AnasayfaBlogİş Hayatında Doğru İletişim
İletişim

İş Hayatında Doğru İletişim

16 Mart 2018
Siyah çerçeveli gözlük ve siyah blazer ceket giyen bir kadın, önünde dizüstü bilgisayarıyla bir masada oturuyor. Gözleri dikkatle dizüstü bilgisayar ekranına odaklanmıştır. Önünde bir not defteri ve sağ elinde bir kalem vardır. Ekranın sol tarafında, odak dışında bir uzaktan kumanda görülebiliyor. Masanın üzerinde küçük bir saksı bitkisi ve odak dışında kalan mavi kare bir şekil var. Kadının saçları arka planda, odak dışında görülebiliyor. Kadın iyi aydınlatılmış bir alanda oturuyor ve işine odaklanmış durumda.
İletişim Kurma StratejisiAçıklamaİletişimde Doğru Uygulama
Kişisel Sorunları İş Yerinde BırakmakGünlük yaşamdaki sıkıntılarınızın iş hayatınıza yansımaması önemlidir.Sorunlarınızı iş yerinin kapısına asın, çıkarken giyersiniz.
Tatlı DilPozitif bir iletişimle yaklaşmamız, iş yerinde saygı ve sevgi ortamı yaratır.İş stresinin mimiklerimize, ses tonumuza yansımasına izin vermeyin.
Doğru MesafeÇalışırken çok yakın arkadaşlık ilişkilerini bir kenara bırakmakta fayda vardır.İş ve özel hayatınız arasında profesyonel bir mesafe kurun.
Rekabetİş yerinde sağlıklı bir rekabet her zaman iyidir.Herkesin emeğine değer verin ve bir başkasının başarısını kabul edin.
Emek HırsızlığıBaşka bir çalışma arkadaşının emeği üzerinden kendinizi göstermeye çalışmayın.Kendi yeteneklerinizi ve başarılarınızı kanıtlamaya odaklanın.
DinlemekKarşınızdakinin söylediklerini dikkatle dinlemek önemlidir.Karşınızdakine konuşmasına izin verin ve onu anladığınızı gösterin.
SaygıHerkesin görüş ve fikirlerine saygı göstermek gerektiğini unutmayın.Herkesi olduğu gibi kabul edin ve onları değerli hissettirin.
Duygusal Zekâİnsanların duygusal hallerini anlamak iletişim sürecinde önemlidir.Karşınızdakinin duygusal durumunu anlamaya çalışın ve buna uygun tepkiler verin.
Açık İletişimKarşınızdaki ile açık ve dürüst bir iletişim kurun.Ne hissettiğinizi ve ne istediğinizi dürüstçe ifade edin.
DikkatKarşınızdakinin söylediklerine karşı dikkatli olun.Karşınızdaki kişiye tam dikkatinizi verin ve onun söylediklerine değer gösterin.

İnsan doğası gereği toplumsal bir varlıktır. Tek başına yaşamını sürdüremez, diğer insanlarla iletişim halinde olmaz zorundadır. En az iki insan arasındaki bilgi, davranış, duygu ve düşünce paylaşımının genel adına ise iletişim denir. İletişim çoğu zaman sözcüklerle gerçekleşse de jest ve mimiklerle, yazı, resim ve sembollerle gerçekleştirilen iletişim türleri de vardır ve insan hayatında en az ilki kadar önemli yer tutar.

i̇letişim insanın en temel ihtiyaçlarından biri ve çok daha fazlasıdır. çünkü hayatımızın her anında, her evresinde istesek de istemesek de sokakta yürürken, otobüse binerken, markette, okulda, hastanede, bir iş görüşmesinde, çalışırken, hatta yolda öylece yürürken, bir fatura ödeme merkezinde sıra beklerken bile diğer insanlarla iletişim kurarız ve bu süreçte takındığımız tavır, kullandığımız sözcükler ve beden dilimiz, içinde bulunduğumuz ruh halini yansıtır. bazen kötü bir ruh hali içinde olabiliriz ve bu da çevremize negatif enerji yaymamıza sebebiyet verebilir.

Günlük hayatımızda bu durum kimi zaman yakın çevremiz, ailemiz ve arkadaşlarımız tarafından görmezden gelinecek bir şey olsa da, iş hayatında biraz daha, hatta çok daha fazla dikkat edilmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkar. Çünkü iletişimin bu noktası artık kişisel olmaktan çıkmış ve profesyonel hayatın şeklini almış durumdadır.

İçinde bulunduğumuz kurum nasıl ki görevlerimizi yerine getirmemiz konusunda bizden özel bir çaba bekliyorsa, kuracağımız iletişimde de profesyonel bir duruş sergilememizi bekler. Burada bahsi geçen profesyonel duruştan elbette ki sadece mesleğini icra etmek için bir araya gelmiş robot insanlar topluluğu anlaşılmamalıdır. En nihayetinde insan duygusal bir varlıktır ve onu sahip olduğu bu özellikten bağımsız düşünmek mümkün değildir. Sadece dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta vardır ki bunlar iş yerinden verim alabilmek, iş yerine verimli olabilmek için önemli ve yeterli etkenlerdir. Ele alacağım bu etkenleri "doğru iletişim" kurmanın önemi olarak nitelendirerek örneklerle temellendirmeye çalışacağım. O halde nedir bu doğru iletişim? İş yerinde nasıl bir tavır takınmalı?

Doğru iletişim kurma teknikleri neler?

Sorunlarınızı iş yerinin kapısına asın, çıkarken giyersiniz.

Elbette hepimizin günlük sıkıntıları, ailevi dertleri, hastalıkları ve sorunları var. Kimi ufak tefek, kimi hayatımızın gidişini olumsuz yönde etkileyecek kadar büyük. Bu sebeple gün içerisinde kimi zaman ister istemez motivemizin düştüğü, canımızın sıkıldığı, hayatın "dur" noktasına geldiği anlar olur. Bu durumların iş hayatına yansımaması astlarınızın sizden olumsuz etkilenmemesi ve üstlerinizin sizden şikayetçi olmaması için son derece önemlidir. Zira ne demiştik! İş yeri profesyonel bir ortamdır ve kişisel sorunların iş hayatımızı olumsuz etkilemesine izin vermemeliyiz. 

Tatlı dil ofiste saygı ve sevgi ortamı yaratır.

Bazen kişisel sebeplerden kaynaklanan stresler yanında iş yoğunluğundan, iş stresinden kaynaklanan can sıkıntıları da olabilir. Ve bu stres ister istemez, mimiklerimize, ses tonumuza yansır. O sırada bize soru soran, bizden cevap bekleyen bir çalışma arkadaşımıza, bir astımıza ve hatta üstümüze sert tepki verebiliriz. Ve bu belki de iş hayatımızdaki önemli olumsuz dönüm noktalarından biridir. O sebeple sorunun nedeni her ne olursa olsun karşımızdakine pozitif bir iletişimle yaklaşmalıyız. Ofis ortamında tatlı ve anlayışlı bir üslup sergilemeliyiz.



Doğru mesafe hayat kurtarır.

Tabi ki de iş ortamında arkadaşlarımız olacak. Hatta günümüzün büyük çoğunluğunu iş yerinde geçirdiğimizden, ailemizden çok iş arkadaşlarımızla iletişimde olduğumuzdan belki de en yakın arkadaşlarımız iş ortamından olacak.. Fakat çalışırken o çok yakın arkadaşlık ilişkisini bir kenara bırakmakta fayda var. Çünkü iş yeri fazla samimiyeti hoş görmeyecek kadar resmi bir ortamdır. Kaldı ki bir gün o yakın iş arkadaşınızla aranız bozulduğunda bu yaptığınız işe de yansıyacaktır. İş ortamında bulunmaktan rahatsızlık duyacağınız için veriminiz düşecektir ve bu da hem iş arkadaşlarınız üzerinde hem üstlerinizin gözünde olumsuz bir etki bırakacaktır.

Aynı şekilde iş ortamında çok ketum bir duruş sergilemek de çok hoş bir davranış değildir. En iyisi o mesafeyi koruyabilmek ve işten en verimli sonucu almaktır. Rekabet iyidir. Ayarı kaçmadıkça ve emek hırsızlığına yol açmadıkça... Malum iş ortamı. .. Herkes üstüne kendini gösterme çabasında. Çünkü herkes yükselme çabasında... Haklı olarak! Ortada bir emek var ve herkes hak ettiğini almak ister. Ama bazen öyle bir an olur ki kendimizi üstümüze kanıtlamak isterken bir başka çalışma arkadaşımızın emeğini çiğneriz, görmezden geliriz ve "ben başardım" cı olmak isteriz. Ama olmaz! Olmamalı! Sakın böyle yapmayın! Çünkü hırsa bürünmüş bir rekabetin kimseye faydası olmaz. Daha çok zararı olur. O işi senin yapmadığını senin dışında herkes görür ve sen aksini ispatlamaya çalışırken değer kaybedersin. Ya da diyelim ki o değeri kazandın. Çiğnediğin emekle itibar kaybedersin.. Hangisi daha iyi ? Hak etmeyi beklemek mi, hak etmeden yükselmek mi ?

Herkesin işi kendince değerlidir. Kimsenin yaptığı işi küçük görme. Kimsenin seni küçük görmesine izin verme. İş ortamı bir çark gibidir. Ve sen o çarkın dişlerinden birisin, diğer arkadaşların gibi. Çarklardan biri bozulsa, kırılsa çark tamamen durur, işlemez. O sebeple şirket içindeki her pozisyona saygı duymalısın. Özetlemek gerekirse, iş ortamı zamanımızın büyük kısmını geçirdiğimiz resmi bir kurum olduğundan, kurum içinde, arkadaşlarımızla, astlarımızla ve üstlerimizle kurduğumuz iletişim biçimi çok önemlidir. Doğru iletişim bizi her zaman kendimizden emin kılar ve yaptığımız işteki profesyonelliğimize de yansır. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür eder, doğru iletişimli mesailer dilerim..

İş Hayatında Nasıl Daha İyi İlişkiler Geliştirebiliriz?

İş hayatında daha verimli iletişim ve sağlıklı ilişkiler geliştirmek için kendimizi eğitmek son derece faydalı olacaktır. Bunun için İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen İş Yerinde Görgü ve Etik Eğitiminden faydalanabilirsiniz.

Kişisel Sorunları İş Yerinde Bırakmak, Günlük yaşamdaki sıkıntılarınızın iş hayatınıza yansımaması önemlidir, Sorunlarınızı iş yerinin kapısına asın, çıkarken giyersiniz, Tatlı Dil, Pozitif bir iletişimle yaklaşmamız, iş yerinde saygı ve sevgi ortamı yaratır, İş stresinin mimiklerimize, ses tonumuza yansımasına izin vermeyin, Doğru Mesafe, Çalışırken çok yakın arkadaşlık ilişkilerini bir kenara bırakmakta fayda vardır, İş ve özel hayatınız arasında profesyonel bir mesafe kurun, Rekabet, İş yerinde sağlıklı bir rekabet her zaman iyidir, Herkesin emeğine değer verin ve bir başkasının başarısını kabul edin, Emek Hırsızlığı, Başka bir çalışma arkadaşının emeği üzerinden kendinizi göstermeye çalışmayın, Kendi yeteneklerinizi ve başarılarınızı kanıtlamaya odaklanın, Dinlemek, Karşınızdakinin söylediklerini dikkatle dinlemek önemlidir, Karşınızdakine konuşmasına izin verin ve onu anladığınızı gösterin, Saygı, Herkesin görüş ve fikirlerine saygı göstermek gerektiğini unutmayın, Herkesi olduğu gibi kabul edin ve onları değerli hissettirin, Duygusal Zekâ, İnsanların duygusal hallerini anlamak iletişim sürecinde önemlidir, Karşınızdakinin duygusal durumunu anlamaya çalışın ve buna uygun tepkiler verin, Açık İletişim, Karşınızdaki ile açık ve dürüst bir iletişim kurun, Ne hissettiğinizi ve ne istediğinizi dürüstçe ifade edin, Dikkat, Karşınızdakinin söylediklerine karşı dikkatli olun, Karşınızdaki kişiye tam dikkatinizi verin ve onun söylediklerine değer gösterin
iş hayatında doğru iletişim doğru ve etkili iletişim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Çevresinde bir grup insan bulunan ayrıntılı bir dünya haritası gösterilir. İnsanlar yaş, cinsiyet, ırk ve kültür bakımından çeşitlilik göstermektedir ve bir ağ içinde birbirlerine bağlıdırlar. Harita farklı renklerle ve ülkeleri ve sınırlarını net bir şekilde gösteren etiketlerle doldurulmuştur. Okyanuslar koyu mavi renktedir ve kara kütleleri çeşitli yeşiller, kahverengiler ve mavilerle temsil edilmektedir. Bir grup insan haritayı tartışıyor ve dünyanın güzelliğine hayranlık duyuyor gibi görünüyor. Bir grup insan bir araya gelip dünyanın harikalarını takdir ederken bir barış ve birlik imajı çiziliyor.
İletişim

Sosyal ve Kamusal İletişim

26 Temmuz 2021
Bir grup insan güneşli bir günde resmi kıyafetleriyle dışarıda durmaktadır. Bir kadın sağ elinde bir fincan tutarken, diğeri sol elinde bir fincan tutmaktadır. Takım elbiseli bir adam grubun ortasında durmaktadır ve etrafı diğer insanlarla çevrilidir. Görüntüde beyaz bir fincan tutan bir elin yakın çekimi ve arka planda bir kişinin kolunun bulanık görüntüsü görülüyor. Arka planda elinde fincan tutan bir kadın da duruyor. Koyu renk saçlı ve beyaz gömlekli bir kişinin kafasının yakın çekimi görülüyor. Bir grup insan organize bir şekilde duruyor, konuşuyor ve gülümsüyor.
Etkili İletişim

Etkili İletişim Neden Önemli?

31 Ekim 2019