilemektir. Aslında temel anlamı ile iyi bir iletişim sağlamak istiyorsunuz. Bu aşamada konuşma yaptığınız kişileri de gerekli noktalarda dinlemeli, soru sormalı ve görüşlerini almalısınız. İstediğiniz etkiyi yaratmak için kişilere de söz hakkı vermeniz önemlidir.

  • Kısa ve öz konuşmak; ihtiyaç dışında detaylara girip konuşmayı gereksiz olarak uzatan kişilerin, etkileyici iletişim geliştirme hususunda başarılı olma ihtimalleri oldukça düşüktür. Etkili konuşma teknikleri başarılı bir şekilde karşı tarafa sunulması, kısa ve öz konuşarak aynı zamanda verilmek istenen mesajın karşı tarafı sıkmadan verilmesi ile gerçekleşir. Etkileyici bir konuşma yapmayı amaçlıyorsanız kesinlikle gereksiz detaylara yer vermemelisiniz. Kısa ve öz konuşmak; duraklamadan, hızla konuşmak anlamına gelmiyor. Dinleyicileri yormayacak hızda konuşmanızı tamamlamanız en doğru olandır.

  • Örnekler vermek; etkili konuşmanın en güzel yolu kısa ve öz konuşmaktır. Bu durum kısa cümlelerle konuyu anlatıp sonlandırmak anlamına gelmez. Herkes anlatılan konular hakkında örnek hikayeleri dinlemek ister. Anlattığınız konuyu ilgi çekici hikayelerle destekleyebilir, etkili bir konuşma haline getirebilirsiniz. Bazı zamanlarda minik espriler katmak keyifli olabilir.

  • Jest ve mimikler; etkili konuşmak için sadece sözlü konuşmak yeterli olmaz. Jest ve mimikleri doğru yer ve zamanda kullanmak konuşmaya olumlu katkı sağlar. Sözlü iletişime verilen önem kadar sözsüz iletişime de önem vermelisiniz. Bu konuda uzmanlardan yardım alabilir, araştırmalar yapabilir, kitaplar okuyabilirsiniz.

Doğru Bilgiye Sahip Olmak, Konuşma yapılacak konuya en ince ayrıntılarına kadar hakim olabilmek, Karşısındaki kişiyi etkilemenin en temel yollarından biridir, Doğru Dil Seçimi ve Telaffuz, Dil bilgisi kurallarına hakim olmak ve doğru yerlerde duraklamalar yapmak, Akıcı ve etkili bir konuşma yapılmasını sağlar, Doğru Ses Tonu, Konuşma esnasında ne çok yüksek ne de çok kısık bir ton kullanmak, Hem kişinin kendine olan güvenini temsil eder, hem de dinleyicinin dikkatini çeker, Göz Teması, Konuşma esnasında dinleyici ile göz teması kurmak, Göz teması, iletişimin önemli bir parçasıdır ve dinleyicinin ilgisini çekmeye yardımcı olur, Doğru Üslup Kullanımı, Akıcı ve kibar bir üslupla hitap etmek, İyi bir üslup, başarılı bir konuşmanın temelinde yer alır, Doğru Beden Dili, Konuşmayı doğru beden dili ile desteklemek, Etkili konuşma teknikleri, doğru beden dili kullanımı ile daha hızlı sonuçlar verir, Kitap Okumak, Kelime haznesini genişletmek ve kelime vurgusu ve tonlamalar konusunda gelişim sağlamak, Doğru, akıcı ve etkili bir konuşma için kelimeleri doğru seçmek gerekir, Online Eğitimlere Katılmak, Etkili konuşma tekniklerini öğrenmek, Toplum içinde yanlış anlaşılmaya maruz kalmamanızı sağlar, Konuşma Öncesi Hazırlık Yapmak, Konuşmayı iyi bir şekilde kurgulamalı ve küçük notlarla kendinize hatırlatmalar yapmalısınız, İş hayatında etkili konuşma teknikleri kullanarak dikkat çekmeniz kaçınılmaz olacaktır


etkili konuşma etkili konuşma teknikleri iş hayatı beden dili doğru ve etkili konuşma
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Görüntünün ortasında genç bir kadın görülüyor, kulağına bir telefon tutuyor ve onunla konuşuyor. Dizüstü bilgisayarın önünde bir masada oturuyor ve dizüstü bilgisayarın sağında beyaz bir kupa var. Masanın üzerinde üzerinde yazılar olan bir kağıt parçası, bir telefon ve saksıda küçük bir bitki var. Arka planda bulanık bir mum, beyaz gölgeli bir lamba ve kahverengi bir zemin üzerinde beyaz bir elma logosu var. Kadın beyaz bir gömlek giymiş ve saçlarını topuz yapmış. Telefonda yaptığı konuşmaya konsantre olmuş gibi görünüyor.
Etkili İletişim

Etkili Konuşma Sanatı

09 Ocak 2020
Bu görüntü bir sahnenin önündeki podyumda duran bir kadını gösteriyor. Kadın uzun kollu açık renkli bir bluz ve koyu renk bir pantolon giyiyor. Saçları arkaya doğru toplanmış ve bir gözlük takıyor. Sağ elinde bir mikrofon tutuyor ve konuşmaya başlamak üzereymiş gibi görünüyor. Podyum ahşaptan yapılmış ve açık renkli bir kaplamaya sahip. Sahnenin koyu renkli bir zemini var ve kürsünün arkasında bir sıra halinde dizilmiş birkaç sandalye var. Bir spot ışığı kadının üzerinde parlıyor, onu ve kürsüyü aydınlatıyor. Mikrofon gümüş rengindedir ve spot ışığını yansıtmaktadır.
Etkili İletişim

Etkili Konuşma Örnekleri

04 Eylül 2021
masa başında dizüstü bilgisayarıyla kulaklık takan kadın, Endonezya sanatı tarzında, animasyonlu gifler, nul grubu, enformalizm, Osmanlı sanatı, göz kırpan detay, dil tabanlı
Kişisel Gelişim

Evde Nasıl Diksiyon Çalışılır?

02 Mayıs 2020